Saturday, March 21, 2015

Bali 2015- Edisi Pengenalan

Assalamualaikum
 
Tanggal 11 Maret 2015, Alhamdulillah aku telah berjaya menjejaki Pulau Bali dan kembali ke Malaysia dengan selamat.
Seperti biasa, tiket diperam almost setahun (tiket mur-mur la kan).
 
Sebenarnya memang impian aku dengan Ean nak pergi Bali lepas kitaorang terjah Pulau Perhentian 2 tahun lepas. Tapi faham-fahamla, Bali ni kan top spot, nak dapat tiket mur-mur (aku punya standard murah) memang la susah sikit. Tetiba masa promo air asia around bulan 7 tahun lepas, aku recce jumpa la return tiket RM 270/person. Bolehlah tu kan. Untuk memeriahkan suasana, aku ajak Zu and Zu ajak kawan dia iaitu Mun.
 
Pelan asal ialah 3 hari full sebab flight kul-Dps ialah 7.00 a.m 11 mac. Tetiba air asia reschedule flight to 6.45 p.m. Sebab aku sengal, aku ingat 6.45 a.m, so aku rilex je la. sehingga sebulan sebelum tarikh baru aku perasan PM tu. Nak tukar, memang tak dapat dah, nak extend pulak kena bayar tambahan dalam RM170/person (termasuk segala mak nenek fees) untuk sehari je pulak tu. So, kata sepakat kitaorang carry on je. 2 hari pun ok lah kan. (pujuk hati)
 
Itinerary pulak macam biasa la, diambil dari Zara (thanks babe) dan Supir, dan di advise oleh Agip Roslan.
Supir pulak di suggest oleh Zara dan disokong oleh Agip jugak haha.
Nampak tak sumbangan 2 orang ni? Thanks banyak-banyak.
 
Supir kami ialah Yanto. Ni kira supir muslim yang fames di Bali. Harga berpatutan, service pun ok.
Kalau nak,  boleh email beliau dekat ytobalitour@gmail.com.
 
Hotel kami pulak ialah Ohana Hotel, Jalan Kubu Anyar, Kuta
Harga ialah RM 94/night/room. Booking thru expedia.com
Hotel kecik je, tapi bilik besar,bersih, lengkap semua keperluan. staff yang sangat baik dan peramah, welcome drinks sedap sampai kawan aku ada hati nak mintak lagi segelas hehe.
 
So, ada itin, ada hotel dan ada supir dah boleh start explore Bali.
Bagi aku, Bali sangat best. Mix of culture and nature. Bulding yang cantik-cantik kebanyakkannya mengekalkan ciri-ciri asli Bali Architecture (gate, monument, ukiran batu dll).
 
Industri coffee agriculture pun salah satu keistimewaan di Bali. Pantai takyah cakap la, endless choices. Patut la aku tengok mat salleh bawak motor & surf board macam dekat kampung diorang je.
 Pura (temple) aku rasa setiap 500meter pun ada. Kalau masuk mana-mana kedai pun mesti ada tempat sembahyang diorang which is aku rasa agama Hindu diamalkan dengan kuat disini. Bali juga dipanggil Pulau Dewa.
Makanan Halal pun takde la masalah sangat. Biasanya ada sign Halal depan kedai diorang. Kedai Babi Guling memang banyak, aku pernah tengok pasal Babi Guling ni dalam AFC rancangan Anthony Bourdain dengan Bobby Chin.
Aku rasa kalau betul-betul nak explore Bali ni, 2 minggu pun tak cukup.
 
So, detail akan aku cerita nanti. Siapa-siapa nak pergi bali boleh roger aku, aku nak pergi lagi sekali haha.
 
Kita layan gambar sikit, ambik mood dan #throwback
 
 
 
Silversmith on the way to Ubud
Puseh Batuan Temple
Tegalalang Rice Terrace-Personal Favourite
Lunch dekat mount Batur- sedap !!
Mount Batur
Solat dekat salah satu masjid. Masjid tak banyak dekat sini.
Tanah Lot. Breathtaking betul walaupun ramainya manusia
Tanah Lot lagi
Signboard Hotel, Depan ni ada kedai Babi Guling
Nusa Dua Beach
 
View dari Garuda Wisnu Kencana, Cultural Park baru di Bali.
Padang-padang Beach, Ramai sangat orang.
Uluwatu- Must Visit Place
Kecak dance- aku cadangkan untuk layan benda ni. Menarik!!
1st time overnight kat airport dan Ngurai Rai la airport yang bersejarah itu




dzuli

Friday, March 20, 2015

playing tourist- Penang, Part II (Penang Street art & Marking Georgetown)

Assalamualaikum

Aku tujukan perenggan diatas buat DJ

Asal usul dzulichan.blogspot
- Zaman aku akil baligh dulu, aku tersangat la suka tulis diary. Memang aku selalu ada diary untuk tulis macam-macam (jijiks betul jika difikirkan kembali). So, around 2009 aku start masuk alam pekerjaan. Sebab 1st serious job semua pun aku rasakan indah dan aku start tulis blog since then. Dulu2 blog aku ilmiah sikit haha, aku cerita pasal site management, segala mak nenek testing yang dibuat dekat site dll. Aku pernah jugak terjebak dengan wordpress dan livejournal tapi aku lebih suka BlogSpot yang mesra pengguna.
Around 2010, aku suka travel/jalan-jalan pulak. so, sampai sekarang aku masih la tulis pengalaman travel yang tak seberapa ni dicampur dengan sedikit royanan dan benda2 menarik yang aku rasa nak share.
Nama Dzulichan tu pulak sebab dulu aku tersangat la suka J-drama, J-pop segala. Bajet2 Jepun, aku bubuhla chan dekat depan nama aku. Itu je pun.
Take a breath and enjoy the view tu pulak tagline yang aku guna. dicilok dari lirik lagu Hoobastank -If I were you

sekian.


Okey, sambungan daripada part 1 haritu.
Sebab memang niat nak cari street art kan, maka kami gagahi jugak merayap. Tanya budak kerja kat camera museum tu sikit campur-campur dengan pengetahuan Kak cik tentang jalan-jalan area Penang, so jumpa la jugak beberapa street art. Kalau yang 3D daripada besi tu dipanggil "Marking Georgetown". Yang tu memang banyak, ada dalam 40 lebih dan scattered around penang. Marking gerogetown lebih menarik sebab ada cerita dan kadang-kadang ada yang bersambung dekat bulding sebelah, atas dll.


Ini dari Ernest Zacharevic- Kung Fu Girl namanya
Sebelah museum camera aku jumpa hostel ni. Cute.
Aku rasa ni pun hostel. Ni moments "kakak, ambik gambar weolls kat sini, macam ni"
ni dekat Lebuh Muntri. Ada cerita disebalik street art ni. Kena la baca untuk tau sejarah.
Tempat Jimmy Choo internship suatu masa dulu
Masuk Coffee & Chocolate Museum Kejap. Coffee Luwak RM 70 satu tin tu. Durian coffee tu tak sedap.
Museum Kesenian Islam Penang kalau tak salah.
ini pun dari Ernest Zacharevic- Uncle and rickshaw (kot, aku tak ingat)
Beca dekat Penang idoklah se glamer beca Melaka
Patah balik Museum camera dan makan kek. Kawan Kak Cik buat kek ni dan hantar dekat Exposure Café dalam
Museum Camera tu. Dijamin halal. Air tu ialah French vanilla latte dalam mug bentuk lense.
street art dekat Victoria Street
Tak ingat dekat mana, tapi dekat2 dengan street art ada buaian tu
Zaman dulu, polis dan bomba ialah orang yang sama.
Ni paling famous, kena beratur jugak kalau nak bergambar, Also by Ernest Zacharev

Lepas tu kami nak pergi Chew Jetty. Penempatan cina sejak mid 19 Centuries. dah jadi Unesco World Heritage site ni. Marilah tengok.

Jambatan Pulau Pinang dari kejauhan.
Salah tempat, yang kat sini hanya rumah orang dan bot-bot untuk tour
Yang betul kat sebelah dia je. kena jumpa signboard ni
Banyak orang jual souvenir
Kedai aiskrim yang cute. Kena beli makanan dulu kalau nak posing atas ni

Sepatutnya ada satu lagi mural dari Ernest Zacharev dekat sini, tapi dah terpadam. Maybe sebab dekat kayu kot, cepat sikit hakisan.


Lepas jalan kat Chew Jetty ni, kami pun beransur pulang. Nak pergi makan dekat Line Clear, beratur sampai 2 marhalah, kami malas dan makan je dekat Nasi Kandar Yasmin apa ntah yang so-so.
Sebab tak puas hati jumpa street art yang sikit, InsyaAllah program ini akan diripit haha..



dzuli

Monday, March 16, 2015

playing tourist- Penang

Assalamualaikum

ini cerita zaman tok kaduk, masa cuti hari wilayah dan thaipusam haritu.
Aku balik ke kampong seperti biasa (rutin bulanan). Kali ni drive la sebab balik dengan adik beradik yang lain. Sebab cuti panjang, aku, najah and kakcik pun plan nak explore street art kat Penang.
Kak cik memang warga penang, kampong aku pulak hanyalah 1 jam dari penang. Tapi, jarang la aku nak explore. Nasi Kandar Line Clear pun aku tak pernah rasa tau.

Pagi-pagi lagi dah keluar rumah sebab nak breakfast kat sana. Kak cik bawak kitaorang pergi Roti Canai Jalan Argyll. Lokasi dia dekat Jalan Argyll.
Sangat sedap. Kitaorang order roti telur daging dengan teh tarik. Aku cadangkan tempat ni la
Gambar roti canai takde pulak. Gunakanlah imaginasi sendiri


 
 
Lepas makan, kitaorang pun parking kereta untuk cari street art. Bawak map siap ni, tapii..semua tak reti baca map. Main hentam je jalan. Tiba-tiba jumpa Camera Museum ni. Try la masuk. Entrance fee RM 20 !!! bagi aku agak overprice sebab museum ni kecik je. Tapi maybe sebab private yang run, maka memang la mahal sikit kot.
 
Entrance Belakang
Cartoon Camera


Yang best, ada orang akan ikut kita, explain tentang asal-usul camera ni semua. Siap cerita cara guna, tahun berapa dikeluarkan dll. Ok la kan, takyah nak baca hehe.

Koleksi kamera Tunku Abd Rahman
First digital camera tahun 1975. Tapi seingat aku, kat Malaysia ni around hujung 90's baru digital camera masuk.
yang ni best. Khusyuk melayan
Camera yang digunakan untuk spying.
Machine gun-camera. WTH?
Dark room untk proses photo. Ingat tak movie shutter?
Masuk dalam bilik ni, umpama kita berada dalam camera

aku berkenan gambar ni. RM 300 rasanya.

Ni masuk dalam map Penang Street art

macam biasa, aku la official photographer diorang. gambar aku memang la sipi-sipi je
artis-artis/orang kenamaan yang pernah datang sini



So, bagi aku berbaloi jugak la RM 20 tu. Syok jugak. Cantik dan picturesque museum ni. Kalau datang ke Penang, bolehla pergi terjah.

Street art akan bersambung di lain hari/minggu/bulan..:-P


dzuli