Wednesday, December 22, 2010

kenduri Rina+ dinotrek 2 part 2


balik dr kndri rina, lepak umah aku...sampai dekat kol 3 berborak ngan diorg..hehehe..
pagi ahad tu, mak aih kawan2 aku dekat kol 10 br bangun..malu plak aku tgk perangai sekor2 hehee....

then dlm kol 11 kami gerak utk balik ke ipoh....tapi singgah perda dulu, lama da wat aktiviti meronggeng bersama kengkawan sejak aku melangkah ke dunia pekerjaan ini(cehhhhh)

mula2 plan nk tgk wayang, tapi mcm x de muvi yg menarik, masuk je mall tu, nmpk banner Dinotrek 2, eeh cm best..mari pergi kawan2....

and hasilnye...

inilah dia...seems like we're bit overage heheheh

my personal favourite..(thanks abang dinotrek yg baek)

ooh..aku terselindung dibalik dinosor x hensem itu...

seekor dinosor yg x kurang x hensemnye dr dinosor diatas tadi

aku ske tgk gambar ini....berebut main basikal ngan budak-budak



dzuli

Monday, December 20, 2010

kenduri Rina+ dinotrek 2 part 1


18/12/2010 ialah hari persandingan sauffi & rina..sapakah rina...Rina ialah kawan kami kt USM, diploma intake, roomate zu, secara x langsung geng ronggeng kt USM dulu...cantik orgnye, pendiam & indipendent gitu....
officially became Mrs.Sauffi...

oleh kerana umah ku yg mmg dekat ngan penang, maka x patutlah kalo x pegi.. so kami pon wat plan ngan rakan2..bole juga dijadikan mini reunion..ada member2 yg x jupe almost setahun....

aku PM lin,kak ida, kak ina & zu.....zu je yg make it sbb yg lain2 bz x hengat (government servant is busy at end of the year...)

pejalanan start agak lambat due to certain circumtances (bus zu delay sejam)..almost 4 baru kami gerak dr ipoh.. smpai penang da dekat kol 6, dengan pantas semayang Asar & beli hadiah

kol 7.15, smpai umah wani..tumpang salin baju, make up dan semayang Maghrib....then konvoi...

tetibe...PHT-chan sesat....tourist guide x boleyblah, da la laju, x pandai pule memberi signal...
berpusing2 di town dengan direction wani bagi....Akhernya..kami smpai sekali ngan
diorg..muahaha.......
kami2 yang hadir (gambar noise x hengat) x reti nk edit lagi....

sebuk bergambar sesama sendiri...x pedulikan pengantin yg cantik dibelakang.

kenduri yang sangat meriah, ada menari, menyanyi, pas2 siap tukar2 baju lagi si pengantin. nasib baik x de acara tukar2 baju untuk tetamu..kol 3 pagi pon x abih2 lagi.
seronok dpt jupe kawan2 lama..

-ijan da pregnant dan tunggu masa utk due x lama lagi,
-che am& wani masih romantik seperti dulu
-aimi, masih single not available
teringat pulak zaman civil night masa kt USM dulu..geng kami mesti paling galak bergambar x hengat hehehe

kami berangkat pulang kol 10 la lebih kurang.....

dinotrek itu to be continued...

dzuli

Wednesday, December 8, 2010

salam maal hijrah 1432

dalam kalendar islam, 1 muharam=7 disember kalender masihi,
salam maal hijrah buat semua muslimin muslimat
semoga hijrah ini bermakna utk aku
membuang segala keburukan
menambahkan keimanan dan ketaqwaan
mencari kejayaan dunia akhirat
mencari keberkatan hidup dibumi Allah
bantulah aku Ya Allah.....

kakcik-berenti keje, masuk bhgn F&B ..semoga hijrah dia diberkati
aku-masih disini, semoga dapat melakukan yg terbaik utk semua

Amin, ya rabbal alamin.




dzuli

Tuesday, November 30, 2010

kuching pula part 4- x best ini part

edisi pulang ke semenanjung....
mmg x sabar nk balik...lagu tema" cintaku tertinggal di malaysia", flight scheduled pukul 6.45 pagi..awal tu, so kol 5.30 da kn ada kt airport sepatutnye...

4.30-kak siti kejut, "bangun adik2, nnti lambat pula

5.30- smpai airport kuching, nk check in, da la x de kiosk, beratur panjang, kene byr 30 hengget sbb luggage lebih 2kg, cerempet..

6.30- da la kantoi subuh, beratur punya pnjg nk nek belon, waiting lounge jgn harap la..tambang murah la katakan..redha2

7.00- x nek2 lagi, boarding pass da kutip (boarding recipt hahaha)

ada announcement flight delay until 8.30....tggu lagi..

8.30- p kt gate berlepas-da kecoh2, flight cancel siottt....alamak....rescue flight kol 1.30..gilak..

pegi tanya MAS-RM488, pehh..so tunggu je la...

AK5203,retimed..rescue flight dr KL...(x de LCD ek, just tv flat screen sahaja)

kuching international airport

1.30-flight sampai

3.30-sampi KL

4.40-balik ipoh-stuck jem kt shah alam sejam

banjir ckit kt tol bukit jelutong, hujan sgt lebat hari itu

9.00- smpai ipoh...Alhamdulillah....

*tapi dapat voucher air asia RM200 utk compensation,.,.InsyaAllah..fly again..

kita merancang "Allah tentukan

februari 2011-Brunei
Mac 2011 -KK
somewhere october 2011- ho chi minh
InsyaAllah..jadika perjalananku, perjalanan mencari ilmu....






dzuli

Saturday, November 27, 2010

kuching pula..part 3

dalam kol 2 cm 2 en karim jemput kami kat hotel, mula2 kami having a lovely lunch kt rumah hijau cafe. kt sini makan nasi ayam penyet jgk ngan roti pisang coklat..sedap sangat. pas2 kami pg beli ikan terubuk masin yg famous sangat tu...RM40, cukup utk rakan2 and family terchenta. dpt free lagi...

ni restoran rumah hijau yg sangat cute...

inilah ikan terubuk masin, packing dia mmg terbaek, rasa ikan ni pon mmg terbaek sgt sedap

after that heading to santubong..pemandangan mmg A, nampak gunung diliputi awan, kampung2 ngan rumah2 yang chantek, roundabout dgn nama2 yg panjang..mcm2 lagi la... sampai sana kagum gila tengok resort2 yg sngt cantik..ada yg x sempat snap gambar

mula2 singgah kampung budaya, singgah jela, nk masuk RM60..wohooo...so amik2 gambar kt depan, amik phamplet..udah le
kampung budaya sarawak

nk tgk pantai melalui st resort 2 kena byr RM3 sorg, dpt free drinks satu..apehall..rupe2nye dia tanah private, no wonder. pantai x chantek sangat, tp ok la lepak2
resort yg kn byr 3 hengget, just utk masuk n jenguk2 je

balik dr santubong, adengan paling best carik kek lapis sarawak yg popular itu. mula2 at the famous dayang salhah, sgt banyak variety, tester aje da bole membuatkan kita muak.. km pon satu, test x hengat.. tapi x beli pon

satu tray sample, ada banyak lagi sbnrnye...

banyak kan variety kt cni

lepas beli kek, jalan2 kt cni kejap...


next p kek lapis mira, kt sini mmg best...kami pon borong 10 bijik...pas beli kek lapis, kami pon nk p merasa sotong tukuk yg glamer ittew...kt kubah bulat kot nama food court tu, mmg terbaek, makan laksa sarawak ngan tea c jgk...mmm rasa cm nk bwk balik sotong tu, tapi aku x de mesin nk gelek dia hehehe...
ni kek lapis mira, x la grand mcm dayang salhah, tapi sedapp

last but not least, kami p kedai kek lapis sari. yg sini kek lapis yg terbaek, kt sini mmg adik aku borong gila2 punye. tapi kt sini kami da x mampu utk test, just amik je yg mana nmpk sedap..
then balik umah kak siti, kemas2 barang sbb flight kol 6.45 esok....mmm cerita balik to be continue lagi sebab mmg hampeh..hahaha...



dzuli

Sunday, November 21, 2010

kuching pula part 2


balik dari pasar sarikin, kami check in hotel harbour view plak, lepak2 semayang asar pas 2 p jalan2 kt waterfront kejap..

waterfront di petang hari

lepas jalan2 kt waterfront kami dibawa pula at the famous pasar satok. kt cni mmg banyak souvenir, kain2 pua kumbu/batik sarawak, t-shirt, kraftangan hasil bumi, telur, sayur2 bla..2..macam2 lagi la...
khemah pasar satok yg famous

pua kumbu (yg ni x ori ek, murah je, 2 pcs Rm 10)

kt cni kami (actually my sister) telah memborong pelbagai benda, kain batik,pua kumbu,panah(??), aku hanya membeli beg mengkuang idaman mak and fridge magnet..



dah puas merambu2 kt c2, kami p pekena BBQ steambot buffet kt D11, actually this is a chinese restaurant but banyak sgt melayu kt dalam 2 make aku kurang curious la utk makan kt c2, menu hmm...segala mak nenek daging ayam, udang,ketam, processed food, ikan yg dimarinade ngan pelbagai2 rempah...dia bg 2 tempat msk, utk grill and utk stemboat..hmm makn x hengat smpai aku da muak utk tgk daging lagi...(buat sementara waktu la)

D11 BBq and steamboat restaurant

da kenyang balik hotel tido....

14 nov 2010
-kol 7.30 pg da bgn utk bekfes, niat utk jln2 sndri around bandar kuching smbil cari2 souvenir kt kedai2 area waterfront tu...


-mula2 matlamat utama carik kucing besar...pusing2 dekat sejam, akhernya jupa la jgk landmark utama bandar kuching itu...
city centre

dekat depan hilton, area2 waterfront jgk..

landmark kuching

-pas puas bergambar x hengat kt kucing2 2...p cari souvenir kt deretan kedai2 area waterfront, kt sini lagi menggoda dia punya souvenir..harga mmg murah2 x hengat, aku yg ada tigh budget ni just beli a few things mcm black pepper (black pepper je kot hahaha) utk rakan2...sbb aku ada plan nk beli kek lapis and ikan terubok utk org2 tersayang..(weeewittt).

kedai2 kt area hotel kami

salah satu kedai souvenir yg chantek

-pas 2 balik hotel sementara tggu en karim nk bwk kami pg santubong...


to be continue lagi......

dzuli

Friday, November 19, 2010

kuching pula..part 1


akhirnye 12 november 2010..aku berjaya menjejakkan kaki ke bumi kenyalang buat 1st time yg pertama..syukur ALhamdulillah. actually this is not a proper planning vacation. satu hari dok belek2 website air asia ngan firefly ditambah dengan ketensenan bekerja dan duit claim yg banyak pd bulan itu, aku berjaya membeli tiket yg x murah utk ke sarawak. 6++ pegi balik...pegi naik MAS (terbaekk) balik naik air Asia...(mmm...x terbaekk)

my journey lebih kurang cmni la
12 Nov 2010
-flight ke kuching kol 8.30, so amik bas to KLIA dr medan gopeng kol 1.30 pagi..tengs azahar sbb tolong antar kt medan gopeng. sampai KLIA kol 4 lebih(pakcik bas rempit), tetiba tengok flight delay 9.30..alamakk...

sayap flight udah le....

9.30- naik flight..2 jam sampai kuching.En Karim ngan Kak Siti amik, bwk p makan kt serapi corner. Laksa sarwak ngan teh c terbaekkk...pas makan balik hotel singgahsana lodge..tido x hengat

8.30- jalan2 kat waterfront sambil tggu en karim bwk pegi makan. naik bot tambang yang menakotkan utk crossing sungai ke tempat makan tu. My Baruk cafe kot, sedap gilak nasi ayam penyet ngan tomyam dia. pas 2 pusing2 bandar kuching then pekena desset yang lazat bernama white lady.
hasil tembakan ngan en sony, banyak noise, pengorbanan: kegayatan nek bot tambang

13Nov 2010
-pagi pegi carik tempat breakfast sementara tggu en karim dtg nk bwk pegi pasar sarikin. jalan2 jupa satu cafe, roti bakar ngn kopi 26 hengget chaitt...

10.30am- en karim datang, pegi tempat pasu sarawak yg bole merambangkan mata yg melihat. adik aku sempat gak sambar seketul 2 pasu yg cumel.

12.30- gerak p pasar sarikin, jauh gak dlam 1 jam 1/2 perjalanan..hujan pulak, lalu segala kampung2 yg nama unik2 mcm krokong, stass, ntahape2 lagi, pekan terdekat Bau.

2.00 sampai, hujan rintik2, jalan2 cari pasal, kt sini bayak jual barangan dr indon sebab dia sempadan indon. telekung, beg2 tiruan, baju2, kraft tangan....aku beli telekung yg chantek selai and kakcik beli kain pasang ngan telekung juga.

pasar sarikin, ada en sony, ada en panasonic juga

5.00 sampai bandar kuching, jlan2 kt waterfront sblm tgu malam nk p layan stimbot ngan BBQ...

kt waterfront berlatarbelakangkan dewan undangan sarawak yg aku kagum with its architechture.

dewan undangan negeri sarawak jarak dekat

waterfront dr belah petrajaya...senja ni

landmark bandar kuching..miu2 yg comey
..................tobe continue









dzuli

Friday, November 5, 2010

kerja oh kerja

da lama aku x de entry pasal keje. so due this cuti..aku masukkan la sikit.. bukan apa, aku cepat lupa, sebab sikit2 pekara, sebab environment luar aku da lupa whats bring me here.. so aku inagatkan balik diri
1) utk mencari rezeki yg halal
2) utk tambahkan ilmu
3)untuk mempraktikkan apa yg aku belajar dulu
4) utuk berjaya
Ya Allah, jangan lupakan aku dari niat2 ni...even ada 10000 rintangan, semoga aku dapat harungi dengan bantuanMu Ya Allah....

bukan apa, projek aku mmg banyak problem tambah plak ngan x mendapat sokongan sepenuhnya dri opis..lagilah sakit.. tapi InsyaAllah aku akan cuba hadapi dengan lebih ikhlas...aku da lupa how struggle I am to be in this business, peluang da depan mata so jangan aku sia2 kan sebab benda2 yg bodoh2...

so Dzuli..stop nagging and keep up the good work..
actually aku sedar semua lepas aku baca satu entry blog pasal ikhlas..x ingat blog mana..syukurlah Allah bukakan hati utk baca entry2 mcm 2 despite aku mmg suka baca bab2 hiburan...thanks juga penulis blog...





dzuli

Tuesday, November 2, 2010

chill at penang with my sisters


last weekend, 3 of us pg penang. tujuannya
1) utk photogedik (testing camera baru ngan skill tuan punye camera)
2) utk discuss psl our trip to kuching
3) utk lepak2 n chill2 smbil abihkan duit

pagi2 buta aku ngan najah da kuar umah..abah x berapa chat sbb 2 abah ngan mak x ikot kami

mula2 kami p padng kota. fort conwellis...da beratus2 kali mai penang baru ari ni teringin nk masuk bekas kubu lama omputih yg menjajah tanah melayu. ada la kaitan ngan francis light bla2...aku x baca sangat...


kt meriam besar ngan back ground laut..

lepas da puas amik gamba kt citu..da la kena bayar 2 hengget. 1 jam pon x sampai dok dalam tu. kami pegi hard rock hotel plak, dua org budak ni x pnh pegi..saya sudah pegi hahaha..
cm biasa photo2, applying bokeh, rule of 3rd, close up..aku x pndai sgt nak main white balance..aduh2..ini yg paling penting....

saje amik gamba ni.....

standard semua org dtg cni mesti bergambar kt gitar besau ni..

aku ske pic ni....adik2 ku...

jadi x rule of 3rd aku...ni kt hard rock hotel juga...

then utk chill2, kami pegi gurney plaza, pekena starbucks (thanks kak cik)..masa ni kami discuss pasal nk p sarawak 12 hb ni, book hotel, usha2 tempat mana km nk singgah....menikmati creme brulee ngan frappe, scones ngan kek hape ntah yg sedap bangat...
ni pon pic yg aku suke...suke suke...kalo ble main white balance lagi best...

then acara shopping2 dimulakan, mula2 FOS, sambar baju sorang sekeping (except kak cik yg cerewet itu), pgi carik casing hanphone HTC HD dia, carik lense filter (tq kak cik), carik kasut, hand beg, ish2....aku masih mampu bersabar kerana kenangkan sarawak.. kak cik beli handbag charles & keith sebijik...

last but not least, kami p mkn kt sushi king, masa sampai perut pon sudah over lapar... macam2 menu kami oder...da mcm org x mkn sebulan... tapi p mana ek pic2 makanan itu..dlm camera najah kot....

satu je hajat x dapt, nk snap gambar jambatan pulau pinang malam, x dapat sbb hujan lebat sangat pas tu aku plak kua dr island dlm area 6.30 gitu, x sempat nk mlm...next time le nmpknye, InsyaAllah....





dzuli

Monday, October 25, 2010

cameron highlands.....sejukk



ahad lepas (24/10/2010)
aku telah berjaya menjejakkan kaki ke cameron highlands wat pertama kalinye...thanks to kak syidah, dengan jasa baik dia yg sudi bwk aku ngan AEE 3227 mendaki bukit cameron 2..

hasilnye terbaekk..Alhamdulillah..ada plak DSLR yg blom abih dibayar utang2 lagi syok la kami berphotog kt atas 2 dengan flora dan geografi yg sangat kagum aku (for the 1st timer) subhanallah..............

8.00am- gerak dari ipoh, x makan..x apa dah..terus ke tanah tinggi itu

9.30am- sampai...carik2 tempat best utk makan.jupe satu cafe. km breakfast x hengat..scones,cakes, banana split pagi2 buta ngan wafer strawberry...scones tu mmg terbaekkk....


11.00 pegi cari destinasi2..ladang strawberry mashoor, tapi x menarik sangat...tgk2 jek...pas 2 pergi cari port lain plak.



11.30- mardi agrofarm...best sungguhh..ada taman bunga, sayur, buah2an, teh, landskap yg sangat chantekk....beratus2 gak la gambar diclick dicni.....



2.00,-proceed ke strawberry moments yg digembar-gemburkan oleh cik tun ngan liza tue....aku makan strawberry crepe ngan milkshake yg membuatkan aku da x lalu nk tgk strawberry lagi hahaha


3.00- pegi carik pasar nk beli buah tangan utk dibawak turun. aku beli jagung,strawberry, ubi keledek...jagung bakar....

4.30- bharat tea house. rasa cm nk mkn scones lagi tp kt cni mahal n duit aku pon dah mencapai limitations hahah....pemandangan kt cni memang sangat best..ladang teh yg luas menghijau, sebijik rasa mcm dlm muvi korea...hmm masa ni rasa macam nk menjerit2 nk guling2 kt citu...tapi xx bole la...kami minum tea, mkn strawberry muffins n cake...ok la, dok plak kat atas, mmg best utk layan blues


5.30- turun, balik semula ipoh...hmmm... best2..yg x best kn p site entertain subcon nk masuk harga..cehh spoil mood..

masa ni aku teringat dia setiap masa..hmm...da cuba lupa, tapi nk wat cmne...mulala pkir, kalo la dpt p ngan dia tempat cmni kan best.....hmmm.......(p dlm mimpi la)..
aku tukar ckit, aku p nhan hyun joong..wahhhhhhhhhhh......

tapi mmg best la..kalo la ble p ngan family lagi best, ada najah, kak cik hehe...
alhamdulillah dpt gak jejak kaki kt cni......



dzuli