Wednesday, July 25, 2012

Salam Ramadhan 1433 Hijrah

Skip dulu cerita kursus hari tu
wahh...ni dah dah tahun ke dua aku berpuasa di Klang Valley (sejak grad)
macam biasa je, sebagai perantau tegar yang memang sangat jarang dapat berpuasa dengan family (mak ngan abah)
I'm OK :-)
kadang-kadang time bukak pose sorang-sorang tu biasa la, nak menetes jugak la air mata haha.
Tapi tahun ni maybe aku akan diaccompany oleh Najah secara tegar
so, kebarangkalian bukak pose sorang-sorang tu kurang la sikit berbanding tahun lepas

Tapi, sebab aku dah kerja jauh dari dulu
memang dugaan jugak la nak sampai umah
balik keja pukul 5.00 p.m
LRT ride dalam 25 minit
drive dalam 1/2 jam
paling awal aku dapat sampai umah pun pukul 6.00++ p.m
nak p bazar..memang tensen la tengok jem + susah nak parking+ramai
setakat 4 hari ni, 3 kali masak sendiri aje
tapi memang kelam kabut la masak
nasib baik la masak simple-simple je
takde la nak masak beriyani gam ke,kari kepala ikan ke kan..
bolelah makan. sedap jugak dari restoren tomyam depan rumah.

Traffic trend pun berubah sikit bulan Ramadhan ni
biasa aku keluar 6.30 a.m nak pegi opis tu, ok lagi
tapi sekarang jem dah build up
LRT pulak amboihh..lambat 5 menet, merasa la jadi sardin
petang pun sama
depan opis dah start jem dari pukul 4.30 p.m
sebab tu aku pikir panjang nak drive pegi opis
Dugaan kot, Allah nak ajar bersabar.
Tabahla...sebulan je
Banyak sikit pahala sebab sabar kan?

So azam Ramadhan camne?
hehe..nak adjust sikit la
contoh:

  1.  kalau biasa2 kurang sedekah, banyak la sikit bulan2 mulia ni
  2.  Terawikh kalau boleh nak buat hari-hari (jemaah/solo)
  3. Baca Al-Quran lebih2 sikit dari biasa
  4. Taknak membazir makanan. so,kurangkan pegi PaRam
  5. isu mengumpat di bulan ramadhan dah dapat dikurangkan dengan extreme sebab environment opis baru yang free dari mengumpat2 rakan sekerja.

okey..tu je..
SALAM RAMADHAN uolls


dzuli

2 comments:

  1. ok, nampaknye kamu bakal dpat gaji 10k bulan depan..

    so, belikan abah baju raya...

    ReplyDelete
  2. dah gaji pun..
    abang ajak share pasang heater kat umah abah..
    so kamu la belikan baju raya

    ReplyDelete