Tuesday, April 23, 2013

trans surabaya-jogja, part 5 (Final)

Assalamualaikum

wah, akhirnya final episode
aku pun dah letih recall balik trip nih (walaupun baru sebulan lepas je pun)
purpose travelog ni pun more untuk kenangan diri sendiri,
kalau ada item yang boleh membantu orang diluar,dikira ekstra, ada orang baca pun kira sebagai extra-extra, (thanks)
orait, last day at Jogja (sedih)
pagi tu kami turun breakfast pukul 8.00, agak lewat. makanan kat POP ni simple je, nasi dalam daun pisang. ada 2 jenis pilihan (pilih satu je). hari tu ada Nasi Hijau & Nasi apentah. pastu ada teh & coffee. Aku amik nasi hijau. Nasik dengan lauk shredded potatoes,telur puyuh & tauhu. Nasi lagi satu tu ialah Nasik putih lauk tempe goreng.
Lepas breakfast kami settlekan boarding pass dulu then kami keluar carik pasal.

nasi hijau

lokasi terakhir kami ialah Taman Sari (water castle)
nak tau apadia bacalah ini : Taman Sari
actually dia macam tempat rehat Sultan la, tempat dayang-dayang bermain dan sebagainya.
pandangan aku, hmm perlu penjagaan sikit kot. tapi almaklumlah tiket masuk hanyalah IDR5000 (RM 1.50). so tengok jelah apa yang ada. tapi sedikit ralat sebab tempat ni cantik & berpotensi
Pakcik teksi tu drop kami kat pintu belakang, ciss
nasib baik ada pakcik yang bekerja sebagai tour guide tak rasmi ada kat situ dan  tunjuk kami underground tunnel untuk sampai ke bahagian depan. Pakcik ni jugak cerita yang masa tu walaupun Sultannya Islam, tapi mereka still ada kepercayaan hindu sikit, that's why kalau tengok ukiran dia ada unsur-unsur Hindu.
pakcik ni ada jugak cerita, pasal kawasan belakang istana ni dulu ialah kolam ke sungai, ke naik air kalau banjir..haha  tak ingat.
aku bagi tips, jogja ni panas, pukul 9.30 tu dah panas, maka lepas ni korbankan sikit masa tidur, pergi awal sikit. boleh explore more.
(I is ralat sebab tak dapat feel more kat tempat ni sebab kejar masa)
kat sini kita akan tengok ramai pakcik-pakcik tunggu tourist datang, macam pekerjaan diorang la. diorang akan cerita sikit sejarah tempat ni dan kita bagilah tips kat diorang. kesian jugak tengok.

baca dulu sebelum masuk
belah belakang, kat sini lalu belakang rumah-rumah orang dan underground tunnel untuk ke pintu depan
ni bahagian depan. ada naga 2 ekoq
tengok ukiran tu, unsur hindu kan?
sebab kolam ni dia dipanggil water castle
keluar air ikut mulut naga

dah jalan sikit-sikit sudah lah, takpelah lain kali InsyaAllah aku akan kembali
masa tu ko explore la puas puas ( bila ntah haha)
masa nak balik tu dugaan betul kena approach dengan pakcik becak. some of them really annoying.
aku paham konsep pencarian rezeki, tapi kami taknak naik pastu aku dengar diorang macam ngumpat kitaorang.
nak pergi keraton macam dah tak sempat
ralat sangat, aku plan nak tegok alun-alun kidul pun tak sempat
warghhh..tensen (jeritan batin)
ni alasan kukuh untuk ripit nih.

sebelum pulang, kami round sikit lagi Malioboro
tujuan untuk top-up souvenir sikit, malam semalam buat audit
souvenir tak cukup pulak hehe.
kami jugak paksa pakcik cab berhenti kat Amanda Brownies. Famous ni
sekotak around IDR 24k sehingga IDR 50k++
hey, mana nak dapat brownies RM 8 sekotak. sedap pulak tu

sedap oh

dah beli apa yang patut, balik hotel untuk solat dan check-out
solat Zuhur masuk pukul 11.45 p.m tau so senang bila dah solat
kami check out dan pergi lunch kat Rumah Makan Eni
betul-betul depan hotel. kat sini ada nasi campur. dah 5 hari tak makan nasik campur tau
bakso pun ada. aku juga try es kopyor (air kelapa+ sirap) tak sedap sangat pun.

nasik+lauk+ es kopyor=IDR 40k.hekkkkk

dah makan semua, kami gerak pergi airport around 3.30 p.m
naik cab tambang dalam IDR 45k ke 75k (tak ingat)
flight schedule pukul 6.15. pergi awal sikit sebab takut beratur panjang nanti
maklumlah Bandara Adi Sujipto tu bukan besar mana pun.

Bandara Adi Sujipto

sampai airport, settle check-in semua beg
hazab nak menunggu, takde tempat duduk. lepas tu departure hall dia hanya boleh cater 1-2 penerbangan je. nak tunggu giliran hazabedah.
kena  bayar airport tax IDR 100k
dah masuk departure hall, flight delay!!!!!!!!wahhh..jadi pukul 7.50 p.m waktu Indo
maknanya sampai KL pukul 11.00 lebih
bayangkan 2 jam lebih dok dalam departure hall yang kecik tuh
ada satu rombongan sekolah dari Malaysia jugak (sempat aku sembang2 ngan cikgu diorang rasanya)
kelass budak sekolah sekarang
hey, aku dulu rombongan sekolah pergi Melaka je, tak pun Putrajaya
sebab lama sangat, A.A bagi makanan free. pehh lapar gila kot
kami dah berkira-kira dah nak order makanan dalam flight. syukur dapat makanan free :-P
tepak 7.50, flight pun berlepas meninggalkan bumi Jogjakarta
kami mendarat di LCCT around 11.15 p.m
Alhamdulillah semuanya selamat. aku demam sikit. maybe sebab tak pakai sweater/cardigan dalam departure hall yang sejok tuh

souvenir untuk office mate :-)
balance yang tinggal :-)


maka tamatlah 6 hari 5 malam di pulau Jawa
overall trip ini seronok, aku nampak banyak pekara, aku experience macam-macam dan membuka minda aku untuk beberapa pekara yang aku jarang fikir.
Cuma aku nak ripit Jogja. (azam)

Terima kasih kawan-kawan: Zu, Farhana & Kak Azma..hopefully nanti kita travel lagi bersama-sama. kita try naik 3rd class train kat Thailand pulak.

Thanks jugak kat kawan-kawan yang banyak bagi nasihat ,tips & trick terutamanya Zara, Janggel,Fatt & Cik Tun :-)


sekian.

dzuli

8 comments:

  1. Nasi hijau..mana nasiknya tak nampak pun

    ye betul jauh perjalanan luas pandangan dan boleh membuatkan kita thinking out of the box..boleh giteeww heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi tu takde gambar, tapi memang kaler hijau cair..

      betul lah, travel ni memang addictive, nasib baik ada kekangan masa & duit, kalau tak tak tau la dah ada kt mana sekarang :-P

      Delete
  2. wah info menarik pasal yogja..next week inysaAllah nak ke sana...hehehe tp surabaya kena tangguh dulu sbb nak balik awal...nakpi ngundi...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronoknya jogja...sampai sekarang masih rindu
      ada plan pergi candi2 or nak lepak Jogja je?
      lepak town dia lebih2 sikit...best..

      Delete
    2. kalo ikut plan nak pi dieng plateu, borobudur, merapi, prambanan + lepak pekan dia je la...hehehe tak lama pun masa...pi 1mei, balik 3mei...hehehe

      Delete
    3. Dieng makan masa sikit la..jauh jugak, so start perjalanan pagi2 :-)

      Delete
  3. Dah ada concrete reason nak repeat Yogja nie! I miss Yogja walaupun ada experience ditipu Pakcik Becak. Tak try masuk private pool Sultan ke? Dia ada kat area belakang. Menara tue digunakan utk baling bunga sebagai petanda kepada isteri atau gundik Sultan yang akan teman Sultan mandi di private pool. Another attraction tunnel yang bawa ke underground Masjid. Amazing! Ada 2 tier.

    Dah boleh repeat dah nie. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..InsyaAllah nak ripit..
      x sempat pun masuk private pool, masa tu dah panas, I tgk semua dah mcm takde mood dah. tunnel tu kami masuk..tu pun sebab ada pakcik tunjukkan.
      bila teringat ni rasa nak guling2 sebab ralat sangat..huhuu

      Delete