Friday, November 11, 2011

26 Fakta

kata-kata aluan:
aku baru je start melancong2 ni, x banyak pon tempat penah pegi. InsyaAllah ada rezeki nanti, selesai semua masalah dalaman aku..akau akan teruskan hobi ni.

Thanks to Fatt or nama glamer dia Backpackers busuk sebab sudi tag aku. 
so aku hadiahkan fatt secawan cofee bean

jemput minom fatt, kek pon ada..
kepada yang sudi membaca-terimakaseyyyyy

Dengan Lafaz Bismillah....

Part I

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas

nama aku dzuliza.. anak kedua dari 4 beradik.. aku peminat K-pop..whatever pon..aku minat K-pop dah lama dulu, bukan baru2, bukan ikot trend. aku juga photographer wannabe, high in passion, lost in action haha..

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?

sejak aku beli DSLR kot...

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?

traveller, sebab aku x suka tourist guide or diva style.

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency

gabungan kesemua. caca murba style

5. Siapakah travel partner anda?

my sister (kacik) and my best buddy (zuraida). setakat ni la. memandangkan destinasi aku penah pegi tak banyak pun..

Part II

6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?


bulan 3 tahun 2011. pegi Brunei. 1st and last for this year. (aku mengalami krisis ekonomi for this time being)

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini


malu arr..x banyak, brunei, sarawak, dlm malaysia boleh ke? ada la jugak point of interest aku pegi macam, Tree Top Walk, Ampang Lookout, Cameron Highland (i loveeee this place), Sungai Jahang (best gila mandi), segala ceruk Penang, Melaka, Ipoh (staying there 2 years, i loveee this place too)

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut


Not yet

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa


cameron-bharat tea plantation
Seriously Cameron Highland (agenda bajet kurang)..peaceful and sejuk. the  best scones ada kat cni + feeling romantik.

10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan

  1. Makkah & Madinah
  2. Japan (tokyo and kyoto)
  3. Korea (seoul and Busan)
11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti.


kelakar bila nama aku ngan kawan2 kena panggil last call masa nak pegi brunei..berlari2 faham2 la LCCT tu macammana, flight kami jauh lak. berlari2..naik atas flight tercungap2 sebab banyak gelak sambil lari

manis bila dapat tengok suasana luar, budaya berbeza, environment yang berbeza..then masa aku p sarawak, member aku entertain kami sangat baik...terharu aku...

masa p Brunei, kami pakai tourist guide utk drive kami je (public transport x efisien), kak Nad tu sangat baik. sonok bila travel jumpe orang baik2 ni.

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti.

Brunei-toiletteries hilang (compact powder, perfume,dll) termasuk aku punya casing contact lense hilang..dah aku rendam dlm glass sblom pegi farmasi cari baru.. x tau hilang kat mana, tapi masa tu aku check in bag. masa amik kat conveyor belt tu tengok2 da xde..


kuching- flight cancel. tggu yang re-timed 5 jam kemudian..macam vangang da dok dalam airport kuching 6 jam...

13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?


wajib lahh....

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya

kek lapis sarawak

aku sangat sukaaaa ini barangg..barang baek dari dalam Malaysia sahaja.. keistimewaan dia maybe sebab dia pakai butter lemak khin*** hahaha..(okey gurau kasar). harap2 yang aku makan ni x guna la butter golden churn.
masa pegi sarawak, aku beli kek ni kat 5 tempat berbeza... addicted x hengat. the best is kat Sari. Dayang Salhah is famous and banyak choice.. yag kat gambar ni aku x ingat,..tapi yang ni sedap and besar (dekat dengan dayang salhah)


Part III

15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?

backpack of course...kalo travel partner aku bwk beg troli pon da cukup wat aku rimas.

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan


memperkenalkan abam deuter eiger. 50L rasenya.

sumber: encik gugle.
baru satu..kesian beliau..InsyaAllah, murah rezekiku nanti, aku akan bawa ia mengembara..sorry aa..bukan gambar beg aku sebenar sbb aku malas nak wat kuar dr tempat simpanan. aku beli ia dengan duit angpau bos aku kasik (masa zaman construction dulu)...

17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti

henpon, passport (of course), camera lah

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe

handbag, bantal busuk, make up (lipstick, eyeliner)

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)

mestilah amik gambar sampai x cukup memory card 4 GB.

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?

x suka bergambar, suka ambik gambar, udahnye gambar aku paling sikit dlm memory card 4GB tu..

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah..


haha..gambar aku sikit le...tapi aku letak la jugak

IMAG1501
gambar ni kat melaka saje..

pasar sarikin sarawak...fatt..ni lah "kakcik"
empire hotel-brunei
with my besties-pasar ikan brunei
aku sangat takot naik bot tambang ini-waterfront kuching


water taxi uolls- kampung ayer brunei


22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?

Nope..tapi aku suka gak beli T shirt dari tempat2 yang aku pegi tu. tapi aku suka kumpol souvenir orang bagi aku-hahahaha

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?

Wajib..

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?

aku suka kompol gambar gambar bangunan tempat2 yang aku pegi

Part IV

25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)

Kuching- tempat agak best, makan dia sedap2. Local dia agak peramah, even dia dalam Malaysia, tapi negeri dia unik dari negeri2 kat semenanjung. Sarawak is too large to explore.

Brunei- nice people, peaceful country, xde mat rempit, xde traffic jam, malam2 bandar seri begawan bergema ayat2 Al-Quran dari Masjid SOAS. Jupe x kat Malaysia? jumpe? jumpe?

Melaka- errr..errrr...sorry, nothing special.promotion quite x hagak2..tax tau la kot aku salah observe tempat. bila baca paper, melaka intoduce this, introduce that...but..hmmmm....

26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel

saya berangan boss saya bagi bonus 5  bulan gaji, maka saya akan pergi travel back to back. oohhh saya juga akan beli wide angle lense. saya akan bermula dengan HCM, pas tu Padang pastu Seoul pastu bila saya sedari ianya angan2, terus saya bekerja dengan lebih rajin.

Soalan Bonus :


Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)
hahahaha. stamp brunei je yang mak adooo...malu nk tunjuk..
so fatt, aku bagi ko satu gambar bonus sebagai ganti


kelasss kan, dari ipoh ke fukuoka (macam tajuk drama)




*updated sbb tertinggal gambar kat no 9 (=_=)
* updated second time, mana bole x letak gambar kt kampung ayer

dzuli

19 comments:

  1. peh.... ko duduk empire hotel ??? dengor name pon , konpem aku menangis dpn hotel tu.. hihihi

    ReplyDelete
  2. hahahahahaha...ko jangan caya..itu hanyalah propssss...aku g tengok je la, akak tu bawak kitaorg.aku lepak jubilee hotel je..

    ReplyDelete
  3. nak tau, signage ipoh fukuoka tuh kat mana, lawak gilos tuh. masa i gi athens baru baru ni, ada tugu tulis pontian. we all laf giler. tapi ini lagi lawak.

    i bruneii blm pegi lg, dairang kata theme park free kan... cam best g negara plg kaya di duniooo

    ReplyDelete
  4. lily: signboard tu kat taman jepun , ipoh aje...taman tu macam jepun ngan mesia JV la wat..

    theme park free tu da macam abandoned dah...masa dia mula2 bukak dulu free la..sekarang da macam bukan tarikan lagi...

    bg i, brunei tempat yang sonok utk pegi rilex2...

    ReplyDelete
  5. dzu, aku dah baco smlm tp tak sempat nk komen...sori. aku tgh gelabah siapkan jwpn aku..smlm nk buat tp tertido plak...aiyoh..nti aku dah setel skit aku dtg review okeh! makasih sbb sudi menjawab set soalan ini :)

    ReplyDelete
  6. Ipoh - Fukuoka TERBAEKK!! hahahahhahaha.. okek mmg org dok kata 'brunei takde ape2' memandangkan mlm kedai sume dh tutup aka takde entertainment. somehow aku tingin gak nk pg. mcm Labuan gak la.. konon bandar kosong.. tp kalu ade yg mengajak mmg masuk aje la.. hihihi

    ReplyDelete
  7. ely: sblm pegi member2 pon kata "ada ape kt brunei, cam tengganu je"..tapi da pegi ngan geng yg sesuai ok je...meriaholls jugak la 2 hari kat sana.

    ipoh-fukuoka tu bole la wat inspiration, kot2 pas ni terlepas ke sana pulak hahaha

    ReplyDelete
  8. pemilihan gambar yg tak menarik... Ai kelihatan huduh disitu... tukaq..tukaq...

    ReplyDelete
  9. yg penting gambar ai menarik...baru la nmpk traveller muka peluh2 muahaaha

    ReplyDelete
  10. suka travel ke cik adik?? me too ...hehehe

    ReplyDelete
  11. hai zila: suke jgk, tp baru2 start je...heheee

    ReplyDelete
  12. salam ziarah akak!

    seronok baca. sebab err... saya malaysia banyak lagi tak pergi. sabah sarawak tu lagiiii lah tak pernah jejak. hehe

    ReplyDelete
  13. Ainul: thanks,ziarah la selalu2 ek.
    pelan2 kayuh hehe, majoriti negeri kat semenanjung penah pegi sbb family dulu pindah2.
    dah keja pon akak pindah2 sendiri pulak hehe..
    skarang kalau ada rezeki nak p area2 asean contry dulu :-)

    ReplyDelete
  14. ooo... park kat brunei tuh dah abandon ke? apa yg paling best sana, dgr kata ada burger plg sodap di donio kat sana. 3D2N ok dak? mencari tips tetiba... ehhehe... padahal nak recee mengvote & add. hehehe

    ReplyDelete
  15. lily: beger sedap? ye ke? ntah haha... ari tu pegi 3d2n pon x abis explore..x padan dgn negara kecik, lgpon time kitaorang pegi hujan pulak...
    Park tu mmg da xde apa2 sgt..

    vote? hmmm...itu rahsia hahaha...mmg nak add tapi tgh ada prob dgn akaun blogger ni..:-)

    ReplyDelete
  16. Adik Dzulila
    Negara Brunai lah yang akak teringin nak pegi tapi tak pegi-pegi lagi.....
    dah sampai Miri, leh dok pikir..."ala...esok-esok aje la jejak kaki sana..."
    banyak la esok...
    sampai sekarang tak jejak pun..
    heheh..
    Pelan-pelan jalan-jalan...tau-tau dah keliling benua...

    ReplyDelete
  17. Adik, ...
    sambung baliik...ayat "pelan-pelan jalan-jalan..."tuh utk pesanan akak kat adik...
    pepepun, good to know that travel is your new hobby beside being proud owner of DSLR...

    ReplyDelete
  18. kak Anash: hehe thanks..InsyaAllah, mtk2 murah rezeki boleh la pelan-pelan jalan-jalan tu :-P

    ReplyDelete