Monday, November 25, 2013

Langkawi -Part 3 ( Buffalo Park,Parasailing at Perdana Quay)

Assalamualaikum
*masih lagi mengunyah coklat murah*
hari kedua di Langkawi belum tamat. selepas kenyang makan laksa kami meneruskan perjalanan ke Buffalo Park. Tau tempat ni lepas baca blog Janggeltrekker.
Lokasi dia dah tak ingat la, kampung apentah. Jauh sikit dari chenang, (boleh tgk kat website diorang)
kat sini kawasan penternakan kerbau secara moden gittew. Kerbau tak mandi sawah tau, mandi aip paip.
ada jugak tunjuk tempat pemprosesan cheese, aiskrim dan lain-lain.
busuk sikit, tapi ok je, bersih kandang dia.
bayaran masuk RM 3 je, kitaorang datang petang, kalau pagi bolelah jugak tengok cara pemerahan susu kerbau. Masa kat entrance, diorang bagi try susu kerbau. Not bad sebab susu tu dia masak dulu. masih panas dan tak de bau pun.

sambil dok usha-usah kandang tu, pakcik tu datang explain kat kitaorang.
kebanyakkan kerbau kat sini bukan Kerbau, diorang ni Sapi.
ntahla..hahaha. Ada yang baru bersalin jugak. dapatla kitaorang tengon baby kerbau.
Ada jugak kafe yang jual produk-produk macam stik kerbau, aiskrim, yoghurt, cheese semua.
kitaorang try aiskrim je sebab dah plan nak pergi makan (lagi) dekat The Loaf.

Buffalo Park
Suasana lepas hujan, berkabus lagi
seorang koboi tengah nak bagi  kerbau makan
aiskrim susu kerbau. Sedap jugak. RM 2 je


Selepas melawat kerbau-kerbau, kami pergi ke Petronas Quay dan Perdana Quay (sebelah-sebelah je pun). tujuan untuk minum petang sambil menyaksikan sunset disebalik kapal-kapal mewah.
Lokasi mestilah The Loaf. Jangan risau, The loaf ni dah bersepah dekat KL. Amik port kat luar restoran sebab bahagian dalam ada orang reserve untuk Hi-Tea. masa kami sampai roti pun dah banyak habis. Ean order Club Sandwich (sedap), aku plak minum coffee special apetah. Bayangkan ice cube dari ekspresso dan disirami susu panas. Jadilah coffee yang sedap sehingga menjilat gelas.






dah kenyang, kitaorang jalan-jalan la dekat situ. Tetiba kami didatangi 2 jejaka

Jejaka: Nak parasailing
Ean    : Berapa? (dengan excited)
Jejaka : kalau normal RM200, tapi kami bagi discount rate RM 95
Ean     : Berapa lama?
Jejaka : 30 minit, 10 minit diudara.
Ean     : Takleh murah lagi ke (semalam kami recce kat chenang dalam RM 70)
Jejaka  : Kak, ni parasailing lain bla..bla..bla..naik boat, Nampak pemandangan telaga 7, cable        car,bla..bla..bla (pengiklanan berkesan), kami ni ada insuran bla..bla bla
Ean dan aku : Takpelah, nanti kitaorang fikir dulu. Boleh bagi card, kalau ape2 weolls call.
Jejaka  : Bagi no fon dia
Aku ngan Ean  berlalu untuk menyambung sessi photogedik


sambil jalan-jalan kat Petronas Quay tu, tetiba Ean cakap "wei, aku nak la" terus kitaorang call jejaka tu, pergi balik kat tempat tadi dan uruskan pembayaran. Yaaa...yang parasailing Ean je kerana akak seorang penakut. tinggi woh. 230m dari paras laut..wuuwuwuwuw...mau hysteria aku.

sepatutnya Ean sorang je yang dapat naik bot mewah tu, tapi kerana aku dan Ean ni muka baik-baik (ehem), brader tu bagi aku naik sekali (sebenarnya sebab hari dah petang and boss dia pun dah balik). serius best gila. Bot macam cerita James Bond tu. Terasa kaya sebentar.
Parasailing ni lain sikit,dia guna maca machine la utk release dan pull balik cable tu. bukan style lari-lari-tarik-tali tu. tayah lari pun. Company ni licensed and insured. sebelum buat, kena sign insurans dulu. maka, kalau nak try, pergi je kat Perdana Quay, nampak opis diorang  nama "Naam" ada gambar helang, pegi ketuk pintu cakap "abam, weols nak parasailing murah". 
ada Jet Ski jugak. RM 95 utk sebijik jetski ride 30 jam kot
Ean cakap memang best. (jangan tanya hakak, hakak tak tau)

Masa kami buat aktiviti ni lebih kurang pukul 6.30 ptg camtu.
Bayangkan menyaksikan sunset dari tengah laut, berlatarbelakangkan Thailand dan Berjaya Resort. Pehhhhhh... Priceless.
tapiiiiii...jika dengan family haruslah kena marah sebab berlegar-legar dilautan time maghrib. Hiks

ni la bot tu. brader tu tengah set up alatan parasailing.
yaah, payung dah mengembang
tudia Ean, Like a boss 230m dari paras laut
gua merangkap photographer juga enjoy the moment
chanteknyaaaa Subhanallah
waaaaaa...
bot nelayan.

around 7 lebih, kami kembali ke daratan
setelah mengucapkan terima kasih atas layan super A dari jejaka-jejaka itu
kami meneruskan perjalanan untuk mencari makanan (makan lagi)
dan menikmati nightlife di pantai Chenang.

Dinner untuk malam ni, kitaorang try Artisan Pizza. Only in langkawi yow.
diorang boleh buat penghantaran ke bilik hotel
sedap jugak dan agak murah. untuk 2 orang makan baru RM 24.
Lepas makan tawaf seround Chenang cari souvenir dan balik tido.

Tamatlah hari kedua di Langkawi.



dzuli

Wednesday, November 20, 2013

Langkawi -part 2 (island hopping, Laksa Ikan Sekoq)

Assalamualaikum *mulut mengunyah Ritter Sport Cocoa Mousse yg super sedap dan murah*

okey, sampai kita ke hari kedua di Langkawi.
hari yang dipenuhi aktiviti dari pagi-pagi sehingga malam hari

malam semalam, masa kami berjalan-jalan di Pantai Chenang,
kitaorang usha-usah gak pakej island hopping. baca dalam beberapa blog and info daripada abang aku
price island hopping should be around RM20-30/pax
so, jumpe satu tempat tu RM 30/pax. ok la kot sebab pickup dari guesthouse/hotel
naik dari awana. Kalau walk in, should be lagi murah.
ni standard punya island hopping, merangkumi Pulau Beras Basah, Tasik Dayang bunting dengan Eagle Feeding.
semua ni around 3-4 jam.
pagi-pagi lagi, van dah datang pickup kitaorang dan beberapa guests lain dari hotel-hotel area chenang.
sampai je jeti, terus naik boat..nak beli air ke makanan ke semua tak sempat. takpelah, 3 jam je pun
tapi ada la kitaorang bawak makanan ringan sikit.

Jetty
pemandangan indah di sepanjang perjalanan

mula-mula kat tasik dayang bunting. tasik natural di tengah pulau. katanya sapa nak mengandung minum air tasik ni. Geli kot, jangan buat..haha
Ramainya manusia,dah macam party dah. kena berjalan menaiki tangga around 5 ke 10 minit jugak untuk sampai. Kat tasik ni bolelah kalau  nak mendayung sampan or berenang. Aku dengan ean lepak-lepak je. dalam sejam. Kat sini pun banyak monyet. Ean punya air oren yang dibeli dengan harga RM 4 telah dicurik oleh mereka hehe.

ada orang tengah buat repair works
tangga- ada construction nak buat tangga 2 lane 2 way.
pelantar FRP. boley duduk-duduk

lepas Dayang Bunting, kami ke eagle feeding. dek kerana aku tak bawak DSLR sebab charger hilang, maka hanya melihat dari kejauhan. Helang berterbangan, banyak jugak. Boatman kata helang-helang ni kenyang sebab banyak sangat makanan due to cuti haritu. Kalau 30 bot sehari semua bagi makanan tak larat la diorang nak makan, sebab tu lagi banyak yang dok melepak atas pokok je.


ni paling jauh camera aku boleh zoom.

berterbangan bebas

Last but not least ialah Pulau Beras Basah. Masih jernih dan terpelihara. Dekat sini nak mandi pun boleh, nak main water sport pun boleh, nak sun bath juga boleh.
Awas, pun monyet banyak. Takde tandas semua, pandai-pandai la salin baju kat celah-celah pokok. Aku ngan Ean tak mandi pun, busy dok tengok mat-minah salleh kissing2 dalam laut.





balik island hopping around pukul 1.00 kot. kami rehat-rehat dulu kat hotel, mandi, solat semua dan keluar mencari makanan. Lapar gila. Tibalah masanya untuk mencuba Laksa Ikan Sekoq yang digembar-gemburkan itu. Lokasi dia dekat jalan nak ke airport. Not bad la laksa dia, kami juga pekena rojak dan cendol. Cendol agak kurang ohsem, rojak ok.

nampak signboard ni? ni la tempatnye
Laksa yang dilengkapi dengan seekor ikan rebus
Rojak dan cendol untuk mengisi ruang perut.

Dah kenyang, marilah kita meneruskan ekspedisi meneroka pulau ini

Bersambung...


dzuli

Sunday, November 17, 2013

Langkawi-Part 1 (Soluna Guesthouse & Haji Ramli Seafood, Chenang)

Assalamualaikum
ya, memang dah agak lama aku berenti merayap.
banyak sebab seperti takde geng, banyak keja, takde bajet dan lain-lain
so, suatu hari ean (kawan aku) mengutarakan bahawa dia tension dan perlukan getaway
masa tu, projek aku baru lepas kena rijek, aku pun nak getaway
so, kami memilih langkawi sebab dekat, ada tiket promo dan adik aku kata best.

aku dilahirkan di kedah, tapi last aku jejak kaki di permata kedah ni ialah 10 tahun dulu
masa tu pulak, aku pergi sebab melawat nenek, so memang la tak berjalan sangat.
dataran Lang pun aku tak pernah jejak uollsss.

tiket beli masa Malindo air promo RM 78 return
ni kali ke 6 la kiranya aku naik Malindo air
agak puas hati dari segi ketepatan masa.
tapi, kalau tiket harga biasa memang agak mahal dari Air Asia.
dia ada in flight entertainment (macam MAS) dan ada light snack.


Malindo Air.

Alhamdulillah, perjalanan berjalan lancar. tiada drama atau adengan kejar mengejar seperti masa nak pergi Perhentian dulu.
Faezah tak dapat join sebab dia busy dan Zu pulak sibuk mendaki Kinabalu pada tarikh yang sama.
so, 2 is better than 1. kami berdua sajalah.

Kami touchdown Langkawi Airport lebih kurang 6 petang. terus keluar cari kereta sewa. dapatlah kereta wira dengan harga RM 150 untuk 3 hari. Kereta yang sama dengan Zara :-)

Lepas dapat kereta, terus cari guesthouse kami untuk check-in. Kami booking Soluna Guesthouse sebab aku baca dalam blog Zila. Harga RM 65/night. Guesthouse ni jauh sikit dari pantai, dekat area laman padi tu. tempat lepak ramai backpackers mat salleh sebab ada dormitory.
untuk harga RM 65, don't expect much. tapi puas hati la gak. ada air cond, bilik air bersih, bilik pun ok. TV takde dalam bilik. wifi ada, tapi 2 hari aku lepak macam tak ok je wifi diorang. staff dia pun very peramah.
kalau bajet tight, tapi nak comfort aku suggest guesthouse ni.
yang best, surrounding dia, padi menghijau, very kampung la. peh...saujana sungguh.
bila dah dekat dengan bendang, masalah utama ialah nyamuk. sebagai bekas pesakit denggi, aku cadangkan bawak/beli ubat nyamuk.


ni macam office dia la. bole lepak tengok TV, baca buku
ni area bilik dan dorm. macam kat Cafe Lava, Bromo


Lepas check-in, kami pergi usha pantai Chenang. 1st time aku datang Chenang ialah masa aku darjah 2. hahaha..masa tu memang pantai semata. sekarang tidak lagi. ada banyak hotel, beachbar, kedai-kedai. Happenning la jugak. kitaorang nak cari barang keperluan sikit dan makan. Aku baca blog, ramai jugak suggest Haji Ramli Seafood. so kami try.

aku suka benda ni

Masa kami sampai, around 9.30 malam. orang pun dah tak ramai. so senang je duduk dan order. makanan pun tak tunggu lama sangat. Menu malam tu ialah Tomyam, kerabu seafood, sotong goreng tepung dan telur dadar. not bad. boleh tahan. Harga pun murah jugak dalam RM 38 je untuk semua tu. makan sampai tak habis huhuu.



Lepas makan, terus balik untuk aktiviti esok.


dzuli 

Monday, November 11, 2013

pulau lagi

Assalamualaikum..
sekarang aku tengah berpoya poya di sebuah pulau yang agak mainstream di kalangan rakyat malaysia. tempat kegemaran makcik-makcik, students dan pasangan baru berkahwin.
insyaAllah, pengalaman ini akan aku detailkan lagi nanti.


Wednesday, November 6, 2013

bebuku...(books) -The Mortal Instruments

Assalamualaikum
 
just nak share beberapa buku yang aku sedang baca recently,
aku bukan la pembaca buku tegar pun
kalau ada yang betul-betul menarik hati, baru aku baca
novel-novel cinta melayu?
maafla, aku dah bersara lebih kurang 4 tahun dah.
tak koserrr, umur makin tua, yet masih berangan menjadi anak-anak gadis yang dipaksa kawin dengan lelaki kacak anak orang kaya dengan nama-nama yang over seperti Daniell Ashraff Al-Sagoff (contoh).
 
 
tapi...
buku yang aku bakal share ni pun bukan buku berat sangat pun :-)
novel fantasi cinta remaja jugak tapi versi supernatural.
takde la adengan kawin paksa, kena layan buruk dengan suami yang akhirnya jatuh cinta dan sebagainya.
 
siri Mortal Instruments. ada 5 siri. masak nak mengabihkan.
sebab pulun? dia makin curious and ketahuilah bahawa curiousity kills the cat.
sapa yang pernah tengok movie Mortal Instruments: City of bones akan dapat sedikit idea tentang novel ni.
 
setakat ni aku dah Berjaya menghabiskan masa dan duit untuk 3 bijik.
book 1 aku skip sebab dah tengok movie.
 
Rating : 3/5 kot
bagi aku best, tapi karekter makin banyak. puas aku nak digest yang mana saru warlock, yang mana satu vampire, sapa yang akan scandal dengan warewolf, sapa gay dan sebagainya.
 

 
 
 
 
kalau minat nak baca, bole pinjam dari aku :-)