Tuesday, December 15, 2015

Autumn Sonata, Seoul - Dalkom Guesthouse

 
Assalamualaikum.

harini nak share info pasal Dalkom Guesthouse, satu GH yang kami stay masa kat Seoul haritu. Aku agak berpuas hati sebenarnya dgn GH ni. Lagipun tengok ada banyak lak gambar GH ni, aku ni sebenarnya tak berapa rajin ambik gambar-gambar tempat aku stay, melainkan kalau cun ataupun lain sikit dari yang lain.

Jumpe dalam booking.com, tengok rating pun macam menarik. Tak puas hati lagi, semak pulak review dalam TA dan akhirnya bukak Trivago untuk cari cheapest deal. #Gigih
Dapatla deal through Expedia dengan harga RM 505 untuk 2 malam, 3 orang. Ada dua cawangan Dalkom ni, satu dekat Chungmuro dan satu lagi dekat Dongdaemun.

yang aku perasan, aku book 2 GH kat seoul ni, lepas je secure booking terus pihakk GH hantar emel yang ada map, tanya bila sampai, perlu tak airport transfer dll. Aku agak kagum sikit la bab-bab ni, selama aku dok booking through agoda ke, booking.com ke apa ke, tak pernah pulak ada emel dari pihak hotel tu sendiri

Lokasi GH ni agak tersorok belakang-belakang kawasan kilang-kilang kecik, tapi bila dah sampai jalan besar, ok je. Banyak Coffee House around ni, Café Benne, Hollys Coffee, Paris Baguette, Toms and Toms pun ada. 7E pun dekat. Tapi kalau balik malam, lalu belakang kilang tu macam scary sikit la, sunyi dan banyak ajusshi tengah minum soju. Tapi selama kami stay, aku rasa ok je neighbourhood tu
 

location map pihak GH bagi

Keluar je dari exit 8 chungmuro station tu, jalan straight kedepan. Nanti akan nampak signboard diorang. Jangan risau

Masa aku sampai, disambut oleh staff dia nama Jamie, dia pun terangkanlah sikit house rule. Ada password untuk masuk ikut main door tu, coffee and tea all day, kena basuh pinggan dan cawan sendiri lepas makan. Towel pulak boleh ambik sendiri kat bawah. Harus diingat towel kecik macam face towel tu huhu. Kawan aku kata "tutup atas, bawah nmpak, tutup bawah, atas nampak" huhu. Bawak la towel sendiri.

Wifi sangat A. laju dan setiap floor ada

 

bersih, ada map, pamphlet
bilik. takde gambar penuh
kecik sikit le

untuk tiga orang, dia just bagi katil yang boleh tarik-tarik tu je, so, bila tarik mmg takde space langsung haha..nak pergi toilet pun kena pijak katil member aku. Toiletteries ada sabun je, bilik air besar gila. Hair dyer, peti ais, TV pun ada.
 
kat bawah, ada water dispenser 3in 1 coffee dan Tea boleh minum setiap masa. yang lain2 ada masa pagi je
simple breakfast disediakan. Ada roti, cereal, coffee
breakfast dari pukul 8-11 pagi je
ada tempat lepak-lepak. Vending machine pun ada

GH ni ada dorm untuk perempuan je. Takde mixed dorm mahupun dorm lelaki. Jamie kata diorang tak nak galakkan lelaki stay sini haha. Feminist much? tapi untuk keselesaan kaum wanita kot. Masa aku checkout, Nampak ada mat salleh lelaki check in kat sini, private room agaknya.

Staff jugak boleh tolong book kan teksi untuk korang. Tambang KRW 70000 per taxi.

Kesimpulannya, aku sangat berpuas hati dengan GH ni. Walaupun jauh sikit dari hype area, tapi aku rasa ok je.



dzuli

2 comments:

  1. ehehe macam nama kedai kopi kan.. pegi ramai2 xpa duk sorok2 sket.. kalo sorang tu scary gak la.. eheh.. bagusnya kopi tea all the time..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..macam nama dal.komm tu
      betul, kalau sorg2 scary jugak, tambah lagi malam2

      Delete