Wednesday, July 28, 2010

premix zone 1

Asphalt concrete is a composite material commonly used for construction of pavement, highways and parking lots. It consists of asphalt (used as a binder) and mineral aggregate mixed together, then laid down in layers and compacted.

The terms "asphalt (or asphaltic) concrete", "bituminous asphalt concrete" and the abbreviation "AC" are typically used only in engineering and construction documents and literature. Asphalt concrete pavements are often called just "asphalt" by laypersons who tend to associate the term concrete with Portland cement concrete only. The engineering definition of concrete is any composite material composed of mineral aggregate glued together with a binder, whether that binder is Portland cement, asphalt or even epoxy. Informally, asphalt concrete is also referred to as "blacktop". (terima kasih wikipedia)


ni la saat 2 yang ditunggu2 setelah sekian lama. maklumla roadwork zone 1 ni da bermula since last year lagi..tapi yang paling sedih.......aku x dpt tgk secara live..sbb kena attend kursus internal audit yang x berapa menarik (bagi aku laaa). mmg x puas hati, yela..premix ni ditunda-ditunda last2 time aku xde...

contribution aku....hmmm....masa ni mmg 1st experience supervise jalan, of course banyak problem, banyak yg aku overlook, banyak gangguan2, tapi akhirnya....

nk citer pasal step2 dia..hmmmm..mula ngan gambar dulu la ek..explaination nnti aku tanya pada yg pakar or aku google je yeah....









yang aku dapat tengok ni jer...end product..sedih..ingat2 dapat la tgk at least wearing course, nk tggu premix zone 2 nih...hmmmm paling2 cepat pon maybe bulan 10/11...





beberapa hari sblm pg premix, kami pegi batching plant, jenis continuous plant, dekat lahad kot nm tempat 2, sayangnye aku lupa bwk camera..drpd HP je la....

kalo nmpk la...ada conveyor belt utk bwk batu, drum yg 3 bijik 2 plak ada bitumen
ni la drum utk bakar premix..kalo nk tau lebih lanjut ble google kt continuous plant for asphaltic concrete

ni lab dia, marshall test, grading, segala testing utk bitumen diwat kt cni la...teringat plak zaman lab highway masa kt USM dulu.


mmm..bawah khemah 2 ada batu2, quarry dust..bahan2 la utk bancuh asphaltic concrete..dulu da blaja..2 la blaja utk exam mmg x hingat hahhahaha


rasa cm x caya jek..zon 1 da settle di premix... rumah-rumahku..bilaler korg nk siap....
dzuli

No comments:

Post a Comment