Monday, January 17, 2011

tree top walk sungai sedim


weekend yang lalu 16/01/2011 @ semalam...
berjaya juga aku menjejakkan kaki ke tree top walk sungai sedim..
jambatan gantung yang terpanjang diasia tenggara...
sangat tinggi...ada yg ketinggian mencapai 26m dari aras lantai hutan wah wah wah...
aku ni gayat sebenarnye tapi da jalan atas mende 2, ok la sbb rasa secure dan kukuh
tahniah kepada structure designer & funding dr kerajaan negeri kedah

sangat nyaman dalam hutan tu..hilang sekejap masalah dimindaku...(so xyah mabuk2 utk lupakan masalh ok..) nikmatilah alam ciptaan Allah...

perjalanan start agak lambat sbb tggu cik tun smpai...dlm kol 12 smpai hutan..
byar RM 10 then start mengembara atas laluan besi tu...
tgk bawah akan rasa pening2 ckit... tapi the scenery is marvelous
950m babeh..almost 1km..

yang aku jupe kat atas tu..
1) pokok2 yang banyak (durian, damar hitam,kulim??,nyatoh)
2) monyet (tapi nmpk cm tak mesra jek)
3)ulat gonggok terbesar pernah aku jupe dlm hidup aku (scary pula)- tapi ni jupe kt bawah
4) air terjun yang chantek...
5) ingat nak jupe biawak ke, rerama ke x jupe pulak

enjoy the pic babeh..
baru jalan 2 langkah da bergambar....

structure build yang meyakinkan

pokok kulim..maybe bandar kulim diambil sempena nama bende ni...

sungai dari pandangan atas

credit to kakak ni sbb bawak kami...

baru 14.8m....ada satu point 25 m

signboard dia...

da lalu sedim...mesti kena try nasi ayam periuk besar..
teh ais ni terbaek....

dzuli

Monday, January 3, 2011

ipoh mali part 2

oleh sebab almost 1 1/2 year aku melepak kt ipoh ni...
i'll dedicate ipoh mali part 2....

taman Dr (taman Dr selvasingam kalo x silap)
taman yg mmg chantek, sesuai untuk outdoor photograph bg pengantin baru, tempat deting br yg bakal jd pengantin, tempat jogging n tempat berphotogedik...

this is my 2nd time here, my 1st time ngan cik tun, tapi x sempat pusing abis sbb ujan.. enjoy the pic babeh..

taman jepun..ilham dr sebuah taman kt fukuoka japan..x dapat p jepun sbb x ckp bajet..mai la cni dulu utk inspire

tgk da smpai fukuoka
ni taman biasa...pehh..x bole blah kan..
dekat2 ngan taman dr tu ada kluang station cafe yg sangat famous with its coffee...mmg terbaek roti bun bakar ngan cofee dia, nasi ayam dia pon boleh tahan...
ni dia rope roti bun bakar ngan ice coffee yang digembar-gemburkan iitew....(roti tinggal 1/2)

dzuli

Saturday, January 1, 2011

goodbye 2010, welcome 2011

hurmm....banyak azam da dibuat tahun baru hijrah yg lalu...
oleh kerana umur aku dikira berdasarkan thn gregorian...so kena la jgk wat azam yg simple2 sempena peningkatan umur... (ooh biological clock ticking fastly)

recall back thn 2010
1) still kt UBSB...but i think produktiviti makin menurunlah....YaAllah, tolong..
2)berjaya menjejakkan kaki di bumi kenyalang
3) ramai sgt kawan2 menamatkan zaman bujan (shiela, rina,amir,apek,ja, anies,)-aku yg masih single oohh..
4) report geoteknik terbaek utk company dihasilkan oleh aku.
5) membeli sebijik DSLR idaman..shokorlah harap2 2011 improve my skill in photography
6) abah pencen dan we move to kulim
7) banyak sgt family conflict (hopefully we settle this matter and continue being happy)
8) abang pindah KL, due his work
9) aku da menjejakkan kaki ke n9 (2x), cameron highland (terbaek),err...alamak kena tmbh lagi travel list 2010 (jauh berjalan bertambah pengalaman)
10) 2x p interview..1 mmg fail, 1 still pending.(harap2 ada rezeki InsyaAllah)
11)hmmmmmmm

x banyak sucess story la thn 2010, just average hopefully dpt la tmbah success story thn 2011 ini... InsyaAllah....



dzuli