Tuesday, February 15, 2011

Brunei- every dollar count :-) part 2

12 februari-our 2nd day at brunei

6.15a.m- bgn semayang sbb syuruk kol 6.30 hehe..kalo kt ipoh, kol 6.30 baru bangun
7.00 a.m- semua da besiap2, x mo mebuang masa..cm x caye, kalo time keja, dok terangguk2 lagi tgh iron baju hohooo..
7.30 a.m- p bekfes kt hotel, western food pula, x layan sungguh
8.30a.m- turun bawah utk carik tourist guide. setelah bincang2, kami amik satu pakej 85BD utk 3 orang. 3 jam round trip and dia drop and pickup kami kt gadong mall.
9.00a.m- pengembaraan bermula, yang x bley blah naik vios haha( jakun jap ek, ingt nek van ajerr) tourist guide kami nama kak nadia, phillipinos tapi kawin ngan bruneians. sgt baik and peramah.
9.30 a.m- destinasi 1st is muzium brunei, ok jugak la, ada banyak section cam islamic art gallery, biodiversity, oil and gas, brunei independence dan pasal kebudayaan2 brunei.
tapi time constraint so x bely lepak lama2, sekali round ajer. amik gamba pon x bole

islamic art gallery-muzium brunei

10.00a.m- bumbungan 12, aku pon x tau nape panggil bumbungan 12, tapi ni tempat tinggal british commisioner zmn penjajahan dolu lerr

kt bumbungan 12

11.30a.m- round2 bandar seri begawan, pegi kt area jabatan2 kerajaan and singgah kt ministry of finance dia sbb nk p currency gallery. bangunan kt cni canggih gak, kagum kejap tp mmg la x bley lawan putrajaya. area lobby building je da kagom, yg spoil currency gallery tutup chesss...

ministry of finance brunei

11.00 a.m- kami p istana terbesar di donia, istana nurul iman..istana ni dibukak 3 hari je setahun time raya ajerr. tapi pak gad sini baik siap bagi lagi kami bergedik2, pijak2 rumput depan istana..yeay to pak gad.

istana nurul iman

11.30a.m- kami p jalan2 area jerudong pula, mula2 at the famous but abandoned jerudong park. tapi tpt ni bukak malam aje, bley la photo2 kt signboard ajer..sayang je da labur juta2 tapi ala2 abandoned.
jerudong park
11.45a.m-fish market, x de spesel kt cni, dekat ngan laut tapi fish market ni tanda kasih sayang sultan bila tengok rakyat dia meniaga kecik2 tepi jalan. terharu2..
12.00p.m-empire hotel baeh..walawehhh...kerajaan wat tau hotel ni. inerior, landskape, semua mmg terbaek. kak nadia citer just 200++BD utk tourist and 100++untk bruneians..quite cheap for 5star hotel. ada golf resort, ada pool yg chantek2, pehhh...kalo la dpt dok cni satu mlm....

Empire Hotel

empire hotel lagi
12.30p.m-kak nadia bwk kitaorg p beli souvenir kt satu tempat. mula2 crik tshirt utk adik2 sbb dok bising2 dlm fb"kakak, t set ilap brunei kakak" oklah rembat 2 lai. pas 2 crik magnet fridge utk abang gua sbb dia kata kalo x beli dia x mo amik aku kt epot esok, then carik keychain (souvenir standet). abih la dlm 50BD.
1.00p.m-kami ditinggalkan kat gadong mall, kt cni mula2 carik food court nk lunch. murah gilakk makanan nasi ngan air 3.50BD jer, sedap plak tu.
pas tu kami solat and membuang masa kt cni smpai 4.00p.m
4.00p.m- kak nadia jemput, ingt nk p lepak kampung ayer, hujan pulak kt BSB..so kami balik hotel, lepak2, try2 tshirt sambil berdoa supaya malam ni x hujan..





dzuli

No comments:

Post a Comment