Sunday, November 13, 2011

sembang-sembang sikit pasal big company, small company

uncle chew: dzuli, kenapa you nak pegi company besar, politik banyak kuat ooo..
dzuli: ala, kena la try, lgpon i mmg minat highway industry uncle, saja je nak bagi resume cun 

En kadir: kenapa you nak pegi sana dzuli
dzuli: saya nak kepuasan bekerja bos, saya nak rasa cmne kerja kat organisasi
En Kadir: kepuasan tu besar maksud dia dzuli, dekat sini ramai yg dari big company. why they here, sebab diorang da tau macammana kat sana tu
dzuli: I'll try en kadir, InsyaAllah next time, i'll love to work again with you.

En Muzi: da 7 tahun aku keja dzuli, this time aku nak keja company branded utk experience & resume aku
dzuli: betul gak tu en muz.
En Muz: ko da ada peluang tu, yakin itu the best pegilah, tapi bukan semua big company tu bagus
dzuli: ntah la en muz, tapi saya sure saya nak try kali ni.



3 dialog kat atas berdasarkan kisah benar, ditambah sikit sebab aku da x ingat dialog asal

kepada adik-adik kat luar, jangan jadikan nama company besar tu benchmark, kalo uolls dapat company cap ayam pon tapi dia provide good knowledge, best experience, suitable salary, nice working environment, do your best. da bagus gerenti bapak2 besar punya company pon berebut2 nak ambik uolls nanti.

what can I say about my company right now, nice experience, good knowledge, diorang provide banyak training pastu aku rasa aku sangat dekat dengan teknologi sbb banyak company yang ada related product baru akan datang buat technical briefing, pas tu LLM pulak banyak convention la apa la, so kite bole tau apa yang 32 highway concession lain buat utk improve highway memasing.

tapi, working environment UBSB best, we close with each other, help each other (works/personal), suasana office yang meriahuolls, bos yang sporting (we can joke with each other). opis yang kecik tapi ceria. takde pulak issue dengki2 taraf tak boleh blah kat opis aku tu. setakat tak puas hati kecil-kecilan tu ada laaa....

to get something, we must sacrifice sesuatu la kan...ape2 pon kat mana kita berada bersyukur tu penting, mencari yang terbaik pun tak salah,so last but not least :

when life puts you in a tough situation, dont say "why me", say "try me"

dzuli

No comments:

Post a Comment