Sunday, November 27, 2011

i love you



nama benda dalam botol yang macam bahan kimia ni
"i love you"..
ada kat Noodle Station
sedap jugak, passion fruit syrup + ntahape2 kaler biru
salah oder ni
sebenarnya nak oder "i miss you"
ape2 pon bolehhh

Published with Blogger-droid v2.0.1

Sunday, November 20, 2011

kopi ipoh power

Kopi Ipoh Power-Nu-In Restaurant
Punya la rindu kt ipoh punya pasal ha ha ha..


tadi petang aku ngan adik aku nak pegi makan tengahari, 
Pusing-pusing bandar baru bangi ni dalam hujan yang sangat lebat
Rasa nak try restaurant ni, Nu-In
Perak Cuisine, macam-macam ada..

Then, aku order Kopi Ipoh Power ni..
sangat power..best..
Popia goreng dia terbaekk..

da jumpe satu restoren yang worth utk di-repeat hehe

Published with Blogger-droid v2.0.1

Saturday, November 19, 2011

Come as you are



I'm not a big fan of this girl (yuna)..but I'm a bigggggg fannnn of her Boyfriend (Qi).
after watching this vid and hear this cover version of Nirvana "Come as you are"..
what i can say is "woWWWW"..


dzuli

Friday, November 18, 2011

its time for fly... tapi flyers sahaja

sinar cafe- Hentian Sg Besi, Lebuhraya KL-Seremban


Hari ni 50%  staff LEKAS kena distribute flyers sempena cuti sekolah pulak. Macam biasa, kami dpt location yg mmg kurang strategic.. x pe lah.. so hari.ni, kami guna secret style  haha... so skg kami tgh makan kepsi... bye..

Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, November 15, 2011

barang yang lepas, jangan dikenang

itu saja yang ingin disampaikan...

dzuli

Sunday, November 13, 2011

sembang-sembang sikit pasal big company, small company

uncle chew: dzuli, kenapa you nak pegi company besar, politik banyak kuat ooo..
dzuli: ala, kena la try, lgpon i mmg minat highway industry uncle, saja je nak bagi resume cun 

En kadir: kenapa you nak pegi sana dzuli
dzuli: saya nak kepuasan bekerja bos, saya nak rasa cmne kerja kat organisasi
En Kadir: kepuasan tu besar maksud dia dzuli, dekat sini ramai yg dari big company. why they here, sebab diorang da tau macammana kat sana tu
dzuli: I'll try en kadir, InsyaAllah next time, i'll love to work again with you.

En Muzi: da 7 tahun aku keja dzuli, this time aku nak keja company branded utk experience & resume aku
dzuli: betul gak tu en muz.
En Muz: ko da ada peluang tu, yakin itu the best pegilah, tapi bukan semua big company tu bagus
dzuli: ntah la en muz, tapi saya sure saya nak try kali ni.

Friday, November 11, 2011

26 Fakta

kata-kata aluan:
aku baru je start melancong2 ni, x banyak pon tempat penah pegi. InsyaAllah ada rezeki nanti, selesai semua masalah dalaman aku..akau akan teruskan hobi ni.

Thanks to Fatt or nama glamer dia Backpackers busuk sebab sudi tag aku. 
so aku hadiahkan fatt secawan cofee bean

jemput minom fatt, kek pon ada..
kepada yang sudi membaca-terimakaseyyyyy

Dengan Lafaz Bismillah....

Part I

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas

nama aku dzuliza.. anak kedua dari 4 beradik.. aku peminat K-pop..whatever pon..aku minat K-pop dah lama dulu, bukan baru2, bukan ikot trend. aku juga photographer wannabe, high in passion, lost in action haha..

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?

sejak aku beli DSLR kot...

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?

traveller, sebab aku x suka tourist guide or diva style.

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency

gabungan kesemua. caca murba style

5. Siapakah travel partner anda?

my sister (kacik) and my best buddy (zuraida). setakat ni la. memandangkan destinasi aku penah pegi tak banyak pun..

Part II

6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?


bulan 3 tahun 2011. pegi Brunei. 1st and last for this year. (aku mengalami krisis ekonomi for this time being)

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini


malu arr..x banyak, brunei, sarawak, dlm malaysia boleh ke? ada la jugak point of interest aku pegi macam, Tree Top Walk, Ampang Lookout, Cameron Highland (i loveeee this place), Sungai Jahang (best gila mandi), segala ceruk Penang, Melaka, Ipoh (staying there 2 years, i loveee this place too)

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut


Not yet

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa


cameron-bharat tea plantation
Seriously Cameron Highland (agenda bajet kurang)..peaceful and sejuk. the  best scones ada kat cni + feeling romantik.

10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan

  1. Makkah & Madinah
  2. Japan (tokyo and kyoto)
  3. Korea (seoul and Busan)
11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti.


kelakar bila nama aku ngan kawan2 kena panggil last call masa nak pegi brunei..berlari2 faham2 la LCCT tu macammana, flight kami jauh lak. berlari2..naik atas flight tercungap2 sebab banyak gelak sambil lari

manis bila dapat tengok suasana luar, budaya berbeza, environment yang berbeza..then masa aku p sarawak, member aku entertain kami sangat baik...terharu aku...

masa p Brunei, kami pakai tourist guide utk drive kami je (public transport x efisien), kak Nad tu sangat baik. sonok bila travel jumpe orang baik2 ni.

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti.

Brunei-toiletteries hilang (compact powder, perfume,dll) termasuk aku punya casing contact lense hilang..dah aku rendam dlm glass sblom pegi farmasi cari baru.. x tau hilang kat mana, tapi masa tu aku check in bag. masa amik kat conveyor belt tu tengok2 da xde..


kuching- flight cancel. tggu yang re-timed 5 jam kemudian..macam vangang da dok dalam airport kuching 6 jam...

13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?


wajib lahh....

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya

kek lapis sarawak

aku sangat sukaaaa ini barangg..barang baek dari dalam Malaysia sahaja.. keistimewaan dia maybe sebab dia pakai butter lemak khin*** hahaha..(okey gurau kasar). harap2 yang aku makan ni x guna la butter golden churn.
masa pegi sarawak, aku beli kek ni kat 5 tempat berbeza... addicted x hengat. the best is kat Sari. Dayang Salhah is famous and banyak choice.. yag kat gambar ni aku x ingat,..tapi yang ni sedap and besar (dekat dengan dayang salhah)


Part III

15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?

backpack of course...kalo travel partner aku bwk beg troli pon da cukup wat aku rimas.

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan


memperkenalkan abam deuter eiger. 50L rasenya.

sumber: encik gugle.
baru satu..kesian beliau..InsyaAllah, murah rezekiku nanti, aku akan bawa ia mengembara..sorry aa..bukan gambar beg aku sebenar sbb aku malas nak wat kuar dr tempat simpanan. aku beli ia dengan duit angpau bos aku kasik (masa zaman construction dulu)...

17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti

henpon, passport (of course), camera lah

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe

handbag, bantal busuk, make up (lipstick, eyeliner)

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)

mestilah amik gambar sampai x cukup memory card 4 GB.

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?

x suka bergambar, suka ambik gambar, udahnye gambar aku paling sikit dlm memory card 4GB tu..

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah..


haha..gambar aku sikit le...tapi aku letak la jugak

IMAG1501
gambar ni kat melaka saje..

pasar sarikin sarawak...fatt..ni lah "kakcik"
empire hotel-brunei
with my besties-pasar ikan brunei
aku sangat takot naik bot tambang ini-waterfront kuching


water taxi uolls- kampung ayer brunei


22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?

Nope..tapi aku suka gak beli T shirt dari tempat2 yang aku pegi tu. tapi aku suka kumpol souvenir orang bagi aku-hahahaha

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?

Wajib..

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?

aku suka kompol gambar gambar bangunan tempat2 yang aku pegi

Part IV

25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)

Kuching- tempat agak best, makan dia sedap2. Local dia agak peramah, even dia dalam Malaysia, tapi negeri dia unik dari negeri2 kat semenanjung. Sarawak is too large to explore.

Brunei- nice people, peaceful country, xde mat rempit, xde traffic jam, malam2 bandar seri begawan bergema ayat2 Al-Quran dari Masjid SOAS. Jupe x kat Malaysia? jumpe? jumpe?

Melaka- errr..errrr...sorry, nothing special.promotion quite x hagak2..tax tau la kot aku salah observe tempat. bila baca paper, melaka intoduce this, introduce that...but..hmmmm....

26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel

saya berangan boss saya bagi bonus 5  bulan gaji, maka saya akan pergi travel back to back. oohhh saya juga akan beli wide angle lense. saya akan bermula dengan HCM, pas tu Padang pastu Seoul pastu bila saya sedari ianya angan2, terus saya bekerja dengan lebih rajin.

Soalan Bonus :


Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)
hahahaha. stamp brunei je yang mak adooo...malu nk tunjuk..
so fatt, aku bagi ko satu gambar bonus sebagai ganti


kelasss kan, dari ipoh ke fukuoka (macam tajuk drama)




*updated sbb tertinggal gambar kat no 9 (=_=)
* updated second time, mana bole x letak gambar kt kampung ayer

dzuli

rindu

picture taken from meeting room,NPE HQ

Kadang kadang, rindu jgk kt dunia construction... rindu jaga piling, layan drawing, inspect reinforcements.. what i'm miss the most is bergaduh dgn site people hahaha....

Published with Blogger-droid v2.0.1

Wednesday, November 9, 2011

so peaceful



Aku sangat suka tgk scenery lepas hujan... so cold. So calm. So clean.. and very peaceful. it is like the earth were flushed by the water

Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, November 8, 2011

regrets

sometimes i feel currently i'm living my life full of regrets..

Suddenly, i realize that i'm lack of feeling grateful to Allah...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Monday, November 7, 2011

apa yang kita sanggup korbankan?

Salam Aidiladha..
hari raya kedua sudah..
semalam kami mengisi hari raya di perantauan dengan melawat Pak Chaq aku..
dah lama x jumpa dia sebab dia selalu sakit and jarang dapat balik kampung..

berbalik ke tajuk asal..
apa yang sanggup kita korbankan
pengertian Hari raya Aidiladha tu bila kita mengenang semula kasih sayang Nabi Ibrahim A.S dan anaknya Nabi Ismail A.S..
pagi tadi aku dengar dekat TV, maksud tersirat disebalik sejarah tu ialah rasa cinta dan kasih sayang
diantara:
Allah dan hambanya
suami dan isteri (Nabi Ibrahim A.S dan Siti Hajar)
ayah dan anak (Nabi Ibrahim A.S & Nabi Ismail A.S).

untuk zaman yang kita sedang lalui ini apa yang kita sanggup korbankan?
berbaloikah pekara yang sedang kita korbankan?
berfaedahkan pekara yang kita sedang korbankan tu?

situasi 1:
kita korbankan masa bersama keluarga untuk mencari duit, sedangkan salah satu pekara yang takkan kembali itu ialah masa.

situasi 2:
kita korbankan keluarga demi cinta (applicable kepada cinta sesama manusia)
sedangkan yang mencintai kita tanpa syarat itu kedua ibu bapa

situasi 3:
kita korbankan solat untuk pekerjaan
sedangkan rezeki yang kita dapat itu mestilah tak berkat.


contoh2 kat atas ialah antara pekara2 yang pernah aku buat dulu...aku sedang cuba memperbetulkan diri.
bila difikirkan balik ada pekara yang aku buat tu good for nothing..

so...sempena hari raya korban ni, aku berharap biarlah pekara yang aku korbankan memberi faedah kpd diri sendiri dan orang-orang sekeliling...

untuk kerjaya aku sekarang, aku berkorban or aku terkorban????


dzuli

Saturday, November 5, 2011

salam.aidiladha



Esok hari raya aidiladha.. mak n abah sdg berwukuf di Arafah..kami beraya di umah abang. Kakcik keja.. sedih jugak x dpt berkumpul. Syukur lah ada mak njang dtg k.l... xde la rasa lonely sgt.. tadi kami masak mee kari, popia... hmmm sgt teringat kat kacik.. mesti dia dok layan kucing dia makan... ok lah selamat hari Raya aidiladha semua

Published with Blogger-droid v2.0

it hard..

a few days ago, i think my job give me the hard time
not the job was hard
the environment quite sucks..

okey tak baik merungut ..
tapi adapt saja
sumber rezeki
proses pengejaran cita2
InsyaAllah...

Mak & abah yang sudah berada di Arafah
semoga mendapat haji mabrur..
doakan kejayaan anak mereka yang seorang ini

dzuli

Thursday, November 3, 2011

zee nasi kukus and asam pedas




Tempting kan?

Asam pedas ni best .. makan dgn nasi kukus + ayam goreng rempah. Minum bandung soda... walawehh..  ari ni last day one of my colleagues, kak nana, so kami pegi makan ramai2.. tq sammy sebgai penaja. Kak nana quit utk menumpukan perhatian kpd keluarga.. she just got a 3rd baby..

Published with Blogger-droid v2.0

missing my ex boss

Almost 6 month i'm leaving UBSB..bangun Pagi Tadi, tiba2 tingat my ex boss en kadir. He is one of wonderful boss I've ever had. Aku pnh citer dlm entry lepas. Maybe I miss the way he appreciate me, and how he give me an opportunity in this challenging industry. I wish the best for him. If there are any other opportunity to work again with him, kecil tapak tangan, padang bila aku tadahkan haha...


Published with Blogger-droid v2.0

Wednesday, November 2, 2011

secawan kopi di hari selasa yg sejuk



Tadi aku pegi ke satu tempat dgn niat nak selesaikan satu masalah aku. The result is disappointing.. hujan lebat lagi.. so lepak la kt dunkin donuts ni. Lama x layan coffee dia...  donut choc filling tu sedap gak. Maybe hujan + lapar make it taste better

Published with Blogger-droid v2.0