Monday, June 11, 2012

Paya Indah Wetland-Having Fun With Nature

Paya Indah Wetland, Dengkil
Aku tahu tempat ni daripada blog MasMz (thanks for the info & story)
memang la ada nampak signboard dia, tapi tak tau pun ape yang ada kat sana :-)

Sebab dah 2-3 minggu tak pergi berlibur,
so, last minute plan was made with Kak Azma and Zu

Pagi-pagi sabtu (not so pagi, actually around 9.00 a.m) kami gerak dari rumah aku
syukurlah weather on that day quite cloudy dan tak panas langsung
sampai dekat Wetland tu almost 10.00 a.m
Breakfast dulu dengan makanan yang dibeli pagi-pagi tadi.

dekat depan opis

masa kami pergi ni ada company apetah buat family day, so basikal dah abis disewa :-(
akibatnye, kami pun ala-ala berjogging la.
Luas jugak kawasan dia,

Oh, dekat tempat sewa basikal ni ada memerang yang lincah gila, agak jinak la, sebab kita boleh pegang-pegang dia (kalau dia tak gigit). cute, tapi aku takut sebab dia  aktif sangat.

Mula-mula kami mengusha Lotus Pond,
Cantik, banyak gile lotus flower.

lepas tu kami round-round lagi kat dalam tu sebab nak ari observation tower
and bila jumpa, terus panjat naik atas
tinggi jugak,rasenya lebih tinggi daripada observation tower di Putrajaya Wetland.






















Sempat tengok crocodile feeding.
pehh..aku menang ngeri ngan reptilia ni (muka diorang  garang)
masa ni kita tengok budak-budak excited sungguh (termasuk mak& bapak budak)

muka legend gila

For Info: Ada 38 ekor buaya and semuanya dari Sarawak, bukan natural hidup kat sini. Kalau nak datang tengok orang bagi makan kat buaya-buaya ni hanya hari sabtu dan Ahad around 11.00 a.m

last but not least, mestilah pegi cari badak air, masa kami sampai, bebadak ni belum keluar dari rumah diorang. So, masa on the way nak pergi depan, nampak 2 ekor badak ni tengah brunch. makan rumput je.

Hippo tengah makan

Then, nampak rumah kongkang, tapi kongkangnye tak keluar pun. Tido kot.

Pukul 12.00 p.m barulah kami bertolak balik and singgah Taman Warisan, Putrajaya, pekena ABC ngan makan roti tuna yang kak Azma bawak.

Conclusion: Memang agak best kalau nak beriadah kat sini, next time, I'Allah nak datang awal sikit nak naik beskal hehe


dzuli

No comments:

Post a Comment