Saturday, August 20, 2011

expensive country..are we? aren't we?

Japan, Korea,UK...mmg glamer sbg negara yang mahal...ofkoss la gergasi ekonomi gitu..
let's check

  1. 1 Mbps internet = RM 110/month
  2. 44km travel using LEKAS highway = RM 6.80
  3. kereta 1300cc =RM 40k++
  4. petrol = RM 1.90 & RM 2.80/liter
  5. food at branded restaurant = equal to 6% gov tax and 10% service charge.. food RM 10, we pay RM 11.60.
  6. smartphone = the cheapest is around RM 400++
  7. parking = RM 1/hour, RM 2-RM 4 per entry
yang kat atas tu contoh aje.. I think I pay a lot for parking,toll,tax . nak pegi keja toll, nak pegi Giant x sampai 10 km toll..
yeah i know, "you pay for convenience"..

maybe it is our time for sustainability. ingat lagi ajaran Dr Farhan "sustainable transport", negara yang ada transport system baik, x jatuh pun jualan kereta.
pemegang konsesi highway semakin banyak sbb kereta kat jalan makin banyak.
situasi sekarang, kereta tu macam satu kemestian la, umur 19 tahun ayah da belikan anak2 diorang kereta (auch, terasa).
1 je answer, selain KL, tempat lain public transport sucks (sorry).
aku baru 3 bulan berada dalam highway industry.. sekarang ada nearly 23 highway.. 80% drpd jumlah itu highway dlm lembah kelang yow..

kita pon bayar toll hari2, sbb x nak jem, rumah jauh denga LRT, tempat kerja xde public transport, kalau ada pon 3 jam sebijik bas, bas pulak selalu rosak.

so, after grad, da dapat keja, benda mula2 kita rasa nak beli ialah kereta, so berapa ramai graduate setahun, so..."traffic Jam" bukan lagi pekara luar biasa.

sampai bila kita endure? bukan bad things about a lot of highways/ pemegang konsesi/jualan kereta..all of its for kemajuan negara, good infrastructure and economy growth..

tapi bukankan ada jalan untuk sustainability lebih elok, instead of paying for toll every day & stuck in traffic jem, baik kita jadikan pengalaman tu sekali seminggu je kan?

I see MRT and extension LRT is a good solution for it.. tapi camne mereka yang kerja kat tempat lain?

Penang         - mmg da taraf negeri maju, Rapid Penang boleh la tahan
Alor Setar     - believe me, my home town, bus masuk kampung aku sejam sebijik..terlepas satu..x pegi keja la jawabnye..
Ipoh             -bandar yang quite busy..it is growing sbb dekat ngan KL.
Seremban     - nasib jugak ada komuter.

so, maybe kita boleh kalau bukan semua orang berpikiran tipikal & some support from government & authorities.

Just my thoughts..no offense..peace



dzuli

No comments:

Post a Comment