Monday, February 28, 2011

i'm thinking.....

dunia saya penuh warna..
jangan kerana satu titik hitam
hilang semua keindahan...
jalan hidup memang berliku
tapi janji Allah "tak sempurna iman seseorang tanpa dugaan" dan "Allah menduga apa yang mampu ditanggung oleh hambanya"
Reset all...Allah show you the way

dzuli

Friday, February 25, 2011

last stage

tarikh handover projek aku 20/2/2011...skang da 6 hari melepasi tarikh tersebut and we still x bleh handover. sebab2nya:
1) roadwork blom siap
2) elektrikal x siap2
3) furniture blom abih delivery
4)landskap pon blom siap
5) still blom dpt water supply and electric supply

hahaha...bnyk lagi kan...boleh tahan lah..

last tuesday meeting ngan big boss, dia nak 14 hb siap..wah2
smlm tokey roadwork dtang, perjanjian nk premix 7/03...(boleh ke)
boleh kalo diorang keja smpai kol 7 hari-hari and x hujan. InsyaAllah...

LAP..owh bnyk kacau la ini authority....
so adengan tekan menekan pon da mula..

subcon A: cepat sikit la lay cable, sya nk excavate jalan

main con: sy tgh tekan sub con B la ni suh cepat

subcon B: owh..jumaat ni setel

subcon A: longkang tu kena siap cepat, x bley nak excavate jalan (lagi)

main con: okey..tgh push subcon C la ni..

subcon C: simen ngan batu bata x sampai lagi..cmno den nk buat

subcon A; yo...brickwall level berterabur dowh

maincon: u ikot sajalah level jalan, nnti kami rise up longkang, x mo revise level lagi

maincon: pakcik, cepat la arrange FDT

subcon A: owh, blom finish level crusher run.

maincon: geh!!!!

authority: cepat la prepare check utk deposit, result testing mana..as built mana, kan i da pesan form isi leklok bla bla bla.....

main con: WTH...

haha...tapi aku tetap enjoy. baru 50 j kak, kalo 500 j.. (lagi syok weeeee)






dzuli

Monday, February 21, 2011

ugh..

and I always miss him no matter what
and why is that happened....



dzuli

Thursday, February 17, 2011

Brunei- every dollar count :-) part 4

okey tuan2 dan puan2...kita smpai ke episod terakhir siri brunei ini.
13 feb 2011-last day at brunei
tentatif ari ni

7.30a.m da siap2 solat, peking, mekap. p bekfes kt penthouse smbil berdoa no more western food please..tapi smpai kt penthouse mmg western food je yang ada.
xpelah bantai ajelah.
8.00a.m- terus usha tamu kianggeh. kot2 ada benda menarik utk wat souvenir. mmg banyak benda menarik smpai x lalu nk beli contonye taugeh rendam dlm botol, ikan2 kalerful, kuih2 yg x pg jupe kt malaysia. last2 kami beli ikan masin ngan udang kering ajer.

8.30a.m-trus berlari2 p jeti kampung ayer utk settlekan misi. mana bley dtg brunei x p kampung ayer (venice of the east tau)

9.00a.m-mula2 confuse gak tgk water taxi driver rempit bot diorg x hengat. aku ni da la mmg takot ckit naik bot. setelah beberapa menet dok blurr kt jetty, akhirnye ngan pertolongan sorg brader, dptla kami sebijik water taxi. plan mula2 nak round2 1/2 jam ajer. tapi pakcik tu menawarkan beberapa pakej menarik cm p tgk kapal kena sumpah, beruk prebiosis dan macam2 lagi kami terperdaya dan bayar 50BD utk tour around kampung ayer selama 1 1/2 jam tau...

9.15a.m- round2 area kampung ayer, tgk rumah2 dia, water supply dia, sekolah2 kt c2. jngn main2 ada 11 bijik sekolah tau. ada bomba kampung ayer and polis jugak...

thanks pakcik bot, dpt gak amik gambar bertiga

sebijik rumah kat kampung ayer

9.45 a.m- misi mencari prebiosis monkey kami melalui sungai yg tepi2 dia hutan. pakcik tu siap tunjuk buaya lagi tau. bukan buaya darat/kasut crocs but real punye.cm crocodile hunter tu tau..cuak jap aku, terus x semangat nk tengok monyet

10.00a.m- jupelah monyet2 tengah bermain2. da jupe monyet, p tgk kapal yang kena sumpah jadi batu tu.. lepas tu sambung lagi jalan2. tgk pulau ayam2, seekor ayam sabung raja yg kalah and disumpah menjadi pulau. pakcik tu citer, kalo ada kerbat diraja/raja nak meninggal, pulau ni akan tenggelam sepenuhnye..

ni la pulau ayam.mmg xde rupe ayam. sbb ayam yg kena sumpah jadi pulau. bkn pulau kena sumpah jadi ayam.

kapal kena sumpah jadi batu (org dulu2 ni suka main sumpah2 ek)
10.30a.m- pakcik tu drop kami kt tamu..pehh kebas dok dlm bot lama2..tapi mmg lawak bila ingat balik, 10 minit diam je sebab takut, lepas tu siap suh pakcik tu rempit sbb da syok haha...

10.45- misi mencari souvenir lagi utk abihkan saki baki duit yang ada. jupe satu kedai kt stesen bus. harga agak menarik, apa lagi aku borong keychain, utk kengkawan.

11.00a.m- carik kedai roti canai, baru 3 hari x pekena roti canai da gelabah.cmno nk p dok korea ni.sah2 x de roti canai.

11.30a.m- balik hotel, kol 1.00 da nak kena checkout.

12.30p.m- checkout hotel. yg best hotel ni ada servis pickup ngan hantar p epot. free tau..best2. sementara tggu pakcik drebar, kami pon bergambar2 x hengat depan hotel.

ni lah hotel yg kami lepak selama 2 malam.

1.15p.m- p airport....kami x mo lagi nama dipanggil.so kami check in awal2 and masuk waiting lounge awal juge haha. kami makan,semayang zuhur kt waiting lounge. dan lagi shopping souvenir sbb duit banyak lagi (hahaha)

3.55p.m-kapal terbang pon berlepas. syukurlah kali ni xde pengalaman ngeri cm p kuching ari 2.

6.15p.m- kami smpai LCCT. aku check bus balik ipoh, ade kol 9.00mlm jek. so aku decide nk lepak umah abang ami.esoklah baru balik ipoh. abang amik kami kt KL sentral.

last but not least..syukurlah semuanye selamat. walaupon ada afew things happened.. we'll sure remeber this trip forever. harap2 ada lagilah peluang utk pegi trip cmni lagi ngan kawan2..

zu &kak Es....tq sbb termakan pujuk rayu saya ajk korg p brunei hehe..

abislah citer di brunei..InsyaAllah..KK coming soon...
dzuli

Wednesday, February 16, 2011

brunei-every dollar count :-) part 3

our 2nd nite at brunei...akhirnya hujan berenti pada pukul 7.00 malam
7.30p.m- misi mencari nasi katok and akhirnye jupe famous nasi katok mama (jupe nama restoran ni dlm cari forum) masa round ngan kak nadia siang tadi da aim restoren ni
kami oder nasi katok sorang satu, aku oder ais kacang , ingat ABC, sekali susu + kacang merah daa, and tomyam...owh i x rekemen ini tomyam, sekali rasa pasti xnak lagi hohooo (sorry mama) maybe x kena ngan selera kami kut

tomyam yang menjadi kenangan indah

we & our dinner

8.30p.m - da kenyang..misi nite pic. amatlah sayang kerana aku xdak seketul flash...tapi ok lah. mula2 p cari masjid sultan omar ali saifuddin.. sangat cantik..kagum2..kagum2 lagi...kagum.. masa kami datang jemaah tengah berzanji. sangat tenang rasenye. ssh ckit nak jupe env.cmni kt malaysia kan.

satu benda kat dalam area masjid, cam kapal pon ada..x surelah..nnti i google
9.00p.m- pegi cari RTB haha..apakesss? saje je
9.30p.m- berjalan2 kat area mall (x tau nama) tapi mall tu da tutup, so dok kat luar aje
10.00 p.m- jalan2 lagi kt area BSB

xtau nama monumen ni ape..hentam sajalah

10.30p.m- lepak kt sebuah coffee shop. depa kata ni the one and only coffee shop yg bukak 24 jam kt BSB ni.
11.00 p.m - balik bilik, layan gambar2 yang kami capture tadi and tidorlah..
abis ari kedua at brunei

dzuli

Tuesday, February 15, 2011

Brunei- every dollar count :-) part 2

12 februari-our 2nd day at brunei

6.15a.m- bgn semayang sbb syuruk kol 6.30 hehe..kalo kt ipoh, kol 6.30 baru bangun
7.00 a.m- semua da besiap2, x mo mebuang masa..cm x caye, kalo time keja, dok terangguk2 lagi tgh iron baju hohooo..
7.30 a.m- p bekfes kt hotel, western food pula, x layan sungguh
8.30a.m- turun bawah utk carik tourist guide. setelah bincang2, kami amik satu pakej 85BD utk 3 orang. 3 jam round trip and dia drop and pickup kami kt gadong mall.
9.00a.m- pengembaraan bermula, yang x bley blah naik vios haha( jakun jap ek, ingt nek van ajerr) tourist guide kami nama kak nadia, phillipinos tapi kawin ngan bruneians. sgt baik and peramah.
9.30 a.m- destinasi 1st is muzium brunei, ok jugak la, ada banyak section cam islamic art gallery, biodiversity, oil and gas, brunei independence dan pasal kebudayaan2 brunei.
tapi time constraint so x bely lepak lama2, sekali round ajer. amik gamba pon x bole

islamic art gallery-muzium brunei

10.00a.m- bumbungan 12, aku pon x tau nape panggil bumbungan 12, tapi ni tempat tinggal british commisioner zmn penjajahan dolu lerr

kt bumbungan 12

11.30a.m- round2 bandar seri begawan, pegi kt area jabatan2 kerajaan and singgah kt ministry of finance dia sbb nk p currency gallery. bangunan kt cni canggih gak, kagum kejap tp mmg la x bley lawan putrajaya. area lobby building je da kagom, yg spoil currency gallery tutup chesss...

ministry of finance brunei

11.00 a.m- kami p istana terbesar di donia, istana nurul iman..istana ni dibukak 3 hari je setahun time raya ajerr. tapi pak gad sini baik siap bagi lagi kami bergedik2, pijak2 rumput depan istana..yeay to pak gad.

istana nurul iman

11.30a.m- kami p jalan2 area jerudong pula, mula2 at the famous but abandoned jerudong park. tapi tpt ni bukak malam aje, bley la photo2 kt signboard ajer..sayang je da labur juta2 tapi ala2 abandoned.
jerudong park
11.45a.m-fish market, x de spesel kt cni, dekat ngan laut tapi fish market ni tanda kasih sayang sultan bila tengok rakyat dia meniaga kecik2 tepi jalan. terharu2..
12.00p.m-empire hotel baeh..walawehhh...kerajaan wat tau hotel ni. inerior, landskape, semua mmg terbaek. kak nadia citer just 200++BD utk tourist and 100++untk bruneians..quite cheap for 5star hotel. ada golf resort, ada pool yg chantek2, pehhh...kalo la dpt dok cni satu mlm....

Empire Hotel

empire hotel lagi
12.30p.m-kak nadia bwk kitaorg p beli souvenir kt satu tempat. mula2 crik tshirt utk adik2 sbb dok bising2 dlm fb"kakak, t set ilap brunei kakak" oklah rembat 2 lai. pas 2 crik magnet fridge utk abang gua sbb dia kata kalo x beli dia x mo amik aku kt epot esok, then carik keychain (souvenir standet). abih la dlm 50BD.
1.00p.m-kami ditinggalkan kat gadong mall, kt cni mula2 carik food court nk lunch. murah gilakk makanan nasi ngan air 3.50BD jer, sedap plak tu.
pas tu kami solat and membuang masa kt cni smpai 4.00p.m
4.00p.m- kak nadia jemput, ingt nk p lepak kampung ayer, hujan pulak kt BSB..so kami balik hotel, lepak2, try2 tshirt sambil berdoa supaya malam ni x hujan..





dzuli

Monday, February 14, 2011

Brunei- every dollar count :-) part 1

11 Februari 2011.. berjaya juga aku ke brunei, planning almost 4 month before when i started to buy promo ticket Air Asia (blom serik naik air asia ek)
ada a few obstacles la sblm pi 1st oversea destination ni
1) kami semua xde passport haha..so ramai2 p wat passport
2) mula mengompol duit sebab 1BD=2.45RM...so kalo bwk RM650 jadi BD 266 ajerr..ckit kan?
3) membeli sebijik deuter sbb sy xde travel bag...syukurlah dapat angpau dr bos
4)kak syidah menarik diri...atas sebab-sebab yg x dpt dielakkan. terpaksa re-booking hotel utk kurangkan kos.

then 11 februari
12.00a.m- bertolak dari ipoh-LCCT
4.00 a.m- smpai LCCT tunggu zu ngan kak es kt mcD,
5.00a.m - semua da smpai, lepak2 kejap, tukar duit kt money changer and carik ATM

ni jer bajet utk 3d2n kt brunei

6.15a.m- glamer jap kt LCCT sbb nama kena panggil coz x check in lagi haha..berlari2 p gate 1, jauh plak tu.
9.15a.m arrive brunei-sangat lapar, smpai je pakcik driver jubilee hotel da tggu..lega
10.00a.m-check in hotel, rilex2 kejap misi mencari makanan..lapar smpai da x larat nak jalan
smpai kt stesen bas sbb dah hilang arah sangat tanya makcik2 kt mana food court
11.00p.m- jupe food court, makan nasi ayam penyek, soda gembira, trus rasa gembira sbb da kenyang hahaha..

nasi ayam penyek and soda gumbira 5BD

12.30p.m- jalan2 pusing area BSB, semua tempat yang kami jupe banyak tak tau nama, so belasah jelah amik gambar
1.30-nak p tamu kianggeh, zu surrender sbb selsema teruk. tapi tamu pon da nak tutup da tengahari

sugai kt tamu kianggeh

2.00p.m- balik hotel...tido ish3
4.00p.m- da bangun dengan hepinye...tapi melepak2 lagi sambil google kt mana nak p and apa nak makan malam ni.
6.30p.m-da maghrib wehh...semayang ngan make up kunun2 nak kuar menikmati pemadangan BSB diwaktu malam..
tiab2 hujan dengan lebatnye...da la sgt lapar, akhernye turun makan kt cafe hotel..sedap and agak murah juge..

semua ni hanyalah 20BD..tunai
habeslah 1st day at brunei


2nd day at brunei in part II

dzuli

Friday, February 4, 2011

mandi2 sungai...


ini bukanlah cerita terbaru ek...
cuti thaipusam ari tu, sebab tak tau nk pegi mana and aku pulak dlm keadaan tensen, so aku ajak member aku pegi mandi sungai.
kak syidah suggest tempat ni, kampung jahang namenye.

air sungai mmg mantap..laju weh.dalam jugak la....aku yang x berapa ringan ni pon kena hanyut nan arus...
tapi mmg best lah..perjalanan free and easy..1/2 jam je dari ipoh..
kami berendam dr kol 11 smpai kol 2...pehhh..hamekk

so enjoy the pics sahajalah...

motif amik gamba selipar?????

ni gambar masa nk balik...

2 orang member yang memeriahkan suasana...
dzuli