Saturday, July 9, 2011

I care about my country

(ini bukan entry berbaur politik, ianya cuma satu tanda kita prihatin & mengikut pekembangan semasa)

hari ni perhimpunan B*****H
agak kelam kabut negara gua yang tercinta ni.
aku mula terasa the chaos of this situation dari last wednesday
sbb kami dlm industri highway, information agak cepat
roadblock merata2.

then pagi tadi, surf internet..
Astagfirullah...terkejut jugak la
agak teruk
dah la dekat centre KL ibu negara, tempat perniagaan & pelancongan kita

implikasi yang nampak:
  1. ekonomi terjejas (semua premis2 diarahkan tutup)
  2. massive traffic jam (banyak jalan tutup, divert, public transport pon x boleh beroperasi)
  3. imej negara kita di mata dunia
  4. ketakutan rakyat
ye, aku tau reformasi ni satu cara untuk kita suruh pemimpin dengar suara kita
tapi there is a right way to do this

aku tak kata kita duduk dalam negara yang sangat perfect, tapi cuba la kita tengok negara orang yang lebih teruk dari kita. kalau kita nak mengubah, berubah dulu..tingkatkan mindset. jadi manusia minda kelas pertama, then InsyaAllah, ada jalan untuk suruh org dengar suara kita.

ingat sikit pengorbanan pemimpin2 terdahulu,
kita perbaiki yang kurang dengan cara yang betul dan berhemah.
macammana Tunku Abdul Rahman dptkan kemerdekaan tanpa menumpahkan setitik darah.. dia x suruh pon rakyat tanah melayu dulu2 buat reformasi kan..(kalau x ingat, tengok balik citer Hati Malaya)

Semoga Allah pelihara keamanan Negara saya Malaysia..

mood: sedih & terkilan

dzuli

No comments:

Post a Comment