Thursday, February 17, 2011

Brunei- every dollar count :-) part 4

okey tuan2 dan puan2...kita smpai ke episod terakhir siri brunei ini.
13 feb 2011-last day at brunei
tentatif ari ni

7.30a.m da siap2 solat, peking, mekap. p bekfes kt penthouse smbil berdoa no more western food please..tapi smpai kt penthouse mmg western food je yang ada.
xpelah bantai ajelah.
8.00a.m- terus usha tamu kianggeh. kot2 ada benda menarik utk wat souvenir. mmg banyak benda menarik smpai x lalu nk beli contonye taugeh rendam dlm botol, ikan2 kalerful, kuih2 yg x pg jupe kt malaysia. last2 kami beli ikan masin ngan udang kering ajer.

8.30a.m-trus berlari2 p jeti kampung ayer utk settlekan misi. mana bley dtg brunei x p kampung ayer (venice of the east tau)

9.00a.m-mula2 confuse gak tgk water taxi driver rempit bot diorg x hengat. aku ni da la mmg takot ckit naik bot. setelah beberapa menet dok blurr kt jetty, akhirnye ngan pertolongan sorg brader, dptla kami sebijik water taxi. plan mula2 nak round2 1/2 jam ajer. tapi pakcik tu menawarkan beberapa pakej menarik cm p tgk kapal kena sumpah, beruk prebiosis dan macam2 lagi kami terperdaya dan bayar 50BD utk tour around kampung ayer selama 1 1/2 jam tau...

9.15a.m- round2 area kampung ayer, tgk rumah2 dia, water supply dia, sekolah2 kt c2. jngn main2 ada 11 bijik sekolah tau. ada bomba kampung ayer and polis jugak...

thanks pakcik bot, dpt gak amik gambar bertiga

sebijik rumah kat kampung ayer

9.45 a.m- misi mencari prebiosis monkey kami melalui sungai yg tepi2 dia hutan. pakcik tu siap tunjuk buaya lagi tau. bukan buaya darat/kasut crocs but real punye.cm crocodile hunter tu tau..cuak jap aku, terus x semangat nk tengok monyet

10.00a.m- jupelah monyet2 tengah bermain2. da jupe monyet, p tgk kapal yang kena sumpah jadi batu tu.. lepas tu sambung lagi jalan2. tgk pulau ayam2, seekor ayam sabung raja yg kalah and disumpah menjadi pulau. pakcik tu citer, kalo ada kerbat diraja/raja nak meninggal, pulau ni akan tenggelam sepenuhnye..

ni la pulau ayam.mmg xde rupe ayam. sbb ayam yg kena sumpah jadi pulau. bkn pulau kena sumpah jadi ayam.

kapal kena sumpah jadi batu (org dulu2 ni suka main sumpah2 ek)
10.30a.m- pakcik tu drop kami kt tamu..pehh kebas dok dlm bot lama2..tapi mmg lawak bila ingat balik, 10 minit diam je sebab takut, lepas tu siap suh pakcik tu rempit sbb da syok haha...

10.45- misi mencari souvenir lagi utk abihkan saki baki duit yang ada. jupe satu kedai kt stesen bus. harga agak menarik, apa lagi aku borong keychain, utk kengkawan.

11.00a.m- carik kedai roti canai, baru 3 hari x pekena roti canai da gelabah.cmno nk p dok korea ni.sah2 x de roti canai.

11.30a.m- balik hotel, kol 1.00 da nak kena checkout.

12.30p.m- checkout hotel. yg best hotel ni ada servis pickup ngan hantar p epot. free tau..best2. sementara tggu pakcik drebar, kami pon bergambar2 x hengat depan hotel.

ni lah hotel yg kami lepak selama 2 malam.

1.15p.m- p airport....kami x mo lagi nama dipanggil.so kami check in awal2 and masuk waiting lounge awal juge haha. kami makan,semayang zuhur kt waiting lounge. dan lagi shopping souvenir sbb duit banyak lagi (hahaha)

3.55p.m-kapal terbang pon berlepas. syukurlah kali ni xde pengalaman ngeri cm p kuching ari 2.

6.15p.m- kami smpai LCCT. aku check bus balik ipoh, ade kol 9.00mlm jek. so aku decide nk lepak umah abang ami.esoklah baru balik ipoh. abang amik kami kt KL sentral.

last but not least..syukurlah semuanye selamat. walaupon ada afew things happened.. we'll sure remeber this trip forever. harap2 ada lagilah peluang utk pegi trip cmni lagi ngan kawan2..

zu &kak Es....tq sbb termakan pujuk rayu saya ajk korg p brunei hehe..

abislah citer di brunei..InsyaAllah..KK coming soon...
dzuli

No comments:

Post a Comment