Sunday, July 10, 2011

dalam ketegangan

dok banya banyak blog and review about current situation "bersih"
teringat satu subjek
teknik berfikir-klas Dr Meor Othman Hamzah (one of my fave lec. masa kt Uni)
....macam pembangkang mmg dalam otak dia set untuk membangkang je, apa yg orang buar dia mesti bangkang (bukan untk politik saje tp untuk situasi cm debate or benda2 lain)
contoh la

aku mmg x minat ngan pelakon nama F****..
dia buat la apa pon
derma duit 40 juta ke
jd sukarelawan p palestin ke
otak aku ttp akan bangkang
"ala, nak menunjuk la tu, elleh..mesti tipu" and so on...

camtu jugak dlam satu pentadbiran
aku x minat boss aku (contoh ek, aku mmg respect bos aku sbnrnye..)
bos buat la apa pon
tetap aku bangkang
sapa yang rugi
aku kan,
bila bos tau aku bangkang
mesti gaji x naik
appraisal x elok
apakesss...

so..
berfikir secara logik tu perlu
based on facts
bukti
banyak sumber rujukan
supaya kita boleh menilai dengan baik

tu sebabnya kita blaja teknik berfikir tu dulu
sapa yng belajar tapi ttp guna lutut untuk berfikir,
teramatlah rugi korang bayar PTPTN (PTPTN pon rugi bg pinjaman kt korang)

it is just my thought for this weekend
sbb otak aku fresh baru balik layan bunga2 di Floria Putrajaya

yang paling sedih..ada yg berlagak macam there's nothing going on
without even thinking what happened around us
samada x nak amik tau, malas nak amik tau or mmg xtau..
then bila one day kita sedar and something already happened
dah terlambat..

PEACE yo..
Semoga Allah tunjukkan kebenaran..



dzuli

No comments:

Post a Comment