Wednesday, August 17, 2011

Berjimat cermat @budget

dah lama x terpikir pasal benda ni..
ini bukan entry mau riya' @ takbur
just peringatan untuk diri sendiri
menempuh hari-hari yang Allah beri..

Dulu, aku bukan tau sangat erti jimat cermat ni
it just i spend my money not so wisely tapi i avoid beli benda-benda mengarut/ x berbaloi
masa poli, 1st time dapat PTPTN, aku joli x hengat and ia menyebabkan aku broke sebelum sem abis
masuk sem ke-2, yeah..aku belanja dengan lebih baik + ada sikit simpanan

my first job masa 7-e almost 5 years ago
gaji RM 1000
Rumah RM 300/month
LRT RM  50/month
kos untuk keja-site visit & stuff lebey kurang RM 100 (bole claim balik)
aku sangat bajet. nak beli baju selai pon akan amik masa 2-3 hari pikir.
starbucks kat bawah opis pon x penah nak pegi..

masuk uni tahun 2006
aku pemegang scholarship
RM 5K ++ per sem..
pehhh....terbaek...tolak yuran lebih kurang 1K++
tapi aku ttp berbelanja berhemah.
ada simpanan
tapi kuat berjalan heeee....
pakai keta lak..
syukurlah abah just bayar bulanan je, maintenance cost+petrol cost aku tanggung sndrik
masa ni nak kata boros tu tak la, tapi agak enjoy la..

1st job in civil engineering sector
gaji 1st..mmmm....ok lah
pakai encik kancil saja RM 280/month
henjoy gila
pakai kad kredit
beli gadjets merapu2
handbag mahal, perfume mahal, starbucks/cofee bean tiap2 minggu

lepas setahun, gaji naik
upgrade kereta, pegi melancong
buat insurans peribadi + simpanan tetap
tetap belanja sesuka hati..

sekarang..
gaji downgrade sikit sebab berubah sector
aku dah tau makna berjimat
berfikir sebelum beli belah
buat budget mingguan (kadang2 lari gak)
maybe agak susah at the 1st time
but InsyaAllah, we feel blessed if the money we earn we spend it correctly.
hanya lalu kat butik handbag mahal sambil pujuk hati.."xpe lah, lain kali aku beli"
tengok barang, kalau x perlu x yah beli
perfume..elizabeth arden RM 100, bodyshop RM 43..
Bodyshop da la..mandi hilang gak bau ha ha ha....

ada nasihat bagitau
" untuk dunia, lihatlah mereka yang lebih rendah, untuk akhirat lihatlah mereka yang lebih tinggi"
so as the time goes by, aku akan cuba adapt my new life sebaik mungkin
InsyaAllah



dzuli

2 comments:

  1. hai dzu,
    baru pes time ke sini :)

    kdg2 kan...aku pikir gak camne kita reti spend bila duit sikit tapi tak reti spend masa duit byk (mksd aku boros).

    aku pulak lain, tak minat nak shopping sume beli brg2 yg slalu org pompuan beli...baju 5-6thn pun aku oke je pakai, tapi aku lemah skit kalau masuk bab travelling sbb aku byk perabih kat situ. haih, bila la aku nak insap ni, mgkin pas pak tony bungkus aa kot..which is impossible hehehe :)

    ReplyDelete
  2. wah..sudi fatt singgah..tengss

    tu la.. masa duit banyak x hengat2..
    sekarang baru tau, nilai seringgit tu besar mana..

    tapi travelling tu hobby kan..rasa worth spend utk hobby, mcm aku hobby berubah2 he he he..
    aku rase cam nak carik hobby yang bley wat duit plak erkk...

    ReplyDelete