Friday, April 29, 2011

kelebihan & kekurangan

Dulu2 masa sekolah
antara tajuk karangan paling glamer ialah kelebihan & kekurangan
contoh "kelebihan& kekurangan belajar di luar negara" / "kelebihan dan kekurangan tinggal di asrama"..
itulah tajuk2 paling fames.

skang aku nk bagi kelebihan & kekurangan keja kat site (utk mereka yg berada dlm construction industry la ek)..
bukan ape mmg banyak feed back camni:

mak & ayah: xpe ke keja site tu...ramai laki, banyak warga asing pule...

fashionista (kunun): x mo la keja site, x ble melaram lawa2..

metrosexual/penjaga kecantikan sejati: panas la keja site, nnti cepat jadi pigmentasi


mereka2 yang lain2: site...ewww...ada toilet kew?, ada water supply elok ke, ape klass dok dlm kabin.

Okey..aku penah praktikal based at site for 6 month and the feeling is superb ok
now, my 1st job is based kat site juge.

what I really can say are:

kelebihan:
1. xde punch card wahahaha(applicable kt site aku je, site org lain aku x sure plak)
2.waktu keja lebih flexible (sukaati)-nak makan kol bapa, nak balik kol bapa sukaati la..yang penting keja jalan..
3. mmg akan dapat banyak kawan/kenalan- cth projek aku ada 20 subkon. secara otomatik 20 orang tu akan menjadi kawan/kenalan..(tu x masuk supervisor kpd subkon tu and our supplier lagi)
4.amat bahagia ketika hujan
5.Internet tidak diblock-bukak la website ape korang nak
6.Buleh guna manpower utk personal cth: paip rumah kita rosak-hangkutlah sorg tukang paip tanpa2 apa2 bayaran upah hehehe..
7) bos jarang ada (hahahaha)
8) terasa semangat 1 Malaysia-ye lah subkon majoriti Chinese, cam kami client representative is Indian..so kami bole bekerjasama ngan baik sajer
9) x yah pakai lawa2- jeans ngan T-shirt pon ok saja

kekurangan:
1) takut jugak kalau kena keja smpai malam
2) time busy, busy gila..time free, free gila smpai bosan..
3) sabtu kena keja
4) kalau perempuan (cam I ), kena lebih careful ek-jangan la masuk basement sorang2
5)ada site elaun (apakah).- site elaun bley digunakan utk beli SKII bagi mengelakkan pigmentasi
6) kalau casting/premix/piling-x bole balik awal huhuhuuu

ok aku just bagi secara umum la..InsyaAllah lepas ni aku akan eperience keja kt opis plak..mari kita lihat sapa yang kena. Maybe site aku je heaven cmni...site lain teruk ke mana la I tau, since this is my first job ok.

bukan apa, mana tau ada fresh grad yang dpt keja site..bley la aku bgtau yg keja site ni x seburuk yang disangka/dilihat tau.

Bila aku berada di tempat tertinggi (roof beam) hahaha....




dzuli

Thursday, April 28, 2011

habis sudah

Pre-Inspection utk partial handingover da siap.InsyaAllah by 9hb 5 zon 1 sudah diserahkan kepada tuan empunya. wahh...syukur jugak aku masuk IJM lambat. sempat tengok zon 1 pon jadilah.

semalam last Inspection-semua pegawai da bateri low..major defect tak banyak sangat.
setakat ni tak ada argument ape2 pasal kontrak dengan onsite..

malam semalam, bwk diorang last dinner (for this time), dapat gak la beramah mesra ngan kapten Mazlan yang hensem tu (hahahaha).

2nd time inspection untuk blok E, F & Infra nnti..hopefully sebelum aku p IJM la..boleh tolong sikit2 mmndgkan manpower kami yang sangat kurang kat sini.

sekarang ni, masa kami recharge bateri...ngular & main hahaha..after a week all out (cettt)

okey, mari pulun untuk zone 2..




dzuli

Tuesday, April 19, 2011

aktiviti weekend ini -part2








ahad tu (17/04/2011)
kami p mandi manda kt sungai jahang. this is my 2nd time..mula2 plan nak p sungkai tapi cam x berbaloi2 je memandangkan zuraida nak balik petang tu juge. so kt sini jelah yang mampu. yang penting ada air sungai ngan buleh berenang2 cam ikan duyung.

dalam kol 10.00 pagi kami bertolak dari ipoh. mandi2, berendam ngan makan da jadi cam blue hippo da ropenye..tapi kali ni x masyuk sangat sbb air sangat laju sbb hujan kut. x ble da bersidai kt batu besar tengah tu cm dulu..dalam weh..kalo kurang berat badan cam zu ngan kak syidah tu, bleh terbang..

12.00pm-get ready utk balik. lgpon kami bercadang nak photogedik kat gua kandu depan tu haha. ada banyak lagi agenda sbnornye, nak jalan2 cari makan part 2 lagi..haha

ni dia..aku bila tengok tempat2 jepon ni, rasa cuak pon ada hahaha..

ni tempat cam kem la, sesuai benor utk kelab2 cm pandu puteri ka, kadet remaja ka..

cam kanak2 ribena..tapi overage hahaha..

ntah...lawa la kunun..

dalam kol 2.00-kami kuar p hainan chicken rice. yg ni ada kt ipoh je, sbb tu aku bawak zu mai sini. pas makan ala2 tak tau nak wat ape, so kami bercadang utk spread ckit noise pollution ngan acara karaoke wahahaha

kopl 4.00- pegi jusco, karock ctu ok gak 20 hengget je VIP room, buleh la nak melepas gian..mmg kami betempik x hengat. lontaran suara=lontaran tensen haha...zu tensen ngan keja, kak syidah maybe tensen ngan situasi, aku tensen sbb hati dan perasaan (hahaha)
paling x bley blah siap nyanyi lagu nobody. pastu part yang x tau...nannaana..nobody2 (cam gila) idea ni datang pas tengok vlog maria elena...

da pueh memekak, kami p minum kt yohan. sbb yohan ada kt ipoh je. lepak2 jap sementar tunggu bas zu kol 7.30.

7.30- bus sampai..zu pon pulang.acara kami pon tamat..esok tu kena p keja ngan inspection yang melambak..hehehe

zu- thanks beb sbb susah2 datang kikiki
dzuli

Monday, April 18, 2011

aktiviti weekend ini-part 1

since past 2 years (almost), kalo nak ronggeng je mesti aku akan p KL, so this week we reverse the situation, Zuraida turun Ipoh hahahhaa...tapi only 3 of us sahaja, yang lain2 udah bz.

aktiviti kami minggu ini

sabtu (16/04/2011)
1.00pm-zu smpai di ipoh..aku bwk dia round2 kat site kebanggaan aku
4.00pm- pegi gopeng jap , melawat najah
5.30pm-pegi melawat cik ani, cik ani ialah mak arwah kak falah, zu teringin nak melawat cik ani itu..
9.00-acara glamer bila mai ipoh, jalan-jalan cari makan (dibaca ngan iringan lagu jalan2 cari makan). mmg ala2 rancangan tu betul, tapi buang masa betul cari parking kat dataran tu sbb ada karnival" ride it right", mat rempit pelbagai kelas pon datang...x kose aku..so kami pegi kat food court JKR.
menu kami:
zu: mihun sup
kak syidah: nasi goreng daging merah
aku: nasi goreng ikan rebus
dimeriahkan lagi ngan sate and kek coklat sorang akak yang wat promo kt citu...

2 of them..

ni dia..antara sate terbaek di Ipoh

ni warung sate tu.

coklat kek yg promo malam tu...utk menyokong produk usahawan tempatan..boleh tahan sedap la juge..

pastu round2 ipoh sikit...x lalu sgt sbb jem kt area dataran tu, so kami bercadang untuk melebarkan acara lepak
12.00am- cari mamak nak pekena teh tarik, mula2 nak p mamak depan umah je, tapi..
aku: apa barang mamak depan umah, jom la p muhammad bistro, happening ckit
sampai sana sekali jupe Azahar..cehh...tapi aku xnmpk pon dia...tapi dia nmpak aku..
1.00am-balik umah, dan lagi layan citer korea sblm tido, ish2..





dzuli

Thursday, April 14, 2011

road marking




almost last episod for roadworks..

road marking kat sni just consist of centre line, edge line, stop line and arrow (turn left and right)
simple je, alatan pun yang biasa2 ajer, simple2..

tali ni as a marker la. ukur centre line, mark nga tali ni. centre line nnti akan follow allignment tali ni. 2 inch dari tepi tali tu akan start draw centre line.

ni mesin yang digunakan. utk jalan kecik2 sesuai la, kalo guna benda ni marking highway 400Km..sendiri mau ingat la.

no description

okey. on the way.


dzuli

Sunday, April 10, 2011

hari ni hari ahad

sangat lama aku x menikmati ahad yang rilex
selalu kalo x balik kampung
mesti ada aktiviti kelab bujang wanita berkerjaya (wahahaaha)
ataupon p mengarut ngan najah kt matrix gopeng
ataupon p opis menggunakan intenet free dengan maximum

so this weekend..aku gunakan masa maximum untuk melepak, tengok tv, layan intenet smpai muntah hijau.
x dilupakan acara basuh baju ngan kemas bilik
mungkin juga susun2 apa yang buleh dlm bilik tu
cuaca cam nak hujan pulak.
buleh tambah lagi sati aktiviti..
tidur petang ala kadar (x boley lebih2)

have a nice weekend.


dzuli

Saturday, April 9, 2011

majalah 3

baru tadi tengok citer pasal tsunami jepun -majalah 3
1)sukarelawan malaysian bagi bantuan
-kalau la aku berpeluang pergi, mesti pengalaman terbaik untuk insafkan diri kan. tengok kesusahan orang lain.
-ada sorang (x ingat nama) dia kata ini satu jihad.. yess, semoga Allah panjangkan usia aku, bagi kekuatan semoga suatu hari aku ada keberanian untuk buat pekara2 mcm tu..

2)bantuan dari penduduk islam yang mmg minoriti di jepun.
-sangat bangga tengok, golongan minoriti, tapi cuba memberi sumbangan walaupon hanya onigiri (rice ball). mmg mengharumkan nama umat Islam.

3) kesabaran rakyat diorg menghadapi semua
-diorang kata ini satu takdir dan cuba untuk melalui hari2 yang mendatang.

hmm......syukurlah Allah belum uji kami dengan bencana alam yang sangat dasyat macam tu. tapi ia boleh menjadi pedoman untuk aku menghadapi cabaran2 dalam hidup aku ni





dzuli

Friday, April 8, 2011

projek saya-part 2





entry ni just random picture, x ikot tarikh ek, x mampu i nak ingat bulan berapa tragedi2 kt site i ni hehehe...

antara yang menarik untuk 1st timer cam i ni..
earthwork kat zon 1 yang mencabar. tanah lembik uolss..tapi kat sini ok, just levelling sahaja.x de kerja-kerja cutting and backfilling yang serius.

when excavation for roadworks.575mm tau..masa ni paling best dalam sejarah aku keja kt cni. we deal with nature, water table tinggi, soft soil, alligment lari..mmg best la....

almost 2 month construction work, siap da final layer. tapi sepatutnya 2 weeks je, tapi banyak sgt masalah yang berkaitan, esspecially infra telekom,street lighting ngan water rec wat roadwork ni delay teruk.

pressure test zone 1 utk water rec. akhirnye... setelah dicabar oleh sub con yang lari dsb...

shear wall system, IBS system..mari menyahut seruan kerajaan 70% IBS system untuk satu projek.

RE saya dan subkon tengah tekun check reinforcement utk slab. masa ni aku kt bwh tengah jaga FDT.. both of them mmg anta yang terbaik pernah aku knal. yang ni aku ingat lagi, kami tengah monthly meeting. so aku ngn en muzi telah berjaya mengular time meeting sbb inspection ni..hahaha.

block F. gambar diamik dari blok E. aku x ingat la aku tgh wat pe kat blok E tu



dzuli

Thursday, April 7, 2011

projek saya-part 1

entry in agak panjang...

nak buh post ni sbb projek aku telah hampir smpai ke garisan penamat.
only a few stage before handing over..
so mari kita recall balik..
tapi ni sepanjang aku keja kt sini la ek..
officially aku start kt UBSB about 1 June 2009..after a month baru aku masuk site ipoh

afew pic kat bawah around bulan 6 and 7 2009

drainage tengah nak start. ingat lagi tarik allignment ngan Bos ngan en karim..knowledge mmg zero, so dok layan je diorang mengukur.

C-apartment tengah hangat menjalani kerja2 arkitek.
zon2-block G still in structure work lagi

this pic pula around bulan 8-9 2009
C-mod pon tengah hangat dengan finishing work

still piling work kt blok E ngan F sbb banyak sangat unset pile


and kat bawah ni dari bulan 10-12 2009

c apartment almost done with finishing work. scaffold pun da bukak..mula2 kami nak handover zone one by end of 2009..tapi banyak sgt prob. smpai aku tgh taip ni pon zon 1 still blom handover lagi.
landscape work kat zon 1 pon da berjalan lancar

final layer crusher run da lay, tapi still x bole premix. sub-kon juga keluar sekejap lepas tu sbb progress x berjalan lancar kat site kami.
semua bangunan dikategorikan siap masa penghujung tahun 2009 tu, tapi banyak kerja-kerja infra, elektrik and arkitek x berjalan ngan lancar
dzuli

Wednesday, April 6, 2011

x tau nak buh title apa part 2

today
masa tgh bekfes, mula2 kak miza call
nerves da, hampir2 x nak angkat
aku xdpt jawapan dari SPK lagi...so aku ckp kt ka miza esok aku bagi jawapan
beberapa minit pas tu
cik nurul call
syukurlah, diorg bley tggu aku 2 bulan
Alhamdulillah
tapi aku still insist on new offer letter
utk keselamatan diri
cam cerewet pula
semoga langkah ni berjaya.
syukur sangat2..
lega sikit perasaan...
Hmm...x tau nk describe cm ne
hopefully langkah kali ni berjaya Amin..








dzuli

nasi ketam paksu yang famous


acara ni telah lama difikirkan lepas kami p carik mee udang hari tu..
yang x best, picture semua cam hampeh..
shaky..
blur..
sakit hati gua...xpe lah nnti amik kt cik tun, snap pkai 550D, mesti berbaloi2

tapi...
makanan sangat best
berbaloi2..
ada ketam yang besar2..
udang
ikan pari
sotong
satay
air kelapa
hmmm....aku tgk semua puas hati
x sia sia drive dari ipoh 2 jam
hahaha
letih
masuk keja kol 9
dari USM dulu nak p..after almost 3 years, baru dapat jejakkan kaki kt sini

thanks guys...

3 orang ahli dari majlis mee udang

menu2 kami..sapa suh kau guna tephoto lense malam2..

masa nak balik...syukurlah kami sempat merasa

ni dia kedainyerr...

dzuli

Monday, April 4, 2011

sabar

kerana sabar itu sebahagian daripada iman
kerana saya mahu menjadi diantara orang-orang yang beriman
sabar lah..
InsyaAllah orang yang bersabar akan menang
Hijrah ini kerana Ilmu...
permudahkanlah jalan untuk hijrahku...
Amin...



dzuli