Friday, April 29, 2011

kelebihan & kekurangan

Dulu2 masa sekolah
antara tajuk karangan paling glamer ialah kelebihan & kekurangan
contoh "kelebihan& kekurangan belajar di luar negara" / "kelebihan dan kekurangan tinggal di asrama"..
itulah tajuk2 paling fames.

skang aku nk bagi kelebihan & kekurangan keja kat site (utk mereka yg berada dlm construction industry la ek)..
bukan ape mmg banyak feed back camni:

mak & ayah: xpe ke keja site tu...ramai laki, banyak warga asing pule...

fashionista (kunun): x mo la keja site, x ble melaram lawa2..

metrosexual/penjaga kecantikan sejati: panas la keja site, nnti cepat jadi pigmentasi


mereka2 yang lain2: site...ewww...ada toilet kew?, ada water supply elok ke, ape klass dok dlm kabin.

Okey..aku penah praktikal based at site for 6 month and the feeling is superb ok
now, my 1st job is based kat site juge.

what I really can say are:

kelebihan:
1. xde punch card wahahaha(applicable kt site aku je, site org lain aku x sure plak)
2.waktu keja lebih flexible (sukaati)-nak makan kol bapa, nak balik kol bapa sukaati la..yang penting keja jalan..
3. mmg akan dapat banyak kawan/kenalan- cth projek aku ada 20 subkon. secara otomatik 20 orang tu akan menjadi kawan/kenalan..(tu x masuk supervisor kpd subkon tu and our supplier lagi)
4.amat bahagia ketika hujan
5.Internet tidak diblock-bukak la website ape korang nak
6.Buleh guna manpower utk personal cth: paip rumah kita rosak-hangkutlah sorg tukang paip tanpa2 apa2 bayaran upah hehehe..
7) bos jarang ada (hahahaha)
8) terasa semangat 1 Malaysia-ye lah subkon majoriti Chinese, cam kami client representative is Indian..so kami bole bekerjasama ngan baik sajer
9) x yah pakai lawa2- jeans ngan T-shirt pon ok saja

kekurangan:
1) takut jugak kalau kena keja smpai malam
2) time busy, busy gila..time free, free gila smpai bosan..
3) sabtu kena keja
4) kalau perempuan (cam I ), kena lebih careful ek-jangan la masuk basement sorang2
5)ada site elaun (apakah).- site elaun bley digunakan utk beli SKII bagi mengelakkan pigmentasi
6) kalau casting/premix/piling-x bole balik awal huhuhuuu

ok aku just bagi secara umum la..InsyaAllah lepas ni aku akan eperience keja kt opis plak..mari kita lihat sapa yang kena. Maybe site aku je heaven cmni...site lain teruk ke mana la I tau, since this is my first job ok.

bukan apa, mana tau ada fresh grad yang dpt keja site..bley la aku bgtau yg keja site ni x seburuk yang disangka/dilihat tau.

Bila aku berada di tempat tertinggi (roof beam) hahaha....




dzuli

5 comments:

  1. setuju sesangat apa yg dibagitau...
    pasal aku punyer experien pun sama gak...
    first job keje kat site...
    skang dah jadi site supervisor tetap pun....
    ade la dekat 2tahun...

    ReplyDelete
  2. haha..site job mmg best kan...
    tapi perempuan macam x sesuai lak lepak site lama-lama..

    ReplyDelete
  3. Can help me? Im searching ur fren name wani, now working at the lekas site in cheras, can u help me?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry, i don't know her, we are in different division

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete