Tuesday, April 29, 2014

singapore - Food

 
 
Assalamualaikum.
 
seperti yang sedia maklum, Singapore ialah food heaven seperti yang dinobatkan oleh magazine-magazine terkenal dan Asian food channel.
 
So, last weekend aku berkesempatan untuk ke Singapore. day trip sahaja ( lebih kurang 12 jam la)
tak banyak makanan yang sempat dicuba. tapi ada la signature food yang kami sempat try.
 
sebenarnya Singapore rocks jugak, patut la ada kawan-kawan aku yang pergi almost setiap bulan haha (dia stay kt KL, bukan kat JB). Ini kita trip pengenalan la, berkenalan dengan MRT system, tempat-tempat terkenal dan orang-orangnya.
 
 
1) Restoran Zam-Zam, Arab Street
 
Ni dah takyah diperkenalkan dan sebenarnya. try la google, or # search. gerenti belambak jumpa review. Specialties dia mesti la Murtabak Singapura. Lain sikit dari di Malaysia, dia guna daging cincang dan dihidangkan dengan kari dan sos cili timun. Serious sedap!!!
Nasi Beriyani dia lagi la sedap. memang antara beriyani paling sedap aku pernah makan. Kami sampai sini dengan perut yang sangat kosong, tak breakfast dan tak jamah apa-apa pun lepas turun tren kat woodlands. Tu yang oder serupa naga tu. Amik murtabak SGD 8 (tak abih), beriyani SGD 6.
Total makan & minum SGD 17 je. jangan convert, *buang calculator*
  
Beriyani Ayam
Murtabak Kambing (80% Berjaya dihabiskan)

2) La Marelle Boutique Café
jumpe café ni masa search kat burpee.com. aku ngan travelmate aku ni memang jenis kuat mengopi sebenarnya. Dah tak lalu nak makan berat, kami pilih kafe ni. dah la cute, halal pulak. kalau tengok dalam foursquare orang recommend crumble cheese cake dan ice chocolate. Harga dia standard kat Malaysia jugak jika tidak diconvert *buang lagi calculator tu*
menu kami petang tu ialah Marble Cheese Cake, Crumble cheese cake (sedap), Ice Chocolate ( kawan aku cakap sedap gila) dan Ice Cappuchino. Total price SGD 31. Café ni penuh orang okeh. Lokasi dia dekat Bussaroh Street betul-betul depan Kampung Glam Café.


Crumble Cheese Cake & Marble Cheese Cake
Minuman
Lawa tak? ni baru dekat luar

dzuli

4 comments:

  1. comel kafe tu...aku tak pnah smpai lagi kawasan tu...leh try la nanti...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pergi, sila try. cake dia memang sedap.
      croissant dia pun nmpk fluffy dan rangup. tapi tak try sebab kenyang

      Delete
  2. Tgk gambar kedai pun dh tergoda, 1 hari dlm 12 jan je dzuli berapa byk leh cover pesal sekejap sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, memang..tapi kami dah setkan beberapa tempat yg mmg nak pegi. so kira mission accomplished gitu

      Delete