Wednesday, July 28, 2010

premix zone 1

Asphalt concrete is a composite material commonly used for construction of pavement, highways and parking lots. It consists of asphalt (used as a binder) and mineral aggregate mixed together, then laid down in layers and compacted.

The terms "asphalt (or asphaltic) concrete", "bituminous asphalt concrete" and the abbreviation "AC" are typically used only in engineering and construction documents and literature. Asphalt concrete pavements are often called just "asphalt" by laypersons who tend to associate the term concrete with Portland cement concrete only. The engineering definition of concrete is any composite material composed of mineral aggregate glued together with a binder, whether that binder is Portland cement, asphalt or even epoxy. Informally, asphalt concrete is also referred to as "blacktop". (terima kasih wikipedia)


ni la saat 2 yang ditunggu2 setelah sekian lama. maklumla roadwork zone 1 ni da bermula since last year lagi..tapi yang paling sedih.......aku x dpt tgk secara live..sbb kena attend kursus internal audit yang x berapa menarik (bagi aku laaa). mmg x puas hati, yela..premix ni ditunda-ditunda last2 time aku xde...

contribution aku....hmmm....masa ni mmg 1st experience supervise jalan, of course banyak problem, banyak yg aku overlook, banyak gangguan2, tapi akhirnya....

nk citer pasal step2 dia..hmmmm..mula ngan gambar dulu la ek..explaination nnti aku tanya pada yg pakar or aku google je yeah....









yang aku dapat tengok ni jer...end product..sedih..ingat2 dapat la tgk at least wearing course, nk tggu premix zone 2 nih...hmmmm paling2 cepat pon maybe bulan 10/11...





beberapa hari sblm pg premix, kami pegi batching plant, jenis continuous plant, dekat lahad kot nm tempat 2, sayangnye aku lupa bwk camera..drpd HP je la....

kalo nmpk la...ada conveyor belt utk bwk batu, drum yg 3 bijik 2 plak ada bitumen
ni la drum utk bakar premix..kalo nk tau lebih lanjut ble google kt continuous plant for asphaltic concrete

ni lab dia, marshall test, grading, segala testing utk bitumen diwat kt cni la...teringat plak zaman lab highway masa kt USM dulu.


mmm..bawah khemah 2 ada batu2, quarry dust..bahan2 la utk bancuh asphaltic concrete..dulu da blaja..2 la blaja utk exam mmg x hingat hahhahaha


rasa cm x caya jek..zon 1 da settle di premix... rumah-rumahku..bilaler korg nk siap....
dzuli

Thursday, July 22, 2010

10K...

hehe..trademark kitaorg kalo time banyak keje sgt dlm sehari...banyak kali jgk le terjadi aku keje cm gaji 10K sehari..bkn nk merungut..actually aku sgt bersyukur kalo sehari 8 jam time keje 2 aku guna to the max. just nk cerita tentatif bila keje ala2 gaji 10K sehari.

contoh la ari ni. situasi ni mmg glamer bila dekat2 monthly meeting.

8.00am- masuk keje, lepas check pesbook (dan lagi) terus wat monetary report utk monthly report. sambil2 print ngan photostat apa2 yang patut.

10.00am- kua pg bekfes jap ngan consultant. ari ni spesel ckit jauh km pg sampai ipoh garden

11.00am- balik utk settlekan semula monthly report. print/photostat/susun2...

1.30- lepak jap ngan semayang zuhur

2.00- pegi zon 1, settlekan perabot, pas 2 nk check jalan pg SA, tp sangkut kt jalan depan rumah sampah. nk premix bg cun, so brickwall height utk that area kena tambah. crusher run pon kn tambah..alamak VO lagi.puas aku nk deal ngan en din ngan en azahar..org tgh mmg sakettt...

3.00- pressure test ngan LAP, kena hantam sbb apa yg en idris mtk x de kt site. gate valve la...eeh aku follow up ngan mr choo dia kata da ada..da aku kn sekolah panas2 tadi..adehhh...

3.30- inspect roof truss ngan en muzie..lama wooo...

4.15- cargas ke zon 1 untuk melarikan diri dari tanggungjawab site visit ngan kapten..hehehe..settlekan hal roadwork ckit

5.30- p lepak kt padang polo ngan en muzie ngan azahar...

6.15- balik opis, semayang asar..diskus2 ngan en din ape2 masalah..balikk

lengkapla diari kehidupan seorg site eng ultimate builders. cum supervisor, cum TA, cum kongsikong....yeahh

actually aku bersyukur gak la atleast gaji akan berkat and dapat banyak belajar...mmg aku masih lagi belajar. banyak lagi yg nk kena repair...Ya Allah..kuatkan la semangat, berikanlah aku ilmu yg bermanfaat dan kefahaman yang luas..


dzuli

Sunday, July 18, 2010

saja2

lama x update blog...busy la konon..padahal aku tgh layan citer korea personal taste (lee Min Ho)..best jgk ler...lee min ho kot yang best.

minggu ni hectic ckit ler. banyak hal kt site. tapi aku suka. aku mmg suka busy2..(jgn suka busy body da)

- pegi LAP utk settlekan pressure test zon 2. buang masa je rasa. mende ble settle dlm tepon je pun
- roadwork zon 1, bermula balik, wat service road utk ke Semi Aeration ngan rumah sampah
- landscape work, nursery visit, tgk cara tanam pokok, cek allignment
- finalize defect list utk C-apmnt..bila la nk siap..x dpt2 kata putus..aku pon da nyampah tgk mende tu.
-ponding test E1 ngan E2 sbb waterproofing da siap.
- FDT test..sbb da nk premix jalan ku
-furniture mockup dtg..hahaha..
-C-apmnt ngan Cmod tgh massive electrical work utk siapkan 100%.

tgk progress cmni..Syukur gak rasanye..InsyaAllah..bole kot siap sblm hujung tahun.


aktiviti sampingan
-mkn steamboat ngan cik tun
-tgk Eclipse (5 bintang wauuu..besttt)
-kua lepak, kebetulan ada konsert DIGI kt padang ipoh
-pegi melawat adik tembam kt Gopenghagen.
-lepak2 kt umah. da x larat dok lua..nk kemas rumah..nk kemas laptop..nk tido hehe..

sekian saja laporan mingguan Dzuliza...cmni le hidup bujang..repeat2 je xtvt...

dzuli

Friday, July 16, 2010

FDT (field density test)

bangun semua....Assalamualaikum cikgu...
ok..kelas ari ni kita akan belajar utk wat FDT.

teori:

(Field Density test or Sand Replacement Method)
Testing objectives:

Determine the in-situ density of natural or compacted soils using sand replacement method.

Need and Scope:

The main application of this test is the cases like embankment and pavement construction, this is basically a QC test or quality control test where certain degree of compaction is required.

This test is also used in stability analysis of embankments and slopes, for the calculation of pressure in underlying strata for settlement problems and also design of underground structures.

bahasa melayunye..FDT ni utk tentukan compaction kt site ler.


realiti @ site during FDT test:

  1. crusher run belum final layer (kene add another 1"/1 1/2" lagi utk dpt FRL
  2. damage area belum di rectify betul-betul lagi ( ada tempat still need to re-excavate/ re-compact.
  3. quarry dust pun still blom sprayed.
* akibatnyer, aku kena marah ngan consultant. FDT diwat gak dgn persaan x redha hahaha..

procedurenye lebih kurang cmni ler:

setkan dia penya radas cm gambar diatas la...then korek tanah kt dalam lubang tu sedalam 6" lebih kurang. tanah tu masukkan dlm plastik utk dibwk balik ke lab.

silinder yang warna biru tu, letak atas template td, tuang pasir. tggu dia turun smpai penuh lubang tu..


isi balik pasir tu dalam plastik dia.

lubang yang ditinggalkan.

result blom kuar..so nnti da kuar aku postkan result with teoritical explanation sekali key...


dzuli

Friday, July 9, 2010

nasi ganja,mee kicap, ipoh mali

ni la rupe nasi ganja. dah kacau2 baru ingt nk amik gambar

dah setahun lebih aku dok ipoh upenye..nak kata explore banyak tu x la...tapi trademark &landmark ipoh ni da banyak tau kot.

nasi ganja: hehe ipoh mari. nasi ganja ni nasi kt kedai mamak+ kedai cina. kira 1 malaysia la..nasi lauk ayam goreng yg special, kuah kari ngan acar timun. ayam dia memang best. terbaekk. air plak kita oder dr org cina (kalo mak abah aku gerenti xnk makan tempat cmni heehe.. selama ni baru 2x la aku makan kt cni sbb dlm town (malas nk p sbb sesak) n sebab tempat ni kecik, orang mesti ramai punyer.




mee kicap: aku x pnh makan pon dan x terasa pun nk makan hehe..tapi cik tun ajak aku round2 cari kedai mee kicap terbaek kat Ipoh. aku rasa mee kicap ni mee kuah kicap pedas kot.

mee kicap terbaek 2 bkn yang signboard kuning 2, tapi belakang dia.

ipoh mali.
selalu aku drive, so cmno aku nak aku nak amik gamba. masa ni baru ingat kalo ada SLR kan best (lari tajuk hahaha). pekan ipoh ni cm pekan lama. banyak bangunan2 lama, kedai2 cina lama. oldtown la..ada satu part aku rasa cm aku kt pudu haha..
aku ingat VC ipoh mali, dlm TV nmpk sangat unik.
pekan lama ipoh. gambar snap dari dalam keter. thats why banyak gamba keter dr bangunan.

yang special kt ipoh:

1. food mmg heaven. ada masakan cina halal (hainan chiken rice), nasi wangey, nasi kandar mat perak. kalo utk tea time bole p padang polo pekena laksa/cucur..pehh..cmne aku nk kurus kalo dok ipoh. da la murah pulak 2.

2. driver, hahaaha..majority org luar yg datang ipoh akan ckp, the worst driver is Ipoh people. kebanyakkannye mmg lesen besar la. kuar simpang x tgk kiri kanan, park merata2(even atas divider), signal x reti nak bagi..macam2 la.

3............nnti aku pkir..heheh



dzuli

Monday, July 5, 2010

segamat..eeeh semangat

NEVER SAY NEVER JB feat Jaden Smith (my new hero)


See I never thought that I could walk through fire.
I never thought that I could take the burn.
I never had the strength to take it higher,
Until I reached the point of no return.

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
It's my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up up up,
And never say never.

I never thought I could feel this power.
I never thought that I could feel this free.
I'm strong enough to climb the highest tower.
And I'm fast enough to run across the sea.

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
Cause this is my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

Here we go!
Guess who?
JSmith and Jb!
I gotcha lil bro.
Justin Bieber Never Say Never lyrics found on http://www.directlyrics.com.com/justin-bieber-never-say-never-lyrics.html
I can handle him.
Hold up, aight?
I can handle him.

Now he's bigger than me,
Taller than me.
And he's older than me,
And stronger than me.
And his arms a little bit longer than me.
But he ain't on a JB song with me!

I be trying a chill
They be trying to side with the thrill.
No pun intended, was raised by the power of Will.

Like Luke with the force, when push comes to shove.
Like Cobe with the 4th, ice water with blood.

I gotta be the best, and yes
We're the flyest.
Like David and Goliath,
I conquered the giant.
So now I got the world in my hand,
I was born from two stars
So the moon's where I land.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

dzuli

Saturday, July 3, 2010

Earthwork cont..

I publish in a new post to make me easier in reviewing it.

it is a fully coverage about earthwork at open area to site boundary.

i label it as "behind block E". senang ckit kot. the sampah belong to En RC sebagai supplier utama disokong oleh En tiler dll
  • involved a little excavation (not massive) just to level it
  • ada concrete drain , so surface runoff akan masuk ke drain 2,
  • ada slope jgk. about 1meter (atas longkang)
  • level tanah (rendah dari haording and makin tinggi ke TNB 2 due to nak match with existing premix inside that area.
pic ni amik when i ada kt block E, ada concrete tu drainage, atas dia ada slope ckit la..yg ada stockpile tanah 2, dia asingkan yg elok2 utk top soil.

this area i label it as "tepi highway/dkt elevated water tank" still ongoing clearance.(buang rumput2, try utk scrap concrete dr umah2 dulu.). still belum ada issue lagi.
kt cni kn tengok dl mcmmana sbb takut x ckp tanah utk backfill (ada banyak tempat still need to be backfilling)
at a first glance, kita tgk mcm banyak tanah, thats why Mr Wallace came with idea wat earthdrain and pas2 slope. but lepas explore, i dont think it have a slope





today (5/07/2010)-update for earthwork at site boundary



ni dekat tepi highway 2, so ni la existing premix yg wujud dalam semak samun 2. mostly kita akan try utk match level tanah with this level as benchmark.

masih lagi dalam proses clearing. diorg longgok2an rumput rumpai dan tanah2 in a small stockpile.

kt location yg sama. tanah hitam nmpaknye, but i think its not a problem kot.(nnti kita akan tanya kpd yg pakar)



ni plak kat belakang block E, i'm not sure about the backpusher thing wat apa, becoz i nmpk dia angkat batu2 & unsuitable dari tanah lapang dekat tadika. tapi maybe jgk tgh levelling sbb tgk tanah kt cni dah mula utk levelling.

nmpk kan tanah yang warna oren/kuning2, yg 2 akan dijadikan top soil. thats why diorg asingkan.
dah nmpk level ckit kan....

update :earthwork 7 july 2010 at site boundary.

2 hari lps latest post. perubahan dapat kita nmpk dari segi scale la. ni kat belakang block E, almost done kan. levelling pun da semakin cantik. kalau tgk dari atas block E, almost flat dan level. x de bonggol2 mahupun bukit2. best2. malas nk puji lebih2. kt cni x ada problem sangat.
pasal sampah sarap yg kontroversi 2 pn dah settel. uncle ttp x nk keluarkan. so kami akan suh Arena buat, korek n tanam ( i dont agree with it, but what to do). utk costing, kami akan kira by machineries. then kerja2 menjadikan sampah sarap ni sebagai harta karun jgk x boleh dibuat pada weekdays. weekends only.(ada representative client kt cni).
kerja2 levelling pun still lagi dijalankan.
ni pulak kt sebelah highway. pun sama, perubahan dr segi scale aje. kerja2 clearing still lagi massive.nmpk sangat laju. in 2 days we can see huge differences. kongsi kt sini pon da bg memo kt setiap tuan2 tanah mereka utk kosongkan 2 block. effective from today.


kt area cni aku just ada satu kemusykilan la sbb aku tgk erath drain allignment bersimpang siur kt dlam 2. En azahar kata, En Din just suh maintain apa yg ada. so dia x wat apa2 perubahan la, i just curios la sbb ada cara lain utk bagi area 2 lebih cantik. maklumla open area. 2nd phase pun x de bau2 lagi. i suggest to tutup kt simpang 2, make joint straight saja dr earthdrain yg baru.
at least before i came with an idea,kena gak tanya mereka yang pakar. idak le kuar idea x best nnti.
En azahar cakap i can bring out the idea, he just implement. betul jgk. Design and built maa..

ni tepi tadika. sudah dicompact ngan cumel sekali. tmpt ni la akan dijadikan mockup turfing. x tau la kot tiba2 ada velocity ke dtg bantai balik hahaahha....


tadi ada satu lagi probs..
-velocity nak allocate diorg punyer manhole (JRC 7). location semua sama, kat parking area, sebelah walkway. so diorg mintak level. kunun, x nk jd cm zone 1, kn hack banyak. so En Azahar suggest utk turun 2 inch dr brickwall height longkang. so, depa akan tangkap level parking lebih kurang 2 la.
- masa ni nmpk something wrong. level walkway. kalo dr opinion aku, it supposed 2 be sama ngan bgnn, so lebih kurang 200mm turun utk parking. td ukur kt G1, turun lebih kurang 150mm. so skang aku da musykil...
-Skap Alumni ngan velocity akan mula menghentam utk lay pipe area bangunan dlm 2-3 ari ni. so tmpt yg da level cantik pun akan terkesan..
-masa ni ada arguement

azahar: 2 la Ultimate nk save sgt 3 juta , x de earthwork, so keje jd pening.
dzuli: mmg pening, awak pening,saya pening, but my boss save 2 million
azahar: nape?
dzuli: boss awk bg lump sum 500,000 utk eartwork, turfing 500000 so 1 million kan. kalo wat earthwork 3 juta, turfing 500000...so my boss save. thats why.
azahar: hmmmm....
dzuli: mmmmmmmm...


conclusion: hahahaha...earthwork awal projek lebih bagus, construction practice n mudahkan kerja. maybe x bole save money tp time bole. time pun money kan..

dzuli