Wednesday, July 11, 2012

Tanah rendah Sekebun Bunga-Kelantan

Entry ini tiada gambar sebab memory card rosak..sedih sangat..tapi apekan daya

Tajukkkkk..
ekcelli, kawan aku (kelantanese) bagitau yang nama lain bagi kelantan ialah "Tanah Rendah Sekebun Bunga"
ala macam "Sabah negeri dibawah bayu" ataupun "Sarawak Bumi Kenyalang" gituu.

Pengakuan: Aku kesini bukanlah untuk melancong ataupun complete the plan of "cuti-cuti malaysia " yang terbengkalai selama setahun tu, tapi demi tugasan hakiki. Tetapi, apalah gunanya jika tidak menyelam sambil minum air kan? Aku jugak memang tak pernah pergi Kota Bharu pun hehe..sebelum ni ada lah aku singgah kelantan dekat area Gua Musang,Jeli dengan Bukit Bunga je.

Perjalanan was free-but-not-easy 8 hours drive (pheww)
kami bertolak dari stesen LRT Pandan Jaya lebih kurang pukul 2.30 p.m
motif bertolak dari LRT Pandan Jaya sebab bos aku stay kat situ dan beliaulah yang akan drive kami ke sana.
selepas menyeberangi almost  400 km melalui federal route (bukan highway)
masa perjalanan almost 8 hours termasuk berhenti isi minyak, solat, buang air-tambah air dan lain lain
Alhamdulillah, kami sampai ke jajahan Kota Bharu almost pukul 11.00 p.m
Boss aku drive dengan kadar merempit jugak la (110-120 km/hr)
kalau aku yang bawak, maybe perjalanan extend lagi 2-3 jam kot.

Note: Transportation 101
FYI, perjalanan yang jauh mengunakan federal route 2 way-2 lane not as comfortable as driving in a highway/expressway.
contoh: kalau kawasan bukit yang takde climbing lane, dan depan kita lori muatan tinggi, maka bersabarlah follow lorry tu sampai dapat chance untuk overtake,
Then, jalanraya memang almost no lighting at all, agak dangerous bila drive malam.Syukurlah RSA (road safety audit) telah mensyaratkan untuk semua jalan Federal Route yang baru, wajib lighted at least at the junction.
Then, facilities untuk long distance drive pun tak banyak/bagus compare to highway. kalau tak salah ada 2-3 RnR sahaja along the way. I've got a chance to singgah at GuaMusang RnR and it is quite in good condition. jarak between one to another pun sangat jauh. Solat oklah kita boleh jamak, kalau natures call, maka berhentilah dekat stesen-stesen minyak yang ada.
seriously, I really think we need a highway to Pantai Timur.
400 km with 8 hours drive sort of kidding us, sebab 400 km to the north only take us 5-6 hours with the help of PLUS expressway. 
oh forget to mentioned yang projek ECER tengah berjalan dan ada jalan bypass tengah dibina. InsyaAllah it will help to improve transportation mode to Pantai Timur


mula-mula bos bawak kitaorang makan dekat Rangnok Restaurant dekat Pasir Mas-Salor
takde gambar sebab aku malu nak capture gambar depan boss ngan colleague aku haha (both of them are men)
kalau denga kawan-kawan mau cam hantu lilin dah kitaorang bergambar sebab restoren ni cantik hehe
boleh google la kalau nak tau camne.
Tomyam dia wahh..sedap...WAHHH..sangat authentic
ada ikan (???),aku tak pernah jumpe tomyam ada ikan
Harga dia...WAHHH..tak murah jugak.
tapi Boss bayar (TQ boss)

Lepas makan, terus boss aku hantar aku pegi wakaf Che Yeh.
hotel yang aku book dekat situ
sebab untuk memudahkan perjalanan kami ke site esok, boss suruh aku stay situ
hotel yang aku book, kitaorang tak jumpe, so aku check-in dekat Dynasty Inn
betul-betul dalam kawasan Uptown tu.

Hotel yang murah dan menepati bajet seorang yang masih belum dapat gaji
RM 56/night. bukan hostel tau.. Bajet HOTEL.
oklah jugak, ada TV,ada katil yang standed hotel 3 star, water heater, jakuzi takde, bathtub takde,air mineral sebotol, tu je
Tapi memang sempit la ek. nak solat pun ada la ruang dalam 2 ft gitu. bolelah
Boss aku macam encourage untuk stay dekat bilik yang lebih besar/hotel yang lebih baik
tapi lain kali la, bila jimat duit penginapan boleh I buat soping (tu motif sebenarnya)
lagi satu, location hotel ni memang terbaik
dekat dengan kedai-kedai makan dan yang paling penting kedai makcik jual tudung bawal ha ha ha
McD, bank, 7-eleven pun only a few steps away je.

*malang sekali gambar-gambar dalam memory card aku hilang sebab menatang tu corrupt..
aku sangat sedihhhh

masa aku check-in hotel, time dah almost 12.00 a.m
maka tidaklah ada mood untuk usha uptown lagi
lepas solat terus tido sebab esok pagi tu kena pergi site awal-awal pagi
tiadalah masa untuk mengular walaupun ketika outstation.





bersambung....











dzuli

No comments:

Post a Comment