Monday, November 23, 2015

autumn sonata, seoul - part 2 ( Jongmyo shrine, gwanghwamun square)


Assalammualaikum

Hari kedua di seoul. semangat membara semuanya. Pagi-pagi dah bagun, solat da bersiap. Breakfast sikit sebelum keluar. Desinasi pertama harini ialah Jongmyo shrine. Aku tak perasan sangat tempat ni, lepas tengok video "25 things to do in Seoul", aku letak dalam itinerary. Lepas tu, masa Ean check in dlm FB, keluar la sebijik gambar Lee Min Ho dekat tempat ini (iklan tourism korea yg sangat cool, sinematografi lawa gila), lagi la semagat membara nak pergi.

sebab tren depan GH je, lenggang2 kangkung la, naik tren dan stop dekat stesen (tak ingat stesen mana)
dah keluar dari stesen, proses mencari tempat tu. guna google map boleh pulak dia x leh recognize walking distance, pusing2 jugak dan tanya orang. Jumpa la  akhirnya. Rupanya tempat ni hanya boleh masuk without tour guide pada hari sabtu sahaja. Kira kitaorang bertuah la jugak sebab tak pernah baca pun info ni. Bayar entrance fee KRW 1000 je. Bukak pukul 9.00 pagi.


tickets for 3

Pukul 9, terus je masuk dalam.
sedikit info: Jongmyo is the oldest and most authentic of the Confucian royal shrines to have been preserved. Dedicated to the forefathers of the Joseon dynasty (1392–1910), the shrine has existed in its present form since the 16th century and houses tablets bearing the teachings of members of the former royal family. Ritual ceremonies linking music, song and dance still take place there, perpetuating a tradition that goes back to the 14th century.-website unesco

pakaian dan alat2 masa upacara keagamaan
dedaunan yang belum bertukar colour
Gate
 


Yang menarik ada video tayangan camne upacara keagamaan tu dijalankan masa zaman kesultanan (sultan ke) zaman dulu2 dalam bentuk animasi. Kira aku yang tua ni pun tertarik, apa lagi budak2 kan. Zaman tu diorang mengamalkan ajaran Confucius.

Sampai la dekat tempat yang iklan tourism korea tu. NO ENTRY okey.
camne Lee Min Ho boleh masuk? ini tidak adil, pulangkan duit kami!!! gitu meroyan
Tapi menyedari diri bukan warga Korea ataupun artis, maka pasrah jelah

ni la tempat LMH posing T_T
Pavillion tempat acara keagamaan
ni macam main building la

Baca dekat information board tu katanya raja akan masuk belah kanan, rakyat masuk belah kiri dan spirit akan masuk melalui pintu depan. Spirit apakah?
gitulah kepercayaan diorang, baca jelah buat tambah pengetahuan.

sebenarnya dalam ni agak cantik la, macam tak percaya je tempat ni tengah2 bandar. Camne la diorang preserve tempat2 camni eh.

sini dah tukar kaler, excited sikit la
boleh pulak pakai baju sama kaler. Janji pun idak


Dah setel semua tu, kami gerak ke lokasi kedua yang dalam itinerary kami iaitu gwanghwamun square. Tujuan asal nak ke gyeongbokgung palace. Naik tren dan turun je dekat gwanghwamun station. Kebetulan ada acara apa tah sempena kemerdekaaan (kemerdekaan ke?) korea. banyak cultural events, ada perarakan dan ada something macam gerai2 jualan. layan je la

merasai kehebatan korea public transport. Hazab kalau stesen yg takde escalator.

perarakan apatah, ada nyanyi2

admiral yi sun shin
 
The great King Sejong
susah gak nak bergambar kat sini, ramai

dekat belakang patung King Sejong tu ada macam muzium la untuk mengenali dua orang Hero Korea ni dengan lebih dekat. Masuk la, layan sikit. Kak Yang ni suka tengok periodic drama, memang dia kenal le King Sejong ni. Siap boleh terangkan kat aku lagi. King Sejong ni la yang memperkenalkan huruf2 korea, matawang dll.

very interactive



 
ada ahjumas dok menari2 jugak

bersambung...



dzuli

11 comments:

  1. Replies
    1. tq abang meng... white balance, tak balance2 lagi

      Delete
  2. dzu, kenapa derang tutup tempat tu? baru berangan nak singgah huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat mana? shrine tu? tak tutup, cuma hari lain kena masuk dengan tour. tour yg mcmmana tak pasti la pulak.

      Delete
    2. Ha memang kena masuk ngan tour kalau hari selain Sabtu. Kitorang aritu join tour Japan. Masak ah arigato2 sokmo. Aku meroyan gak sebab dah berangan nak posing ala Minho kat tempat shrine tu. Hampagas betul, angan ku musnah.

      Delete
  3. diorang bab2 jaga tempat macam ni memang aku salute habis...buat kita berminat nak masuk dan tengok

    ReplyDelete
  4. pendek nau lah cerita...

    gambau cantik tapi..

    kalau masuk dengan guide tu mesti le bebayau kan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, tengah "M" doc, pendek jela
      tak sure pulak pasal bayaran dengan guide tu cmne..

      Delete
  5. tempat LMH bergambo tu takleh masuk..cantik tmpat tu kan..promo hebat...hihi...

    ReplyDelete
  6. ko pi muzium tu takpi yg tulis2 hangul ker...best gak...tgk video dia lg...hehe

    ReplyDelete