Tuesday, May 24, 2011

UBSB...

 Bagaimana Aku disini... (entry ini panjang gila)

 2 minggu lepas grad..aku dapat call untuk interview kat Pembinaan Tegak Sdn Bhd kat port kelang..masa dalam bus nak p KL, seorang akak call untuk intervw jugak, tapi kat ipoh..tapi aku mtk nak interview kat HQ sebab kebetulan aku dah p KL. akak tu pesan suh bwk FYP report..alamak..aku dah dalam bus.Syukurlah bwk pen drive yang ada sikit2 FYP tu

hari Jumaat yang penuh berkat (x ingat tarikh da., tapi around may 2009), aku p interview dengan ditemani oleh Lin..Expectation xde sebab xkan la construction nak amik pompuan (pikiran tipikal fresh grad yang low self esteem) Naik komuter kol 8, sampai shah alam ngam2 kol 10.00 pagi.

yang interview masa tu En Kadir ngan En faris (resign sudah).. sangat lama intervw itu..almost 1 hr. Last2 En kadir kata " aku bg kau satu special task, kalau ko bley wat ngan sukses, ko keja cni..boleh datang this monday?"...wahhh....tapi aku mtk kat dia selasa mmndgkan masa tu da hari jumaat..nak balik kemas barang lagi. En Kadir siap carikan aku rumah sementara juga..Thanks Aliza..

1st tugasan aku, report of defect untuk Kem Gemas. DLP da habis, tapi defect sangat teruk, structure pon involved. En Kadir seems so satisfied with my report.. Hantar kat Dato' tu.. Bangga? of course..saya budak  baru masuk keja 2 hari. Ingat conclusion untuk report aku "....because we are responsible contractor..." membuatkan En Kadir puji aku melambung2...

after that..aku diambil kerja kat UBSB with contract basis 2 tahun.  and aku di transfer kat ipoh..
pernah secretary bos aku citer

secretary: Bos, kenapa u amik that girl..kan sebelum ni da ramai datang interview
Bos        : Ntah, I have trust in her

sampai sekarang aku masih rasa sangat bersyukur sbb Allah bukakan hati bos utk appoint aku..

2 tahun peristiwa tu berlalu...banyak sangat yang aku belajar dan lalui kat sini. Aku bukanlah bagus sangat. kalau buat graf prestasi kerja aku..mesti zig zag naik turun. ada masa aku rasa cam pekerja cemerlang, ada masa aku rasa cam loser makan gaji buta..

En Kadir is a people deserve to call boss, aku pernah wat piling report utk company, dia sangat bangga sbb report aku tu bagus (bagi dia) siap boasting kat boss Target lagi. dia gak pandai guna psikologi utk staff dia, sbb tu turnover staff UBSB x teruk. En Hafiz, En Din, Kak Miza, Abang Lan,Mr John semua da keja kat UBSB 8-10 tahun tau. Time dia marah mmg takut but he is respectable.

Gaji kat sini..Alhamdulillah..antara yang terbaik (orang kata) 2 kali increment within 2 years. Ada bonus, ada duit raya. mmg syukur sangat  medical ada, claim pon ok, kebajikan pekerja pon Ok

site environment tersangatlah seronok.. mula2 aku diajar oleh seorang site supervisor yang hensem bernama En. Karim. He treat me like his sister. Ajar banyak menda..amik level, site supervison, sedikit management sbb dia experience almost 10 tahun. setakat ni he's still single. kalau berkenan PM me..haha. After 2 month dia kena transfer pergi sarawak. sedih..dia yang paling terrer teknikal la.. Sekarang dia ada kat Setiu, keja ngan SPK

sorang lagi Bro aku is En Muzie. RE kami..sporting tapi kalau kerja sangat serius. kadang2 kena marah..tapi pas kena marah kuar minum & main badminton sama2. En muzie juga ajar aku banyak pekara teknikal..sampai sekarang he still my mentor. dia sudah kawin anda ada sepasang anak yang cumel. tapi dia juga hensem hahaha...

Azahar..can i say that he is my best friend at site? Bolelah.. dia sub kon jalan. mula2 macam mat rempit sejati. masa dia kol aku " cik, kami da peg jalan, boleh check" apakebenda peg jalan..hahaha..tapi masa tu En Karim ada lagi..selamat. Then dia masuk full time kat zon 1..banyak sangat aku belajar dari dia technically. dia bagus kerja..tapi bising..hehe..juga tempat yang baik untuk dengar masalah. Dengar sahaja, bukan setel.. dia ada kat site kami setahun lebih. xpe dia x baca blog aku, tapi bagi aku dia sangat pandai bekerja even dia bukan lulusan diploma or degree..

Cik Tun pule kak arkitek yang serius masa kerja..tapi kami geng..kami jelah wanita kat site lepas liza berenti. sangat sesuai diajak meronggeng, jalan2 cari makan/cari pasal. sangat matang, x banyak cakap..tapi kalau mebebel sakit gak la telinga. Easy going. kami penah p KL, penang & sg sedim sesama..suka travel juga..dia da p europe, india dll...

Azrul plak site engineer RC cergas (sub con terbesar kami). sangat rajin. benda2 structure aku blaja ngan dia. cmne nak inspect reinforcement, check drawing, shear wall semua ngan dia. Bakal kahwin 4 June ini ok..dia juga sudah ada di Pekan ngan en muzie

En Lan COW C& satu cmpny ngan En muzie dulu..loud and frank, x simpan dalam punye. specialist dalam Infra. dia juga da tinggalkan UBSB sbb kontrak da habis. InsyaAllah bulan 6 ni akan start tempat baru di ipoh juge.

En Azli..ni supervisor site aku.. mmg bagus PR dia ngan client, kelebihan dia mmg PR la..senang nak deal ngan client, semua mejar2, kapten2 kat kem syed putra tu dia kenal. Dulu x ngam sangat, lama2 kami da boleh jadi team yang baik terutama bab cover2 bila ngular/datang lambat

Liza..TA kat cni..tapi dia dah berenti dari tahun lepas due to certain problem. ni pon geng gak luar waktu keja, pegi tengok wayang, lepak2, makan2..mulut mmg laju ckit tapi baik hati. sekarang dia ada kerja kat ipoh lagi.

Last but not least PM aku..hehehe..what to say..nothing, tapi ada la jugak benda aku blajar ngan dia hehehe

Ramai lagi orang kat site ni yang bagi aku ilmu secara rasmi/ tak..contohnye uncle chew (RC) dia seorang bos yang dihormati, Mr Choo Soon Plumbing, mulut bising, kerja bagus, Abang kamal, En Mazli, Meng LTF, Ah Yong (RC), Alex RC, our client representative Mr Bala, Mr John M&E coordi UBSB...hmmm..credit to them..

Yess, projek aku delay almost 4 month, tapi syukurlah siap juga xde major defect..sangat banyak halangan macam sub con lari, kena wat kerja 2-3 kali (khas untuk RC, Arena Perintis & Tiler), barang hilang, pekerja mogok, approval lambat, authority wat pasal and client cerewet..tapi tulah, semua nya dipanggil pengalaman kan.

kenagan mmg banyak..even hanya 2 tahun je aku kt ipoh, dulu 2 kali seminggu main badminton malam..mmg best selain dapat mengurangkan lemak2, kalau bulan pose mmg glamer xtvt bukak pose sama2, kalau subkon blanja..Alhamdulillah, kalau x belanja kami kongsi2. Breakfast sama2 mmg acara harian la. biasanya kat  Restoran Halimah Bachik sbb paling dekat dan sedap. kalau kami semua ada keja kat zon 1,  kat Hotspring Kopitiam. masa ni lah nak gossip, nak plan kerja or plan aktiviti lain.
kalau kami semua ada masalah, mmg senang diorang tolong, contonye masa aku excident, or ada orang gaduh2 kat site, angkut barang balik rumah/ pindah2mmg senang sebab mostly diorang ni ada 4wd/van. so bolehlah mtk tolong kalau perlu, blanje minum je.

kadang2 kami juga bertindak ala2 welfare, contohnye dulu ada sorang subkon aku mengalami krisis rumahtangga yang serius, cik tun ngan liza susah payah tolong apa yang patut . ada sekali shuib (site supervisor gak) bergaduh ngan sorang indon, diorang2 (yang laki la) tolong settlekan.

mmg best la environment aku 2 tahun lepas. dok ipoh tapi gaji KL..best kan? rumah aku mmg comfort. 2 storey teres. ada plasma screen 32 inch,astro, dekat ngan town dan segala mak nenek benda termasuk old town,mcd,dan cafe2 lain yang penting untuk aku cari wifi hehehe..housemate mmg bagus..wawa,za,wani,aida..semua satu kepala...kadang2 kami hangout carik tempat makan, karock, p gerbang malam...kalau bukan dengan diorang, aku keluar dengan kak syidah. dulu masa kt Uni kami tak close sangat, tapi da jodoh bertemu kat ipoh heehehe...aktiviti almost sama, kuar makan, shopping, tengok wayang, mandi sungai or pegi melawat cik ani. paling extreme pun kami p KL balik hari ngan cameron highland...

apa yang best kat ipoh....hmmm...bagi aku its ok as a place to bermastautin dengan lama, x sibuk sangat, x mundur sangat, peaceful, banyak tempat ronggeng selain dari shopping complex, dekat ngan kampung aku wahhhaaa(penting tau). tempat2 makan dia mmg best2.

mak ngan abah suka lagi kalau aku still kt UBSB...tapi aku yang tengah adrenalin memuncak2 ni..nak cuba dulu.aku harap diorang restui aku. aku pon satu wat decision dulu baru mtk restu diorang hahaha.....

aku juga lepaskan semua comfort aku (duniawi tu), Tv plasma aku hantar balik rumah, astro aku da potong, insurans satu aku da potong, aku reduce duit simpanan dalam ETIQA aku..hmmm. kt sini aku nak hidup lebih low profile, maklumlah gaji makin kurang, expenses makin bertambah. mungkin ni satu pelajaran untuk aku lebih berjimat cermat kan. gaji pulak reduce. mesti orang kata aku bodoh sbb transfer tempat yang gaji makin reduce (actually sama je, tapi site dapat elaun). I think this is a price to pay for an experience and ilmu kot..

aku tak kata UBSB ni yang terbaik, ada jugak keburukan tapi x yah la citer, lagipun tempat aku dan lain2 mencari rezeki yang halal dan ilmu yang bermanafaat kan

Despite semua yang bagus ni, kenapa aku nak keluar jugak. the answer is experience, ilmu & opportunity..kalau lepas ni aku ada peluang dengan UBSB semula..InsyaAllah..aku join. aku nak experience in organization, ilmu dalam highway and opportunity untuk IJM bukan datang banyak kali. So i'll give a try, hopefully Allah mudahkan segalanya untuk aku..


dzuli

wahahahahaha entry panjang gila... syukurlah aku da melapor diri kat IJM hari ni,,

No comments:

Post a Comment