Sunday, November 13, 2011

sembang-sembang sikit pasal big company, small company

uncle chew: dzuli, kenapa you nak pegi company besar, politik banyak kuat ooo..
dzuli: ala, kena la try, lgpon i mmg minat highway industry uncle, saja je nak bagi resume cun 

En kadir: kenapa you nak pegi sana dzuli
dzuli: saya nak kepuasan bekerja bos, saya nak rasa cmne kerja kat organisasi
En Kadir: kepuasan tu besar maksud dia dzuli, dekat sini ramai yg dari big company. why they here, sebab diorang da tau macammana kat sana tu
dzuli: I'll try en kadir, InsyaAllah next time, i'll love to work again with you.

En Muzi: da 7 tahun aku keja dzuli, this time aku nak keja company branded utk experience & resume aku
dzuli: betul gak tu en muz.
En Muz: ko da ada peluang tu, yakin itu the best pegilah, tapi bukan semua big company tu bagus
dzuli: ntah la en muz, tapi saya sure saya nak try kali ni.

Friday, November 11, 2011

26 Fakta

kata-kata aluan:
aku baru je start melancong2 ni, x banyak pon tempat penah pegi. InsyaAllah ada rezeki nanti, selesai semua masalah dalaman aku..akau akan teruskan hobi ni.

Thanks to Fatt or nama glamer dia Backpackers busuk sebab sudi tag aku. 
so aku hadiahkan fatt secawan cofee bean

jemput minom fatt, kek pon ada..
kepada yang sudi membaca-terimakaseyyyyy

Dengan Lafaz Bismillah....

Part I

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas

nama aku dzuliza.. anak kedua dari 4 beradik.. aku peminat K-pop..whatever pon..aku minat K-pop dah lama dulu, bukan baru2, bukan ikot trend. aku juga photographer wannabe, high in passion, lost in action haha..

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?

sejak aku beli DSLR kot...

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?

traveller, sebab aku x suka tourist guide or diva style.

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency

gabungan kesemua. caca murba style

5. Siapakah travel partner anda?

my sister (kacik) and my best buddy (zuraida). setakat ni la. memandangkan destinasi aku penah pegi tak banyak pun..

Part II

6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?


bulan 3 tahun 2011. pegi Brunei. 1st and last for this year. (aku mengalami krisis ekonomi for this time being)

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini


malu arr..x banyak, brunei, sarawak, dlm malaysia boleh ke? ada la jugak point of interest aku pegi macam, Tree Top Walk, Ampang Lookout, Cameron Highland (i loveeee this place), Sungai Jahang (best gila mandi), segala ceruk Penang, Melaka, Ipoh (staying there 2 years, i loveee this place too)

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut


Not yet

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa


cameron-bharat tea plantation
Seriously Cameron Highland (agenda bajet kurang)..peaceful and sejuk. the  best scones ada kat cni + feeling romantik.

10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan

  1. Makkah & Madinah
  2. Japan (tokyo and kyoto)
  3. Korea (seoul and Busan)
11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti.


kelakar bila nama aku ngan kawan2 kena panggil last call masa nak pegi brunei..berlari2 faham2 la LCCT tu macammana, flight kami jauh lak. berlari2..naik atas flight tercungap2 sebab banyak gelak sambil lari

manis bila dapat tengok suasana luar, budaya berbeza, environment yang berbeza..then masa aku p sarawak, member aku entertain kami sangat baik...terharu aku...

masa p Brunei, kami pakai tourist guide utk drive kami je (public transport x efisien), kak Nad tu sangat baik. sonok bila travel jumpe orang baik2 ni.

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti.

Brunei-toiletteries hilang (compact powder, perfume,dll) termasuk aku punya casing contact lense hilang..dah aku rendam dlm glass sblom pegi farmasi cari baru.. x tau hilang kat mana, tapi masa tu aku check in bag. masa amik kat conveyor belt tu tengok2 da xde..


kuching- flight cancel. tggu yang re-timed 5 jam kemudian..macam vangang da dok dalam airport kuching 6 jam...

13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?


wajib lahh....

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya

kek lapis sarawak

aku sangat sukaaaa ini barangg..barang baek dari dalam Malaysia sahaja.. keistimewaan dia maybe sebab dia pakai butter lemak khin*** hahaha..(okey gurau kasar). harap2 yang aku makan ni x guna la butter golden churn.
masa pegi sarawak, aku beli kek ni kat 5 tempat berbeza... addicted x hengat. the best is kat Sari. Dayang Salhah is famous and banyak choice.. yag kat gambar ni aku x ingat,..tapi yang ni sedap and besar (dekat dengan dayang salhah)


Part III

15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?

backpack of course...kalo travel partner aku bwk beg troli pon da cukup wat aku rimas.

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan


memperkenalkan abam deuter eiger. 50L rasenya.

sumber: encik gugle.
baru satu..kesian beliau..InsyaAllah, murah rezekiku nanti, aku akan bawa ia mengembara..sorry aa..bukan gambar beg aku sebenar sbb aku malas nak wat kuar dr tempat simpanan. aku beli ia dengan duit angpau bos aku kasik (masa zaman construction dulu)...

17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti

henpon, passport (of course), camera lah

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe

handbag, bantal busuk, make up (lipstick, eyeliner)

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)

mestilah amik gambar sampai x cukup memory card 4 GB.

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?

x suka bergambar, suka ambik gambar, udahnye gambar aku paling sikit dlm memory card 4GB tu..

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah..


haha..gambar aku sikit le...tapi aku letak la jugak

IMAG1501
gambar ni kat melaka saje..

pasar sarikin sarawak...fatt..ni lah "kakcik"
empire hotel-brunei
with my besties-pasar ikan brunei
aku sangat takot naik bot tambang ini-waterfront kuching


water taxi uolls- kampung ayer brunei


22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?

Nope..tapi aku suka gak beli T shirt dari tempat2 yang aku pegi tu. tapi aku suka kumpol souvenir orang bagi aku-hahahaha

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?

Wajib..

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?

aku suka kompol gambar gambar bangunan tempat2 yang aku pegi

Part IV

25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)

Kuching- tempat agak best, makan dia sedap2. Local dia agak peramah, even dia dalam Malaysia, tapi negeri dia unik dari negeri2 kat semenanjung. Sarawak is too large to explore.

Brunei- nice people, peaceful country, xde mat rempit, xde traffic jam, malam2 bandar seri begawan bergema ayat2 Al-Quran dari Masjid SOAS. Jupe x kat Malaysia? jumpe? jumpe?

Melaka- errr..errrr...sorry, nothing special.promotion quite x hagak2..tax tau la kot aku salah observe tempat. bila baca paper, melaka intoduce this, introduce that...but..hmmmm....

26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel

saya berangan boss saya bagi bonus 5  bulan gaji, maka saya akan pergi travel back to back. oohhh saya juga akan beli wide angle lense. saya akan bermula dengan HCM, pas tu Padang pastu Seoul pastu bila saya sedari ianya angan2, terus saya bekerja dengan lebih rajin.

Soalan Bonus :


Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)
hahahaha. stamp brunei je yang mak adooo...malu nk tunjuk..
so fatt, aku bagi ko satu gambar bonus sebagai ganti


kelasss kan, dari ipoh ke fukuoka (macam tajuk drama)




*updated sbb tertinggal gambar kat no 9 (=_=)
* updated second time, mana bole x letak gambar kt kampung ayer

dzuli

rindu

picture taken from meeting room,NPE HQ

Kadang kadang, rindu jgk kt dunia construction... rindu jaga piling, layan drawing, inspect reinforcements.. what i'm miss the most is bergaduh dgn site people hahaha....

Published with Blogger-droid v2.0.1

Wednesday, November 9, 2011

so peaceful



Aku sangat suka tgk scenery lepas hujan... so cold. So calm. So clean.. and very peaceful. it is like the earth were flushed by the water

Published with Blogger-droid v2.0.1

Saturday, November 5, 2011

salam.aidiladha



Esok hari raya aidiladha.. mak n abah sdg berwukuf di Arafah..kami beraya di umah abang. Kakcik keja.. sedih jugak x dpt berkumpul. Syukur lah ada mak njang dtg k.l... xde la rasa lonely sgt.. tadi kami masak mee kari, popia... hmmm sgt teringat kat kacik.. mesti dia dok layan kucing dia makan... ok lah selamat hari Raya aidiladha semua

Published with Blogger-droid v2.0