Wednesday, December 9, 2015

Autumn sonata, Seoul - Part 3 (Namsaegol Hanok Village,Nandaemun, Myeondong dan Eid Restaurant)

Assalamualaikum

hari ketiga dibumi Seoul, Korea.
Harini kami tukar guesthouse. Selalunya, bila travel aku ngan Ean akan ambik satu hotel yang best sikit semalam dua. Rejuvenate katanya. Untuk trip ini pun tidak terkecuali. Untuk malam ketiga dan keempat kami memilih Dalkom Gusthouse, Chungmuro pula. Faktor pemilihan berdasarkan lokasi, harga dan kecomelan. Untuk Dalkom ni nanti aku buat entry khas  (kalau rajin).
Pagi-pagi buta dah check out Dongdaemun inn dan naik tren ke Chungmuro station. Rasanya selang 2 station je dari station Dongdaemun Culture & History park tu.
sampai ke station Chungmuro, keluar Exit 8. Macam biasa, 3 orang semua geografi dapat C masa tingkatan 3 dulu, so sesat la sikit. Padahal sepatutnya, keluar exit 8 tu straight je.

Sebab masih awal, budak Dalkom ni suruh tinggal je beg. Lepas ambik kunci, tinggal beg dan briefing sikit pasal peraturan rumah, kami ke destinasi pertama untuk hari ini iaitu Namsaegol Hanok Village. Ya, Hanok village lagi.
Mula-mula takde plan pun nak pergi namsaegol ni, tapi sebab dekat Bukchon semalam takleh masuk dan menghayati interior rumah Hanok dan jarak Namsaegol yang hanya sepelaung dari Dalkom GH tadi, kami pun pergi la usha2 sikit.

Masuk free dan dibukak dari pukul 9.00 pagi sampai 5 petang rasanya.

sementara tunggu bukak, ada burung merpati

Wishing well la pulak

tempayan tempat buat kicap la gochujang la (agaknya)

ni, sapa suka tengok periodic drama mesti tau. ala2 bilik bacaan

kampong ditengah bandar

sini lebih traditional dan asli berbanding Bukchon

gate dia pendek.. (feeling tinggi lampai la konon)
Ada satu perkara aku tengok kat sini,  masa aku datang ni sangat ramai pelancong dari China, maybe diorang punya musim cuti ke apa ke aku tak sure pulak. Ada la tulis no entry dekat rumah-rumah ni. Setakat duduk ambik gambar boleh. Tiba-tiba ada ank cina tu naik atas dan berlari-lari atas rumah ni, parents dia pulak macam takde effort pun nak larang anak diorang. Datang ajuhshhi penjaga sini kot, tengking budak tu dalam bahasa Korea. Kuat gila, aku pun cuak dengar. Memang senyap sunyi, semua diam
Aku sengih2 je, dalam hati "rasain lorh" haha

Aku pulak jadi takut tengok ajusshi tu, masa aku jalan-jalan lagi, jumpa dia dia senyum je kat kitaorang. Kesimpulannya, behave la, budak2 memang la tak faham tapi kita sebagai mak bapak budak kena la jaga sikit anak2 kita kat tempat orang.



Dah habis jalan-jalan kat namsaegol ni, kami nak pergi Nandaemun Market atau tempat kegemaran rakyat Malaysia hehe. Jumpa la ajuhma jual kuih ikan, Beli, tapi sedap lagi kuih bunga brader kerek kat Insadong semalam.

bahulu ikan. Tak berapa sedap, kurang chewy
rupa-rupanya Nandaemun market tutup hari Ahad, tapi ada la jualan kat luar-luar ni. Boleh la..
Sempat la sambar T-Shirt, Kkultarae dari ajuhsshi Afdlin Shauki (viral di FB suatu masa dulu). Ada jugak penjual boleh cakap melayu sikit-sikit. Ha, nampak kan? betapa kuatnya influence pelancong Malaysia/Indonesia kat Korea nih.

banyak kedai tutup

termakan jugak weolls dengan kerenah brader ni. terus beli 4 kotak sorang. Beli 10, free 2

baju-baju, souvenir, beg, kuih muih pun ada

Hajat nak beli brooch untuk mak aku pun tak sampai sebab tutup kan, lagipun tujuan kitaorang ke Nandaemun ni memang saja untuk tengok-tengok je.
Nampak lagi budak KTO, terus tanya diorang camne nak pergi Myeondong. Ha...Myeondong ni lagi satu kawasan yang sangat happening kat Seoul ni. So, sebagai first timer, harusla terjah
Budak tu kata boleh jalan je. Akak2 yang bendul dan berkekuatan kaki macam Captain America ni pon menapak le ke Myeondong itu.
sebenarnya boleh je naik tren dari Nandaemun dan turun kat Myeondong station, tapi menapak pun tak salah. Hilang lemak aku 500g sementara nak sampai.

Sampai je Myeondong, terus la jadi darat sekejap. Memang happening tapi masih la cantik dan modern. Paling monopoli ialah kedai skincare dan beauty product la.Semua pun tau yang Korean ni sangat obsess dengan kecantikan. Selain tu banyak jugak butik baju bajan dan coffee shop. Aku ada baca yang coffee korea ni sebenarnya macam down with water or banyak air la. Tapi kalau kedai tu cute, dessert dia sedap ada aku kisah haha. Kedai-kedai kat sini penuh gambar artis k-pop jadi model/duta or whatever.


Jea kata mamat kat dinding baju merah tu kumpulan EXO

coffee shop ada, souvenir shop ada, hotel ada
Lawa kan kedai2 kat sini
ada pulak perbarisan dari Union Pay, strategi iklan ni.
 
Lepas jalan-jalan, memang tak beli apa-apapun kecuali cilok sample facial mask haha, aku ajak diorang ngeteh kat mana-mana coffee shop area Myeondong ni. Eh, dah sampai sini mesti experience the coffee culture kan. Walaupun aku tau Ean lebih suka nak menghayati Myeondong puas-puan tapi aku dan Kak Yang telah meracun dia haha. Kami pilih Hollys Coffee. Sapa suka tengok k-drama mesti familiar dengan jenama ni. Lagi satu location hollys coffee ni memang strategic. Naik level 2-3 boleh la nampak pemandangan myeondong dari atas. Harga dia agak reasonable la berbanding LN semalam. Coffee and Belgian waffle dalam KRW 12000 macamtu. 
 
Belgian waffle agak sedap. Coffee rasa coffee la..biasa je.
Lepas makan ni, kami jalan sikit sikit lagi dan bercadang untuk lunch di Eid Restaurant. Jauh sikit la, dekat Itaewon sana. Aku rasa 2-3 kali tukar train nak ke itaewon ni. demi lunch kan.
Sampai itaewon, hazab nak mencari restaurant tu pulak. dah ambik map, Tanya bang polis dan masih la sesat. Kat sini bukit bukau dia mengancam jugak. Habis la tercerna Belgian waffle aku sementara nak sampai kt Eid tu.
Nak cari Eid ni senang je sebenarnya, cari masjid dan jalan kedepan lagi, Nampak Muree jalan depan lagi dan nampakla signboard merah menyala.
Disambut oleh budak melayu. Menu pulak diterangkan oleh Abang kacak bernama Saad. Sebelum ni aku memandang rendah je kekacakkan Saad ni, tetiba bila bersua muka, pergh..kacak hokey.
Macam pelakon korea nama Yoo Seung Ho.

Menu makanan ada 4 je, tunjuk dalam tablet je pun. yang authentic hanyalah bulgogi dan ssamgyetang. Yang lagi dua tu fusion. Jajangbap dengan apatah.
Opkoss la kami memilih yang authentic. Aku ngan Ean oder bulgogi, Kak Yang oder ssamgyetang.
Sedap rupanya ssamgyetang tu...rugi tak oder. Very fresh sebab soup.
Borak2 dengan budak melayu tu, sempat la dia promote tudung Eid la, guesthouse Eid la.

Kecik je reastaurant ni, nasib baik masa kami sampai orang takde
interior
ssamgyetang and bulgogi. sangat sedap. Banchan pun sedap
Hensem kan....tak rugi menapak jejauh hahaha

omija tea. Seasonal fruit di korea. banyak khasiat katanya. FOC
 
tengah makan2 datang la si Saad ni beramah tamah, tetiba la bagi kami rasa omija tea, siap tunjuk lagi omija tu camne. Sembang2 la sikit-sikit pasal tempat nih. Pandai ko kan saad, ko tau hati gadis2 Malaya ni mudah terpukau dengan Korean yang kacak. Nasib baik aku tak tergoda sangat.Yang dua orang tu aku nampak dah mencair umpama aiskrim dibawah terik mentari dah gayanya haha (ampun uolls).

kemain hepi wajah dapat bergambar ngan saad :-P

"sudah, mari balik", aku mengheret dua minah tu keluar dari Eid (drama je ni)
on the way balik, Nampak masjid yang tersergam indah, so berenti solat dulu. Masa dalam masjid ni dah masuk waktu asar, so kawan2 aku ni nak jamak kan, diorang solat la sendiri. Tetiba seorang akak Korean muslim ajak diorang berjemaah sekali. Maafla, aku pun x sure camne nak berjemaah dan jamak. Last2 Ean solat sendiri. Habis solat Kak Yang kena tazkirah tentang kelebihan solat Jemaah hehe.

masjid Itaewon. Alhamdulillah menjejak kaki kat sini.
The beuty of islam, masjid jugak jadi pusat bersosial. macam2 bangsa ada.
oh, di Itaewon ni memang tak macam korea sangat. Aku baca mostly yang stay kat sini ialah expats. Kalau tengok kedai2 pun memang banyak restaurant dan kedai runcit dari middle east. Halal food memang banyak kat sini. Orang pakai tudung pun banyak.

Masa nak balik, aku tak ingat kat stesen mana ada sorang Bangladeshi kot tegur aku masa atas travelator.  Dia tanya " korean saram?" or (are you Korean?) aku cakap la bukan then dia tanya lagi "muslim saram?" aku cakap la yes. pastu dia kata dia pun muslim jugak. Aku senyum je la..
budak dua orang tu tanya aku mamat tu nak apa, lepas aku cerita diorang kata "eh, apa tanya2 plak" then aku cakap "amboi korang, kalau saad menghela ok, mamat bangla nak beramah tamah pun x leh hahaha" 
*cerita selingan*


bersambung..


dzuli
 

8 comments:

  1. ehemmmm...patblas kali nak sebut nama saad kannn dlm nih....kawan ko je ke yang terpikat?ko tak ehhhh?tpi samgyetang tuh memang mengancam wehhhh...fuhhh rindu plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak..ko kan tau aku terpikat kat sapa hahahaha (beckham ye)
      kan..walaupun aku rasa2 je..tapi mmg best

      Delete
  2. haha tergelak aku bilamana ke ssangfan aku terhadap exo terbongkar disini :p
    time aku pegi Kai dah pakai winter jaket biru :)

    saad, saad je ko sebut, aku asal datang eid mesti bapak dia yg smbut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kai ke nama dia? mmg tak tau la aku.
      Takde jodoh la korang ngan Saad, patut la ko suka pergi Makan Resto hahaha

      Delete
  3. Saad oooo Saad !!! ahaha.. ada possibility x Saad baca ni ? dah macam Suho EXO pun ada..

    ReplyDelete
  4. alaa tutup ke.. kalo x mesti boleh borong bnyak2.. eheh memang peminat kuppi eh ? ehehe.. suka jugak tngk cafe2 diorang cute2.. nak cilok facemask tu ada tips x ? wakaka..

    ReplyDelete