Saturday, March 22, 2014

Melaka 2014 - Street art, Jonker Street & Melaka River Cruise


Assalamualaikum

salah satu tempat aku rasa wajib pergi kat Melaka ni ialah area tepi sungai yang banyak mural tu. Jalan tukang besi kot, ke tukang emas. Tak ingat dah. Sebab dulu aku tak jumpe tempat ni, kali ni aku menetapkan keazaman untuk cari tempat nih. Aku parking kereta dekat Jambatan Pasar, sebelah hotel 906 Riverside. apasal la aku tak jumpe hotel ni masa cari dalam Agoda haritu. Chaghe la lokasi dengan Exterior dia. So, dari jambatan tu, kami berjalan menyelusuri sungai ni. Highlights dia mural/street art yang berwarna-warni di belakang bangunan-bangunan tu. Tapi, kami berjalan di seberang street art tu, tak dapat la berposing di dinding sambil melakukan aksi-aksi video clip hip-hop. Ambik gambar dari kejauhan je la. Masa ni around pukul 6p.m rasanya. sedang elok la nak berjalan sebab dah redup dan hampir-hampir sunset. Ada efek romantic jika anda berjalan dengan pasangan anda. Efek galak bergambar pun boleh jika berjalan dengan rakan-rakan.

 *maaf jika sakit mata. white balance kat gambar tak balance langsung. lupa dah nak edit white balance kerana sudah meninggalkan dunia dslr dan photoshop *



macam-macam ada

yang kuning tu macam restoran je.
Melaka River Cruise

kalau berjalan, kita akan sampai ke deretan café-café dan Bar. Ada yang halal, ada yang non halal. Tanya la dulu kalau nak makan. Malaccafe ni tutup pulak masa ni. menurut adik aku, mereka menghidangkan western food dan Coffee yang havoc. Dutch Harbour Café sebelah ni je.


kita juga akan jumpe benda nih!! "Welcome to Melaka". Sebelah ni ialah Geographer Café yang menjadi bualan hangat di laman sosial. Tapi Geographer Café tu non-halal rasanya sebab ada serve alcohol.

nah,aku pose satu.

Orang kata, "tak Melaka la kalau tak pergi Jonker Street" haa, begitu sekali jatuh hukum dia.
Masa kami datang ni weekend, so area jonker walk tu ada macam night market la. Sekarang dah bukak HRC Melaka, masa 2011 belum ada lagi kot. So, haruslah bergambar di gitar dia. Kami tak jalan banyak pun kat jonker ni sebab takde barang pun nak beli. Just pergi Jonker Art Gallery untuk recce apa yang best.
Makanan yang dijual sepanjang jonker street ni kebanyakannya ialah Chinese street food, so limited sikit la nak makan tu kan. Tambah pulak, malam minggu, manusia ya ampun la ramai, berlaga vontot kat dalam tu, lagi la tak kuasa nak jalan lama-lama.

beratur tau nak amik gambar depan ni.
lawa pulak building ni.


Dah beli apa yang patut, kami bergerak ke Melaka River Cruise pulak. Malam minggu harganya RM15/person. Dapat goodie bag ada air dan biskut. Masa naik ni, sibuk mengelak percikan air busuk. Nak bergambar pun dah malas. Camera aku pulak kalau gambar malam memang la hampeh. So, gambar takde. hehe.
Pemandangan malam agak cantik, terutama area Kampung Morten. Cuma tu lah, masa ni air agak cetek sebab musim kering, maka bau air sungai amatlah tidak menyenangkan.
Masa balik tu ada la dia mainkan penerangan tentang sekeliling sungai Melaka ni.


goodie bag dan tiket
Jambatan Hang tuah


so, 1st day at Melaka pun berakhir dengan meriah sekali. Malam tu kami tidur kat hotel AL-33,
rujuk website AL-33 Hotel. Jauh sikit dari Jonker tapi ada parking space, rate dalam 110/night sebab superior twin. Boleh tidur 3 orang. Ada TV, iron facilities, free drinks (bancuh sendiri), cleanliness memang memuaskan hati sebab hotel baru. Staff pun peramah dan baik. Akak bagi 4 bintang untuk hotel ni. 



dzuli

Tuesday, March 18, 2014

melaka 2014- rumah tradisional melaka & Hang Tuah Centre

 
Assalamualaikum

episode kedua di Melaka ialah Muzium. Melaka ialah negeri yang paling banyak muzium. so kalau datang sini, lawatlah beberapa muzium yang menarik perhatian anda. Aku memang suka jugak muzium-muzium ni, Ingat lagi masa kecik-kecik rajin bebenor abah aku bawak pegi muzium, Kalau sekali sekala turun KL, segala mak nenek pameran dekat Muzium Negara tu abah bawak pegi tengok termasuk la Memorial Tunku Abd Razak la, Rumah P. Ramlee la, Pameran Tamadun Islam la dan macam-macam lagi benda-benda macamtu. Bila dah besar, dah pandai baca majalah hiburan, dah taknak dah layan sejarah ni, semua ajaran abah aku dilupakan begitu saja haha.

Lepas makan, kami menuju ke kompleks hang tuah dekat Duyong. Aku tau tempat ni lepas baca blog Dj.
mula-mula pergi usha, seluruh tempat tu berpagar, macam tutup je dah la sebijik kereta pun tak nampak. Takpe, kami pergi rumah tradisional Melaka dulu, dekat dengan perigi Hang Tuah. bayaran RM 2. konsep dia macam Gopeng Heritage House tu. Rumah ni ada tuan punya, tapi dijaga rapi dan ditukarkan menjadi ala-ala muzium gitu.


ni highlight Rumah Melaka, tangga yang meriahuolls
 
boleh main congkak
ukiran kayu. Lawa nih
ada verandah. ui seronoknya
Pandangan depan rumah dan depan kitaorang

Aku tanya budak kat situ pasal muzium hang tuah tu, dia kata bukak je. so kami pergi usha lagi dan baru nampak pintu kecik yang dibuka. hah, lega. Bayaran masuk RM 3 je. Muzium ni modern sikit, banyak permainan interaktif, tayangan video dan animasi, video 3D pun ada. Kebanyakkannya pasal sejarah Melaka la. Animasi dia lawa. Dalam ni tak la besar mana pun. tapi ok la. budak-budak mesti suka. Lama jugak kitaorang spend masa kat dalam ni. Main game berdagang di pelabuhan Melaka la, buat keris la, tengok movie pasal Melaka dan percubaan untuk bersilat hehe.

barang dagangan masa zaman kegemilangan Melaka
Interior dalam Muzium
Tayangan animasi pasal hang tuah.
bahagian luar muzium, mengekalkan ukiran senibina Melayu, ewahh
Lukisan dekat luar muzium

dekat sini, ada jugak rumah-rumah tradisional yang lain yang berfungsi sebagai muzium jugak. Ada rumah Hang Kasturi, Hang Jebat, Hang Lekiu dan Hang Lekir (5 bersaudara la kan, sape tak kenal boley bukak buku sejarah sekolah menengah)
Sebab tempat ni masih baru, just rumah Hang Jebat (pameran keris) dan Hang Kasturi (pakaian tradisional) je yang dibuka. Rekabentuk rumah-rumah ni hampir sama, tapi tema dia berlainan.

Aku rasa, tempat ni bakal jadi hot spot dikalangan pelancong. Tempatnye pun cantik dan jauh dari city centre.

Rumah Hang jebat- pameran keris kat sini. segala macam keris ada
Gamelan kot? Diorang ni gigih bermain sepanjang hari -respek !!
Pelbagai jenis keris-Jangan sentuh

so, aku cadangkan kalau ke Melaka, silalah datang ke sini.
bersambung untuk muzium-muzium lain yang kami terjah.

dzuli




Friday, March 14, 2014

Melaka 2014- Foods


Assalamualaikum
hari ke 6, jangan putus berdoa untuk MH370 ya. put all trust to Allah
doakan juga agar hujan turun untuk menghilangkan jerebu dan bekalan air pulih seperti biasa. 
IPU di Port klang dah catat bacaan paras bahaya, 300 ++. So, jaga kesihatan anda.
Mungkin Malaysia sedang diuji. siapa tahu kan?


last weekend, aku, Zu dan Ean telah pergi  ke Melaka.
yup, the day MH370 dilaporkan hilang. 
last time aku ke Melaka ialah pada tahun 2011. so 3 tahun dah berlalu.

kali ni tujuan utama aku ialah nak terjah Muzium
aku dah bagitau rerakan siap-siap "uolls, kali ni iolls nak tgk muzium yang berlambak-lambak kat Melaka tu, harap uolls tabahkan diri" gitu.
no more bukit st.Paul, A famosa ataupun Zoo Melaka hehe
Tapi kerana aku sangat busy last week, aku tak sempat google sangat pun. aku just book hotel dan tanya-tanya orang sikit. tu je

tapi, part ni aku cerita pasal makanan dulu lah
atas suggestion beberapa orang rakan (zara, Dj dan Wati)  dan adik aku
kami memilih beberapa spot yang sangatlah highly recommended  kepada mereka yang datang ke Melaka.


1)Hentian Kuih Kampung, Ujong Pasir

lokasi dekat dengan Balai Polis dan Hotel(tak ingat hotel ape). ni pilihan Jalan-Jalan Cari Makan tau
masa kami sampai ni around pukul 1 lebih. nak cari tempat ni tricky jugak, waze pun tak jumpe last-last tanya budak kerja Shell.
pukul 1 lebih tu  memang cun untuk lunch. kami telah mencuba asam pedas. Asam pedas dia sangat awesome okeh. sedap gila
dah nama pun hentian kuih kampung, tersangat la banyak pilihan kuih muihnya.( tak sempat snap gambar)
yang kami try ialah keria gula melaka, bingka ubi, buah melaka dan cara berlauk, talam sagu. semuanya sedap hoii.
harga untuk semua ni dalam RM 30++ je.

Asa pedas pari, tenggiri dan daging tetel.
 
2) Dutch Harbour Cafe, Jalan Laksamana
 
Lokasi dekat tepi-tepi sungai tu. kalau jalan kaki kat tempat yang banyak-banyak mural tu InsyaAllah jumpe, kalau naik kereta aku tak pasti nampak ke tak cafe ni dari tepi jalan. Masa kami sampai dah after 7 p.m, diorang dah serve set dinner. kami ni nak makan laksa melaka. mula-ula kitaorang buat-buat nak blah la sebab laksa melaka dah tak serve, last-last budak waiter tu "takpelah, demi akak, kitaorang buatkan laksa" yess, birjayaa
Laksa dia sedap ala-ala curry laksa dekat secret recipe tu. 3 orang makan kat sini RM 44++. ambiance yang cantik dan feeling di Venice hahaha.

best tau makan tepi sungai ni. jangan risau, takde bau  sungai
Laksa Melaka

3. Roti Nan Pak Putra
 
Lokasi tak ingat, tapi dalam 1.5 km dari jonker street. ramainya orang ya ampun. sampai terkeluar-keluar dari sempadan kedai haha. roti nan dia sedap gak la, lembut. kuah pun sedap. aku dengan Ean amik cheese nan, Zu amik butter naan. aku tertukar dengan Zu sebab tak tau yang mana satu. tapi butter naan tu lebih sedap dari cheese nan. Cost 3 orang makan kat sini kurang dari RM 15 (harga sebenar tak ingat)



4. Ee Ji Ban -Halal Chicken Rice Ball
 
Lokasi dia dekat Jalan Melaka Raya, agak dekat dengan Mahkota Parade semua tu. Yang ni Wati pesan siap-siap suruh try makan kat sini. Kebanyakkan restoren Chicken Rice Ball kat Melaka ni non halal, so ini ialah option terbaik untuk muslim. Sedap jugak la nasi ayam dia. flavourful dan ayam dia pun sedap. Minum pulak dengan air longan. Peh... lagi  mengancam. Total 3 orang makan, ayam half bird, nasi 15 bijik,sayur dan minuman ialah RM 37++

5 bijik sorang
 
5. Kopi Hang Tuah
 
Kopi ni kami try masa melawat Rumah Hang Kasturi dekat Kompleks Hang tuah. Owner dia peramah. saje je mengada nak try. Beli 1 cup dan share dengan Zu. Ean tak minum kopi. Pakej kopi bersama roti kok FOC hehe. Sambil minum, boley merayap dalam rumah tu untuk bergambar dan try terompah hand made. Rasanya seperti kopi kampung biasa, strong. tapi aku suka je. Secawan RM 2

Dah pakai sachet, takyah dah tapis-tapis
 
6. Jonker Fruit Tea
 
Lokasi kedai ialah di Jonker Street, Jonker Gallery yang jual souvenir comel-comel tu. Ajaran minum benda ni dari Najah, dia suka beli kat kitaorang dulu. Ingat nak beli buat souvenir, sekali set yang 1 box ada 8 tu dah habis. Nak beli yang loose, masak pulak nak bawak ke parking (kami parking dekat muzium samudera). So, beli sorang sebotol nak buat syarat. My favourite ialah Apple+ Guava. tapi haritu dah habis pulak, terpaksa minum apple+peach.
 

apple lemon, apple passion and apple peach tea.

 next entry aku akan cerita pasal muzium dan accommodation pulak
 
 
dzuli

Tuesday, March 11, 2014

Pray for MH 370

 
Assalamualaikum
 
Aku yakin seluruh Malaysia sedang bersimpati dan mendoakan keselamatan crew dan penumpang MH370 yang dilaporkan hilang pada sabtu yang lalu
ketika berita tentang kehilangan dilaporkan, aku dan kawan-kawan sedang dalam roadtrip ke Melaka.
sebelum bertolak ke Melakat, aku ada baca yang pesawat ini melakukan pendaratan kecemasan di Nan Ming, China dan kemudian disahkan laporan tersebut adalah palsu.
sepanjang trip kami, kami tak putus-putus mendengar update dari radio dan social media.
 
Penerbangan pertama dalam hidup aku ialah menaiki pesawat MAS, MAS ada sentimental value tersendiri untuk diri aku.
Aku juga makin muak tengok pelbagai teori, jokes dan stupid comment yang disebarkan di laman sosial. Tapi aku respek kepada rakyat yang menganjurkan solat hajat, stesen-stesen radio yang mengurangkan lagu-lagu rancak, menyiarkan doa dan live update untuk kes ini. 
 
Pagi tadi, mendengar komen daripada Kapten Norudin Abd Majid, bekas juruterbang B777 fleet Mas, membuatkan aku speechless seketika dan rasa siapalah kita berbanding kuasa Pencipta.
so, teruskan berdoa. Ada hikmah dalam setiap perkara
 
 

Doakan juga keselamatan petugas-petugas untuk operasi SAR.


dzuli