Sunday, June 26, 2011

aktiviti weekend ini- part kebeberapa ntah

minggu ni turn keja sabtu
mmg menarik sabtu ni
ikut CMD (land) pegi tengok pencerobohan tanah
ada kebun durian uolsss
dengan durian2 yang bergayut2an
tapi malang sekali sbb tu tanah hak milik kami
so, maybe kami terpaksa clearkan,

yang x best, aku x pakai proper shoes
pkai wedges masuk hutan
deymm
kalo lecturer aku masa USM nampak
maybe aku kena baling ngan wedges tu tanpa belas kasihan
aku meredah anak sungai
lalu ikut denai2
pakai wedges
sayang wedges aku
tercalar dignity aku sbg civil engineer muahaha.

yang best kami try nasi lemak kat pekan Mantin lama tu, sedap siott..
pas pegi bakar kalori2,
kami pekena cendol mantin lak..
sedap juge

balik keja aku cargas pegi jupe member aku Zu la..sapa lagi
tapi kali ni kami just jalan-jalan
nak tengok wayang xde citer menarik
dekat 3 minggu nak jupe
banyak la citer
selain planning utk ke negeri Hang Tuah minggu depan
InsyaAllah.

Ahad just menonton a few muvies kat rumah abang
takde mood nak keluar
nak rileks sebelum bakal mengharungi minggu yang masih belum pasti (cheeewahh)
aku tegok Evolusi KL Drift 2-demi Aaron Aziz (nasib la tak tengok wayang, crap gilababas sgt opposite ngan KL gangster)
aku tengok X-men First Class..not bad
aku tengok ntah citer tajuk apentah
juga tengok citer ...Dalam botol secara fast foward.

okey..entry seperti ini akan berleluasa...hahaha..
happy monday Blues uolsss....


dzuli

Friday, June 24, 2011

its been a month

dah genap sebulan aku di IJM toll division ini
camne nak cakap ek
everyday is chaos..hahaha
masa keja jangan harap la nak berfb ke,twitter ke, apatah lagi blogging,
kena sound ngan boss tu dah tepu telinga gua..lama2 imun kot
try to catch up every single thing
everything is new to me
still x dapat phm drawing ngan baek
masih x tau Km 24.5 tu kat mana (hhehehe)

apa yang aku improve dalam sebulan?
hubungan ngan kawan sekerja da makin baik
dulu cm malu2
sekarang da makin ok..
mena, yana,farhana, abang zamri,shah,man yang pemalu,adam,kak wan, kak nana,En Din
dah makin ok ngan diorang

aku dah pandai wat COP (certificate of payment), work order, apply petty cash, baca skematik drawing utk street lighting, tau camne nak masuk dalam VBC, dah tau ROW, dah tau camne nak panggil quotation,da attend tender interview..pehhh...
everything is totally a new thing for me..
setiap hari yang aku lalui ialah hari2 yang penuh ilmu pengetahuan walaweeehhh

hopefully, kali ni I set a benchmark utk my career, bukan hanya kerja and tunggu 28hb utk gaji
but it is for my knowledge, experience and barakah in my rezeki.
semoga aku lebih kuat hati dan berani untuk menghadapi hari2 dan cabaran2 yang bakal menjelma
InsyaAllah..


ooh..tadi ada kawan lama kt UBSB call, Din nama dia, kami tak la rapat sangat, tapi penah la aku ikut dia pegi site zaman baru2 kt UBSB dulu..banyak gila sembang hehe...
ayat SMS dia sgt tacing " .....timba sebanyak mungkin ilmu ditempat baru"

*selalu aku pesan dlm diri, this is what i really want, Allah bukakan pintu, aku hanya perlu lalui..






dzuli

Sunday, June 19, 2011

the reality of civil engineer

afew days aku ada sembang ngan housemate aku pasal kerja and rate gaji
semalam plak jumpe che kamal and story yang sama gak dibincangkan
so, situation is like this (contohnye la)

situasi 1:
housemate aku citer, adik dia lulusan business management, gaji dia masa 1st jub is almost 4k/month.

situasi 2
ada sepupu member aku grad dari Universiti Petronas gaji for his 1st job reach 8k per month

situasi 3
boyfren kawan aku mekanikal engineer gaji starting after gran dalam 2800-2900/ month

situasi 4
Che Kamal dapat offer dari satu company as a civil engineer 1500/month

situasi 5
1st job adik aku masa motorola (diploma) 1600/month.

so..kami boleh assume that civil engineer mmg rate gaji agak rendah walaupon kami mmg mendominasi kemajuan negara (transportation/construction/environment/production)

bukan tak puas hati or what, aku tau bila kami kategori senior (3 years and above) mmg kami boleh demand. RE aku dulu experience 7 tahun, gaji dia almost 5k gak sebulan.
tapi kitaorang rasa, civil engineering business memang kompetitif, sbb bilangan kontraktor yang banyak (kelas A-F), belum kira yang non bumi lagi,consultant lagi,production lagi, maintenance lagi.
oil and gas la contohnye, kenapa rate gaji diorang tinggi, ada berapa company je wat oil and gas bai, pas tu it is a expensive business (tgk la harga minyak macammna).

aku tau, construction pon expensive business, but it it too competitive. touch of professionalism pun almost gone. bukan la nak kata apa but, tgk la kontraktor, ada yang bukan dari background civil pon (cikgu, pegawai bank).tak payah citer la yang konsep alibaba ngan jual projek (it happened in front of my eyes masa kt UBSB dulu). so it almost lost with a people who care for money but do not care with the function of civil engineering.
nama pon civil, of course it is for civillian, nak menyediakan prasarana yang baik dan selesa untuk rakyat.
so, siapa nak salahkan
JKR ke
menteri kerjaraya ke
young engineers ke
or industry player (kontraktor, konsultant etc)

masa kat Uni dulu, satu subjek Jurutera dalam masyarakat...bila aku masuk je industry, integrity tolak tepi la bai, buku JDM tu tutup elok2 simpan je lah, bila kita bagi idea "korang budak muda, korang tau ape" seumpanya macam tu lah..

jeles tengok industry lain boleh kekalkan standard tapi civil engineering tak boleh. akibatnye young engineers macam kami just go with the flow and the flow was totally wrong.

panjang plak nagging,
bukan rate gaji tu masalahnye, i am more concern with the future of this industry...ada beribu2 student kat IPTA tunggu masa nak keluar and become an industry player. tapi daripada rate gaji tu, orang dah boleh anggap, where our standard..

sorry if this entry maybe sarcastic and harsh kepada sesiapa berkaitan..
peace Yo...



dzuli

Saturday, June 18, 2011

Berjumpa Kawan Lama (ayat skema)

Pagi sabtu yang hening
jumaat semalam aku ada discuss ngan member aku khapi nak p ronggeng ngan dia
pas tu teringat plak minit meeting yang huduh aku wat semalam
so mula2 aku edit minit meeting kasi cun ckit
e-mel kat Ro suh dia e-mel balik kat mis Pak
kang kata aku tak komited plak bila antar lambat.

okey..pastu aku pon iron la baju
pastu aku mesej khafi
pastu khafi kata abang dia suh p KL sbb ada kazen dia datang kot
pastu tudung ngan iron board aku tebakor sebab aku x tutup iron/dirikan iron tu masa balas mesej
fadan muka

sebab aku da iron baju..aku kena truskan gak niat p melepak kat Alamanda
aku pon drive
campur sesat2 taraf minimum sbb confuse ngan GPS aku
sampai je Alamanda, aku msg member lama aku
Che Kamal Azihan nama dia
try je kot2 la dia free, bley gak hilangkan kebusanan aku
then dia balas cakap OK...hoyehh..ada geng utk gossip hujung minggu

masa dok tunggu dia dok berFB ngan kawan2 baru (meena ngan farhana)
lawak gak bila meena kat "ko mmg j#$%&&* (censored, biasa la org negeri)ada laki kacak taknak ajak kitaorg join"...sabar je lah gelak sorang2 aku..

sementara tunggu che kamal..dan gak aku membeli sebijik blaus kat reject shop (ni je la kedai sesuai ngan taraf hidup aku)
dalam kol 2 che kamal pon sampai
kami pon melepak di old town
macam2 citer keluar
90% is more to kerjaya kami la
plan masa hadapan (kawin+kompol duit+beli umah)
recall back memori zaman USM yang seronottt

gossip pon ada tawww....hahaha
lama gila kami lepak

then mak aku call bgtau abah dapat p Mekah tapi surat tu sampai lambat da expired
InsyaAllah..kalau rezeki panggilan Allah tu lagi kuat
tiada apa yang dapat menghalang..

Thanks la Che Kamal sebab sudi melepak menghilangkan kebusanan aku
susah2 je datang dari puchong
yea aku tau aku lone ranger (for this time being)..
Syukurlah ada kawan2 dan family disekeliling aku..
..okey..melalut sudah



dzuli

hari abah

 Fathers Day today..
selamat hari abah untuk abah saya en suleman
en suleman bukanlah seorang dato' atau businessman berjaya
en suleman juga bukanlah seorang pegawai kerajaan gred 42 keatas ataupon jusa
En suleman hanyalah seorang pegawai felda
yang membersarkan 4 orang anaknye dengan satu income sahaja

En suleman yang hantar kami ke sekolah hari2 (mak saya x pandai bwk moto/keta)
En suleman yang bagi duit belanja (mak saya suri rumah sepenuh masa)
En Suleman belikan saya kamera pertama dalam hidup saya (masa dapat no 1 darjah 2 biru)..kamera jenama canon uolsss...masa umur 8 thn gwa pkai canon...
En Suleman marah saya sebab tak mau sambung degree dulu (thanks abah)
En Suleman belikan saya kereta pertama (PHT chan yang diamanatkan kan najah plak)
En Suleman sanggup naik bas dari perak sbb nak pegi konvo diploma saya kat kuantan

our relationship tak la macam najah and abah
but I adore him so much

THANKS a lot...my Abah







dzuli

Friday, June 17, 2011

somewhere i belong

saya sangat keliru..
saya tak nak pkir ape2
saya nak lalui stage ini dengan sabar
sampai masanya
whatever the result is
i have to accept..
saya akan terus berdoa dan berusaha..
saya juga akan menyediakan plan B
tapi plan B akan betul2 digunakan di akhir waktu
Ya Allah..kuatkanlah hati..






dzuli

Sunday, June 12, 2011

weekend ini (da berapa entry tajuk ni)

minggu ke 3 kat kajang
minggu 1- happening
minggu 2-happening jugak
minggu 3-pening...

bosan sehh...
aura bosan tu aku rasa masa malam ahad tu
tak pernah (jarang sangat) aku dok umah
paling cikai lepak ngan kak syidah kat dataran
kalau kt kampung lagi la seronott..
ni aku sengsorang kat rumah
Astro xdak
broadband lembab
yaaa...ini adalah entry ala2 tak bersyukur
Astagfirullah..

tekanan makin terasa pagi ahad
tibe2 Rofardi mtk tolong aku datang opis
dia ada presentation penting esok

hahahaha.....tengahari lepak ngan zu ngan member dia jap kat bangi
sementara tunggu kol 2 nak p opis aku lepak kat kopitiam "tepian Bangi"..roti bakar dia sedap gila..
pas tu p opis tolong mamat tu..ala simple je tolong binding report
ok lah tu..balik dari opis aku p survey bandar kajang sebab esok ada meeting ngan MPKj
pegi jalan2 kat metro point..nak carik kedai buku..hampeh x de
makan la hot and roll...sedap sehh

lepas tu aku pegi giant..basuh keta ngan beli barang dapur
lengkaplah sudah weekend utk orang tipikal cam aku ni..


bila saat bosan camni aku akan terpikir...bila aku nak kawin
kalau time heppy aku x pkir pon pasal kawin
oleh itu aku kena selalu happykan diri
macam barney & friends
sekian..

dzuli

Friday, June 10, 2011

RedWok Bangi

Entry ni kesinambungan dari entry Khafi ngan Yati datang jumpe aku. Dalam keadaan lapar gile..kami berlegar2 area bandar baru bangi. masa aku ngan zu ari tu macam2 restoren kami jumpe. kali ni x jumpe plak..

last2 nmpk Redwok ni + shila penah iklan dlm FB dia dulu. Restore ni ada steamboat buffet ngan chinese cuisine. aku mmg suke chinese style.

kami pon oder la a few menu..

ni dia ayam kung pao-my choice + kailan ikan masin -khafi choice

tomyam apadia ntah..white tomyam paling sedap penah aku makan


ni dia butter prawn-yati choice tapi mmg sedap lerr..
tooodiaa..kawan aku..khafi da kurus..aku gak menten sihat
 semua food kami lebih kuran RM60 la...tapi aku rasa berbaloi2 sebab semua atas meja kami sedap..

dzuli

Wednesday, June 8, 2011

zaman gaji 10K sehari berulang kembali

 ingat masa kat kem syed putra dulu
azrul (yang da selamat mendirikan rumahtangga) selalu kata
"arini aku keja cam gaji 10k"
maksud dia bila keja banyak tak hengat
da lama aku tinggalkan zaman tu..
last sekali masa sebelum pre-inspection kot

today zaman itu kembali lagi
hahahaha...
pagi2 tengah dok rilek-rilek ckit
boss call pasai bill TNB
RO plak suh hantar bank guarantee (very important sbb tu kena hantar sendiri by hand)
2 sub con datang jumpe
wat COP pulerr
dapat drive camry AGM
hmm....lepas tu lepak2 tunggu genset stimulation
last2 x jadi
gumbiraaa...
esok kena setlekan bab sub kon tadi
pelik2 betul
sorang kata camni
bos kata camtu
kena Kan jugak la ckit2...
ok lah..belajar dari kesalahan kot..


dzuli

blog da jadi cam diari da..
xpe lah..
mmg la blog tu virtual diari (my blog la0

Sunday, June 5, 2011

weekend ini

 sabtu ialah cuti DYMM Agong....secara otomatik ialah cuti umum..
tapi aku kena standby utk trafik
xde ape2 pon..round site sikit..
kami masuk highway plus, Check signboard temporary kami utk tarik user guna LEKAS
jem sehh...KL-seremban
last2 kami masuk highway plus kot..lalu sepang pastu sampai Nilai..
macam tu jelah...

dalam area tengahari Yati call
Yati kawan aku masa kat poli
juga partner in crime masa aku sebatang kara kat KL 5 tahun lepas (masa tu dia keja seremban)
lama gila tak jumpe diorang (Yati and khafi)
jumpe di alam maya jelah (facebook &YM)
okey..dia ngan khafi ada kat putrajaya
so aku suh diorang datang cni.
so..tunggu la diorang sampai..
kami p makan kat redwok bandar baru bangi
sembang2 sampai kol 4
(ada entry redwok nanti2..)

lepas tu aku cargas p rumah abang
saje je
sebab housemate aku xde
mesti buring dok sengsorang
kak akmal masak nasik ayam...yeyeye..
malam tu aku ngan kak akmal paksa abang bawak kami pegi uptown hahaha
pegi uptown shah alam sajer
bulehla..
aku telah berjaya membeli 2 keping shawl dan satu inner..yeay..

kol 10.30 pagi ahad..
janji ngan Zu nak tengok kugfu panda 2..yeay..
best gilakk...
sampai kena sound ngan orang sebelah sbb bising
kalau nak senyap kau tengok kat umah la..hahaha.
(Emo..da la aku yang salah sbb bising)
lepas tu beli barang2 dapur kat Tesco
tak larat aih window shopping
nak beli2 baju, handbeg, kasut..
parah kot...

dekat kol 6 baru sampai umah
syukur
abis weekend..
Semoga minggu baru menjadi minggu yang lebih baik dan produktif untuk aku
InsyaAllah...


dzuli

Friday, June 3, 2011

maintainance oh maintainance

 1 Jun..officially aku telah amik segara urusan maintainance.
generally, department aku ada 3 tugas utama..maintainance,trafik dan teknikal
sebab aku baru, maka aku amik maintainance meliputi kerja2 penyelenggaraan sepanjang 44.2Km highway LEKAS macam baiki guardrail pas kena hentam ngan keta, potong rumput,lalang2 dan creepers, pasang banner, toll plaza & RSA, landscape and ada keja2 adhoc la ckit2...
nampak senang kan?
tapi x jugak..kami highway baru..banyak issue. TNB, SYABAS semua ken settlekan
wat COP lagi..dulu QS wat
jawab segala surat2 dari authority
plan untuk keja lebih efektif
hantar 4 report kat LLM
kena attend meeting dan segala..
hmmm...exciting
tapi mmg teknikal part agak kurang
tapi tungguuuu....

 ntah la..aku agak excited ngan keja ni
cabaran dia is how to get trust
itu sajer..
InsyaAllah..i'll try my best








dzuli