Friday, February 14, 2014

drama: kyo no hi wa sayonara

Assalamualaikum

semenjak-dua menjak ni aku agak free dari tugas hakiki sebab ada masalah sikit
so, aku berada dalam tempoh bertenang
boleh balik kerja on time dan tak perlu stayback lagi. so banyak la masa untuk menonton drama or filem

so aku nak suggest satu drama ni
kyo no hi wa sayonara /今日の日はさようなら = Farewell for today
ia sangat berbeza dengan drama Ariana Rose ataupun Playboy itu suami aku
bukan cerita cintan cintun la tapi more kepada humanity & family
satu yang aku suka dengan drama jepun ni ialah elemen kemasyarakatan/keluarga/kehidupan harian yang diorang tunjukkan (put aside hentai/anime/manga/doremon/mystery drama etc)
aku tengok drama jepun ni since form 5 lagi kot. aku suka tengok scene drama diorang yang almost sama macam kehidupan harian. jalan kaki pergi sekolah, dinner dengan family kat rumah,pergi kerja naik train, how calculative bila diorang nak beli barang-barang mahal. camtulah. kurang la drama berangan kaya ataupun waris kepada jutawan yang dipaksa kawin dengan pilihan ibu bapa

ok dah melalut !!!!

drama ni ialah 2 hours drama, bukan bersiri. boleh di download di d-addicts, (torrents download)
pasal seorang lelaki ni  kena penyakit Malignant Lymphoma (blood cancer)
penyakit tu dating masa dia tengah mengecapi kebahagiaan (ewah). dia ada decent job, steady girlfriend dan family yang bahagia.
basically drama ni tunjuk la macammana dia melalui semua tu dengan sokongan keluarga dan kawan-kawan.
4 minit pertama aku dah menagis, untuk survive 2 jam terkorban la jugak sebungkus tisu.
scene paling sedih masa dia melalui chemotheraphy,
paling sedih lagi masa saat-saat akhir dia nak mati tu.
waaa..


so, kalau rasa nak menangis. jemput donlod drama ni.


Google images : hero dia Ohno Satoshi- Arashi

the main reason aku tengok drama ni of kos la sebab hero dia. kalau hero dia orang lain, belum tentu lagi la aku tengok kot :-P. dan drama ni dapat beberapa award.







dzuli

5 comments:

  1. owh... baru lepas menangis layan movie the miracle of cell no. 7.

    tunggu abis exam, boleh la sambung menangis lagi. hehehe

    thanks for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai org kata miracle of cell no 7 tu best, tapi masih la x tengok2 lagi.
      sila tengok drama ni, tapi kena bersabar mendonlod

      Delete
  2. alamat...tgh layan Citer Korea ni...nanti try yg plak :-)

    ReplyDelete
  3. Menarik ni.. info untuk mengisi masa lapang di weekend heheheee ;D

    ReplyDelete