Sunday, June 29, 2014

Salam Ramadan 2014

Assalamualaikum

Bersyukur kerana Allah bagi kesempatan lagi untuk berada di penghulu segala bulan sekali lagi pada tahun ini
Salam Ramadan dan Selamat Berpuasa dan menunaikan Ibadah-ibadah lain
semoga amalan diterima dan mendapat puasa yang diberkati.
Maaf jika terdapat kesalahan atau kekasaran bahasa selama ini.

Ahlan wasahlan ya Ramadan
Ramadan Kareem

Masjid Zahir, Alor Setar



dzuli

Wednesday, June 18, 2014

trip #passport express - Alor Setar, Part 1

 
Assalamualaikum

Episod ke 3 trip ini.
Pagi-pagi dah bangun, lepas solat ingat nak p tembak sunrise dekat Jeti
Tetapi kemalasan extreme untuk pakai elok-elok membuatkan aku membatalkan niat murni tu.
Kemas-kemas beg terus sebab kami nak gerak pegi Alor Setar

Alor Setar boleh la  jugak dikategorikan sebagai kampung aku.
Pernah aku explore? Nan hado, tak pernah
Aku juga pernah internship kat A.S ni masa tahun 2008. Apa yang aku buat ialah pegi-balik keja
Hujung minggu balik rumah parents kat Taiping/lepak rumah tengok TV. Hah
Sebenarnya kan, masa aku student dulu aku tak suka sangat travel or jejalan ni. Kawan-kawan ajak p Langkawi ke piknik ke ape ke memang tak hingin la nak join. Bukan antisosial, tapi more kepada saving duit la. Parents tak berapa kaya, biasiswa kena guna untuk belajar la kan bukan buat main hahaha (jujur).
Lagi satu kan, aku ada a few bad experience p berjalan dengan rakan-rakan sebaya dalam big group masa belajar kat Poli dulu. one word, hampeh !!!!
okey, melalut

After breakfast dekat kedai sebelah Motel tu, kami meneruskan perjalanan
Breakfast biasa-biasa je, makan mihun, ayam goreng (potongan kecik) dan sambal sotong, sebijik sfera dengan teh tarik. RM 14 woo..mungkin cuti sekolah kot, makcik tu markup harga ke entahla.

Banyak la pulak jalan tutup sebab SUKMA, so kami ke Alor Setar guna federal route je. Tetiba kawan aku ni nak makan bahulu panas pulak, stop kat tepi jalan beli. Sedap bahulu makcik ni.

 
Bahulu Panas Padang lalang- RM5 utk 20 bijik rasanya.

Destinasi pertama kami ialah Muzium Padi dan Gua Gunung Keriang. Sebab lokasi dia yang on the way to Alor Setar. Maka, singgah la terus.
Sampai dekat Muzium Padi tu, naik atas dengan semangatnya, tetiba pak Guard cakap Muzium  tutup sebab air-cond rosak. Whatttt???
Kecewa lagi,
Ok, terus la nak pergi Gua gunung keriang sebab lokasi dia betul-betul depan muzium padi tu
Tutup jugak !!!!!!!!!!
what the heck.....siap mangga lagi gate. dalam proses pembaikan ke apentah. huh!!
Nampaknya Alor Setar tidak memberi kerjasama dekat kami
adakah dia marah sebab aku tak pernah  balik kampung sejak setahun yang lepas? hahaha

Ambik gambar bumbung jelah
Ambik gambar signboard je lah

Kawan aku ni ajak la berphotogedik dekat sawah padi untuk merawat kedukaan
pun boleh. Kebetulan padi tengah menghijau. Cantik sungguh. Kami invade sawah padi sapa ntah.
Mahap ye pakcik, kami tak buat kerosakan pun.








Lepas dah puas bergambar, Ayuh ke Rumah Kelahiran Dr.Mahathir. Mantan PM Malaysia dan dikenali sebagai Bapa Pemodenan. Betul? Dr.M ialah Malaysian hero pada pandangan mata aku (pandangan orang ada aku kesah? haha). Lokasi dia ialah di Jalan Kilang Ais, Alor Setar. memang ada kilang ais betul-betul kat sini. Dulu masa intern selalu je lalu sini, takde teringin aku nak pergi pun. *menyesal*
Ke Abah aku pernah bawak datang sini masa aku kecik-kecik dulu? tak ingat la pulak

Sampai kat situ around pukul 11.45 macam tu. pukul 12.00 tutup ye sebab hari Jumaat.
Tapi weols buat tak tahu je dan terus merayap-rayap dalam tu. Tiada entrance fee. Tulis nama dalam buku pelawat je.
Ada beberapa rumah/gallery kat dalam ni. Kami sempat masuk 2 je. satu gallery pasal Dr.Mahathir yang cerita pasal career politik beliau, ada jugak baju-baju, makanan kegemaran dan sumbangan beliau terhadap kemajuan negeri Kedah. Satu lagi rumah kelahiran Dr. Mahathir. Yang ni syok, teringat rumah nenek masa kecik-kecik dulu. Ada banyak gambar-gambar family Dr. Mahathir dan sikit-sikit penerangan la. Tak puas la visit 1/2 jam je. Tapi terpaksa akur sebab pak guard dah
tutup pintu pagar. hehe.

ni la Rumah Kelahiran beliau, Ori ni
            

sekitar kawasan


Berkenan pulak kat dining table ni
tengok tu, Kilang Ais


Lepas tu, kami pishang, buntu
tak tau nak pergi mana dah. Sebab hari jumaat kan
Mesti kebanyakkan attraction dah tutup sebab solat Jumaat

Then, kami bercadang untuk pergi rumah mak sedara aku. Dekat je around 20 minit dari Alor Setar.
Nasib baik la ingat jalan pegi rumah mak sedara aku tuh, kalau tak masak la digelar lupa diri.
Dan, mak sedara aku takde kat rumah okey. Ni la bahana tak call dulu. Surprise la konon

Okey, satu demi satu plan gagal
Kami pergi cari makan
Nak cari mihun sup simpang kuala yang super lazat tu -tutup
Mee Abu (Restoran sebenar dia)- Tutup
Restoran Hijau Kuning - Tak jumpe
Last-last makan kat stadium je. Sebab dah tak lalu makan nasik, kami makan laksa yang agak sedap.

Dah siap makan, pergi check in Hotel. Aku book Fuller Hotel. Harga RM108/night without breakfast. Hotel ni cantik la jugak. Zen Concept katanya. Terubat kekeciwaan semalam hehe.
Ada parking semua. So agak selamat la.

 
Fuller Hotel
Dekat balkoni tu. Zen la konon
 
Berehat-rehat dan solat sebelum  meneruskan agenda lain
 
dzuli 

Tuesday, June 10, 2014

trip #passport ekspress - Ladang Tebu Chuping & Timah Tasoh

Assalamualaikum

episode ke 2 misi passport ekspress.
lepas tour Gua Kelam tu, memang rasa nak balik hotel sebab rasa melekit sangat dah.
Aku dah booking hotel kt Kuala Perlis. Kebanyakkan hotel kat Kangar dah fully booked, mungkin sebab SUKMA. Homestay pulak macam tak sesuai je sebab just kami berdua je. Lupa la pulak aku time cuti sekolah. Kuala Perlis pun havoc semacam sebab ramai orang nak pergi Langkawi kan.

Aku book T-Hotel, Kuala Perlis. Masa call tu terkejut jugak sebab harga dia RM 75/night. takde la cuak ape pun sebab weekdays kan. Sampai kuala perlis, puas jugak la berpusing-pusing cari hotel tu. Then aku call hotel
Aku            : T-hotel ni kat mana ye, saya tak Nampak pun
receptionist: Dekat dengan ALOR SETAR Mall, Tandop
Aku            : Whattttttttt.............. err aaaa..ok ok (letak tepon)

Aku book yang dekat alor setar rupanyaaaa. Ya Ampun. Hotel ni memang ada beberapa chain kat utara. awat la aku sengal sangat ni.

Ah, masak...Aku bagitau Ean. Dia rilex je. Rasa bersalah pun ada sebab tak check betul-betul. Padahal 2 hari sebelum berangkat aku ada call konpemkan booking aku tuh. Kami try jugak nasib, walk in kat T-Hotel tu..nan hado ok. Full.
Bertenang, dan walk in kat hotel sebelah dia, Full jugak
ok, Panik

Jalan-jalan sikit lagi, sebelah KFC kuala perlis, Nampak signboard Jetty Motel.
ada 2 jenis sebelah menyebelah. Aku tanya 1, Ean tanya 1. Syukurlah ada kosong. satu malam RM 60. Tapi motel la. Bilik sebesar kotak kasut, takde tingkap dan bau toilet sikit hahaha.
Tu je yang dapat. aku dah search dalam Agoda pun takde hotel. Rasa bersalah jugak. Tapi Ean cool je, dia kata ok je even bau sikit sebab tandas tu takde tingkap or ventilation fan. Gambar pun tak ambik. Tapi jadilah untuk satu malam. Budak yang jaga motel tu pun baik. sesuai la dibuat menantu.
Sebenarnya aku ni bukan jenis #backpackertegar. aku bukan backpacker pun actually haha. Pernah aku tengok satu rancangan travel yang dia tido kat backpackers hostel harga Rm18/night dan keadaan yang scary. akak belum taff begitu haha.
So hotel memanglah sesuatu yang agak penting kalau aku travel. Even aku travel cheap pun, hotel ni aku selalu amik yang selesa sikit. tak perlula 3 star or ada swimming pool, budget hotel pun dah ok. Keselamatan dan keselesaan tu matters to me. amboyy.
 
rasanya tokey restoren dengan tokey motel ni orang yang sama.
 
Sebelah motel ni ada kedai makan, WiFi curi je WiFi KFC hahaha. So, agak convenience la lokasinye. Pagi-pagi aku dengar akak kedai makan ni dok jerit-jerit panggil budak jaga motel ni. Motel ni juga tak soundproof, boleh dengar orang bersembang semua. Malam tu aku dengar pakcik sebelah bercakap dalam telefon sebijik-sebutir. Aku siap dengar dia baca niat akikah anak dia. Maka, kami pun bersembang pelan-pelan je, takut didengari umum. Maklumlah, girls talk ni lain sikit hahaha.

Mandi dan solat, lepas tu terus bersiap-siap nak pergi Chuping. Ladang Tebu Terbesar di Malaysia dan kawasan paling panas di Malaysia.
jauh jugak dari kuala perlis. dalam 30km macam tu. Guna waze.
waze kata dah sampai. kami macam "mana pokok tebunyeeee????"
jalan depan lagi, depan lagi. sampai kilang gula.
takde jugak pokok tebu.  Then, nampak orang jual mangga harumanis
Berenti, pura-pura nak beli mangga dan tanya,

Aku                  : bang, yang ladang tebu cantik-cantik tu kat mana ye"
abang penjual   : ooh, dah takdak dah dik, depa dah bakaq tanam getah. dekat 5-6 tahun jugak la. cuba adik jalan kedepan sikit dalam 2-3 kilo. kot-kot ada lagi

Frust,kecewa, hampa...warghhh. Terus beli sekilo mempelam harumanis harga RM 22. aku rasa aku baca blog tahun 2012 ke 2013 ada lagi pokok-pokok tebu tuh.
kami try jugak, jalan kedepan lagi. ada la pokok tebu hidup segan mati tak mau
berenti jugak ambik gambo melepas gian. haha

Ladang Tebu yang dah gonjeng
Ni je yang tinggal
Luas Pemandangan
Kereta sewa dicelah pokok tebu.

seriously tempat ni cantik. Hijau, lapang, nyaman. Cuma tu la pokok tebunya dah diganti dengan getah. mungkin getah lebih menguntungkan Felda. Dasar..!!! haha
oh, masa kami datang ni around pukul 5.00 dan cuaca mendung. so amat nyaman sekali

walaupun kecewa, hidup perlu diteruskan
terus kami ke Lokasi utama short film Passport Express iaitu Empangan/Tasik Timah Tasoh
kalau korang follow I.G Rewan Ishak, dapat la tengok kecantikan Timah Tasoh ni dari segenap sudut oleh photographer professional.
seperti biasa, waze je. Waze bawak kami ke Empangan Timah Tasoh milik JPS. Tak boleh masuk.
search lagi Timah Tasoh lake Resort. Barula berjumpa dengan yang sebenarnya,

Lawa !!!! satu perkataan
Serious aku jatuh cinta, jatuh cinta pandang pertama hahahaha
kebetulan masa dating ni, around pukul 6 macam tu, cuaca redup
syahdu sungguh.
Nampak pengantin amik gambar kawin, lagi la syahdu muahahaha
Nampak jugak pakcik dok menghalau sekumpulan lembu-lembu pulang ke kandang.
Lama jugak duk melepak sini. Tenang sangat.

Kekambing meragut rumput


hampir sunset


Dah habis berangan dekat Timah Tasoh, Kami meneruskan perjalanan balik ke hotel.
sebelum tu singgah dekat Dataran Terinai. Macam RnR la tempat ni, tapi ada observation deck untuk tengok Timah Tasoh dari atas. Ada jugak facilities lain macam restoren dan toilet.

View dari Dataran Terinai

Sampai Kuala Perlis, kita kembali kepada acara makan-makan lagi
Tak sah la datang Kuala kalau tak pekena seafood kan.
Dekat Medan Ikan Bakar ni, (depan hotel Brasmana) ada banyak pilihan gerai.
Konsep dia, datang-pilih gerai-pilih seafood-duduk-oder air-makan


Pilih-pilih
Orang kata Mona tu sedap
Layan sunset sikit
sotong goreng tepung dengan Udang Butter tak jadi
Chilli Crab
suasana di persekitaran food court


 
dzuli

Wednesday, June 4, 2014

trip #passport express - Padang Besar & Gua Kelam

 
Assalamualaikum

episode pertama trip passport express.
Scene yang melibatkan passport ada satu je dimana Ean penat-penat renew passport dia sebab nak ke Hat Yai, last-last tak jadi hehe. Nasib baik kakak dia mengurangkan kedukaan dia dengan membeli tiket ke Hanoi pada bulan 8 ni. So, takde la sia-sia sangat dia pegi renew passport.

Lepas kerja, mandi kat opis dan salin baju terus pergi KL Sentral. Tunggu Ean kat sana.
Macam biasa dinner dekat Nu Sentral dulu. KL sentral ramai gila manusia.
maklumla dengan cuti sekolah dan peak hour
Train Senandung Langkawi bertolak dari KL sentral pukul 9.30 malam.
Takde delay kali ni. Ni 1st time aku naik sleeper train maka keterujaan meningkat lagi haha
Masuk koc terus selfie, selki (selfie kaki) dan lain-lain
Kami amik lower birth. Boleh menghadap muka dan bersembang. Tapi, maklumla sinag tadi dah letih kerja pukul 10.00 malam dah tido macam kat rumah sendiri.
Sleeper agak privacy, tutup langsir dan buat la hal ko sendiri. Aku siap bukak tudung semua dalam tu haha. Tapi berhati-hati jugak la ye. Aku rasa aku tido nyenyak gila sampai la pukul 3.00 pagi terjaga sebab nak pegi toilet. Lepas tu sambung balik.

sleeper coach

Pukul 7.00 pagi, kami dah terjaga. ETA di Arau lebih kurang 8.50 a.m
So, banyak menghabiskan masa tengok luar. Sunrise dan sawah padi, nyaman sungguh pemandangannya.
Priceless betul moment tu. Ada jugak staff jual makanan macam dalam flight. Kami pun oder air dan berpura-pura breakfast in bed.

breakfast in bed sangat la kan

Pukul 8.30 dah sampai Arau. Abang kereta sewa pun dah siap tunggu. Kami amik Kancil Auto dengan harga RM 75/day. Sebenarnya kami sewa 2 hari setengah, tapi abang tu suruh kami pulangkan kereta awal sikit sebab dia nak p kenduri. So, dia bagi harga 2 hari je iaitu RM 140. Thanks Brader Kereta.

So, Lokasi pertama ialah Padang Besar. Saja nak pergi Padang Besar pagi-pagi sebab taknak bersesak-sesak dengan orang. Cuti sekolah pulak dah start, tambahan pulak aku dengar Janggeltrekker bawak rombongan pi Perlis (hiks) nanti beramai-ramai manusia dalam tu diwaktu panas boleh menaikkan nafsu amarah. haha
Mula-mula masa cari kompleks perniagaan tu, aku termasuk kat checkpoint Kastam untuk kereta masuk Thailand  tu haha, terpaksa U-Turn dengan muka malu.
Sampai je lokasi sebenar, terus cari tempat breakfast. Nak authentic sikit, pergi kat hujung jalan tu, banyak gerai-gerai peniaga Thailand.


rupa dalam kompleks
menu dekat gerai makan

Dah makan, marilah bershopping. Takde la nak beli apa-apa sangat pun sebab banyak baju-baju, periuk, toys, hiasan rumah macam tu. Last-last kami berdua merembat backpack karrimor sorang sebijik. Maklumla aku kan #teamdeutervietnam. Tapi in this case tak beli deuter la sebab aku memang dah lama berkenan kat karrimor tu. Ditambah dengan harganya yang agak reasonable, so rembat la tampa rasa bersalah. Aku pun beli beberapa FM sebab FM dia comel gila dan sedozen sabun susu beras.

On the way to Gua Kelam tu, nampak Ostrich Farm ni dan singgah. Tempat ni free je mungkin sebab bawah Kerajaan Negeri ke ape ke ntah. Ada la 4-5 ekor ostrich dan beberapa belas ekor kuda. Tempat ni simple je, tapi jumpa beberapa keluarga dok piknik kat sini sebab ada disediakan gazebo.

Fakta Burung Unta


Kuda


Dah setel, terus pergi Gua Kelam. Satu arah je dengan padang besar.
Gua kelam ni dijaga dengan baik la jugak. Kubayangkan usang haha. Tiket masuk seringgit je.
Gua ni kecik sikit dari Gua Tempurung, laluan pun straight je takde kena naik tangga.
Sampai kat belakang, ada Secret Garden. Cantik jugak. Ada lookout tower, deer farm dan sungai-sungai. Lama jugak la melepak dekat sini sebab cuaca yang nyaman.

Tiket masuk
Kaunter Tiket
Gelap betul, pening kepala aku
Macam stage pulak bentuk dia
Stalagtite
Hujung Gua
Secret Garden of Gua Kelam
Ada menara tinjau
Tangga naik ke menara tinjau


dah habis meneroka Gua Kelam, Kami berhenti lunch dulu di Restoran Sarang Burung dan selepas itu  kami bercadang untuk pergi check in hotel dan mandi manda
dan satu drama pun terjadi..



dzuli


Monday, June 2, 2014

trip #passport express- Food


 

Assalamualaikum
Pernah tengok short drama Passport Express by Rewan Ishak?
Aku terlalu minat short drama tu sehingga trip ini inspirasi dari drama tu lah
aku utarakan idea ni kepada Ean, dan dia okey je untuk follow idea tak semenggah aku ni
 
mula-mula kami beli tiket train Kl- Arau dan Hatyai-Kl
tetiba berlaku rampasan kuasa di Thailand dan letupan di Hatyai, Kami cancelkan plan ke Hatyai
memangla orang kata "selamat je", tapi sebab kami nak guna jalan darat so kami tanak amik risiko. Lagipun wisma putra pun dah advice untuk avoid unnecessary visit to Thailand buat masa ni.
 
So, kami jadikan trip ni
Kl-Perlis-Alor Setar-Perlis-KL
gituh.
 
untuk part ni aku hanya nak cerita tentang makanan je, yang lain-lain tu nanti dulu okeh
 
Perlis
 
1) Padang Besar- Gerai
Kalau ke Padang Besar, sebelum masuk kompleks membeli belah tu ada sederet kedai kampung. Kebanyakkan peniaga ni dari Thailand. Kami breakfast kat situ. Makanan cam biasa, ada nasi lemak, pulut panggang, pulut ayam dan lain-lain
Try pulut panggang dia, lain sikit dari Malaysia style. Takde inti dan agak manis. Sedap. Nasi Lemak kat kedai ni pun sedap. Tujuan makan dekat sini ialah untuk berpura-pura sampai kt Thailand. Sobs.
 
                           
 
2) Medan Ikan Bakar, Kuala Perlis
Yang ni memang cukup femes dah kat kuala perlis. Lokasi dia dekat dengan hotel Putra Brasmana Kuala Perlis. Ada macam-macam kedai. Pilihlah mengikut kegemaran anda. Ramai orang suggest restoran Mona or Lynda. Lynda tu kami tak jumpe. Tapi kami try gerai yang nama Shar'nis.
Masakan dia sedap jugak. Chilli Crab ok, tomyam sedap, sotong goreng tepung sedap cuma butter prawn tu fail sikit haha. semua seafood ni fresh. Total semua makanan dibawah termasuk ikan bakar hanya RM 50 sahaja.
 
                            
 
 3) Ladang Harumanis, Kampung Batu Pahat
Time kami datang ni ialah musim mempelam harumanis. only in Perlis tau mempelam ni.
memang sepanjang jalan ada orang jual. Kami dah beli buah harumanis masa kat chuping, so dekat area ladang ni kami makan pulut manga dengan jus manga je. Ada banyak gerai, kami tersalah pilih gerai makanya pulut manga itu so-so dan jus manga tu bolelah tahan.
 
 
 
4) Laksa Kak Su, Kuala Perlis
Laksa ni memang FTW. sedap gila. Laksa dia sedap, kuah pun sedap. Pilihan JJCM ni. Aku sarankan wajib makan kat sini kalau datang ke Perlis. Harga pun murah. Setiap meja ada pulut panggang. Orang kata, orang perlis makan laksa dengan pulut panggang. Aku tak try pun sebab teramik laksa special yang banyak. Kenyang.
 
                                   
 
6) Restoran Sarang Burung, Kangar
Tiada gambar ye, ni juga restoran pilihan JJCM. Menu makan tengahari iaitu nasi berlauk.
Banyak pilihan lauk pauk. Harga pun not bad
 
 
Alor Setar, Kedah
 
1) Stadium Darulaman
Area stadium ni memang banyak kedai makan. Dulu-dulu masa paraktikal kat AS aku ada jugak datang makan dekat sini. Nasi campur dia memang femes la. Tapi kali ni kami makan laksa dengan laicikang je sebab dah tak lalu nak makan nasik. Ceritanya, semua tempat makan yang kami listkan tutup sebab Jumaat kot, last-last datang je la makan kat sini. Laksa tu sedap gak.

 
 
 
2) Kuala Kedah
Kat sini lebih kepada makan sebab nak tengok view je. Layan sungguh makan keropok lekor, pisang goreng dan air tebu tepi laut. Cuaca pulak cantik masa tu.
 


3) Nasi Lemak Royale, Hijau Kuning
Haa..ni dah jadi signature dish dah bagi sapa-sapa yang datang Kedah. Tapi katanya dah ada chain dekat KL. Bukan nasi lemak biasa, tapi nasik lemak dengan kari nasik kandaq.
Macam gambar dibawah ni RM 4 saja. Teh O 7 kupang je..kau jumpe teh o 7 kupang tahun 2014 ni???
Memang la sedap jugak, tapi nak makan banyak-banyak kali memang idok la. Ha ha.
kena masuk baris dulu kalau nak makan kat sini. Konsep layan diri.


 
4) Kopitiam Ukir Mall- Mee Abu dan Cekodok
Tempat ni best, macam-macam adaa..orang pun ramai. Mencari seat umpama mencari permata di celahan kaca tambah-tambah kalau pukul 9.00 a.m ke atas. Setelah berpusing-pusing, dapat la seat. Kami makan Mee Abu(or Kuewteow Abu). Mee Abu ni memang femes la, katanya Sultan Kedah pun suka makan Mee ni. Cawangan dia banyak kat Aloq Setaq ni. Tak semestinya kena makan kat kopitiam ni.
Sekali lagi kena masuk baris untuk oder cekodok ni. sedap sebab digoreng kat situ dan ratio pisang : tepung yang menepati citarasa. saiz pulak comel-comel je.


 
So, sesiapa yang suka makan macam iolls, bolelah mencuba lokasi-lokasi di atas.