Friday, July 16, 2010

FDT (field density test)

bangun semua....Assalamualaikum cikgu...
ok..kelas ari ni kita akan belajar utk wat FDT.

teori:

(Field Density test or Sand Replacement Method)
Testing objectives:

Determine the in-situ density of natural or compacted soils using sand replacement method.

Need and Scope:

The main application of this test is the cases like embankment and pavement construction, this is basically a QC test or quality control test where certain degree of compaction is required.

This test is also used in stability analysis of embankments and slopes, for the calculation of pressure in underlying strata for settlement problems and also design of underground structures.

bahasa melayunye..FDT ni utk tentukan compaction kt site ler.


realiti @ site during FDT test:

  1. crusher run belum final layer (kene add another 1"/1 1/2" lagi utk dpt FRL
  2. damage area belum di rectify betul-betul lagi ( ada tempat still need to re-excavate/ re-compact.
  3. quarry dust pun still blom sprayed.
* akibatnyer, aku kena marah ngan consultant. FDT diwat gak dgn persaan x redha hahaha..

procedurenye lebih kurang cmni ler:

setkan dia penya radas cm gambar diatas la...then korek tanah kt dalam lubang tu sedalam 6" lebih kurang. tanah tu masukkan dlm plastik utk dibwk balik ke lab.

silinder yang warna biru tu, letak atas template td, tuang pasir. tggu dia turun smpai penuh lubang tu..


isi balik pasir tu dalam plastik dia.

lubang yang ditinggalkan.

result blom kuar..so nnti da kuar aku postkan result with teoritical explanation sekali key...


dzuli

16 comments:

  1. bos..bleh share x pasal requirement compaction utk % pasir n % tanah dlm earth work..then, pe requirement utk fdt ni?cmne nk wt fdt ni step by step..

    ReplyDelete
  2. err..alamak..da almost a year dah benda ni, so kena bukak buku balik..sorry..:-)

    ReplyDelete
  3. huhuhu xpela..snang2 share la pape psl construction ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..tapi sekarang dah tukar bidang kerja..maybe saya akan update more pasal design plak lepas ni :-)

      Delete
  4. owh..kerja libatkn drawing ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..skrg kerja bahagian hidrologi

      Delete
    2. mcm best je dgr hehe..xde pluang keje ke??huhu

      Delete
    3. takde kot...kalau nak apply kena trough SPA 8 :-)

      Delete
  5. owh..xde fb ke?bleh add huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..Fb too personal..tapi kalau nak twitter boleh.
      @dzulichan

      Delete
  6. sy x brtwitter la huhu..xpe la kalu cm2...mjuk2 sob3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak tanye ape2 boleh emel saya kat dzulichan@gmail.com..
      bukan ape, u nama pun tak letak..cmno la nak bagi FB account..:-)

      Delete
  7. ILMU YANG BERMANFAAT NI.. TERIMA KASIH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks :-)
      sharing ape yg diketahui..hehe

      Delete
  8. Salam bro..psal cbr test plk ada x..?

    ReplyDelete