Saturday, July 3, 2010

Earthwork cont..

I publish in a new post to make me easier in reviewing it.

it is a fully coverage about earthwork at open area to site boundary.

i label it as "behind block E". senang ckit kot. the sampah belong to En RC sebagai supplier utama disokong oleh En tiler dll
  • involved a little excavation (not massive) just to level it
  • ada concrete drain , so surface runoff akan masuk ke drain 2,
  • ada slope jgk. about 1meter (atas longkang)
  • level tanah (rendah dari haording and makin tinggi ke TNB 2 due to nak match with existing premix inside that area.
pic ni amik when i ada kt block E, ada concrete tu drainage, atas dia ada slope ckit la..yg ada stockpile tanah 2, dia asingkan yg elok2 utk top soil.

this area i label it as "tepi highway/dkt elevated water tank" still ongoing clearance.(buang rumput2, try utk scrap concrete dr umah2 dulu.). still belum ada issue lagi.
kt cni kn tengok dl mcmmana sbb takut x ckp tanah utk backfill (ada banyak tempat still need to be backfilling)
at a first glance, kita tgk mcm banyak tanah, thats why Mr Wallace came with idea wat earthdrain and pas2 slope. but lepas explore, i dont think it have a slope





today (5/07/2010)-update for earthwork at site boundary



ni dekat tepi highway 2, so ni la existing premix yg wujud dalam semak samun 2. mostly kita akan try utk match level tanah with this level as benchmark.

masih lagi dalam proses clearing. diorg longgok2an rumput rumpai dan tanah2 in a small stockpile.

kt location yg sama. tanah hitam nmpaknye, but i think its not a problem kot.(nnti kita akan tanya kpd yg pakar)



ni plak kat belakang block E, i'm not sure about the backpusher thing wat apa, becoz i nmpk dia angkat batu2 & unsuitable dari tanah lapang dekat tadika. tapi maybe jgk tgh levelling sbb tgk tanah kt cni dah mula utk levelling.

nmpk kan tanah yang warna oren/kuning2, yg 2 akan dijadikan top soil. thats why diorg asingkan.
dah nmpk level ckit kan....

update :earthwork 7 july 2010 at site boundary.

2 hari lps latest post. perubahan dapat kita nmpk dari segi scale la. ni kat belakang block E, almost done kan. levelling pun da semakin cantik. kalau tgk dari atas block E, almost flat dan level. x de bonggol2 mahupun bukit2. best2. malas nk puji lebih2. kt cni x ada problem sangat.
pasal sampah sarap yg kontroversi 2 pn dah settel. uncle ttp x nk keluarkan. so kami akan suh Arena buat, korek n tanam ( i dont agree with it, but what to do). utk costing, kami akan kira by machineries. then kerja2 menjadikan sampah sarap ni sebagai harta karun jgk x boleh dibuat pada weekdays. weekends only.(ada representative client kt cni).
kerja2 levelling pun still lagi dijalankan.
ni pulak kt sebelah highway. pun sama, perubahan dr segi scale aje. kerja2 clearing still lagi massive.nmpk sangat laju. in 2 days we can see huge differences. kongsi kt sini pon da bg memo kt setiap tuan2 tanah mereka utk kosongkan 2 block. effective from today.


kt area cni aku just ada satu kemusykilan la sbb aku tgk erath drain allignment bersimpang siur kt dlam 2. En azahar kata, En Din just suh maintain apa yg ada. so dia x wat apa2 perubahan la, i just curios la sbb ada cara lain utk bagi area 2 lebih cantik. maklumla open area. 2nd phase pun x de bau2 lagi. i suggest to tutup kt simpang 2, make joint straight saja dr earthdrain yg baru.
at least before i came with an idea,kena gak tanya mereka yang pakar. idak le kuar idea x best nnti.
En azahar cakap i can bring out the idea, he just implement. betul jgk. Design and built maa..

ni tepi tadika. sudah dicompact ngan cumel sekali. tmpt ni la akan dijadikan mockup turfing. x tau la kot tiba2 ada velocity ke dtg bantai balik hahaahha....


tadi ada satu lagi probs..
-velocity nak allocate diorg punyer manhole (JRC 7). location semua sama, kat parking area, sebelah walkway. so diorg mintak level. kunun, x nk jd cm zone 1, kn hack banyak. so En Azahar suggest utk turun 2 inch dr brickwall height longkang. so, depa akan tangkap level parking lebih kurang 2 la.
- masa ni nmpk something wrong. level walkway. kalo dr opinion aku, it supposed 2 be sama ngan bgnn, so lebih kurang 200mm turun utk parking. td ukur kt G1, turun lebih kurang 150mm. so skang aku da musykil...
-Skap Alumni ngan velocity akan mula menghentam utk lay pipe area bangunan dlm 2-3 ari ni. so tmpt yg da level cantik pun akan terkesan..
-masa ni ada arguement

azahar: 2 la Ultimate nk save sgt 3 juta , x de earthwork, so keje jd pening.
dzuli: mmg pening, awak pening,saya pening, but my boss save 2 million
azahar: nape?
dzuli: boss awk bg lump sum 500,000 utk eartwork, turfing 500000 so 1 million kan. kalo wat earthwork 3 juta, turfing 500000...so my boss save. thats why.
azahar: hmmmm....
dzuli: mmmmmmmm...


conclusion: hahahaha...earthwork awal projek lebih bagus, construction practice n mudahkan kerja. maybe x bole save money tp time bole. time pun money kan..

dzuli

No comments:

Post a Comment