Friday, October 12, 2012

Chill a cup :-)

normally orang akan kaitkan coklat/dessert sebgai makanan yang boleh mengurangkan stress.
Tapi, aku pulak bila stressed/nak rilex/nak lepak-lepak chill aku suka minum coffee.
bagi je kopi ape pun, aku ok 
kopi O kampung ke, kapal api ke, kapal air ke, asal sedap, aku layan je hehe.

kalau wallet cam ok, aku pegi la Starbucks, bukan ape, selesa jugak la, nak termenung-menung (sorang2), sembang-sembang private (beramai-ramai). Aku juga biasa pegi hari Jumaat sebab dapat buy 1 free 1, (pemegang kad sejenis bank sahaja ek.)

Kalau wallet cam kurang cun, aku pegi la tempat takde tax, cam kat Supremo Donuts & Coffee (Bandar Baru Bangi), Sempoi Kopitiam (Bandar Baru Bangi gak) ataupun Bangi Kopitiam (mestilah kat bangi).
Kalau luar bangi, standard la pegi Old Town yang merata ceruk pun ada outlet tu ataupun Chawan (aku suka tempat ni ehehe)

Tapi kadang-kadang tanak ada caffein dependency ke ape ke, aku minum la teh/ hot chocolate.

kat bawah ni antara kopi yang menjadi favourite, tetapi memang bergantung kepada situasi,lokasi dan saiz wallet ketika itu :-)



1) Nan Yang Coffee-Old Town,
   - aku suka sebab pahit-pahit sikit, tapi agak strong rasa dia. kopi tradisional la  kirenye ni.

2) Teh ais - Bangi Kopitiam
 - Teh ais dia lain sikit, sedap

Nan Yang coffee (old town) & Teh ais Bangi Kopitiam)


3) Valencia Coffee
 - Yang ni seasonal, bukan ada all the time, pun sedap

4) Caramel Macchiato
 - All time favourite ni, sedap, takyah buh gula dah. Pilihan kalau nak minum hot beverages

5) Cafe Latte
 - Pun all time favourite kalau nak minum yang ais, walaupon ala-ala nescafe ais je rupanya, tapi aku suka


Valencia Coffee, Caramel Macchiato, Ice Latte 


6) Ice Calypso-Kopie Satu
 - Pertama kali minum, terus jatuh cinta, produk tempatan ni, Kopie satu ni jual dengan van/lori ke. aku selalu jumpe kat Floria Putrajaya ke, apa-apa events. Ice cube dia perasa kopi

7) Ice Latte - Coffee Bean
 - Tak perlulah dijelaskan kot. :-) , pekena ngan scones pulak..mmmmm

8) Chawan Frappe- Chawan 
 - Yaa..ni try hasil suggestion dari blogger-blogger makanan tersohor, memang best. kopi kampung yang diubahsuai menjadi frappe, bole pilih nak kopi kemaman ke, muar ke, kapal api ke,ape-ape ke.


Ice Calypso (kopie satu), Ice latte (coffee bean), Chawan Frappe (Chawan)



9) Hot Chocolate (Sempoi)
 - aku tak penah minum, tapi kawan aku kata sedap. :-)

10) Sempoi Teh Tarik
 - Yang ni best, rasa dia creamy sikit dari teh tarik biasa.

11) Blue Mountain Coffee- Supremo
 - Rasa dia biasaje (bagi aku) tapi guna coffee press (tanpa diminta), aku jarang nampak kat tempat2 lain hehe.

12) White Coffee - Secret Recipe
 - Aku suka, sedap.


(clockwise dari kiri) Hot Chocolate (Sempoi), Sempoi teh Tarik (sempoi), Blue Mountain Coffee (supremo), White Coffee (secret recipe)


takde motip sangat tayang gambo kopi kan? :-)



dzuli

5 comments:

  1. I have leаrn some good stuff heге.
    Definitely worth bookmarkіng fог revisiting.

    I wonder hоw so much аttemρt yοu
    set to сгeatе this type of wonderful іnfοrmatiνe ωеbsite.



    My page ... eastern europe travel guide

    ReplyDelete
  2. Hi there, I ԁeѕіre to subscribe for this weblog tο takе latest upԁates, so where can i do it please assіst.


    Also visit my ωebpage travel guide australia

    ReplyDelete
  3. Excellent bеat ! I wish to apprentice while уou аmend
    your website, how can і ѕubѕcribe for a blog site?
    The account aided mе а aрpropгiatе deal.

    I had beеn a little bit fаmiliar of this youг broadсast offered
    vibrant tranѕpаrent conсept

    Here is my blog post: travel guide washington dc

    ReplyDelete
  4. I think this is one of the most significant information fοr me.

    And i am glaԁ reading your article. Вut should remark on some general thingѕ, Τhе websitе
    ѕtyle iѕ great, the аrticleѕ
    is really great : D. Good job, cheers

    My web blog tucson travel guide

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete