Monday, March 28, 2011

risau

Ya Allah...
saya risau
trauma Gamuda dulu bermain2 diingatan
permudahkan segalanya bagiku
Ku Pohon yang terbaik dari-Mu untukku
Amin..





dzuli

Saturday, March 26, 2011

it has to be you

sila berhenti berharap
berhenti berfikir
berhenti semua
mulakan langkah baru........




minum MILO


dzuli

Wednesday, March 23, 2011

Segmen: mari mengenal mesin

mesin2 yang digunakan masa laying premix

1) memperkenalkan  tandem roller. digunakan utk compact premix yang sudah lay. masa dia jalan ada air kuar ikut roda tu utk sejukkan premix panas. bitumen properties ni mengembang and mengecut. panas dia kembang so, utk pastikan dpt compaction yang bagus, air digunakan masa compaction.

2) tyre roller/pneumatic roller- untuk compact juger la...aku rasa macam utk kemaskan lagi premix punye lay. dia kita gune after tandem roller.


3)  paver-A paver (paver finisher, asphalt finisher) is an engineering vehicle used to lay asphalt on roadways. It is normally fed by a dump truck. A separate machine, a roller, is then used to press the hot asphalt mix, resulting a smooth, even surface. (wikipedia).

yang ni spesel edisen ngan driver dia sekali aku tunjuk..

4) baby roller-1 tonnes.. utk compact especially bhgn tepi2 macam dekat ngan side table or tepi longkang. comel je kan
dzuli

ACBC sudah

21/03/2010..

kerja2 turapan jalan yang ditunggu-tunggu pon sudah bermula (wau skema ayat)
ACBC is stand for asphaltic concrete binder course.
kt cni pkai ACBC 20 with thickness 60mm.
20 tu menunjukkan saiz aggregate yang digunakan.

1) mula2 quarry dust kena lay at final layer crusher run utk tutup rongga2 crusher run tau.
2) prime coat pon kena spray at least 24 hrs before laying ACBC. sorry aku x amik K berapa utk prime coat tu. x nmpk tulis kt tong dia pon

ni pic tempat yang da lay quarry dust and spray prime coat

3)ACBC smpai dari quarry with interval 30 minit lebih kurang. so kena check suhu paling minima 100 darjah celcius. yang kami lay majoriti 180-130 drjh C. weather that day mendung ckit, x panas terik
4) pic di atas menunjukkan lori tgh isi premix itu kedalam paver. nama rasmi mesin itu ialah paver.

5) apek paver sedang drift utk kuarkan premix itu. paver ni bole adjust ketebalan premix yg kita mau. baiya2 disekeliling paver itu tgh meratakan premix supaya sng utk dicompact.

6) cecenggg...lawa kan..hitam berkilat uolss...esok bole kita main2 drift.
actually mmg jalan ni kita bley guna a few hours just after laying, tapi utk kesihatan jalan saya sila jgn ermegency brake and buat u turn macam mat rempit. TQ.

kita bersambung dlm edisi kedua nnti ek sbb gamba org compact x de lagi.


dzuli

Saturday, March 19, 2011

End Product


almost 2 years since i join this project..
so mari kita lihat hasil usaha kami semua utk masyarakat (hahaha)
seperti kata pepatah iklan beras
" sebuah bangunan umpama setitik peluh seorang pekerja construction"
i'll dedicate this pepatah to all of us including my boss,my PM, consultant, main con, subcon, pakcik2 indon, bangla, vietnam semua lah yang lepak kt site ni..
ceh...padahal ada a few stage sblm bagi kunci kt client kami.

sebab ni projek kerajaan..so aku x bley lebih2 upload gambar ek.
mana yang patut sahaja. yang cumel2 bley la upload

landskap..pokok palma tu..ni limited edition ada 5 batang sahaja. kat belakang tu flat 4 tingkat.

playground. standard ni bukan main2 punya. Pro-Landscape pon limited edition gak. En karim kata kt malaysia ni ada 2 company je pengeluar alat2 mainan camni.

bersemangat uncle backpusher. x lama lagi uncle bole balik rehat2 sebelum pegi projek baru hehe.. uncle ni tgh lay finish level crusher run.


dzuli

Tuesday, March 15, 2011

boleh ke?

setelah bertolak2..
bebolak balik
bertengkar2
bertekak2
bil telepon pon mengalir cm air

we decide to premix our site next monday (21/03/2011).. insyaAllah
hopefully x hujan lah hari2 tu
we need approximately 1 week utk binder
maybe less..
my subcon says they need about 20days for binder and wearing course
xpelah..ok lah tu
by that time bole proceed with site clearing
landscape
furniture
water rec..

herk....banyak lagi ooh
premix just wayang utk tunjuk site ala2 da ready gittew sbb 22/03/monthly meeting
bab wayang mmg bley kalah hikayat merong mahawangsa
sabaq2..


hurmm..
cepatlah siap..





dzuli

Monday, March 14, 2011

Tsunami- jepun

baru tengok afew videos about tsunami jepun..
Astagfirullah....mmg teruk
Japan is a big and modern country, gergasi ekonomi asia pulak
bleh suffer due that act of nature cm 2..
Ya Allah, jauhkanlah kami dr pekara2 itu
laji nuklear bocor
lumpuh jgk japan sbb tokyo is ibu negara japan
harap2 rakyat malaysia and umat islam kt sana selamat


dzuli

Thursday, March 10, 2011

percubaan

semoga percubaan ke-4 ini memberikan hasil yang baik..InsyaAllah..

dzuli

Tuesday, March 8, 2011

He's the man

the man that i always mentioned in this blog
the man that made me fall in love
the man that made me realize what is love
the man that create memory that i'll never forget..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
He's the man...really2 my man.





* bukan gila bayang...just mengejar bayang2 >_<

peace






dzuli

...............

more i see....more its hurt..
sapa suruh ko tengok...jangan tengok la...
nape nak tengok...sbb nak tau
nape nak tau...kan da jelas and nyata
tanggung je lah..kan setiap penyakit ada penawar
InsyaAllah, it won't follow me until the rest of my life
sabar dzuli sabar.

*sbb salah taip date utk notis meeting aku jd cmni..
tensen2..Bos, jangan marah gue x sengaja


dzuli

Friday, March 4, 2011

satu petang di Kuale Sepetang

kuala sepetang ni kat taiping tau (even 5 years dok kt taiping tp x penah pg hahaha)
kalo naik north-south highway bley kuar ikot changkat jering. ikot je signboard kuala sepetang.

cmne bley aku terjejak kaki kt cni,
En Lan yang usulkan pekara ini ke majlis bekfes. dia ajak p hari selasa, but due to darjah kemalasan and ketensenan yang tinggi x bley blah, aku x mo p hari selasa. aku ajak diorang pegi hari rabu.

perjalanan free and easy dr ipoh about 6.00pm, hujan renyai2..we reach kuala sepetang about 6.45p.m...kunun2 aku cari la port yang baek utk shooting sunset..setelah 3-4 kali pusing2 kampung yang majoriti penduduk dia adalah cina, aku x nmpk kuala mahupun jeti, kami terus kembali ke agenda asal iaitu cari mee udang.

kami p ke warung mak teh..around situ ada sangat banyak gerai mee udang, ada orang suggest try kedai ni..

-gambar sekadar informasi bukan promosi

sampai kt citu, terus oder..pakej mee udang kt cni
1) RM6-udang kolam
2)RM10-udang laut
3)RM 12-udang laut juge (maybe banyak/size XL kut..)

gua bukan penggemar udang, so gua amik pakej 2 sekali ngan ABC

kewtiau udang saya

cik tun-laksa udang + tea ais
En Lan- kuewtiau udang+ ABC spesel
azahar-mee udang +ABC

ABC spesel En Lan

pakej Azahar..salah setting camera (the hand looks creepy)

both of them enjoying their food


makan..sembang...bla3....

rating..kalo 5 star aku bagi 3..(sbb ABC), without ABC 2 ajer..haha...sndri mau ingat la..
laksa dia sedap...4 star/5..

around 8.45 kami cargas semula balik ipoh..
esok pagi aku p keja lambat hohoho...



dzuli

wani farewell

wani/shazwani is my housemate since around april/may 2010 rasenye..(da x ingat hehe)
end of february she is leaving our house to pursue her career at KL..
so for the last time, 4 of us went out together, have a simple dinner and acara terbaek is karaoke..

what can i summarize about her
1) sweet
2) rajin ( selalu sapu rumah, potong rumput, buang sampah) hehehe..
3) bakal bertunang bulan 6 ni (insyaAllah)
4) mmg sekepala ngan kitaorang..

i hope wani will success in her new job and have a happy live all the way..

this is wani

3 of them (photographer wannabe x de dlm ni)

gambar sabotaj (hahaha)


dzuli