Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan

penghulu segala bulan
pesta ibadah
telahpun datang
semoga Ramadhan ini lebih baik dari yang lalu..
semoga dapat semua muslimin & muslimat
menghayati erti bulan yang mulia ini..


SELAMAT BERPUASA...;-)



dzuli

Thursday, July 28, 2011

Good Life



kalau tetiba aku rasa sangat down,hopeless
aku nyanyi lagu ni..
hahaha..
its gonna be a good life



dzuli

Saturday, July 23, 2011

the good old days

hari ni..duduk lepak2 kat opis ( not actually lepak la, ada kerja yang minimum ajer)..tiba-tiba aku terinagt lak zaman belajar-belajar dulu. at that time aku belum ada blog pon..
that time was a happiest time in my entire 27 years of life (utk masa depan belum tau lagi..)
tak payah fikir duit
tak payah fikir kawin
Just concentrate to study and enjoy (dalam batasan taww)
responsibility just utk diri sendiri
kawan ramai
pehh...besttt...

aku seboleh2 tak nak upload gambar arwah, tapi mmg banyak gambar ada dia.
Al-Fatihah untuk beliau, semoga beliau damai disana...

picture last day kat Uni, habis last paper, beramai2 pegi gate utama dan buat huru-hara
convocation, tapi tak banyak gambar sama2 sebab hilang arah hehehe
lokasi dan time yang sama dengan gambar pertama

aku ngan lin (sudah selamat menjadi Puan), kalau tak salah ni last kami outing sama-sama before grad.

aku ngan aimi (lama x dengar cerita dia), lokasi dan time yang sama dengan gambar diatas.

aktiviti riadah zaman dulu2.kat kolam bioecods je pon, tapi mmg faveret place kami,jogging, gossip, photogediks..

ni masa rombongan apentah pegi CIDB ngan sky bridge KLCC..style gila gambar..padahal kami semua ni da puluh2 kali lepak kat kt sini sebelum ni.

lokasi sama dengan gambar diatas. (abaikan muka zu yang letih tu)

 aku dengan Puan Lin ni kat atas skybridge.

now, we all dah bawak haluan masing-masing. ikut flow kehidupan, cari kerjaya, kejar cita-cita, yang dah membina keluarga..
pehh..skema entry..

InsyaAllah..kami akan berjumpa jugak nanti in a new condition...
its just a memory recall...good memory jangan disimpan sengsorang kan..

dzuli

Tuesday, July 19, 2011

Heppy Birthday abah...

Yaa..abah saya dah 56 tahun..
i think my sister say it all dalam entry dia kat  sini
abah ngan najah mmg ada spesel bonding..
aku pon da ckp banyak masa fathers day hari tu
aku rasa hadiah paling tak ternilai utk abah tahun ni:
  1. InsyaAllah,beliau akan menunaikan ibadah haji tahun ni ngan isterinye terchenta la..
  2. InsyaAllah, kakcik bakal mengikat pertunangan ngan abam sayang dia.
  3. Najah dapat UKM...course biotechnology idaman budak sihat tu
aku je masih xde so called "big" success story lagi.. so i need to create one. ape ek..ermmm..mungkin carikan abah menantu korea yg kachak lagi kaya? mungkin jugak kerja kat obersea dan gaji 15K sebulan..no need abah love us what we are, kan najah?...:-)


dzuli

Monday, July 18, 2011

what a day

hari ni supposed ada enforcement kt TBN..
kami wat preparation almost a week
arrange maintenance team
edarkan surat2 yang perlu
beli barang2 hardware yang perlu
cari refreshment yang baik ckit
Mena la yang paling bertungkus-lumus

pukul 7.15 aku ngan Ro da siap2 kat opis
bangun awal gila..
sampai sana, tgk pihak government  pon da siap sedia
then pengerusi taman tu datang wat kecoh
ugut-ugut
carut-carut
maki-maki
then semua orang just diam..
termasuk mereka yang berkenaan..
ye lah..api jangan disimbah minyak..
pastu big boss J***G datang..
pehh...silap je encik tu lambat
last2...cancel..

CEhh..buang masa..
aku tak tau nak salahkan sapa
dr segi humanity, ye la pakcik tu betul
dari segi hak
kami la betul...
betul gak kata encik tu..kalau bagi kat sorang, nanti sepanjang higway ni org apply utk tanaman..

hmmm...postpone lagi..


dzuli

Floria Putrajaya- Part 2

kembali kita di episod kedua floria putrajaya dari pandangan seorang photog wannabe.


kind of my fave
kind of my fave sbb kalerful gila
bunga tahi ayam???
ni bunga tahi ayam...scientific name chicken shit

YTL
satu2 nye gambar malam yang buleh diharap..owh i wish a wide angle lense.
ping pong ball flowers
ping pong ball flowers..chantekk

cukuplah..nnti aku tengah pkir mana lagi aku nak shoot utk improve skill..
err pasar malam kajang?

dzuli

Saturday, July 16, 2011

Floria Putrajaya- Part 1

Entry ni akan jadi entry kurang kata2..
sebab nye aku peg layan floria ni sorang2 saje.so x de org nak sembang2
muka aku pon xde kat tempat ni. kesian kan..(kesian, kesian,kesian..cam suara upin & ipin)
xde lah, mmg aku saja je p sorang2..senang sikit nak layan nafsu kamera aku..
aku x la terrer cam dave (shoot tokyo) or adiman.(they are my idol). nigel barker tu mmg jauh la sekali.
bila jalan2 tengok mamat2 kamera lain dengan lense canggih manggih, siap tripod, flash,trigger dan segala mak nenek gadgets..betapa rendahnye diri ini terasa..bertemankan sebijik DSLR beginner ngan lense kit sahaja..tapi practice make perfect hehe..
eh..banyak lak kata-kata..

kind of remind me to someone too..azahar
tengok lambang MOA tu, teringat kat Azahar sbb keta dia ada sticker tu..

kind of impress with this built
mmg impress ngan masjid ni..Gambar ni aku shhot dari monumen apetah.
lebah
bila budak2 lalu je "ayah/mama...lebah"
bunga lagi..
kalau la mak ada, mau beliau merengek2 suh bwk balik bunga ni

kind of remind me to someone, che kamal..
Belon ni wat aku teringat kt Che kamal..(kerana sesuatu pekara)





so..akan bersambung sbb ada lagi x upload dalam flickr.
gambar bot berhias x yah harap la..
night shoot cam hampeh..

Saturday, July 9, 2011

I care about my country

(ini bukan entry berbaur politik, ianya cuma satu tanda kita prihatin & mengikut pekembangan semasa)

hari ni perhimpunan B*****H
agak kelam kabut negara gua yang tercinta ni.
aku mula terasa the chaos of this situation dari last wednesday
sbb kami dlm industri highway, information agak cepat
roadblock merata2.

then pagi tadi, surf internet..
Astagfirullah...terkejut jugak la
agak teruk
dah la dekat centre KL ibu negara, tempat perniagaan & pelancongan kita

implikasi yang nampak:
  1. ekonomi terjejas (semua premis2 diarahkan tutup)
  2. massive traffic jam (banyak jalan tutup, divert, public transport pon x boleh beroperasi)
  3. imej negara kita di mata dunia
  4. ketakutan rakyat
ye, aku tau reformasi ni satu cara untuk kita suruh pemimpin dengar suara kita
tapi there is a right way to do this

aku tak kata kita duduk dalam negara yang sangat perfect, tapi cuba la kita tengok negara orang yang lebih teruk dari kita. kalau kita nak mengubah, berubah dulu..tingkatkan mindset. jadi manusia minda kelas pertama, then InsyaAllah, ada jalan untuk suruh org dengar suara kita.

ingat sikit pengorbanan pemimpin2 terdahulu,
kita perbaiki yang kurang dengan cara yang betul dan berhemah.
macammana Tunku Abdul Rahman dptkan kemerdekaan tanpa menumpahkan setitik darah.. dia x suruh pon rakyat tanah melayu dulu2 buat reformasi kan..(kalau x ingat, tengok balik citer Hati Malaya)

Semoga Allah pelihara keamanan Negara saya Malaysia..

mood: sedih & terkilan

dzuli

Thursday, July 7, 2011

Kemaruk Ice Room

 dulu2 ada gak dok baca citer2 blogger pasal ice room ni. satu hari, aku ngan Mena keluar p site konon, sampai Senawang " eh kak, kat cni ada Ice Room, jom layan"...ok jerr...sbb baru je lepas lunch..kami makan snow ice dia je

aku punye mango, mena punya fresh strawberry
pehh..sedap gila..rasa ice tu mango..mmg sedap la...speechless both of us bila suapan pertama masuk mulut. Yng mango tu RM 7.90, yang strawberry tu RM 8.90.

hari rabu mggu yang sama, aku p hantar Bank Guarantee kat TNB bangi, kami berdua gak sbb balik dari meeting kat Ampangan..pekana lagi sedas..

kali ni, aku punye Guava,Mena punye passion fruit
Durian Tempura



 Durian tempura ni buleh tahan la, macam puff durian goreng...

hmmm..banyak lagi menu snow ice yang blom dicuba..bila lagi nak p ni hehehe



dzuli

Tuesday, July 5, 2011

F for Food

Cendol Pulut kat Mantin...buleh tahan
chocolate banana belgian waffle...sedap siot,
 tapi x bley makan banyak, dikongsi 2 sangat bagus

Perantau Hill, restoren agak glamer kat Bangi
nasi Goreng perantau
Nasi goreng ikan masin + daging masak kicap +telur dadar..kenyang sampai esok
dzuli