Monday, April 27, 2015

Bali 2015- Part III ( Manik Abian Agriculture & Tanah Lot)

Assalamualaikum,

Sambung balik cerita Bali
Lama sikit interval sebab sangatlah busy dua tiga menjak ni.
sangatla malas pun betul jugak

Selepas lunch dekat Mount batur, hujan lebat pun dah mula turun,
tapi, kami masih gigih mintak Zainal berhentikan kami dekat Ladang Kopi Luwak,
mana sah datang bali (1st time) kalau tak pergi ladang kopi luwak kan.

Driver kami bawak dekat satu Ladang nama Manik Abian Agriculture. Ada banyak ladang kopi macam ni area kintamani dan ubud. Rasanya depend kepada driver/tourist guide masing2 untuk bawak yang mana satu.

Hujan masih lagi lebat, budak-budak ladang ni siap jemput weolls dengan payung lagi.
Tapi, sebab hujan ni, tak dapat la nak tengok musang luwak tu. Just sempat tengok pembuatan kopi luwak,minum welcome drinks dan beli souvenir je sikit. welcome drinks ialah flavored coffee and tea. Ada coconut coffee,vanilla coffee, ginger tea dll.
bagi aku Coffee bali ni rasa dia light sikit berbanding coffee kampung biasa. Kopi luwak aku tak try pun. takde keberanian lepas tengok tahik musang haha


Biji kopi dari tahi musang yang dah bibersihkan. Not so gross looking kan?
makcik ni tengah goring biji kopi
Tempat minum kopi. kalau tak hujan, konpem kitaorang dah duduk kat anjung ni
 
bawah ni ladang kopi dan musang luwak ada kat dalam ni
kitaorang duduk sini sebab ada bumbung
Welcome drinks percuma. Kalau nak try luwak/peaberry coffee baru kena bayar
souvenir shop. Ada la beli-beli sikit walaupun kurang murah.(jatuh cinta kat vanilla coffee sebenarnya)

Budak-budak jaga kedai ni memang friendly, sempat la sembang-sembang sikit dengan diorang. Diaorang cerita, gaji ciput je kerja tempat macam ni. Kalau nak kumpul duit pergi Malaysia, 30 tahun baru cukup. Insaf kejap aku dengar.

Lepas tu kami bergerak ke lokasi yang menjadi highlight di Bali iaitu Tanah Lot untuk sunset.
sebelum tu berehenti solat dekat masjid on the way ke Tanah lot tu.

masjid standard di Indonesia. tempat wuduk wanita pun open je

Sampai je kat Tanah Lot
wah!!
Wauuu!!!
cantiknyaaa, subhanallah. Hakisan dekat batu-batu ni pun ada mengingatkan aku dekat Loch Acc George & GOR  Melben sana. So, tayah gaduh-gaduh nak pegi Melben, boleh datang ke Bali dulu (dekat dan murah sikit hehe)


ada temple
serius macam dekat Lord Arc George. Tapi kami tak turun
tudiaa Pura Luhur. Ramai manusia


 


Kalau nak naik kat situ, kena renjis2 dulu dengan pekerja pura. Kami tak naik

ombak kuat. sampai basah2 baju budak2 yang main dekat tepi


Aku rasa Tanah lot ni memang wajib pergi kalau dah ke Bali. Lantak la very touristy ke apa ke, memang puas hati. Tapi sebab haritu hujan, sunset memang ala kadar la.

Kami bergerak meninggalkan Tanah Lot lepas hari dah gelap dan terus balik ke Kuta. Sebelum tu berhenti dinner dekat Restoran Ayam Tulang Lunak Malioboro ( tiba-tiba sampai malioboro, Jogjakarta pulak)
Sedap jugak la tapi quite pricey. Makan 4 orang harga dalam IDR 500K. Salah kami sebab ambik ayam 1/2 ekor/ person sebab waiter tu kata ayam kecik. 1/2 ekor tu untuk seorang makan. Aku rasa, kalau 3 orang ambik  1/2 ekor pun dah cukup.


Minuman wajib- teh sosro

aku tak ingat la nama2 menu. Ikan tu sedap


so, tamatlah hari pertama di Bali. Balik hotel sempat la pulak oder SPA room service macam orang kaya-kaya haha..
Takde maknanya, full body massage baru IDR200K. Ok sesangat dah tu

bersambung...

dzuli

9 comments:

  1. Kopi luwak sedapp...tp org kaki ngopi ckp xsdp sbb kafein Kureng...dia bgus utk ksihatan...gituuu...tp aku suka sbb wangi...hahaha sila abaikan ketahikan dia tuh wei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke...mebi suatu hari nanti aku try. Kat penang pun dah ada hehe

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. best ni dapat try kopi free...dah ler aku hantu kopi

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang menarik tu...tapi kami kena la share 4 orang.
      high 5, sama la dengan aku..

      Delete
  4. Salam. Hee chantek kan tanah lot ;p

    ReplyDelete
  5. Aku rasa kita gi tempat kopi luwak yang sama sebab benches tu aku kenal. Kan Tanah Lot memang lawa! Aku suka je tengok tapi 2x gi, 2x juga sunset nan hado. Pasrah!

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. beb..
    lama tak singgah sini aa..
    bak mai secewen kopi luwak..

    senja Tanah Lot memang keren!!

    ReplyDelete