Saturday, August 27, 2011

Bubur Lambuk-air tangan budak2 LEKAS

24 ogos aritu kami semua bergotong royong utk buat bubur lambuk.
semua bubur ni akan diagihkan kat semua staff LEKAS +100 untuk user yang lalu Plaza Tol Kajang Selatan..

upacara merewang start dari kol 8.00am lagi..
tapi memandangkan hari yang sama aku ada sikit2 kerja opis ngan nak kena pegi TNB Nilai + ada technical briefing pulak..
so aku cilok2 je tolong2 kat bawah tu...

too dia..macam kenduri 10 ekor lembu
bahan2 utama..carrot tu je air tangan aku....
upacara masak2 plak..
packaging lak...guna reusable container-IJM go Green

hari yang sama gak ada technical briefing pasal PCA..menarik gile...
ramai kata bubur lambuk kitaorang buat ni sedap..
maybe la..ketua chef bekas tukang masak askar tau..
tapi, aku x rasa..sbb aku kenyang masa bukak posa + pensan pastu ha ha ha.
bangun sahur, da basi kot sbb dia guna santan..
takpe la..i'm not the big fan of bubur lambuk..

dzuli

Tuesday, August 23, 2011

Iftar with cik Tun & Kak cT @ NJ ZENITH

pagi tadi, ketika mood masih mandom
cuaca hujan..
tengah merempit kat Seramban lak utk pegi TNB
cik Tun mesej ajak bukak posa sesama
kat Bangi lak...oohh cunnnya...



tiba-tiba..around 3.30 pm, disaat aku nak melangkah keluar pegi mantin, cari location rock bun
madnoor bgtau malam ni ada majlis bukak posa ngan polis
its like..."da**..tuuuttt...tuttttttt.."
last2 aku msg boss bgtau aku ada family matters..he he he...anggapla cik tun ngan kak siti tu family matters aku...

mula2 plan nak makan kat Wadihana..tapi dia buat buffet la..
then kami makan kat NJ Zenith, chinese cuisine...

Tomyam...boleh la..
ayam hapekebenda..chef recommended..ayam palsu..kulit ayam, isi macam paste..

Big Bear tauhu kalau tak salah

Yam basket with Kung Pao chicken
 overall boleh tahan la makanan dia..
semua food ni + kailan goreng, 4 jenis air cost us about RM88..

best gila bergossip dengan diorang.
sure bring back all memories..
InsyaAllah, next time jumpe lagi..

dzuli

Monday, August 22, 2011

main-main soping

aktiviti weekend Ramadhan mula pada jumaat petang.
aku da janji nak buka pose umah abang
so, lepas kol 5..

meredah jem kat federal highway
 kol 7.15pm, sampai umah abang..haha..dan jugak bukak pose ngan diorang
kol 10.00pm, lebur sudah, tetido

sabtu, da janji ngan zu nak shopping raya, nak carik tudung la kunun..
malam lepas isyak,
lokasi dekat Jlan reko
situasi yang sama mcm kat federal highway,
dekat 1/2 jam sangkut
sbb jalan Reko, Bangi tu ada bazar aidilfitri + uptown yang boleh tahan besar jugak la..

steamboat pon ada
macam-macam pesen tudung
macam-macam kuih raya. tapi aku tak tertarik la...

 sakit gak la kaki tawaf bazar tu carik tudung..
sebenarnya aku mmg x plan nak soping pon,
saje je layan kawan aku sorang ni,
excited nak soping raya.
jupa sorang akak jual tudung
yang pandai melayan kami..
bukan kami aje..mmg peramah.. last2..
aku pun terpedaya..
bajet nak beli shawl 25 hengget je..

gambar ni diambik kol 3.00 a.m
 balik umah, ngan excitednya kami menerai tudung2 yang dibeli tadi..ha ha ha....

sebelum balik umah..sahur dulu kat Chaiyo Bistro Bangi..
Tomyam sedap gila
yang menyebabkan aku sakit perut esok pagi..

sekian saje laporan aktiviti weekend ni..

dzuli

Saturday, August 20, 2011

expensive country..are we? aren't we?

Japan, Korea,UK...mmg glamer sbg negara yang mahal...ofkoss la gergasi ekonomi gitu..
let's check

  1. 1 Mbps internet = RM 110/month
  2. 44km travel using LEKAS highway = RM 6.80
  3. kereta 1300cc =RM 40k++
  4. petrol = RM 1.90 & RM 2.80/liter
  5. food at branded restaurant = equal to 6% gov tax and 10% service charge.. food RM 10, we pay RM 11.60.
  6. smartphone = the cheapest is around RM 400++
  7. parking = RM 1/hour, RM 2-RM 4 per entry
yang kat atas tu contoh aje.. I think I pay a lot for parking,toll,tax . nak pegi keja toll, nak pegi Giant x sampai 10 km toll..
yeah i know, "you pay for convenience"..

maybe it is our time for sustainability. ingat lagi ajaran Dr Farhan "sustainable transport", negara yang ada transport system baik, x jatuh pun jualan kereta.
pemegang konsesi highway semakin banyak sbb kereta kat jalan makin banyak.
situasi sekarang, kereta tu macam satu kemestian la, umur 19 tahun ayah da belikan anak2 diorang kereta (auch, terasa).
1 je answer, selain KL, tempat lain public transport sucks (sorry).
aku baru 3 bulan berada dalam highway industry.. sekarang ada nearly 23 highway.. 80% drpd jumlah itu highway dlm lembah kelang yow..

kita pon bayar toll hari2, sbb x nak jem, rumah jauh denga LRT, tempat kerja xde public transport, kalau ada pon 3 jam sebijik bas, bas pulak selalu rosak.

so, after grad, da dapat keja, benda mula2 kita rasa nak beli ialah kereta, so berapa ramai graduate setahun, so..."traffic Jam" bukan lagi pekara luar biasa.

sampai bila kita endure? bukan bad things about a lot of highways/ pemegang konsesi/jualan kereta..all of its for kemajuan negara, good infrastructure and economy growth..

tapi bukankan ada jalan untuk sustainability lebih elok, instead of paying for toll every day & stuck in traffic jem, baik kita jadikan pengalaman tu sekali seminggu je kan?

I see MRT and extension LRT is a good solution for it.. tapi camne mereka yang kerja kat tempat lain?

Penang         - mmg da taraf negeri maju, Rapid Penang boleh la tahan
Alor Setar     - believe me, my home town, bus masuk kampung aku sejam sebijik..terlepas satu..x pegi keja la jawabnye..
Ipoh             -bandar yang quite busy..it is growing sbb dekat ngan KL.
Seremban     - nasib jugak ada komuter.

so, maybe kita boleh kalau bukan semua orang berpikiran tipikal & some support from government & authorities.

Just my thoughts..no offense..peace



dzuli

Iftar with my office besties


Besties tu- ayat pengaruh citer Gossip Girl XoXo
diorang ni member2 yang kamcing ngan aku kt opis la..
FYI semua muda2 dari I..ooh akulah seorang kakak disini.

mula-mula plan nak p steamboat kat RedWok, tapi penuh lak..Kenny Rogers pon OK
biar aku kenalkan..
ikut pusingan jam-Mena, I, Farhana
Mena-CMD Land Exec, dia la tuan tanah kedaung kat LEKAS ni
farhana-Junior Exec audit, jangan main2 kena NCR satgi hahaha..
ada lagi sorang (x de dalam gambar) Yana-Admin kitaorg

makanan kami biasa je. Quarter meal with 3 side dishes. kami 3 orang oder plain water sbb ada niat nak pekena cool blog lak lepas ni he he he..
actually,aku mmg da seludup cool blog volcano milk tea dlm tempat ni..

menu standard kenny rogers saje. nothing special

semua sibuk ngan henpon masing-masing

muka lapa farhana...
 it is a simple but fun iftar with them..
mmg dah lama plan, tapi Yana ngan Mena stay kat seremban..
susah ckit la kan..


dzuli

Wednesday, August 17, 2011

Berjimat cermat @budget

dah lama x terpikir pasal benda ni..
ini bukan entry mau riya' @ takbur
just peringatan untuk diri sendiri
menempuh hari-hari yang Allah beri..

Dulu, aku bukan tau sangat erti jimat cermat ni
it just i spend my money not so wisely tapi i avoid beli benda-benda mengarut/ x berbaloi
masa poli, 1st time dapat PTPTN, aku joli x hengat and ia menyebabkan aku broke sebelum sem abis
masuk sem ke-2, yeah..aku belanja dengan lebih baik + ada sikit simpanan

my first job masa 7-e almost 5 years ago
gaji RM 1000
Rumah RM 300/month
LRT RM  50/month
kos untuk keja-site visit & stuff lebey kurang RM 100 (bole claim balik)
aku sangat bajet. nak beli baju selai pon akan amik masa 2-3 hari pikir.
starbucks kat bawah opis pon x penah nak pegi..

masuk uni tahun 2006
aku pemegang scholarship
RM 5K ++ per sem..
pehhh....terbaek...tolak yuran lebih kurang 1K++
tapi aku ttp berbelanja berhemah.
ada simpanan
tapi kuat berjalan heeee....
pakai keta lak..
syukurlah abah just bayar bulanan je, maintenance cost+petrol cost aku tanggung sndrik
masa ni nak kata boros tu tak la, tapi agak enjoy la..

1st job in civil engineering sector
gaji 1st..mmmm....ok lah
pakai encik kancil saja RM 280/month
henjoy gila
pakai kad kredit
beli gadjets merapu2
handbag mahal, perfume mahal, starbucks/cofee bean tiap2 minggu

lepas setahun, gaji naik
upgrade kereta, pegi melancong
buat insurans peribadi + simpanan tetap
tetap belanja sesuka hati..

sekarang..
gaji downgrade sikit sebab berubah sector
aku dah tau makna berjimat
berfikir sebelum beli belah
buat budget mingguan (kadang2 lari gak)
maybe agak susah at the 1st time
but InsyaAllah, we feel blessed if the money we earn we spend it correctly.
hanya lalu kat butik handbag mahal sambil pujuk hati.."xpe lah, lain kali aku beli"
tengok barang, kalau x perlu x yah beli
perfume..elizabeth arden RM 100, bodyshop RM 43..
Bodyshop da la..mandi hilang gak bau ha ha ha....

ada nasihat bagitau
" untuk dunia, lihatlah mereka yang lebih rendah, untuk akhirat lihatlah mereka yang lebih tinggi"
so as the time goes by, aku akan cuba adapt my new life sebaik mungkin
InsyaAllah



dzuli

AIDILFITRI KU AIDILFITRI MU JUA

bila check social network-citer pasal baju raya & persiapan raya
check entry bloggers-promote baju raya, citer nak balik kampung mana, bajet raya 2011,resepi2 kuih raya dll.
check website PLUS-plan perjalanan raya tahun ni x ada lagi..

aku pun x boleh ketinggalan dalam isu2 semasa ni. (walhal ramadhan dah hampir habis fasa ke-dua dan akan bertemu 10 malam terakhir).

baju raya         - not yet, tengok la kalau jumpe yang memenuhi bajet satgi baru beli

kuih raya        - dah siap...........dibeli

balik kampung - x de sapa nak gaduh balik kampung mana, no problem, Kulim i'm coming homm...coming homm...

bajet raya 2011- x de bonus, company baru, so sangat ciput. dapat balik kampung free and easy pon Alhamdulillah.

Tema raya       -memandangkan mak ngan abah dalam persiapan for their big days (Haji), xde tema2,
diorang lebih excited untuk ke Tanah Suci (mak dalam keadaan agak nerves). Bukan nak main-main, Rukun Islam ke-5 oh

Alamak....zakat fitrah blum bayar, petang ni jupa kaunter x bole berlengah lagi..
13 hari lagi puasa. sahabat2 Rasulullah dulu, menangis bila Ramadhan nak habis..
aku???



dzuli

NUZUL AL-QURAN

Esok ialah nuzul Al-Quran
hari Al-Quran diturunkan ye kawan2..

Sejarah al-Quran: Antara  peristiwa agung dalam sejarah umat Islam di bulan Ramadan ialah turunnya kitab suci al-Quran atau disebut Nuzul al-Quran. Ia dirakamkan dalam al-Quran, melalui firman Allah yang bermaksud: “Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah al-Baqarah, ayat 185) -source Education Malaysia.

Aku  baca surah wahyu pertama iaitu Al' Alaq untuk mengingatkan diri betapa pentingnya ilmu.
Semoga Al-Quran akan menjadi Imam kita untuk seumur hidup
InsyaAllah..


dzuli

Monday, August 15, 2011

Iftar with my friends-tahun ini

seeing my good friends,  recall my memories of the good all days..wahh

kadang-kadang aku terfikir, salah satu keberkatan Ramadhan,bila kita dapat berkumpul dengan orang2 yang kita sayang. etc.Family, Friends, collegues kan..
contoh la, kalau x puasa macam susah nak jumpe kawan2 lama due to busy and banyak komitmen hidup yang lain, tapi bila Ramadhan, kita akan try gak gathering sekejap dengan niat "iftar sama-sama"..best kan..

this year tak meriah sangat macam last year, bukan apa, sbb aku ngan zu x plan beriya2 sangat. Just calling2 sapa yang boleh join je..Akhirnya yang dapat join kak ina & husbandnya (newlywed you).& kak syidah.
ok lah gak..

simple je tahun ni, kat Pizza Hut Maju Junction jek. ada Family zu gak pemeriah suasana..

Spaghetti yang not bad aje


chicken wing yang best

lepas makan, kami bergambar2 jap..sembang2 ngan Kak Ina, dalam 8.30 camtu, semua gerak keluar dah..


geng tahun ni..kurang dari last year


acara kedua..tawaf  Sogo-jalan TAR-Masjid India..aku tak beli ape2 pon due to monetary constraints yang agak teruk tahun ni.(maybe aku shopping lepas raya nanti) hahaha.. tapi it ends with kami semua x beli ape2. Tapi zu kata dia nak datang lagi beli baju yang dia dah aim tu..
ramai gila walaupon ujan
around kol 10.00 baru balik kat Kelana Jaya sbb kami park keta kat situ.. balik umah zu, mandi2 lepak2jap.. keluar balik utk acara lepakthgmalamsambilsahur...pehhh acara yang almost 3 years x wat. lepak tgh malam tu ada, sambil sahur tu last masa Uni dulu je.
Sembang2 ....balik umah pensan semua...tapi mmg enjoy weekend ni ..berkat Ramadhan..tapi tarawikh kantoi la sehari huhuuu..


dzuli

Thursday, August 11, 2011

SITE VISIT TERBAEK..

hari ni site visit ngan sub-cont yang terbaek..
ha
ha
ha
ha
ha
ha
kenapa??
hua
hua
hua
hua
hua

sebab sub-cont ari ni hensem
aku telah berjaya membuatkan colleagues jeloss
mamat tu naik skyline oo
bila tengok dia
aku mesti
teringat
ALMOST PARADISEEEE...Boys Before Flowers
sebab..
bapak dia yang kaya..
tapi
dia
tak
la
hensem gila
macam Lee MinHo/ Kim HyunJoong

selamat bekerja dengan kami
encik H*SS***I


dzuli

Saturday, August 6, 2011

Sahur oh sahur

bila bulan Ramadhan kita akan bangun sahur
bangun sahur itu berkat
ada gak pendapat yang kata bangun sahur tu part of niat posa.

so, aku mmg bangun sahur la hari-hari
menu sahur plak mestilah yang paling lazat. bergaya dan ada ummmphh
macam menu semalam ni..

kenapa kualiti gambar cmni..argghhh.
 ada roti cheese...ada biskot wheat meal (bagos untuk penghadaman) dan segelas Milo, untuk memastikan aku cergas bertenaga sepanjang hari.

cerita hari ni lain lak..
aku khusyuk melayan citer ni

 
abang lee minho
 drama city hunter sampai kol 2 pagi..bangun2 5.44 am, dan la minom air masak sikit...

fadan muka...ni semua penangan culture shock sbb ada streamyx baru pasang..
baru kol 6.30...krukkkkkkkkkkkkkk
sabarlah..yang kat Somalia tak makan 3-4 hari pon still puasa tau...


dzuli

Thursday, August 4, 2011

menu berbuka

standet la bulan Ramadhan, majoriti entry2 bloggers ialah menu bukak pose/lokasi bukak pose/bazar ramadhan. so, aku pon x buleh ketinggalan dlm trend semasa. so aku kena la upload gak menu aku berbuka.
tapi hari ni da pose ke 4
aku x sempat pegi bazar sbb ada hal lain
hujan lebat lak..

so....

cool blog(volcano tea my fave), nasi goreng daging merah (kedai mari) dan desset dunkin donut

 mmg urban la menu bukak pose ari ni..dunkin donut tu amik strawberry jem ngan sugar coated jek. harga samadengan nasik aku..

aku wat keputusan, aku x mo upload menu bukak pose hari2..30 entry dowh..bley print wat menu restoren lak nnti :-)



nilamenuterbaikseorangwanitabujangyangjauhdarifamilyterchenta


dzuli

Wednesday, August 3, 2011

Critical

aku mengantuk tahap critical
2 bulan lebih keja, today is the worst
kenapaa..

cepatla 4.30
nak balik..
tido kejap pon ok lah

dzuli

Monday, August 1, 2011

another family event..

satu lagi big event for our small family..
my 1st sister (sangat glamer dipanggil kacik)
she is engaged now with Ahmad Khairul Idham
InsyaAllah majlis akan berlangsung tahun depan,
hopefully lepas satu wishlist aku tercapai la ek..:-)

thanks kepada semua yang menjayakan majlis
kawan2 mak
sedara mara (pak njang sebagai jurucakap,mak njang yang sponsor macam2 dessert, mak ngah yang sponsor hantaran ngan kuih, Ed yang jd photographer free..aku yg amatur ni menyebok2 je, try sepam dua, dari 100 shots, x sampai 10 yang ok)
kawan2 kacik
dan orang kuat disebalik semua ni
NAJAH...yang telah menggoreng sekawah spaghetti

aku tau abah sangat happy
mak apatah lagi
semoga pertunangan ini kekal sehingga ke gerbang pernikahan dan sampai akhir hayat

aku bila lagi
hahahahahhaha...


So, enjoy the pics la dari photog wannabe ini


try to be wed photographer  (wannabe)
my sister...soon to be taken

her friends
teringat lak zaman wani tunang dulu, kami akan datang wat kecoh camni

hantaran dari belah perempuan
hantaran dari pihak perempuan, custom made by tuan punya badan

Amin yang comel
baby cute ni nama dia Amin, dia sangat gebu..
abaikan overexposed light kt belakang.
yang lain2 ada dlm flickr, x kuasa mak nak tampal gamba besar2 gabak. ini blog ek bukan album gambar..

dzuli