Friday, September 30, 2011

Malaysia ni memang kecik

its been a while..
sangat-sangat busy this week
personal thing,
kerja thing tu mmg biasa lah..

last saturday opis ada buat jamuan raya
so aku pun pegi je la, even mmg serabut & mula2 agak malas nak p..
tapi takut kena cop antisosial whatever
aku pegi gak..
then aku nmpk someone yang macam aku kenal..
tapi di mana ya??
baru aku ingat senior aku dulu..
agak famous la orgnya dbn beberapa pekara..
yang aku terkejut lagi, dengar dia somebody yang penting gak la sbb dia handle Besraya Extension..
ex-USM student yang agak awesome di organisasi aku...sangat2 mengidolakan okeyyy...

then semalam aku kena pegi Konvensyen KIK LLM (nanti la aku cerita apebenda ni)
aku nmpk sorg guys..
pon aku biasa nmpk, tapi di mana yaaa...
ooh..class mate aku 2002-2005 upenye...(sangat purba)
so..nak tegur ke tak (tanya aku dlm hati)
sebab:

  1.  nnti maybe salah orang
  2. kang dia suspek aku nk usha dia plak
  3. kot dia tak knal aku...(masa poliakuseorgygrestricted&xcampur nganbdklakikelassbbakurasamereka agakpoyoandchildish
akhirnye, aku tegur...and guess what..kami berborak smpai abis konvensyen macam kawan lama..
dia pon da berubah dari dulu rasenye. dia kerja kat MEX...(same industry jgk:-))
7 years really changes everyone I guess..

dalam 1 week aku jupe 2 org yang aku x pernah terpikir pon nak jumpe
so I guess Malaysia mmg kecik.....



dzuli

Saturday, September 24, 2011

Open House Lagi..

hari ni ada 3 open house
farah
mena
Lin

Mena ngan lin punya open house membuatkan aku confuse
Mena kat seremban, Lin kt sungai Besi..
kalau pegi yang mena x sempat pegi yang Lin..
tapi dah lama x jupe Lin..
Akirnya aku mtk mahap kat Mena and pegi open hose umah Lin
dah la masa dia kawin dulu kami x bole dtg..

mula2 abis keja, kami pegi umah Farah, dekat je kat Semenyih nun
almost semua ada include our boss
mak farah (mak dia cantik & fashionista gitu) masak mihun sup yg sangat sedap ngan agar2 bandung.
aku cargas awal and smpai umah Lin dlm pukul 3
Deja-vu umah En Lan last week
kena tunggu Zu (yg sesat larat,), kak ida (dgn tunang dia) & Che kamal (ngn awek dia)
tapi x la lama mcm hari tu..

The food is awesome
pulut kuning, laksa penang, laksam, mihun goreng, truffle,kuih2 raya
pehh..2-3 round gak la sambil sembang2.

acara bergambar haruslah...

we reunite again
we reunite again
we reunite again 2
ahaha...

wonderful dish
nice food

pulut kuning
pulut kuning nyammm...
maybe ni last open house kot utk tahun ni...
nnti aku wat open house kt umah aku plak sempena deepavali


dzuli

Friday, September 23, 2011

yang mana satu

samsung ace


blackberry curve 9300

samsung corby aku mengalami sakit tua yang serius.
guna 20 minit talk time buleh dia padam lak

so kerana aku sorg manusia yang tight budget
2 hendpon diatas je yg memenuhi ciri-ciri bajet aku
tu pon aku bercadang nak tawar kaw-kaw ngan tokey kedai

Yang mana satu ntah
ramai org vote BB
tapi..oohh sgt corporat gittew
pakai BB

kalau samsung
cool gak
baru la macam K-Pop hahaha..





dzuli

Wednesday, September 21, 2011

HCM-wait for me

sangat2 teringin nak pegi Ho Chi Minh..tak tau kenapa.
so sbb air asia promo
aku telah berpikir semasak-masaknye
tunggu dulu la..
Henfon aku makin critical-(need smartphone please)
Zu (partner in crime aku) kena beli kereta baru
so, we decide tggu dulu, masa dan kewangan yang lebih sesuai
But, InsyaAllah, dont have to wait for too long :-)

Hang on there
wishlist kat sebelah tu blom habis lagi hahaha..
verangan la kau

dzuli

Tuesday, September 20, 2011

what in my mind

malam yang sunyi..
housemate ntah kemana-mana
FB yang sunyi dr sebarang komen
lagu-lagu K-pop berkumandang dari speaker laptop
mengenangkan siang tadi keja banyak kucar kacir sampai boss kata "amoii, what happen to you today"
teringat pulak air asia zero fare sale
tengok calendar ada 8 hari lagi nak gaji.
sangat susah hati sbb tarik confirmation just around the corner..bolehkah aku
part lagu hoobastank "if i were you" which is "live the life that i wanted to"..
what i really want to??

for this time (for myself) i really want to:

  1. settle all my debt
  2. buy a new handphone. my current phone da menunjukkan tanda-tanda penuaan.
  3. Travel- sedih tengok deuter duduk atas almari tak bergerak-gerak almost 4 month (ok tipu.., aku guna masa balik kampung raya hari tu)
  4. pergi FRIM kepong /Melaka
  5. Street Photography (tapi macam malu lak nak bwk big bulky camera kat  sini, da la beginner kang kena cop poyo)
  6. get a new handbag (handbag pun da menunjukkan tanda-tanda penuaan
hoii..banyaknye waiting list hoiii...


oleh itu aku tujukan lagu ni utk diri sendiri.






dzuli

Sunday, September 18, 2011

Berjumpa Mereka..

semalam aku pegi beraya umah En Lan kat kelang.

Toll: RM 14
petrol: RM 20
Time: almost 6 hours (travel time + waiting time)
feeling of meeting them: priceless
(pehh..feeling iklan HSBC pffttt..)

so, mmg kalau boleh nak gathering sikit
tapi Cik tun ada kt Sri Lanka (??) -siap promote suh aku pegi sana..(haaaa?)
masa oTw aku call azahar, dia kata dia ada keja kat cyberjaya, urgent (la sangat)
so last-last aku ngan family en muzie je la..nak tunggu semua x dapek la..
but at the end azahar pun datang jugak..tapi masa tu mmg kami da ready nak balik sbb dah almost 6.30p.m

ngan En lan ngan En Muzie, banyak jugak la dapat sembang..
tapi ngan azahar, sekejap je, dalam 15-20 minutes je..

family en muzie sangat cool..
seeing his wife, kak fieza i'm thinking no wonder En Muzie love her so much..
with 2 cute kids..
kak fieza sangat graceful (sblm ni x pernah jumpa dia in-person pun) and kind of soft talker (the way she talk)

family en Lan mmg da biasa jumpe masa kat Ipoh dulu,
wife dia selalu masak and kadang-kadang buat open house.

in not realize, almost 3 years i know these people.
it is so hard to find cool colleagues like them
the caring Bro, they motivated and help each other of us,
sharing happiness, worry and some shareable sadness with them.

3 of us dah tukar company, pursuing our career,
and for en Lan, he still the sole breadwinner for his family.
En muzie still searching for the best in career (like me)
azahar still in Arena perintis, become a right hand-man for his boss (ha ha ha)

even waiting time lebih lama dari meeting time, but it feel worth it
hopefully we'll meet each other next time in more perfect situation.

thanks to En Lan & family yang masak very nice asam pedas ikan pari & yong tau foo
thanks to En Muzie yang ajak dulu
thanks to azahar yang rempit dari cyberjaya.

curiosity
en muzie daughter, she is camera shy
dzuli

Friday, September 16, 2011

boleh ke?

semalam almost 8 jam keja, 7 jam aku ada dlm seat kereta company.
8.30-10.30- TNBSeremban
10.30-1.30-Pedas-linggi Plus C2
1.30-2.30-otw pegi open house SMART
2.30-3.00- patah balik sbb open house da abih (dem)
3.00-4.00-lepak minom teh o ais kat mamak.

actually my boss da basuh aku sikit
dia macam kata aku taknak bersosial sbb aku tak join beberapa events yang company handle macam bukak puasa dengan polis, LLM ,pesta durian dsb.
then its make me think " CCTV bergerak ke report kat bos lagi ni"
tapi ape yang boss cakap make the point..
then masa keluar ngan Ro ngan Md Noor, aku pon citer la sikit-sikit

then MdNoor Bgtau
" ko pegi bersosial ni sbnrnye bukan utk company, tapi utk diri sendiri, sekarang kat mesia ada 26 pemegang konsesi, tahun depan maybe jadi 33 pemegang konsesi, agak2 ko da bosan dok kat cni, ko ada lagi 33 tempat nak pegi, yang kedua baru la ko pegi bersosial utk company"

darnnnn....betul gak..hahaha..
terima kasih CCTV bergerak secara tak langsung

banyak jugak la kami menyembang pasal future career..
then i realize banyak benda..
tolonglah sabar Dzuli, even jalan ni banyak bump, slow2 pon sampai jugak.


dzuli

Monday, September 12, 2011

Aidilfitri potluck-LEKAS style

siang tadi ada potluck raya kat opis.
so, semua kena bwk la menu-menu masing-masing
bagi yang jauh dari ayah bonda+ tak cukup kelengkapan rumah macam aku
bawak la sekadar yang mampu iaitu
sebuku kek pisang jenama Merlin
sebungkus kacang mengelembu Ngan yin
5 bijik telur yang dijadikan hirisan telur dadar (nak makan ngan mihun singapore mak Farah buat)

too diaa..LEKAS style

tapi member-member opis bawak menu yang superb gitu
rendang ayam + lemang
nasi impit + kuah kacang
nasi putih + ikan keli
puding roti + choc moist cake + puding ice cream
nuggets + drumets + roti jala +buah tembikai + oren sunquick.

makanan yang overall best
puding aiskrim (xdak aiskrim pon)
sessi photogedik..haruslah
farhana and I
mmg best la makanan..almost semua sedap
sampai Tee Yong (admin exec) cakap "u all semua boleh kawin sbb masakan u all sedap" hahaha
masakkan we all la sangat
aku rasa 80% dimasak oleh mak masing-masing or beli
tapi overall makanan sedap.
ringkas je. just merasai kemeriahan hari raya di opis

dzuli

Sunday, September 11, 2011

Lookout!!!! Ampang + sessi gebang mamak.

di sebuah sabtu yang tak berapa nak indah
because the whole lask week is such a disaster (my job)
tensen gila..
so aku telah mengiklan dlm FB "zuraida, jom photoshoot this weekend" and its on...
kak syidah pon datang dari ipoh

teringin nak lepak sini lama da sbb baca a few blog yang review pasal tempat ni.
(tp kebanyakkan blog review pasal restaurant kat atas ni).

so, around 5.30 kitaorang bertolak dari kajang.
senang je, naik hiway cheras-kajang
exit hulu langat (kalau x salah)
ikut je sighnboard pekan hulu langat.
nnti npk la signboard lookout point..(ahh...google map ajerr).

around 6.30 ptg kiteorang sampai kat atas. (agak jem sbb jalan 1 lane dual carriageway)
jalan nak naik atas plak bengkang bengkok ckit standet nak naik cameron gittew.
Jalan gelap ckit ek..
kalau nak senang parking, mai la awal ckit. dont worry ada surau & toilet semua.
parking bawah RM 2, parking atas RM 5...tapi better la bayar extra RM 3 tu, jalan naik nak dekat 90 degree..pehh hazabb kot, turun xpe la..

mula-mula mesti la usha menara tinjau dulu. restaurant yang mewah2 kat atas tu, kami tengok je la...
masa ni tak ramai sangat orang. standet la peminat fotografi, orang ngedate ramai la gak.
so...acara utama, menembak la...

6.30 p.m
this pic taken around 6.30 pm, lampu blom nyala.
tapi time kitaorg datang ni baru habis hujan. so berkabus & kurang clear. orang pun tak ramai lagi. so, nak parking tripod kat mana-mana pon senang

7.30 p.m
ni around 7.30 macam tu la..mmg superb bandaraya ini. (pandangan jauh)
masa capture ni time x elok..maghrib u, dengar azan loud & clear lagi.. (tapi kitorg turun solat la lps tu). masa ni aku rasa KL sungguh WOW dari pandangan jauh. kalau dekat sndri mau ingat la hahaha..
7.50 p.m
ke kanan ckit dari gambar tadi. nampak flyover & segala.
the best part bila aku nmpak highway & flyover dari jauh..SUPERB..(aku mmg big fan of highway :-)). nampak lampu2 kereta kat traffic jem...hmmm

3 of us
nasib baik bwk tripod.
akhirnye dapat la gambar bertiga even muka kami cam out of focus sikit haha..

3 gelas air ni RM 7 uolls
lepas tu, dlm kol 8, turun bawah, solat.surau dia ok, bersih & selesa. pastu nmpk la ada 3 bijik restaurant yang tak la macam kat atas, restoren biasa2 je, so kami pon lepak kat satu kedai tu (yang lain tutup) order air je la sbb ada plan nak makan tomyam kat bangi. so biasa la oder teh tarik 2, teh o limau satu. masa nak bayar RM 7..sentapp mak...tapi pkir2 balik, biasa la tempat2 macam ni mmg mahal. lain kali baik aku minom kat atas. mahal pon berbaloi-baloi.

da setel semua, pegi nak makan tomyam sofina, che kamal kata sedap. alamak tutup lak. putrajaya hujan sangat lebat. plan nak photogedik atas jambatan pon tak jadi hahaha..
so, kami pergi Chaiyo Bistro, penah makan sini masa bulan puasa hari tu. hujan mmg sangat lebat. orang pon sangat ramai. so tom yam panas akan menjadi best. tapi kali ni x best macam bulan puasa hari tu...maybe sbb peak hour kot.
chaiyo bistro-tom yam kaw
dah habis makan, pegi membakar kalori kat karaoke plak. Karaoke Malaysia Idol nama dia ha ha ha..sejam je..cukupla nak melepaskan kegeraman aku dekat pekara-pekara yang berlaku this whole week.
biasa la sessi karock aku mesti ada lagu westlife (my love)..
balik rumah dah dekat pukul 2.00...sambung plak chatting ngan Che kamal sbb kami ada plan nak jupe ngan kak ida esok..

pagi ahad lak, aku bangun agak awal. da la tido lambat. kol 10.00 plan nak jupe kak ida ngan che kamal kat bangi je, kak syidah da nak balik, che kamal lak keta dia orang pinjam, udahnye kami jupe kat Hassan Cafe Bangi je..(hassan cafe ialah sejenis mamak bukan fine dining restaurant yo..)

kami lepak situ dari lebih kurang 10.30 until 2.00 petang. mamak-mamak kat citu da pandang slack da wahahaha..mmg banyak cerita keluar, mostly pasal career, pasal trip, gossip kawan2 lama,kawin(hahaha) e.t.c...

balik dari BBB aku sangatlah mengantuk..udahnye aku janji nak p kat najah & aku tunda esok la..

(sbbniakuarguenganmakakutadi,sorrymakaimmgemo)

good this does not comes many times in our life
maybe we dont have what others have
appreciate what we have
thankful to Allah
InsyaAllah we'll find happiness




dzuli

Thursday, September 8, 2011

Tolonglah tabah

tabah
sabar
rilex
jangan kacau gua
gua tak kacau lu
esok2 orang kacau lu cmtu
baru lu tau
x baek ainaya orang..
pergi!!!...



dzuli

Sunday, September 4, 2011

layannn....




malam2 raya (nak masuk raya ke 6)..layan lagu taiwan pon ok..
ni OST autumn concerto..
this song has remind me to someone..
(ye lagu cina..ada english translation apee)


dzuli

Saturday, September 3, 2011

Aidilfitriku Aidilfitrimu jua-part 3

Eid Mubarak- raya ke 5...
tengok dalam FB member2 penuh gambar-gambar beraya..
baju raya
open house
family gathering
1st beraya as husband/wife
1st beraya with newborn baby
dan lain-lain...

family aku..hehehe as usual..
tahun ni abang beraya di umah mertua dia kat Pahang
so, just 5 of us je la ..
lepas semayang balik kampung
pegi ziarah kubur
pegi beraya kat rumah sedara mara..
done...
ooh..x lupa acara wajib
3 of us akan lepak kat Perda utk gossip2


we are family
tahun ni ada tripod tinggi :-P

DSC02892
semua menyorok nak bagi efek kurus...


dzuli

my birthday

 3 sept 2011..umur aku bertambah lagi..
syukurlah Allah memanjangkan usia aku sehingga ke hari ini
actually aku pon x ingat hari ni birthday aku until Farhana msg aku pukul 12.04am..thanks beb...
thanks jugak to all who wish at my FB wall

tahun ni maybe x spesel la macam tahun lepas ( spesel la sangatttt)
ada kawan2 dan family yang wish pon da syukur..

aku just nak mengharungi hari-hari yang aku bakal lalui dengan lebih baik dalam semua segi
agama,kerjaya,personal life etc.
En Haris (former FYP sv) dulu post something kat wall Fb aku
May the best of your past be the worst of your future. You're not getting older, you're getting better.
mmm...sangat menusuk kalbu gak.. itu sajalah..yang lain2 aku nak mtk kat Allah sahaja..kerana Dia maha pemberi..

sempena birthday gua yang ke ehemmm...dengan bangganya mengumumkan 27 tahun ( da kena start guna anti aging product).
gua layan citer ni

Autumn Concerto...layansss
 best upenye..vaness wu tau (dolu2 F4) sekarang da macho, bukan flower boys lagi. cerita yang menarik

main cast
thats all...15 episod to go..yeahhh

dzuli

Friday, September 2, 2011

aidilfitriku aidilfitrimu jua-part 2

hokeeyyy...apa yang paling glamer masa raya..
balik kampung ooooo balik kampung
i'm coming home coming home tell the world...bla bla bla..

acara ni mmg fames, mestila kita nak beraya ngan family terchenta kan
even ada orang balik kampung tiap2 minggu pon, tetap x sama ngan balik raya.

time festive season pihak-pihak yang paling sibuk mengendalikan acara balik kampung ni:
  • Pak polisi (polis)- Ops sikap dll, nak pastikan rakyat Malaysia ikot peraturan & balik kampung dengan selamat.tapi kadar kemalangan ttp meningkat, (sbb ada yang degil & tak sabar ) Ye, ajal maut di tanga Allah, tapi x salah kot drive carefully.
  • Pemegang2 konsesi lebuhraya (ehem3)& LLM: PLUS &  MTD antara paling busy la, PLUS ada cadangan pejalanan (agak bagus kalau semua orang ikut), MTD pun ada rasenya. ada twitter utk info user keadaan trafik. LLM pon ada twitter. PLUS standby ramai peronda kat tepi2 highway. masa balik malam, kesian tengok2 pakcik-pakcik tu berjaga utk keselamatan pengguna. tu belum kira controller, technician, TC yang gerenti ada yang tak boleh balik raya. Yeay tu pemegang Konsesi (ehem3).
  • Bomba & Ambulans: yang sentiasa bersedia, biasanya pemegang konsesi akan hantar emergency response plan kat diorang. In case ada accident, da tau mana diorang nak kuar & stesen mana terdekat. 
  • Media (elektronik & massa): yang sentiasa update situasi2 terkini. yang memastikan pemandu kurang ngantuk masa drive (radio), dan macam2 lagi fungsi yang berkaitan.
  • peniaga2 di stesen minyak & RnR : memastikan pengguna tidak lapar masa drive, dapatlah kami membeli sebotol redbull, juga utk mereka2 yang x sempat sahur/buka di rumah masing- masing.
  • penjual-penjual lemang & ketupat : takkan la kami nak balik dengan tangan kosong kot. kalo balik umah mak mentua konpem kena kutuk belakang dengan ipar duai.
  • pemandu-pemandu yang rasa dia baya roadtax extra/ jalan tu dia bayar tol lebih ( reckless driver): selain dari membahayakan diri sendiri & orang lain, dapat la juga kami ni menghiburkan hati dengan mengutuk korang sepam dua. (tapi jangan kutuk sebelum bukak pose). selain tu income negara pon boleh bertambah dengan PDRM/JPJ menyaman korang. (ada sumbangan gak kat negara rupanya) takde lah...it just memang menyakitkan hati bila tengok diorang sangat reckless . pandulah dengan cermat, ingatlah orang tersayang. kalau korang xde orang tersayang, orang lain ada.
panjang lak citer.
sebenarnya aku bertolak balik kampung dalam pukul 9.00 mlm 27/08 hari tu. Alhamdulillah sampai umah safe & sound siap sahur lagi. ada la jem sikit sebab accident rasenya. ngantuk gak, tapi sbb sangat excited, x nak berenti tido pon, berenti just rehat-rehat, pekena nescafe setin dua ngan pegi toilet je.

kereta sangat banyak. ni kat Tapah rasenya. around kol 12mlm kot
    macam siang, padahal tengah malam ni...
    aku bertolak bali kajang lak 1/09 sebab 2hb da stat keja.. sempat singgah ipoh tengok anak shila yang bernama thaqif. comel seh... aku round2 gak la, tgk ex-project dulu, tempat lepak2 dulu..pehh down with memory lane..(mmg banyak memory :-))

    thaqif
    ni thaqif- hero shila & husbandnye

    hamikkk...jem nak exit simpang pulai.
    down memory lane la sangat, jem hampir sepanjang perjalanan. lepas tanjung malim kot baru okey ckit. smpai umah kol 9.00 malam..10 jam drive yuuu....tapi Alhamdulillah selamat sampai safe & sound gak. InsyaAllah, mak ngan abah nak mai cni ahad ni, semoga semua selamat..

    petikan buletin utama "dianggarkan 8 juta bijik tayar akan bergerak kembali ke ibukota"... 8 juta tayar= 2juta kenderaan ...hmmmmmm.....

    dzuli