Tuesday, September 30, 2014

Melbourne, Australia- Part 4 (Dandenong Mountain & Puffing Billy)

Assalamualaikum
Gooday mate!!
good day la sebab semalam aku cuti, saja je cuti sebab sabtu dan ahad busy menguruskan perpindahan adik aku yang seorang tuh. Terpaksa buat amazing race sikit dari KL ke JB. Rumah aku pun dah tak serupa rumah. So, sajalah cuti untuk uruskan hal rumahtangga sikit.

hari ke 4 di Melbourne
Pagi-pagi lagi kami dah keluar sebab kak Azma & kawan dia nak trekking di Kokoda Track, Mount Dandenong. Aku dengan zu tak trekking pun sebab tak bawak attire, kasut la terutamanya. Kami just lepak dekat satu café kat situ minum hot choco. Track ni tak lawak ye, 5 km & mendaki. Cuma tak extreme sangat la.

Tak lama pun tunggu diorang, dalam sejam je kot. Tengok warga tempatan ramai gila jogging & tracking kat sini. Dekat puncak kokoda track ni ada tempat BBQ jugak.

Ada picnic table, taman permainan sikit

Peringatan kepada tentera yang berperang untuk melindungi Negara.

Hot Chocolate with marshmallow

Selesai je diorang tracking, kita ke highlight aktiviti di Mount Dandenong ni iaitu Sky High Park. Yang menarik dekat sini ialah lookout point dan English Garden.
Sebenarnya ada jugak satu restaurant yang cantik kat sini. Kira best la kalau nak lepak-lepak minum kopi. Tapi masa aku pergi tu ialaha fathers day bagi orang Aussie, so tempat tu tutup untuk reservation.

selkie dulu
rasa nak baring-baring. Tapi malu haha
 
Wishing tree- Tengok ikut lubang kat dahan tu dan wish. katanyeee...
Lepas wish kat pokok, wish dekat perigi pulak untuk effek lebih afdhal
English garden- So English kan..
Spring baru menunjukkan rupa selepas winter
Jambatan menuju ke restaurant

Best betul lepak sini. Sejuk + tinggi. Tapi aku tak lepak pun. Sibuk recce benda-benda menarik lain
ikut je arahan kat signboard tu. akan nampak CBD dan beberapa banjaran di OZ.
yang ada bangunan tinggi tu CBD lah
rasa tak terjangkau pemandangan mata & kamera

Ada jugak beberapa attractions lain macam Maze, Giant Chair, Australian Tree apa semua. Reason kami pergi tempat ni sebab dekat dengan Clayton. So, apa salahnya datang kan. On the way ke sini kita akan disajikan pemandangan pekan-pekan kecil yang comel. Rumah-rumah dan café-café diorang pun comel dengan  influence English architecture.

Dah puas lepak sini, kami ke destinasi seterusnya iaitu Puffing Billy. Australia/World most preserved steam train katanya. Tapi kami tak naik pun walaupun dalam itinerary dah allocate. Tak sempat. Paling pendek perjalanan pun dah hampir sejam. Takpelah, tengok pun jadilah *sobs*
Kalau sesiapa dari CBD, tempat ni accessible by train. Naik train dan turun di Belgrave station. Walking distance je.

Makan cheesecake dalam kereta. Sedap !!. aku yakin tu pisau dari Malaysia haha


Sampai la ke Belgrave. Kak Azma park kereta dekat luar dan aku berlari masuk ke dalam. Gigih!!
Ramai jugak orang datang nak naik Puffing Billy ni. Maybe sebab weekends kot.
Yang mengoperasikan dan menjaga Puffing Billy ni kebanyakkannya sukarelawan je. *Tepuk tepuk*

Signboard pun jadi lah
Keretapi angkut barang. Tak gerak dah ni, Lepak je kat sini
Ikut je walkway ni
Banyak info-info dipaparkan

Nak jadi rezeki, masa tengah dok ambik gambar, ada satu train baru nak berlepas. Meriah gila, siap dengan music bagai. Aku ingat orang ada tiket je boleh masuk, rupanya takde tiket pun boleh je pergi sampai stesen tu. Takpelah, aku hanya melihat dari kejauhan. (jauh tak jauh sangat la)
Aku tak tau kenapa aku memang ada addiction sikit dengan train. Kalau tak takdela aku gigih naik train Surabaya-jogja la, KL-perlis, KL- Singapore semua kan. Mula-mula ingat kalau aku naik Puffing Billy ni dapatla melakar sejarah pengalaman naik steam train pulak. hehe. InsyaAllah next time la kot.

Siap lambai-lambai macam nak balik raya pulak.
satu lagi

Memang express betul la  datang sini. Lepas snap-snap gambar terus gerak balik Clayton untuk hantar kawan kak azma tu, lunch dan solat sebab petang ni kami akan ke Phillips Island pulak.
Dah rupa amazing race dah hehe

Pekan kecik dekat Belgrave station ni
Aku ni kan pantang nampak café comel tengah pekan, geram je rasa nak ngeteh dan people watching.
Tapi tak sempat la pulak



Bersambung..





dzuli

Wednesday, September 24, 2014

Melbourne, Australia- Part 3 (Mornington Peninsular & DFO)



Assalamualaikum

dah hari ketiga di Melben yang indah ni
Hari ketiga ni kami lebih rileks sikit. Dah takde dah acara explorace bagai. Bangun pagi lewat sikit, masak breakfast dulu, makan siap-siap sebelum memulakan aktiviti kami.
Breakfast masih ditaja oleh Azma Kitchen. Pagi tu siap masak pancake dulu dan Kak Azma masak nasik lemak untuk dibuat bekal. Hmm...teringat betul zaman pergi jalan dengan family masa kecik-kecik.

Lepas breakfast, aku ngan kak Azma pergi ambik kereta sewa. Dekat jugak la dengan rumah beliau, naik bas beberapa minit je. Nama company tu "Trifty" dan kami dapat Suzuki Swift dengan harga AUD75/day termasuk insurans, GST dan segala mak nenek charges.
Prosedur nak amik kereta sewa ni tak mudah ye, dekat 15-20 minit jugak la, isi borang, car check dan lain-lain.
Ambik kereta, balik rumah untuk loading bekalan semua dan terus ke Mornington Peninsular. Mornington Peninsular ni besar so kena specified tempat yang kita nak pegi, drive dari Clayton dalam 1 jam lebih. Misi kami ialah nak ke Cape Shanck dan cari colorful hut tepi pantai tu dan lepas tu akan terus ke Phillips Island.

Student house yang kami duduk- so inglish.
Kereta sewa kami. Tu lah Kak Azma, pemilik Azma Kitchen :-P


Perjalanan ke Mornington Peninsular ni kita akan dihidangkan dengan view yang indah tapi pemandangan biasa di Sub-urb Melbourne iaitu Farm House, Winery dan Ladang-ladang strawberry bagai. Nampak banyak papan tanda pasar pagi. I tak sempat la nak snap gambar sebab busy jadi co-pilot untuk navigate arah.

Setelah sesat barat masuk jalan ladang bagai (thanks Waze), Kami pun sampai ke Cape Shanck.
Subhanallah, Tempat ni cantik gila. cuaca pulak agak berkabus dan sejuk pagi tu. Nak sampai dekat pebble beach tu kena meretasi boardwalk yang panjang gila. Tulis dekat signboard 400m je, well, aku rasa macam 1km. Ada lighthouse museum jugak, tapi kami tak masuk pun.


Boardwalk. Pergi ok, balik kena memanjat tangga-tangga keji

sneak peek dari lookout point
Jalan nak ke boardwalk.
Lighthouse
syahdu betul kekabus pagi tu

Pebble beach
Pebble beach lagi

Boleh turun bawah jalan-jalan
selfie kaki. Selki
Selfie kaki berjemaah


Memang puas hati la dengan view cantik macamni. Walaupun takde aktiviti selain sightseeing, tapi sangatlah mendamaikan. Ombak kuat sikit. Cuak jugak tengok. Maklumlah Indian Ocean kan. Ramai jugak pelancong kat sini dan kebanyakkannya bila berselisih dekat boardwalk tu akan tegur "hai". "hello" dan lain-lain. Sebagai rakyat Malaysia, ini pengalaman yg rare !!. (in a good way, of course)
Masa nak turun memang best la, bila nak balik semula, ya ampun...mintak nyawa !!

Dah puas bergambar bagai, kami bergerak ke misi mencari colourful hut. Tanya akak yang keja dekat pondok jual cenderamata depan tu dan dia bagi arah.
Follow arah yang dia cakap tu, jumpa la tapi tak cantik sangat. Jalan kedepan lagi...sampai ntah mana-mana ntah. akhirnya givap dah berhenti dekat sebuah pier yang cantik. Rupanya pondok cecantik tu dekat Brighton Beach, bukan mornington hahahaha. Dekat pier tu jugak kami berenti makan bekal nasik lemak.

Nasik lemak Azma Kitchen siap dengan telur dibasuh
Kapal-kapal mewah dan separa mewah


tu lah colourful hut, tak jadi nak pergi tengok anjing berenang-renang. banyak pulak tu


Turun jalan-jalan dekat jetty tu sekejap untuk sessi selfie,posing2 dan sebagainya. Aku tengok ramai orang bawak diving attire turun bawah ni. Ada diving spot ke aku tak pasti pulak. Tapi memang air agak jernih. Dah ada orang diving, ada lah jugak abang sado mat salleh topless berpeleseran tepi-tepi ni haha. Haa..lagi satu banyak la pulak orang main dengan anjing. Siap anjing tu berenang-renang lagi. Bila anjing basah, cuak la kitaorang. Karang tak pasal-pasal kena samak. So, terpaksa melarikan diri.

Lepas tu kami bercadang nak ke Phillips Island dan jam menunjukkan pukul 2 petang, waze menunjukka ETA Phillips Island pukul 4.30 petang. Hmm...agak jauh tu.
So, secara automatic plan asal ditukar. Kami akan ke DFO dan dinner dengan bebudak Monash Uni hari ni.

Terus set waze ke DFO Moorabbin, dekat dengan Moorabbin airport. 
About 3 p.m kami sampai DFO. Biasalah kalau perempuan jumpe shopping mall, meroyan, hilang arah dan lupa terus tujuan asal.
Tapi mengenangkan bajet yang super ciput, we managed to pull ourselves  together haha.
Gambar dalam DFO tak snap langsung melainkan gambar-gambar Correlle untuk tujuan di wassap kepada kaum keluarga. Memang agak murah la, winter knitwear Cotton On AUD 15 only, Knitwear jenama lain-lain pun dalam AUD 15-20. Kebetulan masa ni winter clearance, memang baju-baju winter agak murah. Sebagai rakyat Malaysia, I tak heran la dengan winter clothing hehe. Correlle memang agak murah. satu set around AUD50-70, Pyrex pun murah.
So, beberapa jam spend kat sini aku just beli Correlle satu set (Abah suruh beli) dan knitwear sehelai. Yang shopping banyak warga oz tu dengan kasut, barang2 dapur bagai hehe. Zu pulak just beli knitwear 2 pasang. Haa..Clarks dengan Sketchers agak murah. Converse mahal, baik beli kat Malaysia.


Highway di Melben. Hijau dan tak jem langsung
DFO Moorabbin

Dah selesai DFO, pergi beli barang dapur kat Aldy's. Ala-ala mydin la kalau kat OZ. Beli frozen cheesecake macam Sara Lee tu baru AUD 2.80 kot, Maple syrup 325ml lebih kurang AUD 2, pancake mix dalam AUD 1.29, strawberry AUD 0.99/pack, Kiwi AUD 3 kot untuk 7-8 bijik. Seronoknya lahaii sebab benda-benda ni agak mahal kalau kat Malaysia. (Mode jakun)

Kami balik semula ke Clayton sebab malam ni dah janji untuk dinner dengan kawan-kawan kak Azma dekat Hungry Jacks, Hallam. Sebelum ambik diorang, singgah jap Monash University untuk tengok-tengok. sebab hari dah malam, malas pulak nak photog sangat.


Compound
Multi faith hall, semua agama boleh solat kat sini


Hungry Jacks ni memang banyak dekat sini tapi ada a few chain je yang halal. Hungry Jacks di Hallam salah satu nya. siap ada tampal menu halal kat dinding, so pilihla yang halal tu je. Jangan bantai p oder je. Each set dalam AUD10-12 termasuk soft drink dan fries. Size burger dia agak besar berbanding saiz burger dekat fast food restaurant di Malaysia. Tu je beza. Gambar takde hehe.

Kawan kak Azma ni budak Malaysia study di Monash jugak. Umur muda sikit dari kitaorang. Best jugak la melepak dengan diorang ni, sama je kepala gila-gila.

Lepas makan, singgah Coles kejap lepas tu balik.

So, 3rd day di Melben lebih santai. Balik rumah semua pakat gigih upload gambar dalam i.g dan tengok tv je.




dzuli

Monday, September 22, 2014

Melbourne, Australia- Part 2.1 (GOR tour)


Assalamualaikum
 
bersambung kembali,
selepas 12 apostles yang memang breathtaking, kami dibawa pula ke Loch ard gorge. Tak banyak beza dengan 12 apostles, cuma loch ard ada menyimpan ceritanya yang tersendiri. Loch ard ni ialah kapal yang karam dan hanya 2 orang yang terselamat iaitu Tom dan Eva. Mula-mula Tom sorang je, lepas tu dia nampak Eva  terkapai-kapai dan dia Berjaya menyelamatkan Eva. Setelah beberapa lama, Tom melamar Eva tetapi lamaran ditolak dan Eva balik semula ke UK. gitulah ceritanya lebih kurang.
Kat sini ada 3 lookout point dan setiap satu tu agak jauh. sebab masa yang kurang mengizinkan, aku hanya pergi 2 lookout dan tak turun tepi pantai sebab malas nak bukak kasut. hahaha.
dekat sini jugak bateri kamera abis. Nasib baik camera handfon ada.
 
Lokasi pertama dipanggil Lord Ard wreck.
 
 
lokasi pertama boleh turun dan jalan-jalan
view di lokasi pertama lagi
boleh turun ke persisir pantai.
Tangga nak turun kat bawah
 
Ada gua kat sini. port ni lokasi kegemaran Wookie.
          

Lokasi ke dua dipanggil The island Archway, mebi sebab ada batu bentuk macam arch kot. Masa jalan nak pergi sini, macam takde orang je. jauh pulak tu. Tu yang kitaorang tak dapat pergi lokasi nombor 3 yang dipanggil Razorback. Pasrah jelah



 
Akhirnya, sampailah ke lokasi terakhir di GOR ni iaitu London Bridge. London bridge ni falling down pada tahun 1999. Ada la diedarkan gambar sebelum runtuh masa kami dalam tour bus. Dekat London Bridge ni memang battery camera totally kaput. huhu

London Bridge is falling down

falling down
falling down....

Itu jelah gambar scenery yang sempat diambik. Lain-lain just gambar selfie, selkie dan sebagainya yang tidak elok diupload untuk tontonan umum..hehehe

Tour Bus kitaorang. nampak tu namanya "platybus"


Sebab destinasi terakhir, naik je bus, majority semua orang membuta je sampai lah Wookie stop sekejap dekat sebuah pekan apentah untuk light dinner. Wookie cakap memang undang-undang tour bus wajib berhenti after 2 hours perjalanan. Bagus betul undang-undang ni. Around tempat yang kami stop ni ada KFC, McD dan Subway. Aku dengan Zu tak beli ape-ape pun sebab kami makan bekal yang kak Azma bagi. Puas hati dapat nasik akhirnya.


Kami reach Melbourne CBD around 8.00 p.m dan Wookie drop kami dekat Southern Cross Station. Terkesima jugak sebab waktu malam di Melbourne sangat cantik (gambar takde)
Kami sampai rumah kak Azma dalam pukul 9.00 lebih sebab sesat. Sesat area rumah lepas turun dari bas, padahal guna GPS hehe. Area perumahan diorang waktu malam agak menakutkan, dah la gelap, sunyi sepi. Kalau kat Malaysia pukul 9.00 tu orang baru nak keluar makan la, pergi main futsal ataupun balik Masjid.

Hari yang sangat panjang, sampai je rumah dihidangkan lagi dengan nasik.. huntungla kami dapat host yang rajin memasak hehe..Jasamu ku kenang wahai kak Azma..

Esok hari, cabaran lain pulak menanti..


 
dzuli