Friday, December 30, 2011

A year wiser -2011

2011..what a year..

terasa masa pendek, tapi macam-macam dah berlaku

azam...

biarlah rahsia, (biasanya azam akan goes to the drain je)

harapan

Leave in blessing from Allah, murah rezeki, family yang bahagia , sihat walafiat.

tu je..

selamat tahun baru uolls....





dzuli

Monday, December 26, 2011

A slight problem

traffic management & repairing work

percaya tak, dulu-dulu, (not so "dulu" la...) bila nampak orang repair highway or yang berkaitan dengan highway,
aku selalu berangan yang aku akan ada disitu suatu hari nanti (insyaAllah).
Alhamdulillah, my pray were answered yesterday and a day before. (even a few difficulties and sentapness arises)

actually ada something happened at my highway  which need use contra flow method.
the preparation was not easy..
imagine we have to stay at site from 11.00 a.m to 10.00 p.m (without going to toilet, haha..)
it involved a lot of planning and approval from management level.

Alhamdulillah, facing the problem like this made me learn a lot of things from my seniors
Our manager En Mohamad was a big help for us
experienced in highway business almost 15 years
this thing is kacang la for him
but for me...waaahh...i'm so pening, dont know what to do..

with the help and cooperation from everyone,
the contra flow only can be started at 2.20 a.m
rugi jugak x dapat ada kat sana,  at 9.30 p.m, they asked me to leave because i'm a woman (soo untung hahaha)

the contra flow maybe cause some congestion at site, but it is only for 1.5 km, after that it is very very free flow 
for our highway user, sorry for the inconvenienced.

Published with Blogger-droid v2.0.2

Saturday, December 24, 2011

Marissa Birthday + Trekking at FRIM kepong part II

poyo lah cerita cuti 2 hari kat KL nak ber part II bagai...
welll....

pagi ahad yang indah,
redup pulak tu memandangkan sekarang ialah musim hujan,
dalam area 9.00 lebih kami bertolak dari flora damansara
pekena roti canai dulu untuk mengecas tenaga
then zoooommm....dekat je, around 15 minutes gitu
kitaorang kena caj RM 11/12 tau (tak ingat amaun sebenar)
kereta=RM 5
Kamera= RM 5 (nyesal aku x sorok kamera kat bawah kaki dlm kereta)
person=RM 1 ke 2 ntah

no komen
hahaha

masa gambar diatas diambil, kami masih bertenaga.
dua kesalahan besar kitaorang haritu;

  1. x pakai sport attire- ingat main-main macam dekat Sg Sedim dulu
  2. tak bawak air langsung- kafe tidak dijumpai hokeyy
then berbekalkan sekeping peta, we start berjalan-jalan.
ramai orang berlari-lari or kayuh basikal


dedaun
it is so cantik tgk daun2 dari bawah

apakah??
jangan ditanya apa maksudye

tempat ni kan research centre, so sebagai manusia yang tak pernah blaja biologi, maka aku tak paham pon istilah2 dalam ni. just enjoy the view ngan cuci-cuci mata saje (ahakss)
well, a lot of hot guy mountain biking in this area.

DSC03381
well, aku suka pokok yang bulu-bulu tu.

jangan main-main la trekking kat cni, aku rasa macam neverending road,
last2 aku tengok batu tanda, da 5 KM kitaorang jalan
its like WHATTT? kalo tak, takde pasal la nak jalan 5 km, keluar peluh jantan beb.

DSC03373
jalan-jalan jumpe kem perah ni..maybe perah tenaga orang kot
tapi sayang sebab kitaorang tak naik canopy walkway dia
ramai gila, pastu tiket kena beli kat bawah lak..

she left me behind
laju cik kak ni jalan
pic kat atas ni ialah bayangan trail yang kami kena  lalui..huh..

last but not least, kami carik sampai jumpe rumah tradisional Melaka & Terengganu yang diimpot dari kedua-dua negeri ittew...pehhh rasa takot pon ada..maklumla rumah dari zaman purbakala..(actually its around 1917 cam tu la)

rumah melaka
okey..saje nak enteprame
okeylah..agak panjang dan mengarut..
pada sesiapa yang nak meningkatkan metabolisme, bolelah datang cni..
dekat je,..



dzuli

Wednesday, December 21, 2011

Marissa Birthday + Trekking at FRIM kepong

segalanya bermula di sebuah pagi sabtu.
aku dan keretaku memecut laju ke rumah abangku di subang
syukurlah pagi sabtu Federal Highway yg fames tu tidak jem,lepas tu aku nak pegi ke sentul plak
perjalanan ke sentul timur juga senang je,
naik Putra pas tu Star, n kenari gold yg dikenali sudah menunggu gue di seberang jalan.
utk ape perjalanan ini?
untuk PARTYYYY..yeahh
tapi birthday party sbnrnye
 merancang dengan kawanku, Tun Arnida utk pergi ke majlis harijadi Eiman Marissa
siapa Eiman Marissa? Siapa? siapa? (echo)

yg tengah tu eiman marissa
okey..si comel ni daughter of En Muzie..( a lot of his name mentioned in my blog).
aku & cik tun antara kawan2 yg dijemput, yang lain2 semua saudara mara ajer..VIP uolls.
it is a simple yet warm birthday party...seronot la budak2 zaman sekarang
aku masa kecik dulu, mak wat mihun ngan kek je pastu panggil kawan2 sebelah umah.haha
banyak gambar x menjadi, gatal x tuka telephoto lense.

kiddos
those innocent kids
most of kids dlm picture diatas ni sepupu2 eiman marissa ni, boys yg paling kiri tu abang dia..
aku rasa 2 siblings ni mmg copy muka En Muzie la..

lepas abih, utk killing time sbb ada something happened,
aku ngan cik tun merayau2 area sungai buloh sbb nak jupe kak ct
masa ni la kami lepak kat sebuah kafe comel nama  Richman Cafe,
banana puff dia awesome, sedap ooh.

ala2 full house gitu

dah jumpe kat ct, cik tun hantar aku sampai umah zu, siap wat kecoh lagi kat umah orang,
sebab ape kecoh, sbb member aku tu bilik dia terkunci, semua barang2 dia dlm bilik tu
masa kami sampai ada 2 guys tgh cuba mengopak pintu tu..lawak btoi la member aku tu
thanks cik tun sbb tolong anta, kalo x tak tau la bila bole smpai umah dia.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Teaser FRIM kepong.

DSC03413
tempat ni boleh menyebabkan org kurang stamina menjadi givap


dzuli

Monday, December 19, 2011

teaser



Banana strudels- Richman Cafe, somewhere in Sungai Buluh,
with my buddies Cik Tun...
jeng jeng jeng

Published with Blogger-droid v2.0.1

Monday, December 12, 2011

Tribute to my besties

dalam minggu ni aku dapat berita
2 of my besties akan berhijrah tempat kerja
zu akan pergi ke cypark resources -one of biggest company in solidwaste management
che kamal akan ke satu company (x ingat nama) dan menamatkan tugas beliau sebagai seorang PTD.
they obtained quite a good offer (unlike me :-( )

wahh..ada sikit jeles
but, i'm happy for them
in this industry where we belong kan..
hopefully all of us are true professionals in the making (okey berangan)
InsyaAllah

lunch ngan che kamal, feeling2 org gomen ha ha ha
picture taken at Taman Warisan-Putrajaya

*even gaji aku x sebanyak diorang,bosakukedekutandopisakudipenuhidgnkakikipasdanbusybody,akuharapakubersabaruntuk ilmu Allah yang sangat luas ni



dzuli

Putrajaya Tanah basah

tajuk cam pelik kan?
actually di satu pagi yang hening, lepas hanta adik kecik aku (kakcik) balik penang kat LCCT
flight dia pukul 8.30, we barely arrive LCCT pukul 8.00 sbb ikot GPS papago yang agak vodoo itu.
aku ngan Najah mula la memikirkan ape yang kami nak buat utk kill the time
mula-mula dengan mode mengada, kami telah pegi bekfes kat Taman Warisan
sungguh tak berbaloi kerana harga Nasi Lemak ayam rempah dia RM 6 hengget sepinggan (erkkk...)
agak mahal utk harga gerai ok..

pastu Najah ajak survey wetland utk projek biologi kelas dia whatever ntah.
ok la memandangkan masa tu baru pukul 9.30 a.m.

masuk je wetland, aku rasa pemandangan dia superb
sangat menyenangkan
ramai family datang utk riadah

mula-mula naik lookout tower yang tinggi gila
aku seorang yang gayat ok
tapi gigih aku naik jugak
tapi yg rigu sbb tak bawak camera
yang ada hanya 5MP henfon camera

IMAG0177
jeng jeng jeng


IMAG0179
the view from up there

lepas tu dengan mode gigih lagi, aku carik kolam flamingo.
ini serius, the real flamingo kaler pink yang tido berdiri sebelah kaki tu tau
tapi aku juga takut binatang cam burung2 ni, so aku tgk dari deck yang agak jauh sahaja ha ha ha
oo, kat cni ada itik serati ngan itik biasa gak

IMAG0183
sekawanan flamingo.

definitely, i'll come back with my baby (sonychan)
utk hasil2 yang lebih memuaskan hati.



dzuli

Monday, December 5, 2011

IJM Give day out 2011

semalam company aku hold satu events wajib utk semua anak syarikat mahupun HQ
Give day out nama dia
considering yang kami telah banyak memusnahkan alam sekitar dengan projek-projek pembangunan and stuff,
so kami semua kena buat khidmat masyarakat ni

utk LEKAS, boss pilih nak bersihkan kawasan rekreasi ulu bendul, kuala pilah
last aku jejakkan kaki kat sini, almost 15 tahun lepas kot,
memang da banyak berubah.
ada free wifi uolls, jangan main-main.

around 8.30- semua participants berkumpul kat Plaza tol setul, breakfast and gerak secara konvoi ke Ulu bendul

9.00 a.m - semua sampai, bergambar dulu, light briefing and start la kerja.

muka-muka tekun dengar briefing

the best part is aku dapat kerja bersihkan alat-alat taman permainan yang berhabuk, berlumut dan berkulat2 untuk dibersihkan. semua kerja dibahagikan dalam group yang kecik la, group aku ada dalam 6 orang.
that day, kami la yang paling comot sekali sebab main air kotor...haha...nasib la ada water jet, kalau tak ntah la camne nak bersihkan.

gambaran keja kump aku.
yg tgh gigih berlakon tu my colleagues merangkap ketua kumpulan
gambaran lebih jelas rupa sebenar alat2 permainan tu
member-member geng bersihkan sungai lagi seronok, jupe pampers, kain pelikat, spender??? haha..kamonlah rakyat malaysia, kat Ulu Bendul ni tong sampah merata-rata tau, pampers anak pon nak buang dalam sungai ke

10.30 a.m - take a break, bos belanja aiskrim kring kring.. da lama tak makan aiskrim pakcik moto yang femes di mana-mana pusat rekreasi ni haaa

10.45 a.m - sambung keja dengan tekun awww...

ni la geng-geng bersih sungai
12.30 p.m - berenti semua, mari bergambar2 untuk dimasukkan dalam IJM portal, dan fanpage LEKAS.
                   lunch kami nasik ayam Lina yang glamer di seremban ni tau. dah lapar , semua sedap.

da setel semua, balik lah dengan muscle yang sakit. nampak sangat da lemau lama tak buat keja berat huahuahua.
posing2 standard. (dari zaman sekolah sehingga kini)

kat bawah ni semua gambar-gambar selingan. jeng jeng jeng



men in black to our big boss..hensem kan??
gambar bonus
sekali sekala buat xtvt cam ni chaghe kan? :-)

(some pictures taken from LEKAS fb & farhana FB..harigatoo)


dzuli

Friday, December 2, 2011

Kepulangan yang dinanti

gambar ni je yg sempat gua capture (apakahhh???)



setelah genap 48 hari mak dan abah menuanikan ibadah di Tanah suci
28 Nov bersamaan 3 Muharam mereka selamat sampai di Tanah air
tgk diorg keluar dr arrival hall, wahhhhh rasa macam "syukurlah mereka selamat kembali".
bukan kami adik beradik je, mak njang, pak njang, kak long, kak su and abang Ijan sudi join the club malam tu,(mak njang ialah kakak yg paling rapat ngan mak aku.).
actually ada ribuan ahli keluarga para jemaah kat KLIA malam tu
ETA dalam pukul 12.00, tapi ada delayed dalam 30 minit je.

even sebenarnya masa tu aku sangat letih menjadi supir utk adik2 kesayangans gua yang manja and banyak songeh

cik supir ni melulakan tugas pukul 8.00 a.m
bangi-LCCT-subang-the curve(hahaha)-subang-bangi-KLIA..-phewwwww.
tugas berakhir pukul 3.00 a.m

tapi cik supir dapat upah segelas besar starbucks (nathape2 nama), satu set ayam penyek ngan soda gembira..
ooh lari tajuk

mak agak kurus, terkejut mak I jadi slim gitu...abah ok je, tapi depa batuk and masih belum baik lagi.
biasa la da balik mekah, macam2 barang dibawak balik untuk hadiah kepada orang-orang tersayangs.
paling common biasa la kurma, pistachios, kismis besar (sedap), aprikot kering (sedap), coklat mekah (sedap), teh arab (sedap), biskut butter mekah (sedap), pashmina (cantek), sejadah, and my mom bought a lot of (bukan a few) Abaya..yeah adik aku yg peminat abaya merembat 80% dri semua abaya yang mak beli.

then, siang tadi baca paper, kita digalakkan memeluk orang baru pulang dari Makkah untuk ambik keberkatan..yes we all did that.
harap2 next year mak njang ngan pak njang dapatlah pegi menunaikan haji, dah lama diorang tunggu...

Harap-harap mak ngan abah diterima taubat mereka, dimakbulkan doa mereka dan dapat menjaga kesucian gelaran haji & Hajjah sepanjang hayat mereka~ Amin~


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sunday, November 13, 2011

sembang-sembang sikit pasal big company, small company

uncle chew: dzuli, kenapa you nak pegi company besar, politik banyak kuat ooo..
dzuli: ala, kena la try, lgpon i mmg minat highway industry uncle, saja je nak bagi resume cun 

En kadir: kenapa you nak pegi sana dzuli
dzuli: saya nak kepuasan bekerja bos, saya nak rasa cmne kerja kat organisasi
En Kadir: kepuasan tu besar maksud dia dzuli, dekat sini ramai yg dari big company. why they here, sebab diorang da tau macammana kat sana tu
dzuli: I'll try en kadir, InsyaAllah next time, i'll love to work again with you.

En Muzi: da 7 tahun aku keja dzuli, this time aku nak keja company branded utk experience & resume aku
dzuli: betul gak tu en muz.
En Muz: ko da ada peluang tu, yakin itu the best pegilah, tapi bukan semua big company tu bagus
dzuli: ntah la en muz, tapi saya sure saya nak try kali ni.

Friday, November 11, 2011

26 Fakta

kata-kata aluan:
aku baru je start melancong2 ni, x banyak pon tempat penah pegi. InsyaAllah ada rezeki nanti, selesai semua masalah dalaman aku..akau akan teruskan hobi ni.

Thanks to Fatt or nama glamer dia Backpackers busuk sebab sudi tag aku. 
so aku hadiahkan fatt secawan cofee bean

jemput minom fatt, kek pon ada..
kepada yang sudi membaca-terimakaseyyyyy

Dengan Lafaz Bismillah....

Part I

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas

nama aku dzuliza.. anak kedua dari 4 beradik.. aku peminat K-pop..whatever pon..aku minat K-pop dah lama dulu, bukan baru2, bukan ikot trend. aku juga photographer wannabe, high in passion, lost in action haha..

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?

sejak aku beli DSLR kot...

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?

traveller, sebab aku x suka tourist guide or diva style.

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency

gabungan kesemua. caca murba style

5. Siapakah travel partner anda?

my sister (kacik) and my best buddy (zuraida). setakat ni la. memandangkan destinasi aku penah pegi tak banyak pun..

Part II

6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?


bulan 3 tahun 2011. pegi Brunei. 1st and last for this year. (aku mengalami krisis ekonomi for this time being)

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini


malu arr..x banyak, brunei, sarawak, dlm malaysia boleh ke? ada la jugak point of interest aku pegi macam, Tree Top Walk, Ampang Lookout, Cameron Highland (i loveeee this place), Sungai Jahang (best gila mandi), segala ceruk Penang, Melaka, Ipoh (staying there 2 years, i loveee this place too)

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut


Not yet

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa


cameron-bharat tea plantation
Seriously Cameron Highland (agenda bajet kurang)..peaceful and sejuk. the  best scones ada kat cni + feeling romantik.

10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan

  1. Makkah & Madinah
  2. Japan (tokyo and kyoto)
  3. Korea (seoul and Busan)
11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti.


kelakar bila nama aku ngan kawan2 kena panggil last call masa nak pegi brunei..berlari2 faham2 la LCCT tu macammana, flight kami jauh lak. berlari2..naik atas flight tercungap2 sebab banyak gelak sambil lari

manis bila dapat tengok suasana luar, budaya berbeza, environment yang berbeza..then masa aku p sarawak, member aku entertain kami sangat baik...terharu aku...

masa p Brunei, kami pakai tourist guide utk drive kami je (public transport x efisien), kak Nad tu sangat baik. sonok bila travel jumpe orang baik2 ni.

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti.

Brunei-toiletteries hilang (compact powder, perfume,dll) termasuk aku punya casing contact lense hilang..dah aku rendam dlm glass sblom pegi farmasi cari baru.. x tau hilang kat mana, tapi masa tu aku check in bag. masa amik kat conveyor belt tu tengok2 da xde..


kuching- flight cancel. tggu yang re-timed 5 jam kemudian..macam vangang da dok dalam airport kuching 6 jam...

13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?


wajib lahh....

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya

kek lapis sarawak

aku sangat sukaaaa ini barangg..barang baek dari dalam Malaysia sahaja.. keistimewaan dia maybe sebab dia pakai butter lemak khin*** hahaha..(okey gurau kasar). harap2 yang aku makan ni x guna la butter golden churn.
masa pegi sarawak, aku beli kek ni kat 5 tempat berbeza... addicted x hengat. the best is kat Sari. Dayang Salhah is famous and banyak choice.. yag kat gambar ni aku x ingat,..tapi yang ni sedap and besar (dekat dengan dayang salhah)


Part III

15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?

backpack of course...kalo travel partner aku bwk beg troli pon da cukup wat aku rimas.

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan


memperkenalkan abam deuter eiger. 50L rasenya.

sumber: encik gugle.
baru satu..kesian beliau..InsyaAllah, murah rezekiku nanti, aku akan bawa ia mengembara..sorry aa..bukan gambar beg aku sebenar sbb aku malas nak wat kuar dr tempat simpanan. aku beli ia dengan duit angpau bos aku kasik (masa zaman construction dulu)...

17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti

henpon, passport (of course), camera lah

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe

handbag, bantal busuk, make up (lipstick, eyeliner)

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)

mestilah amik gambar sampai x cukup memory card 4 GB.

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?

x suka bergambar, suka ambik gambar, udahnye gambar aku paling sikit dlm memory card 4GB tu..

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah..


haha..gambar aku sikit le...tapi aku letak la jugak

IMAG1501
gambar ni kat melaka saje..

pasar sarikin sarawak...fatt..ni lah "kakcik"
empire hotel-brunei
with my besties-pasar ikan brunei
aku sangat takot naik bot tambang ini-waterfront kuching


water taxi uolls- kampung ayer brunei


22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?

Nope..tapi aku suka gak beli T shirt dari tempat2 yang aku pegi tu. tapi aku suka kumpol souvenir orang bagi aku-hahahaha

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?

Wajib..

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?

aku suka kompol gambar gambar bangunan tempat2 yang aku pegi

Part IV

25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)

Kuching- tempat agak best, makan dia sedap2. Local dia agak peramah, even dia dalam Malaysia, tapi negeri dia unik dari negeri2 kat semenanjung. Sarawak is too large to explore.

Brunei- nice people, peaceful country, xde mat rempit, xde traffic jam, malam2 bandar seri begawan bergema ayat2 Al-Quran dari Masjid SOAS. Jupe x kat Malaysia? jumpe? jumpe?

Melaka- errr..errrr...sorry, nothing special.promotion quite x hagak2..tax tau la kot aku salah observe tempat. bila baca paper, melaka intoduce this, introduce that...but..hmmmm....

26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel

saya berangan boss saya bagi bonus 5  bulan gaji, maka saya akan pergi travel back to back. oohhh saya juga akan beli wide angle lense. saya akan bermula dengan HCM, pas tu Padang pastu Seoul pastu bila saya sedari ianya angan2, terus saya bekerja dengan lebih rajin.

Soalan Bonus :


Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)
hahahaha. stamp brunei je yang mak adooo...malu nk tunjuk..
so fatt, aku bagi ko satu gambar bonus sebagai ganti


kelasss kan, dari ipoh ke fukuoka (macam tajuk drama)




*updated sbb tertinggal gambar kat no 9 (=_=)
* updated second time, mana bole x letak gambar kt kampung ayer

dzuli

rindu

picture taken from meeting room,NPE HQ

Kadang kadang, rindu jgk kt dunia construction... rindu jaga piling, layan drawing, inspect reinforcements.. what i'm miss the most is bergaduh dgn site people hahaha....

Published with Blogger-droid v2.0.1

Wednesday, November 9, 2011

so peaceful



Aku sangat suka tgk scenery lepas hujan... so cold. So calm. So clean.. and very peaceful. it is like the earth were flushed by the water

Published with Blogger-droid v2.0.1

Saturday, November 5, 2011

salam.aidiladha



Esok hari raya aidiladha.. mak n abah sdg berwukuf di Arafah..kami beraya di umah abang. Kakcik keja.. sedih jugak x dpt berkumpul. Syukur lah ada mak njang dtg k.l... xde la rasa lonely sgt.. tadi kami masak mee kari, popia... hmmm sgt teringat kat kacik.. mesti dia dok layan kucing dia makan... ok lah selamat hari Raya aidiladha semua

Published with Blogger-droid v2.0

Thursday, October 27, 2011

hepi deepavali

Masuk office Pagi ni ada emel,
Dzuli, please attend meeting at LLM ...
Heh.. aku x pakai shirt... pkai t-shirt blouse je.. mesti huduh nmpk stgi.
Aah... tensi...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, October 23, 2011

Here we come-melaka

well, hello there (bajet anwar hadi)..
setelah almost 2 minggu aku tak  melayan blog ni
sebab kesibukan jiwa yang melampau batas.

ada la 2 entry yang aku wat masa kat opis guna gambar dalam henpon
tapi aku masih nak blogging. ada org baca ke tak ke aku tak peduli. it is for myself to share..(even not to the whole wide world or 100000 followers yang hanya follow tapi tak baca miahahahaa..
okey cut the crap.

last saturday, 1 lagi wishlist kat belah kanan blog aku ni dapat.. aku p Melaka babeh
sorry to say, it is not exciting trip..tau tau whats the problem is.. Maybe we are bit overage for the Melaka excitement (zoo, taman buaya, menara tamingsari and stuff..) or maybe we went with too tight budget..(biasalah zaman ekonomi diri sendiri menurun)

sampai je kami pegi bandar hilir la...its really change. last aku jejakkan kaki kat bumi hang tuah masa darjah 4 (kalau x salah..very2 purba dahulu).

waterfront
melaka waterfront-bolelah tahan

beca bewarna warni
beca-nak bergambar pon kena bayar uolss...

lepas tu pergi Jonker Street. aku sangat teruja kat sini sebab boleh try street photography yang sangat aku idam-idamkan tu muahaha. banyak sangat kedai makan yang menarik. tapi kebanyakkan tak halal la..adik2 aku skeptikal ckit. jangan harap diorang nak makan/minum kat kedai non-muslim.
jonker street ni tempat cari souvenir, banayak kafe2 china, guesthouse pon ada rasenye.

Jonker street
Jonker Street
on that day, cuaca memang panas la. 2 org budak ni da tergedik2 da tak tahan. aparaaa..x tough betul. last2 kami masuk dalam satu mall ape ntah dekat dataran pahlawan tu. refresh ckit. tgk satu pameran yang membuatkan aku rasa loya bila teringat balik...pegi makan pizza yang service cam haremmmmmm....

lepas tu kitaorang pegi usha pantai klebang. pantai ni sangat tandus ok. pasir putih, lapang gila. ramai main layang-layang,sesuai la sangat sbb pokok2 tinggi pon x ada.

my little sisters
my 2 sisters at the deserted island hahaha

flip-flop
3 selipa jepun milk beta
here come the best part in Melaka, original coconut shake klebang. tepi jalan otw to pantai klebang, nampak ramai2 manusia beratur tu..itulah dia...
almost 1/2 jam kitaorang beratur sebab nak try test yang kata sedap sangat tu....
tapi aku rasa sama je macam yang aku beli kat putrajaya haha..tapi portion besar, harga murah...kami beli jugak air kelapa dia, air kelapa dia memang sedap...x campur gula, ais sikit je...isi kelapa banyak...mmmmm...

klebang coconut shake yg femes
abaikan awek hot tu

tapau style
tapau je, minum dalam keta

dah setel misi-misi ni kitaorang balik. mesti pelik sebab tak try ikan bakar kan? adik aku nak balik awal sebab dia nak pegi big bad wolf bookfair haha..ikan bakar bagan lalang pon bolehhh






dzuli

pulut mangga



It's been a while since my last time eating this delicious pulut mangga. Dulu selalu jual dkt pests barangan Thailand tu. Farhana la iklan kat aku ada pulut mangga kat Sofina tomyam, dekat dgn pintu masuk precint 14 putrajaya..
Terbaik uolls...pulut yg creamy. Mangga yg manis..harga Rm6 sepinggan
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 20, 2011

hasil rembatan kat big bad wolf

Last 2 weeks ada the largest bookfair iaitu big bad wolf bookfair. Aku pegi pun secara x sengaja ngan housemate. Mmg banyak gila and murah gila-gila.. buku jamie oliver hardcover 25 hengget je. Tapi aku bukan suke masak pun haha.. kewangan agak constraint, so yg korea chic tu je aku punya. 2 lagi aku beli for my sister
Published with Blogger-droid v1.7.4