Tuesday, November 30, 2010

kuching pula part 4- x best ini part

edisi pulang ke semenanjung....
mmg x sabar nk balik...lagu tema" cintaku tertinggal di malaysia", flight scheduled pukul 6.45 pagi..awal tu, so kol 5.30 da kn ada kt airport sepatutnye...

4.30-kak siti kejut, "bangun adik2, nnti lambat pula

5.30- smpai airport kuching, nk check in, da la x de kiosk, beratur panjang, kene byr 30 hengget sbb luggage lebih 2kg, cerempet..

6.30- da la kantoi subuh, beratur punya pnjg nk nek belon, waiting lounge jgn harap la..tambang murah la katakan..redha2

7.00- x nek2 lagi, boarding pass da kutip (boarding recipt hahaha)

ada announcement flight delay until 8.30....tggu lagi..

8.30- p kt gate berlepas-da kecoh2, flight cancel siottt....alamak....rescue flight kol 1.30..gilak..

pegi tanya MAS-RM488, pehh..so tunggu je la...

AK5203,retimed..rescue flight dr KL...(x de LCD ek, just tv flat screen sahaja)

kuching international airport

1.30-flight sampai

3.30-sampi KL

4.40-balik ipoh-stuck jem kt shah alam sejam

banjir ckit kt tol bukit jelutong, hujan sgt lebat hari itu

9.00- smpai ipoh...Alhamdulillah....

*tapi dapat voucher air asia RM200 utk compensation,.,.InsyaAllah..fly again..

kita merancang "Allah tentukan

februari 2011-Brunei
Mac 2011 -KK
somewhere october 2011- ho chi minh
InsyaAllah..jadika perjalananku, perjalanan mencari ilmu....






dzuli

Saturday, November 27, 2010

kuching pula..part 3

dalam kol 2 cm 2 en karim jemput kami kat hotel, mula2 kami having a lovely lunch kt rumah hijau cafe. kt sini makan nasi ayam penyet jgk ngan roti pisang coklat..sedap sangat. pas2 kami pg beli ikan terubuk masin yg famous sangat tu...RM40, cukup utk rakan2 and family terchenta. dpt free lagi...

ni restoran rumah hijau yg sangat cute...

inilah ikan terubuk masin, packing dia mmg terbaek, rasa ikan ni pon mmg terbaek sgt sedap

after that heading to santubong..pemandangan mmg A, nampak gunung diliputi awan, kampung2 ngan rumah2 yang chantek, roundabout dgn nama2 yg panjang..mcm2 lagi la... sampai sana kagum gila tengok resort2 yg sngt cantik..ada yg x sempat snap gambar

mula2 singgah kampung budaya, singgah jela, nk masuk RM60..wohooo...so amik2 gambar kt depan, amik phamplet..udah le
kampung budaya sarawak

nk tgk pantai melalui st resort 2 kena byr RM3 sorg, dpt free drinks satu..apehall..rupe2nye dia tanah private, no wonder. pantai x chantek sangat, tp ok la lepak2
resort yg kn byr 3 hengget, just utk masuk n jenguk2 je

balik dr santubong, adengan paling best carik kek lapis sarawak yg popular itu. mula2 at the famous dayang salhah, sgt banyak variety, tester aje da bole membuatkan kita muak.. km pon satu, test x hengat.. tapi x beli pon

satu tray sample, ada banyak lagi sbnrnye...

banyak kan variety kt cni

lepas beli kek, jalan2 kt cni kejap...


next p kek lapis mira, kt sini mmg best...kami pon borong 10 bijik...pas beli kek lapis, kami pon nk p merasa sotong tukuk yg glamer ittew...kt kubah bulat kot nama food court tu, mmg terbaek, makan laksa sarawak ngan tea c jgk...mmm rasa cm nk bwk balik sotong tu, tapi aku x de mesin nk gelek dia hehehe...
ni kek lapis mira, x la grand mcm dayang salhah, tapi sedapp

last but not least, kami p kedai kek lapis sari. yg sini kek lapis yg terbaek, kt sini mmg adik aku borong gila2 punye. tapi kt sini kami da x mampu utk test, just amik je yg mana nmpk sedap..
then balik umah kak siti, kemas2 barang sbb flight kol 6.45 esok....mmm cerita balik to be continue lagi sebab mmg hampeh..hahaha...



dzuli

Sunday, November 21, 2010

kuching pula part 2


balik dari pasar sarikin, kami check in hotel harbour view plak, lepak2 semayang asar pas 2 p jalan2 kt waterfront kejap..

waterfront di petang hari

lepas jalan2 kt waterfront kami dibawa pula at the famous pasar satok. kt cni mmg banyak souvenir, kain2 pua kumbu/batik sarawak, t-shirt, kraftangan hasil bumi, telur, sayur2 bla..2..macam2 lagi la...
khemah pasar satok yg famous

pua kumbu (yg ni x ori ek, murah je, 2 pcs Rm 10)

kt cni kami (actually my sister) telah memborong pelbagai benda, kain batik,pua kumbu,panah(??), aku hanya membeli beg mengkuang idaman mak and fridge magnet..



dah puas merambu2 kt c2, kami p pekena BBQ steambot buffet kt D11, actually this is a chinese restaurant but banyak sgt melayu kt dalam 2 make aku kurang curious la utk makan kt c2, menu hmm...segala mak nenek daging ayam, udang,ketam, processed food, ikan yg dimarinade ngan pelbagai2 rempah...dia bg 2 tempat msk, utk grill and utk stemboat..hmm makn x hengat smpai aku da muak utk tgk daging lagi...(buat sementara waktu la)

D11 BBq and steamboat restaurant

da kenyang balik hotel tido....

14 nov 2010
-kol 7.30 pg da bgn utk bekfes, niat utk jln2 sndri around bandar kuching smbil cari2 souvenir kt kedai2 area waterfront tu...


-mula2 matlamat utama carik kucing besar...pusing2 dekat sejam, akhernya jupa la jgk landmark utama bandar kuching itu...
city centre

dekat depan hilton, area2 waterfront jgk..

landmark kuching

-pas puas bergambar x hengat kt kucing2 2...p cari souvenir kt deretan kedai2 area waterfront, kt sini lagi menggoda dia punya souvenir..harga mmg murah2 x hengat, aku yg ada tigh budget ni just beli a few things mcm black pepper (black pepper je kot hahaha) utk rakan2...sbb aku ada plan nk beli kek lapis and ikan terubok utk org2 tersayang..(weeewittt).

kedai2 kt area hotel kami

salah satu kedai souvenir yg chantek

-pas 2 balik hotel sementara tggu en karim nk bwk kami pg santubong...


to be continue lagi......

dzuli

Friday, November 19, 2010

kuching pula..part 1


akhirnye 12 november 2010..aku berjaya menjejakkan kaki ke bumi kenyalang buat 1st time yg pertama..syukur ALhamdulillah. actually this is not a proper planning vacation. satu hari dok belek2 website air asia ngan firefly ditambah dengan ketensenan bekerja dan duit claim yg banyak pd bulan itu, aku berjaya membeli tiket yg x murah utk ke sarawak. 6++ pegi balik...pegi naik MAS (terbaekk) balik naik air Asia...(mmm...x terbaekk)

my journey lebih kurang cmni la
12 Nov 2010
-flight ke kuching kol 8.30, so amik bas to KLIA dr medan gopeng kol 1.30 pagi..tengs azahar sbb tolong antar kt medan gopeng. sampai KLIA kol 4 lebih(pakcik bas rempit), tetiba tengok flight delay 9.30..alamakk...

sayap flight udah le....

9.30- naik flight..2 jam sampai kuching.En Karim ngan Kak Siti amik, bwk p makan kt serapi corner. Laksa sarwak ngan teh c terbaekkk...pas makan balik hotel singgahsana lodge..tido x hengat

8.30- jalan2 kat waterfront sambil tggu en karim bwk pegi makan. naik bot tambang yang menakotkan utk crossing sungai ke tempat makan tu. My Baruk cafe kot, sedap gilak nasi ayam penyet ngan tomyam dia. pas 2 pusing2 bandar kuching then pekena desset yang lazat bernama white lady.
hasil tembakan ngan en sony, banyak noise, pengorbanan: kegayatan nek bot tambang

13Nov 2010
-pagi pegi carik tempat breakfast sementara tggu en karim dtg nk bwk pegi pasar sarikin. jalan2 jupa satu cafe, roti bakar ngn kopi 26 hengget chaitt...

10.30am- en karim datang, pegi tempat pasu sarawak yg bole merambangkan mata yg melihat. adik aku sempat gak sambar seketul 2 pasu yg cumel.

12.30- gerak p pasar sarikin, jauh gak dlam 1 jam 1/2 perjalanan..hujan pulak, lalu segala kampung2 yg nama unik2 mcm krokong, stass, ntahape2 lagi, pekan terdekat Bau.

2.00 sampai, hujan rintik2, jalan2 cari pasal, kt sini bayak jual barangan dr indon sebab dia sempadan indon. telekung, beg2 tiruan, baju2, kraft tangan....aku beli telekung yg chantek selai and kakcik beli kain pasang ngan telekung juga.

pasar sarikin, ada en sony, ada en panasonic juga

5.00 sampai bandar kuching, jlan2 kt waterfront sblm tgu malam nk p layan stimbot ngan BBQ...

kt waterfront berlatarbelakangkan dewan undangan sarawak yg aku kagum with its architechture.

dewan undangan negeri sarawak jarak dekat

waterfront dr belah petrajaya...senja ni

landmark bandar kuching..miu2 yg comey
..................tobe continue









dzuli

Friday, November 5, 2010

kerja oh kerja

da lama aku x de entry pasal keje. so due this cuti..aku masukkan la sikit.. bukan apa, aku cepat lupa, sebab sikit2 pekara, sebab environment luar aku da lupa whats bring me here.. so aku inagatkan balik diri
1) utk mencari rezeki yg halal
2) utk tambahkan ilmu
3)untuk mempraktikkan apa yg aku belajar dulu
4) utuk berjaya
Ya Allah, jangan lupakan aku dari niat2 ni...even ada 10000 rintangan, semoga aku dapat harungi dengan bantuanMu Ya Allah....

bukan apa, projek aku mmg banyak problem tambah plak ngan x mendapat sokongan sepenuhnya dri opis..lagilah sakit.. tapi InsyaAllah aku akan cuba hadapi dengan lebih ikhlas...aku da lupa how struggle I am to be in this business, peluang da depan mata so jangan aku sia2 kan sebab benda2 yg bodoh2...

so Dzuli..stop nagging and keep up the good work..
actually aku sedar semua lepas aku baca satu entry blog pasal ikhlas..x ingat blog mana..syukurlah Allah bukakan hati utk baca entry2 mcm 2 despite aku mmg suka baca bab2 hiburan...thanks juga penulis blog...





dzuli

Tuesday, November 2, 2010

chill at penang with my sisters


last weekend, 3 of us pg penang. tujuannya
1) utk photogedik (testing camera baru ngan skill tuan punye camera)
2) utk discuss psl our trip to kuching
3) utk lepak2 n chill2 smbil abihkan duit

pagi2 buta aku ngan najah da kuar umah..abah x berapa chat sbb 2 abah ngan mak x ikot kami

mula2 kami p padng kota. fort conwellis...da beratus2 kali mai penang baru ari ni teringin nk masuk bekas kubu lama omputih yg menjajah tanah melayu. ada la kaitan ngan francis light bla2...aku x baca sangat...


kt meriam besar ngan back ground laut..

lepas da puas amik gamba kt citu..da la kena bayar 2 hengget. 1 jam pon x sampai dok dalam tu. kami pegi hard rock hotel plak, dua org budak ni x pnh pegi..saya sudah pegi hahaha..
cm biasa photo2, applying bokeh, rule of 3rd, close up..aku x pndai sgt nak main white balance..aduh2..ini yg paling penting....

saje amik gamba ni.....

standard semua org dtg cni mesti bergambar kt gitar besau ni..

aku ske pic ni....adik2 ku...

jadi x rule of 3rd aku...ni kt hard rock hotel juga...

then utk chill2, kami pegi gurney plaza, pekena starbucks (thanks kak cik)..masa ni kami discuss pasal nk p sarawak 12 hb ni, book hotel, usha2 tempat mana km nk singgah....menikmati creme brulee ngan frappe, scones ngan kek hape ntah yg sedap bangat...
ni pon pic yg aku suke...suke suke...kalo ble main white balance lagi best...

then acara shopping2 dimulakan, mula2 FOS, sambar baju sorang sekeping (except kak cik yg cerewet itu), pgi carik casing hanphone HTC HD dia, carik lense filter (tq kak cik), carik kasut, hand beg, ish2....aku masih mampu bersabar kerana kenangkan sarawak.. kak cik beli handbag charles & keith sebijik...

last but not least, kami p mkn kt sushi king, masa sampai perut pon sudah over lapar... macam2 menu kami oder...da mcm org x mkn sebulan... tapi p mana ek pic2 makanan itu..dlm camera najah kot....

satu je hajat x dapt, nk snap gambar jambatan pulau pinang malam, x dapat sbb hujan lebat sangat pas tu aku plak kua dr island dlm area 6.30 gitu, x sempat nk mlm...next time le nmpknye, InsyaAllah....





dzuli