Friday, December 26, 2014

Ipoh 2014 - Edisi makan

 Assalamualaikum
 
#prayforpantaitimur sempena Jumaat penghulu segala hari ni.
sedih jugak baca situasi diorang dekat sana, tambah-tambah pulak bila hospital pun turut lumpuh.
Kesian. Harap-harap situasi ni pulih dengan segera.
 
okey, macam biasa.
Ramai orang memang tahu yang Ipoh ni ialah food heaven kan.
So, masa trip kami ke Ipoh baru-baru ni, dapatlah kami mencuba beberapa tempat baru yang lebih hipster di Ipoh.
kafe-kafe hipster pun sudah mula menyerang Ipoh. masa aku duduk kat Ipoh dulu, mana ada pun, paling hipster pun Yohan Bakery tu..hehe
 
 
1) Yik Mun Kopitiam, Tanjung Malim
 
Rasanya kopitiam ni tak perlu diperkenalkan lagi. Kelazatan Pau Yik Mun ni memang menjadi bualan ramai. Chewah !!
walaupun aku selalu makan pau Yik Mun dekat RnR Ulu Bernam, tapi ni first time aku singgah kopitiam ni.
Kunun nak try pau je, last-last sebab semua kelaparan, kitaorang order heavy food sikit.
Aku pekena Kuew Teow Hailam, Ean order mee kicap dan Fezah order Mee apa ntah. Pau kitaorang tapau je. Makanan agak sedap, harga macam pricey sikitlah tapi acceptable kot. minuman kat kafe ni hmm...aku order white coffee memang out, manis gila. Faezah kata air dia pun tak sedap.
Tapi berbaloi je untuk cuba.
 
kuew teow hailam dan Mee kicap

 
 
2) Ipoh Hainan Chicken Rice - Pekan Lama, Ipoh
 
Yang ni pun rasanya tak perlu diperkenalkan lagi. Ni memang restoran favourite aku la kalau pergi Ipoh. Kitaorang datang sini untuk dinner. Makanan terakhir masuk dalam perut ialah brunch dekat Yik Mun tu, makanya kami pun mengorder umpama naga. Harga makanan sini tak naik ke? AKu tengok sama je macam dulu.
 
Ada beberapa menu tak termasuk dalam gambar seperti kerabu mango dan calamari rings.
Macam biasa, kami order nasi ayam 1 set sorang dan Oyster sauce tofu yang memang lazat.
Total price termasuk minuman ialah RM65 je 


 
 
3) El Negra Distro+ Studio- Pekan Lama Ipoh 
 
Kafe ni letaknya dekat area-area UTC Ipoh tu, dalam bangunan lama,corner lot.
Tapi kitaorang tak makan la sebab perut masih lagi kekenyangan nasi ayam. Masa datang ni, boleh pulak coffee dia habis. terpaksa order coolers je.
Makanan dia banyak western food, tengok orang meja-meja sebelah order, nampak macam sedap jugak.

nama minuman fancy sangat, tak ingat aku.
 
air aku, pineapple+blackberry kot.

 
4) Breakfast at The Roots

Resort yang kami stay tu ada sediakan breakfast. Not bad la jugak, presentation cantik dan diorang buat menu ala-ala hotel breakfast buffet gitu. Ada nasi lemak, roti canai, fruits, cakes cereals, roti & spread. Ada jem rambutan tau, sedap!!. Minuman pun ada coffee, tea (bancuh sendiri) dengan juices.

cantik je dia susun.

setelah diangkut ke meja
 

5) Bits & Bops, Ais Kepal- Sekeping Square
 
Aku pernah tengok pasal tempat ni dalam TV, actually ada satu tempat dekat dengan Plan B Ipoh.
Ada satu kiosk nama Bits & Bops. Dekat sini la jual ais kepal yang nostalgic tu. Saja je kitaorang beli untuk rasa. Ada beberapa perasa. Aku order gula Melaka+ laici, diorang order roselle+ laici dengan sarsi+ asam boi kot. Harga sebijik dragon ball ni RM 3.
Cara nak makan dia memang kelihatan sedih. tengok jelah gambar dibawah, hehe.
Nak kata sedap sangat tu, bolelah, tapi agak interesting untuk dicuba
 
4 bijik dragon ball telah dijumpai
sedih tengok muka diorang...hahahaha
 
 
6) Chokodok Reggae, Pekan Lama
 
kafe ni dijumpai secara tak sengaja, masa pusing-pusing, nampak kafe ni dan terus try.
Rasa sampai kat Jamaica, reggae sangat. Banyak quote-quote dari bob marley. Mat salleh pun ramai dok melepak kat sini. aku tengok dalam swarm nama dia Chokodok Reggae Café & backpackers. ntah la ada hostel ke apa kat atas ni.
menu makanan ada banyak choice dan agak murah. Tapi presentation takde la hipster sangat. takde air dalam mason jar ataupun pinggan putih empat segi hehe.
Aku baca dalam swarm, owner café ni malay yang kawin dengan Japanese. patutla minah yang amik order kami tu cakap bunyi slang jepun. Fruit juices disini ialah layak dicuba.
Sebab masa ni semua kelaparan, kami order nasi goreng macam-macam versi. Sedap jugak..
 
 
menu tulis tangan atas plywood
 

ni antara tempat makan yang boleh anda cuba bila datang ke Ipoh. semuanya ialah highly recommended. sediakan duit dan perut yang kosong je hehe
 
 
 
dzuli

Sunday, December 21, 2014

ipoh 2014- The Roots Eco- Resort


Assalamualaikum

last week sempatlah kami Geng Pulau menjalankan aktiviti trip penutup untuk tahun 2014. simple trip, 2d 1n, Ipoh sahaja. nak pergi obesea-bajet dah habis, nak pergi jauh-jauh sikit- tak sempat nak plan. memang agak impromptu trip ni. tu pun Ean yang suggest sebab dah lama sangat weolls bertiga tak menjalankan aktiviti bonding threegether-gether. Maklumlah, lepas Faezah menjadi businesswoman ni, dia memang busy sikit, lagipun dia ni berlaki so takleh la kidnap beliau lama-lama.

last-last aku cadangkan Ipoh, Ean pernah bagitau pasal The Roots ni tiba-tiba pulak ada deal dalam Groupon. Tanpa membuang masa, teruslah kami rembat.

The Roots ni macam resort/chalet kot. Katanya dah beroperasi 5 tahu tapi sangat kurang publisiti. Owner dia perempuan india. Baik & peramah.

Kami just ambik orchard villa, harga RM248/night. boleh occupy maksimum 6 orang. Harga asal ialah RM298. Untuk harga semua bolelah usha website theroots

Meh tengok bilik


Luas + bersih
coffee making facilities
dalam bilik ada 2 bunk bed, 2 single bed. Ada rak sebijik, aircond, kipas. Luas tapi takde TV. Jangan risau, reception handphone ialah tip top. WiFi takde.

Part paling best ialah bilik air. Ada opening sikit dekat bumbung, bolelah mandi dengan disinari cahaya bulan/mentari. buah rambutan pun ada bergayutan ke dalam bilik air.
bilik air dia macam kebawah sikit. kena turun tangga.

Tapiii, malam agak scary la sikit. haha
dah la bilik air dia luas. hot shower ada, toileteries takde kecuali sebotol shower foam dettol.

awkward jugak mandi atas kelikir. 
nampak sinaran mentari tu?

Jom tengok kawasan persekitaran

ada swimming pool. kids pool pun ada


aku tak tau la kandang apa
tempat breakfast/main game
ni tree house villa. Mahal sikit
Gazebo untuk melepak
Ada sungai. Kalau bawak anak-anak sila berhati-hati
BBQ pit
ni la rumah kitaorang. aku request yang elevated
Ada hammock

Kesimpulannya, tempat ni memang menarik. Tapi sebab activity kai full, tak sempat la nak lepak-lepak tepi pool baca buku ataupun tido-tido dalam hammock.
pekerja dia yang nama Ani tu pun baik. Breakfast pun lazat.

Kesipulannya, tempat ini ialah highly reccommended.


dzuli

Thursday, December 18, 2014

edisi makanan- Johor Bahru

  
Assalamualaikum..
 
ini entry zaman purba, maklumlah kadang-kadang aku ni kadang-kadang pro procrastinator. kerja hakiki pun lembap angin, apatah lagi kerja yang tak melibatkan keuntungan..haha 
 
around bulan September hari tu aku kena pergi ambik adik bongsu aku dekat Pasir Gudang, Johor. Dia intern kat sana, so bila dah habis intern kena la pergi ambik barang-barang dia kat rumah sewa. Sebagai kakak yang baik, terpaksalah aku teman (lagipun boleh usha JB)
 
sebenarnya, kami pergi balik hari je. Gigih!!
dah la drive dekat 10 jam (pergi balik). Mula-mula ingat nak tidur sana, tapi memandangkan takleh fikir aktiviti bermanfaat yang boleh dibuat, maka kitaorang jadikan daytrip. Penat gila..
 
Acara paling bermanfaat ialah makan jelah kot.
 
1) Restoran Selera Sambal, Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang
 
adik aku kata, ni restoran kegemaran diorang (budak2 Loders Crooklan). Restoran ayam penyek biasa je, nothing fancy, nothing hipster.
Harga agak berbaloi-baloi. Bayangkan kami oder satu set udang & sotong penyek + empal penyek dengan air, harga below RM 35 kalau tak salah. Satu set makanan around RM 8. Banyak pulak tu. Tengok portion sotong dia tu.
 
 
Nasik bentuk love lagi..


2) Jalan Dhoby, JB

ni tempat hipster tau. Banyak hipster café around ni. Aku saja je jalan-jalan sebab tempat ni ada macam Arab Street, Singapore sikit-sikit. Diorang preserve bangunan lama dan cantikkan tempat ni.


colours of rangoli

art gallery tu tutup, tak dan usha
Restoran apa ntah
Mariners Café- katanya menarik


3) Chaiwalla & Co
 
Jangan risau, dekat KL pun ada. Sebab cuaca panas, kitaorang pun stop la untuk minum. Katanya ni containers café yang pertama seumpanya di Malaysia. Siapa yang pernah kerja site (macam ai), tak la heran sangat, kami bekerja,makan,tido dan solat dalam containers/cabin ni. haha.
 
Tapi kelainan konsep layak dipuji. Air dia? sedap la lagi Chatime kot 
 


Thai tea kot, ke thai coffee ntah. dah lupa. Harga RM 7.90.T_T


4) Salahuddin Bakery

Bakery yang wujud dari zaman dulu kala dan masih mengekalkan tradisi dan resipi asli ( yelah tu, aku hentam je). Ni memang lejen. Roti dia memang la tak fancy macam Tous Les Jours ataupun The Loaf, tapi keazaman pakcik Salahuddin layak mendapat tepukan.
Aku try jugak beli dia punya cream horn, cream puff dan roti bulat biasa tu. Sedap !!


Option yang ada
Keratan surat khabar.


5) Pot's Industries

Lokasi dia dekat-dekat dengan Danga Bay. Katanya ada 2 Pot's ni kat JB. Aku pergi yang tepi jalan & standalone building. Adik aku la beriya-iya ajak datang sini. Layankan jelah.
Masa aku datang ni ada sessi meet and greet. meet and greet apabenda ntah, beberapa orang datang, kumpul  kat satu meja dan perkenalkan diri masing-masing. erkk!! what the what. Artis ke ape ke takde pulak. Instafamous ke aku tak tau  la kan.

Kafe ni memang lawa. Makanan pun agak sedap. Kami just order air, buffalo wings dan chocolate cake apa ntah. Semua harga around RM 58 ++






iced cappuchino kot

iced chocolate
buffalo wings yang sedap
 

 
so, sesiapa yang datang JB, bolelah mencuba.

Thursday, December 11, 2014

Melbourne, Australia-Summary

Assalamualaikum

Makanya tamatlah cerita aku di Melben.
seriously, semua ni rasa macam mimpi. Macam aku cakap haritu lah, dengan kedudukan kewangan aku sekarang memang susah aku nak memasang impian ke Negara menggunakan currency dollar dollar bil yo. Bila sampai sana, balik dengan selamat dan tak ada adengan menggosok card credit, rasa syukur sesangat.

Ok lah, to sum up this whole trip, aku tuliskan beberapa perkara la untuk panduan/pedoman di kemudian hari. Tips ini kiranya from noob to noob la ye.

1) Budget
Macam aku bagitau, aku untung sebab ada kawan. So, budget aku ni tak kira la accommodation kan
Roughly, budget aku ialah:

i) skybus (return) = AUD 30
ii) Attraction ticket and tour package = AUD 154++ (GOR tour, Phillips island wildlife park, Melbourne museum, Eureka Skydeck dan Melbourne Aquarium)
iii)Myki Card = AUD 6+ top up AUD 30
iv)Souvenir+ misc. =AUD 65
v) Food =AUD 100 or less (tak sure)
vi) Yes Optus sim card + Top up = AUD 15
vii) Kereta sewa + minyak + tol = AUD 83
viii) Correlle = AUD 70++ ( tak kira, ni duit asing)

Total semua lebih kurang AUD 468.

Budget asal aku ialah AUD 500. Sebab banyak sangat attractions yang aku tak masuk macam puffing billy, pennys chocolate factory dan Fitroy Garden, tu yang jadi kurang sikit. Food tu aku rasa macam less than AUD 100 sebab banyak kak Azma sponsor hehe. Makan kat luar dalam 2-3 kali je kot. Coffee dan junk food je banyak beli sendiri. Masa aku pergi ni, kadar tukaran wang hanyalah RM 2.95 kalau tak salah. Cuma, kepandiran aku membawa cash AUD 300 menyebabkan aku kena withdraw money dari ATM dan kena charge AUD 3. Ada jugak aku bayar guna debit card dan tukaran dia tinggi sikit. RM 3.20 ++. ciss.

sim card. call, sms dan 500MB internet untuk kegunaan selama 5 hari


2) Itinerary
ni aku ralat sikit. Padahal aku ada masa yang sangat panjang untuk prepare good itinerary. Tapi takpelah, yang berlalu biarkan pergi haha.
Aku spend masa 2 hari je kat CBD which is sebenarnya tak cukup !!..tak puas tau sebab CBD tu sendiri banyak sangat attractions yang menarik. Rasa ralat jugak tak sempat pergi St. Kilda, Royal Botanical Garden, masuk dalam Royal Exhibition Building, Immigrant Museum dan Art Centre. Paling ralat tak dapat tengok graffiti dekat Union Lane dan pergi Shrine of remembrance.
Don't get me wrong, I really have a good time. Cuma bila teringat, menyesal sikit la.


3) Tips Penjimatan
aku bagi hint je lah. Aku pun takdelah jimat mana pun masa pergi sana.
i) Coffee - dekat 7E AUD 1, kalau cafe' biasanya AUD3-4. Coffee 7E dia sedap sebab gourmet coffee. Bukan bancuh 3 in 1 tau. Takpun beli je coffee dalam kotak/botol. Sedap jugak. Murah pun murah. 600ml lebih kurang AUD3-4. 600ml tu, boleh berulang-alik p toilet 3-4 kali.




ii) Barang dapur (kalau nak masak) - Coles/Aldys. Raw food dia agak murah. Sayur-sayur dalam AUD 2-3, Roti AUD 2-3, Pancake Mix AUD 1.50, strawberry AUD 1-2. Daging or ayam kak azma kata dalam AUD 8/kg. Sayur-sayur kat QVM pun murah jugak

strawberries dekat QVM, AUD 5 je

iii) Drinking water - dekat OZ ni, 500ml mineral water harganya AUD 2-3 tau. So, bawakla botol air. ambik air kat water cooler siap-siap.

iv) Makan luar - yang ni tak dapat la nak nolong. Harga makanan standard je. Tapi portion memang besar. Turkish Kebab AUD 9 tu boleh share 2-3 orang, Fries saiz besar pun boleh kongsi 2-3 orang. Calamari and fries semangkuk AUD 10 bolelah nak share 2 orang. Restoran makanan Melayu aku tak try langsung. So, tak pasti portion dia macammana.

iiv) Transportation- Tram ialah pengangkutan utama di dalam CBD. Train pulak ada by zoning. Kalau boleh elakkan tinggal di kawasan yang berlainan zon supaya jimat sikit. Sebab semua aku main touch Myki. Aku tak pasti actual fare untuk tren. Macam aku berulang alik 4 kali dari Clayton ke CBD (southern cross) dan naik tram untuk 2 hari, total pengunaan Myki tak sampai AUD30. Tram pulak hanya touch myki ketika naik sahaja dan last sekali (dah rasa taknak naik trem dah untuk hari tu) baru touch masa turun. Naik city circle tram ialah free dan dia pusing kebanyakkan attraction di CBD. Tapi agak lembap. Aku rasa tak payah la naik teksi dalam CBD sebab kebanyakkan attractions memang accessible by tram dan walking distance dari tram stop.

Kuncinya, takyah convert kepada RM. walaupun kadang-kadang aku terconvert jugak, namun aku perlu tabah..hahaha


4) Solat
Sepanjang kat sana, aku "cuti" so, tak merasa la solat di Negara orang. Biasanya kak Azma bawak kitaorang solat dekat baby changing room. Masa dekat GOR, Zu solat dekat taman je, di sebalik pokok-pokok. Jangan lupa bawak botol kosong untuk kegunaan di toilet dan wudhu'
Kami ada satu botol yg dah kepek.kitaorang panggil "botol jamban". Botol jamban tersebut menamatkan tempoh tugas masa pergi mornington peninsular sebab zu bagi hilang tutup dia.


5) Shopping
well, memang jarang lah aku bershopping di negara orang (mahupun di negara sendiri). Tapi kalau suka shopping, di Melbourne ada beberapa DFO (direct factory outlet). Kalau sale memang rambang mata jugaklah. Masa aku datang ni winter clearance. So, taklah inzal mana sebab Malaysia takde winter. Tapi memang murah jugak. Knitwear dalam AUD 15 keatas dan berkualiti. Baju baby pun boleh tahan, ingat nak rembat untuk Adam sehelai dua, tapi banyak baju winter la pulak. Ada yang lebih kurang harga kat Malaysia je.
Kalau ibu-ibu, boleh guling-guling la dalam kedai Corelle. Murah oi. Aku beli 1 set 18 pcs hanyalah AUD70. Lebih kurang RM 210. Kalau di Malaysia dekat 400 kalau tak salah (ke salah?)
Sebenarnya mak yang kirim dan bagi duit untuk beli haha. aci tak? Kalau bajet aku tu, souvenir yang aku mampu bawak balik ialah FM je lah.

ni kalau mak aku datang, mau bertapa dalam kedai ni



So, akhir kata
Aku rasa Melbourne sangat awesome dan worth to visit. Hopefully suatu hari nanti aku dapat datang balik kat sini dan lepak-lepak macam Anthony Bourdain dalam rancangan The Layover. :-D






dzuli

Melbourne, Australia-Part Finale ( Docklands & Balik)


Assalamualaikum..

InsyaAllah ni episode terakhir Melben ni
phew...sebenarnya boleh je pendekkan cerita tapi saja jelah tulis panjang-panjang macam jurnal supaya memori yang indah ni dapat retrieve balik  bila-bila yang kita nak kan.

So, destinasi terakhir kami ialah Docklands. Nak pergi St. Kilda dah macam tak sempat + dah gelap.
Bila spring, malam cepat. around 6-6.30p.m tu dah maghrib. Seperti yang diketahui umum, melben ni bukan macam KL, perniagaan banyak dah tutup around pukul 5-6 p.m.

Nak ke docklands ni senang je, naik je trem ke Docklands/Eitihad stadium.
Docklands ni macam tempat parking kapal-kapal mewah le. Macam dekat PETRONAS Quay Langkawi tu. ditambah pula dengan pemandangan Eitihad stadium dan bangunan-bangunan modern disekelilingnya.
Ada duit lebih+ keyakinan lebih, bolelah dinner dekat restaurant2 yang ada dekat sini. mesti best sebab cantik. Tapi kawan aku kata, kebanyakkan restoran dekat sini ialah fine dining so faham-faham la dollar-dollar bill yo yang terpaksa dibayar kan.



 
Eitahad stadium- Justin Timberlake buat concert kat sini seminggu dua lepas aku balik dari Melben
Parking kapal-kapal mewah & separa mewah
cantik la pulak curtain walling kaler pepel
Restaurant atas air- cantik!!
bot-bot lagi
bar-bar, kafe-kafe dan tiang lampu
Jambatan apa pun aku tak tau
arca ala-ala kadar





lepas menikmati pemandangan Docklands ni, masanya tiba untuk kami pulang ke tanah air.
walaupun agak awal lagi, tapi sebab hari yang dah nak gelap dan ala-ala nak hujan menyebabkan kami terpaksa mengakhiri penjelajahan Melbeourne CBD.

Kami kembali ke Southern Cross Station untuk ambik bag sebelum ambik SKybus ke Tulla Airport.
Tapi sebelum tu sempat jugak la jalan-jalan sikit usha pemandangan maghrib dekat CBD. Waktu ni ialah peak hour orang balik kerja, so agak busy sikit.


Grand Hotel Melbourne bersama jabatan ala2 KTM la kalau kat Malaysia ni ( tu sebab ada arca tren terbalik tu)


Masa ni la rasa dah syahdu...1st time aku p cuti rasa malas nak balik. kah kah!! (tu belum sampai Scotland lagi tu)

sampai je southern cross station, aku melayan perasaan buat kali terakhir (buat masa ini) dekat bangunan favourite aku.Ntah la kenapa aku berkenan sangat dengan Southern Cross Station ni. Mungkin bagi aku la kan airport/train station/bus station memegang lebih banyak story pasal travel, pertemuan & perpisahan.
Gituh !! (Akukah yang menulis ni? ke alter ego aku?)


Sebab ada banyak lagi dollar, kami bersoping di Woolworth dalam Southern Cross ni. Beli tim tam la, beli coffee la, chocolate la.

Southern Cross Station di waktu malam. Ni bangunan faveret aku di melben.
Dalam Southern Cross Station

beg yang beranak secara moderate. maklumlah bawak duit sikit je haha..
Sedap !!!, salah satu hasil tuaian dekat woolworth


.
Around 7.30p.m camtu kitaorang dah surrender, terus pergi terminal, ambik SkyBus ke Tulla Airport. walaupun masa panjang lagi sebelum flight kami pukul 12.45 a.m.

Dekat airport takdelah gambar, camera semua dah simpan. sempat la jugak dinner dekat airport. kitaorang makan McD je. Zu makan fillet o fish, tetiba la kan aku takde selera makan, aku just order Muffin and coffee je.
Masa beratur nak check in sempat la borak-borak dengan beberapa budak Malaysia, tapi belajar kat India umur dalam lingkungan 20-21 dan datang ke Sydney-Melben untuk jalan-jalan. Huntungla korang, aku ni umur 30 baru sampai melben .

Around pukul 11 kitaorang masuk departure hall. Maklumla kena lalu kastam 2-3 kali. dah la jauh pulak gatenya. Aku ada beli pancake mix dengan maple syrup, kononnya nak buat breakfast dekat rumah kak Azma, last-last tak sempat makan pun, so buh la dalam beg souvenir yang aku tak check in. Lalu scanner, beg aku kena selongkar sebab ada liquid. Baru ingat pasal maple syrup tu. Maple syrup kena rampas, tapi pancake mix dia bagi lepas. Siap pesan dekat aku " go back home and make a good pancake" hehe.

 Masa ni aku dah start lapar. Usha la sekeliling kot-kot ada benda yang boleh dibeli. Hungry Jacks macam dah nak tutup, convi shop jelah ada. Last2 aku pasrah sebab ada book meal dalam flight.

Around 12.45 a.m kami meninggalkan bumi melben. Masa balik ni, seat sebelah aku kosong. lega vontot boleh bergerak bebas.

Around 8.00 pagi kami sampai ke bumi Malaysia dengan selamat.
Tamatlah pengembaraan kami, walaupun banyak hiccups tapi aku bersyukur semuanya selamat.

so, sapa yang ada rasa nak pergi Melben, silakan!!! berbaloi2





dzuli