Saturday, June 1, 2013

KIL


yaaa..most anticipated malay movie (untuk sesetengah orang kot)
yelah, katanya filem ini lain dari yang lain
so, semalam aku pergi tengok
tu pun setelah dipaksa sungguh-sungguh oleh adik aku
aku malas sikit nak tengok kat Alamanda tuh.

setelah ditonton
aku rasa, yeah movie ini memang lain dari kebanyakkan movie malay yang bertemakan rempit,gaduh,romatik-geli-geli-tak-jadi dan hantu hantang.
not bad but not so great jugak (pandangan aku la)
but applause to Nik Amir Mustapha.

tapi casting memang superb. 
teraju utama si Redza Minhat ngan Christina Suzanne ni memang best & fit for their role.
diorang berlakon sempoi je. dialog pun tak skem. best !!

mesej filem ni sampai (dekat aku). itu yang paling penting.
so, mungkin masanya rakyat Malaysia boleh menerima sedikit adjustment dalam filem melayu.
masa sebelum movie start ada 3 trailer movie melayu: 1 lawan satu, Lari & Adnan Sempit 3
Adnan sempit seem sempit as usual, trailer pun penuh lawak bodoh (sorry)

so, bole terjah ke pawagam berdekatan


Source: Google Images


dzuli

1 comment:

  1. As mentioned via twitter yesterday, it's something fresh in the Malaysia Film Industry. Something new, something different, something to sooth the eyes of those Malaysia film seeker out there. And obviously, not the so called 'cliche' genre - Rempits, Thriller, Maharaja Lawak after effect, Hantu and others that i couldn't recalls.

    But there's always a potholes somewhere kan? Personally, it would be better kalau pendekatan islam tue ditonjolkan dalam a few parts of that 1 and 1/2 hours duration. Lama tue, but unfortunately takder. Sebagai Islam, kita kan perlu percaya pada Qada dan Qadar yang telah ditentukan. And banyak ajaran dalam agama yang melarang, menegah, menyuruh dan disarankan dalam agama kan? After all, sebagai seorang islam, perlu balik kepada pegangan juga. My 2 cents. :D

    After all, msg2 yang diselitkan along the movie, banyak membuka mata sebenarnya. Banyak. Sangat banyak. To name a few:
    a) There's always someone for us out there kan? At least mesti ada seorang yang sayangkan kita luar sana.
    b) Acknowledge good effort. Pandangan manusia selalunya tengok pada end result sahaja. Kalau betul, mmg dipuji dan disanjung. Tapi kalau salah, mmg effort yang diberi tak dipandang langsung lar. Seolah-olah semuanya sia-sia. One of the concept that shall be adapted in raising a kids or in a office kan? Who knows?
    c) To see things differently - Never thought that the LAB gonna turns out to be an NGO. :d
    d) Seteruk mana dugaan yang kita hadapi, there's always a silver lining somewhere kan? Sapa tau 'Zara' muncul bagi satu sinaran pada Akil, and at the same time, he just got himself a bonus. Rezeki2.
    e) And many more.

    Ni kang dah ngalahkan film critic yg lain plak. Hahaha.

    ReplyDelete