Wednesday, May 21, 2014

singapore part 2- Cavenaugh bridge, Gardens by the bay, Balik

Assalamualaikum

Entry Singapore ni pendek je, maklumla daytrip kan
Drama je yang membuatkan cerita ni panjang.
Lepas Kampung Gelam, kami meneruskan perjalanan ke Cavenaugh Bridge.
Naik MRT turun Raffles Place station.
Hajat di hati nak bergambar dengan patung-patung gangsa tuh lepas tu straight to Merlion Park.
Apakan daya, hajat tak sampai sebab hujan lebat. Lebat sungguh, nak meredah pun tak sanggup rasanya. Maka kami lepak dekat Menara Maybank tu sambil curi WiFi Fullerton Hotel


Nak menyeberang jambatan ni pun tak sempat

Pakcik ni je yang sempat ambik
 
Sejarah
Hujan dah mula turun

Sebab dah dekat sejam hujan masih tak berhenti, kami memutuskan untuk skip Merlion Park.
kitaorang ni ada agenda nak ke Mustafa Centre beli perfume, takut tak sempat pulak.
maka tak dan la tengok Merlion kebanggaan Singapore tuh.

Naik balik MRT. Sebagai manusia yang belum pernah ke UK or Japan, aku sangatla jakun dengan system MRT diorang. Heybat !!. Interval time 5 minit dan ketepatan yang tinggi. Jaringan pun luas. Maka tapayah la nak drive-drive sangat dalam Singapore ni. Hampir kesemua attraction boleh diakses dengan MRT. Ada la kena menapak sikit-sikit, but acceptable. Stesen MRT pun memang selesa sebab kebanyakkannya tunneling system (bawah tanah)

Stesen apetah.
Dalam MRT, Luas
Map MRT- amikkau dah lunyai

kemudian kami ke Mustafa Centre untuk menghabiskan dollar. Maklumla abang aku kirim 4 botol perfume, aku pulak nak recce je hehe. Kawan aku ni pun nak beli perfume jugak.
Gambar kat Mustafa takde. Ala, kedai macam Mydin tapi jual branded item. Beg Targus main longgok-longgok je and harga SGD 100. mampu?
Kat sini jugak kawan aku beli backpack, Polo kot dalam SGD 30. Aku beli perfume kiriman dan utk aku la sebotol dua. Kejap je kitaorang lepak sini. Dalam sejam kot.


Habis shopping, kita ke lokasi yang menjadi highlight of this trip iaitu Supertree Groove di Gardens By The Bay. Memang ni benda yang aku nak tengok sesangat. Menggabungkan high engineering dan architechture, wah gitu.

Naik MRT, turun dekat bayfront station. Jalan kaki dalam 5-10 minutes. Mula-mula kita akan disajikan dengan Hotel ini, Marina Bay Sands. Banyak filem buat penggambaran kat sini.

Ambik gambar je lah mampu
Hahahaha...sampai terus gelak

OCBC Skydeck.

Dah sampai, kena la naik. Lagipun SGD 5 je. Jambatan ni boleh dinaiki sebanyak 50 orang je dalam satu masa. Dilarang beramai-ramai kat atas tu okeyy.
Masa jalan kat atas tu, tetiba aku terpandang bawah...Hekkkk..gayat ok
ketaq lutut tetiba. Aku cecepat ambik gambar dan turun. hahaha. Nak selfie-selfie pun dah tak selera.


Gayat jugak
Pandangan dari taman
Aku rasa, ni tempat wajib la kalau pi Singapore. Kalau ada bajet lebih, masuk la dekat dome dia tu. dalam SGD 28 kot. Katanya lawa gila. Kalau ada duit lebih lagi, naikla kat Marina skydeck tu.
and aku recommend datang tempat ni malam sebab lampu akan dibukak. Lagi lawa kot. Tapi I yang datang siang ni pun dah puas hati sesangat.

Dah puas menikmati tempat ni, Kami amik MRT downtown line dan straight to Bugis station untuk dinner.
Dinner sangat, padahal kami makan kek and minum kopi dekat LeMarrele Café. Nak carik sup tulang merah pun dah tak larat. Lagipun selera makan dah potong sebab letih sangat. Kawan aku ni memang penggemar dessert dan kopi. Nasik-Nasik ni dia tak suka sangat.

Interior café
Interior café lagi
Arab Street di waktu malam.
Dah siap makan, kami terus ke Queenstreet untuk ambik bas ke Larkin. Kami book Hotel Seri Malaysia dekat situ. Naik bas ke JB ni memang letih sikit, beratur panjang, stop kat CIQ woodlands, stop kat CIQ JB last sekali baru sampai Larkin. naik pulak Bas Cuseway link tu, dia main tinggal je.
Masa dekat CIQ woodlands, lepas chop passport manusia berlari-lari. Aku ngan kawan aku terkesima kejap, eh diserang Godzilla ke uolls ni?. Then baru tahu, memang style diorang macammni. Nak cepat je. Masuk CIQ JB, ok je, kembali normal (Malaysian style) haha.

Kami sampai JB dalam pukul 10.00 malam, terus check in hotel dan ZZZ..
Esok pagi-pagi dah gerak balik KL

So, It was a very short trip. Seperti yang aku cakap ini trip pengenalan. InsyaAllah ada masa akan ku ripit lagi sebab banyak lagi benda menarik yang tak sempat di explore.



dzuli

Monday, May 5, 2014

grafa cafe, Subang Jaya



Assalamualaikum
Happy Monday blues, sesapa yang cuti panjang minggu lepas mesti super duper blues kan?
Aku tak sambung cuti pun, maka weekend haritu dipenuhi dengan acara mengeteh jelah.
Mengeteh dgn Zu, Khafi, Najah. huh, memang la tak kurus haha
 
Nak share satu café yang diperkenalkan oleh Najah iaitu Grafa
ni katanya pioneer kepada hipster-hipster café yang makin banyak umpama cendawan tumbuh selepas hujan pada masa kini.
Lokasi dia dekat SS15, Subang Jaya. dekat area-area shoplot tu. Parking agak hazabedah sebab banyak gila outlet F&B area ni.
waze jelah, InsyaAllah sampai.
 
café ni bukak pukul 12.00 tengahari, so aku pergi untuk brunch la
menu agak banyak, tapi sebab kami datang awal sangat la kononnya, banyak belum ada lagi
aku oder nasi goreng softshell crab takde, sloppy joe takde, last-last oder chicken chop jelah.
 
 
Menu- Hipster gila. Photostat je uolls
Strawberry yoghurt-sedap RM 8
Iced Long black - ok je RM 5.50
Chicken Chop-RM 15
Cheesekut -RM 10 kauu
interior- gambar curik dari I.G Najah
                                                               

Makanan dia ok jugak la
mashed potatoes, white sauce dan black pepper sauce tu homade rasanya sebab boleh nampak bawang-bawang segala. mashed potatoes dia pulak memang ada bits-bits potatoes. bukan macam kat KFC tu. Chicken chop dia lembut dan garing. sedap
Najah oder chicken kiev. macam chicken chop gak, tapi dalam dia ada cheese. Harga RM 20
 
Cheesekut tu sedap. Tapi yelah ralat gak bayar RM 10 sebab aku tengok orang dok buat sendiri cam senang je hahaha. Tapi nak tunggu I buat, lambat lagi la jawabnya.
Overall makan 2 orang RM 58. Takde service charge.
 
So, terasa nak menghipsterkan diri, Jemputlah kemari.
*iklan tak berbayar*

Friday, May 2, 2014

singapore- Kampong Gelam & Arab Street


Assalamualaikum

*lambai2 Zara yang tengah bersukaria kat Singapore tu*

Trip ni sebenarnya ialah trip terjah secara tetiba. Sedang dok borak-borak dengan kawan aku dalam Gchat, tetiba timbul idea nak pegi Singapore by train. Tiket dibeli dalam 3 minggu sebelum trip, hotel di booked dekat JB dan kami akan pulang ke KL melalui JB (stesen Bas Larkin)
aku cadangkan janganlah ikut style ni. Letih gila dan tak puas pun. haha
tapi kalau pergi untuk kali ke dua or ketiga takpelah.

Jumaat malam, kami menaiki train senandung sutera KL-Woodlands pukul 11.00 malam dari KL sentral. Kami amik 1st class, so sangatlah selesa. Leg room dan seat luas, ada tidbits dan lampu pun dipadamkan separuh. Harga RM 68/ way.

Kami sampai di woodlands CIQ dalam pukul 7.00 pagi. Sebelum tu tren akan berhenti dekat JB Sentral utk urusan verified passport dan scan luggage.

Coach yg aku naik.
dapat donat, map dengan MP3 player tu tak dapat, kena bawak sendiri
Lepas pemeriksaan bagai, kami pun berjalan keluar dari CIQ tersebut untuk amik bas ke MRT Woodlands. Tambang bas SGD 2.70. semua cara-cara ni aku baca dalam blog John @ kakiberangan. Jangan malas baca.
Sampai MRT woodlands, kami make-up sikit-sikit (gosok gigi, pakai bedak, tukar ape yang patut hihi) ye lah dah tak mandi kan.
mula-mula kami pergi ke turun di Orchard Road untuk beli Singapore Tourist Pass. Harga SGD 20. termasuk deposit SGD 10.
jalan-jalan kat orchard road tu pun kedai tak bukak lagi. Sebenarnya kami cari tempat utk breakfast. Hampa dan kecewa sebab tak jumpe benda lain selain McD or Starbucks, kami meneruskan perjalanan.
Turus di stesen Lavender pulak, ni area Bugis Street tu, pun masih tak putus asa mencari kedai breakfast dan masih asyik jumpe McD dan Coffee Bean. Tetiba kami gatal naik bas untuk ke Kampong Gelam. Baca map dekat stesen bas tu dan naik. Alih-alih tak tau nak turun mana.
Dekat setengah jam dalam bas, lawan gelak-gelak, tetiba Nampak sign MRT 300m, terus tekan loceng dan berhenti. Stesen tu ialah Ferrer Road (kalau tak salah) patah balik belakang !!!!
naik balik MRT dan turun balik Lavender. Pusing-pusing, tetiba nampakla seorang akak bersama anak dan cucunya dekat depan imigresen Singapura, Aku try tanya diorang, camne nak pergi kampong Glam. dia cakap boleh jalan kaki or turun stesen Bugis dan akhirnya dia tolong hantarkan kitaorang. Tak tau nak cakap ape, rasa berterima kasih sangat-sangat. mungkin kitaorang ni muka kesian kot haha. Dia cakap "beraninya kamu, datang 2 orang je, acik pergi KL pun takut".
Akak ni siap tunjuk lagi tempat murtabak zam zam semua. Husband dia kata dulu tempat ni dipanggil "Sultan Gate".
Akak tu drop kami depan Malay Heritage Centre tu. Tenkiu banyak-banyak akak
dan kami pun pergi brunch dekat Restoran Murtabak Zam-Zam tu. Lama jugak la lepak makan sebab letih merayap tadi.

Dah setel makan-makan, jalan-jalan area tempat ni dan solat dekat Masjid Sultan ni. Masjid ni cantik. saiz tak besar sangat pun. Masa Zohor tu, Jemaah agak ramai walaupun hari sabtu.



Masjid Sultan. Interior ada macam masjid kat Bangsar sebelah Bangsar Village tu
 

Ada backpackers hostel jugak area ni, Le Marelle Café tu pun letaknya di sini


Tetingkap yang lawa

Banyak restoran halal area ni

Lepas solat, masuk Istana Kampung Glam. Memang aku masukkan benda ni dalam itinerary sebab aku memang suka tempat macamni. Bayaran masuk SGD 4. Kebetulan masa aku pergi ada pameran kaum Boewan (Boyan). Dalam istana ni best gak, interaktif la jugak dengan ada tayangan gambar semua. Ada beberapa seksyen la macam pasal movie, perkapalan, alatan-alatan rumah, sastera dll.
Kalau 1st time ke Singapore, make sure datang tempat ni.


Istana Kampung Glam
bahagian pasal movie Melayu. Tengah ditayangkan cerita Hang Tuah rasanya.
kitchen utensils zaman dulu-dulu
Entrance Masuk

Masa dekat sini, cuaca hujan. tapi takpelah sebab kami lepak dalam building tu. Masa nak keluar, akak yang jaga kaunter tiket tu siap bagi poncho untuk kitaorang. Kami berjalan semula ke MRT Bugis untuk lokasi seterusnya.



Bersambung




dzuli