Friday, October 30, 2015

Thailand, Chiangrai & Chiangmai- Part 3 (Doi Inthanon National Park)



Assalamualaikum

laju sikit tulis entry sebab excited.
Hari kedua di Chiangmai. Untuk hari ni kami booking Doi Inthanon National Park tour. Harga dalam THB 1200. Aku booking through website Chiangmai marvel travel.
Pukul 8.00 macam tu kitaorang turun breakfast dulu. Aku dah memang takde selera dah sebab kes semalam. Tengah makan tetiba tour guide dah sampai untuk pick up kami.

Kalau muslim dia tak bagi sosej, teh tu ialah teh bunga. Harum bangat

Tour van pun gerak la ambik ahli-ahli trip yang lain. Sampai kat Lanna Thai GH, satu pemandangan indah ada depan mata haha. Hari ni best sikit sebab tour bus tu maksimum capacity 13 orang tapi ahli tour ada 7 je. Aku, Ean, couple dari England, 2 auntie from NZ ngan pakcik dari spain, tak boleh cakap b.i (me habla no inglish).
Tour guide kami suruh panggil dia Banana. Nama betul dia aku tak ingat.
Tour ni mengambil masa sehari (8.00 pagi- 6.00 petang). Sebelum memulakan perjalanan, van berhenti dulu kat petrol station. Kebetulan dekat petrol station tu ada 7E dengan farmasi. Aku pun terus la pergi farmasi beli ubat, Nak beli ubat pun satu hal, pharmacist tak faham b.i. terpaksa la aku gosok2 perut. Lepas pergi 7E beli vitamin water& 100+. begitu sekali persediaan. Amazon coffee memanggil2 pun aku pandang sepi je sebab takut kopi jadi catalyst kan.

Dalam perjalanan tu, si Banana ni rajin bercerita pasal Thailand. Dia ni orang Bangkok, tapi tak suka stay kat Bangkok, so pindah le Chiangmai. Chiangmai ni big province, small city. Hujung tahun ada musim bunga gitu. Dia pun ajar la kitaorang sikit2 bahasa Thailand. Katanya loghat chiangmai & Bangkok lain sikit. Contoh "sawadikap", kalau chiangmai "sawadichauu~~~" lembut sikit haa.

1st stop kitaorang ialah Sirithan Waterfall. Ada platform je untuk tengok waterfall nih. Aku rasa kalau datang sendiri boleh je nak turun2 sampai bawah. Kalau tak salah  Sirirathan ni nama Raja Thailand.


sengetkan kepala sikit
Kena menapak sikit. sikit je..

Lokasi kedua ialah Karen Tribe Village. Masa tengok dalam web, kusangkakan inila kampong yang Long Neck tribe tu, excited jugak la nak tengok. Aku tau pasal long neck tu dari kecik2 sebab Abah bawak pergi Museum Negara, pameran "kecantikan something-something"
sekali, anggapanku salah, ini bukan Long Neck tribe village, itu kena join tour lain.

Tour guide aku cakap dulu2 hill tribe Thailand ni tanam opium (candu) so, lepas candu dah haram, Raja Thailand bagi funding supaya mereka tukar tanaman kepada coffee, sayur, dll..itu yang namanya "Royal Project Thailand" tu.

Banana ni cerita jugak yang dulu dia ada kawan orang hilltribe, hisap candu sama2, minum wiski sama2. tapi sekarang mamat tu jadi pensyarah Universiti Chiangmai.


walaupun rumah dari tikar, ada piring astro
Rice terrace belakang rumah

Kat sini banyak anjing, memang le harmless tapi haram. Kuasa la aku nak samak nanti. Makcik NZ tu la yang tolong halaukan untuk kami. Dia tanya " do you afraid of dogs?". Jawab je lah tak takut, tapi kami tak leh pegang ( I don't want to touch a dog, ok) Mana la aku tau anjing tu basah ke kering.

Tengah jalan-jalan, perut rasa tak best. tetiba "bluekk" aku muntah kat sini. Malunya muka I. Semua orang  like " are you ok?" "do you need a water?". Rasa macam nak lari nyorok belakang rumah huhu..
nasib baik ada toilet dan tak kena baju.

Kat sini ada jugak industry kecil menenun kain. Serius lawa kalau nak buat shawl (bukan pakai kat kepala) . Tak la mahal sangat, dalam THB 250. Makin besar makin mahal la. Tak mahal pun, aku mampu tengok je lah.

perempuan dan kain berpisah tiada-aku lah tu
Kakak2 tengah tenun kain sambil makan pisang

Dekat sini pun ada jual coffee. Local coffee yang diproses kat sini. Ramai jugak ahli tour beli. Sekali lagi aku tengok jelah

tu, anjing nakal
Sambil nbuat kopi, sambil pintal benang

Lokasi ketiga ialah Wachirathan Waterfall. Selain dari menikmati keindahan waterfall ni, kat sini jugak tempat menikmati lunch. Yang sini lebih hebat dari Sirithan tadi, plus banyak kemudahan macam tempat rekreasi la. Aku rasa ada port boleh mandi. Kalau nak turun bawah pun boleh, cuma licin sikit. Aku tak turun pun, pakai selipar je.




Lepas tu kami pun dipanggil untuk lunch. Masa book, dah inform dah kitaorang nak halal food/veggie. Dalam emel, dave( org yg jawab emel) kata diorang hanya boleh prepare vegetarian.
Tour guide cakap, dia rasa ayam kat sini Halal sebab dia Nampak logo halal kat plastic. Aku tak berani pulak nak makan.

Untuk kami diorang sediakan tomyam veggie, sayur goreng dengan telur dadar. Tengok tomyam akak dah serender. Perut pun tak selesa lagi, last2 makan granola bar dengan  buah je.
Masa lunch ni la baru borak-borak dengan ahli group yang lain. Couple from U.K (grace & Dan) dah travel together beberapa bulan. Diorang kata ni la moment paling happy bagi diorang. Makcik dari NZ tu baru beberapa minggu start dari Bangkok. Diorang pernah datang Malaysia tapi kat Sabah je. diorang semua cakap Chiangmai lagi best dari Bangkok sebab kurang serabut. Diorang dok cerita pasal style lintas jalan kat asian country ni, umpama mimntak nyawa kalau nak melintas. well guys, kami asian people guna "power of hand" hokeyyy

veggie lunch, makan je la dgn yaqinn

Dah kenyang lunch, tour guide cakap semua boleh tido sebab untuk sampai ke next stop around 40 minit lagi.

Dan, akhirnya kami sampai ke Highlights Doi Inthanon National Park ni ialah King and Queen Pagoda.
Pagoda je?
Pagoda bukan sebarang pagoda, ini pagoda kegunaan King and Queen Thailand, dedicated to the king and queens 60th birthday anniversaries. berada pada.........(tak ingat) dari aras laut. Sejuk, nyaman sekali

Kabus tebal menyelubungi
gambar queen of Thailand
view dari bawah king pagoda
king pagoda kaler brown
Kabus masih tebal. Ini kabus, bukan jerebu
Ada escalator, tayah susah2 panjat
dekat atas sana.
Masa dekat sini sekali lagi kepala dah start pening. Escalator quuen pagoda pulak rosak, memang tak kuasa la aku memanjat. Padahal tak la tinggi mana. Kawan aku naik atas, dia cakap lagi cantik, siap ada kolam bagai.

escalator ke queen pagoda rosak,
yang warna purple tu Queen Pagoda
gambar dari google images. haaaaaaaa~~~~~
Aku usha dari bawah je
kebanyakkan toilet kat sini sediakan selipar kat luar cmni. bagus kan?

Naik balik tour van, aku memang dah pening. Nak bukak mata pun susah. Tour guide cakap kalau tak larat tayah turun. Untuk next spot ada lah nak kena jalan sikit. Seterusnya kami dibawa ke "the highest spot in Thailand" Ada military camp dekat2 sini. Yang menarik dekat sini ialah mossy forest. walaupun tak besar mana, tapi ok la. at least dah sampai dekat puncak tertinggi Thailand. Puncak kinabalu pun belum sampai lagi.
dekat sini ada satu benda, Banana cakap something like GPS ke apa ntah, Ada jugak orang campak duit kat situ untuk goodluck. Tapi kepercayaan orang lain kan, tengok je la.


ada kuil jugak.
baru lepas hujan, licin sikit
mossy yang tak berapa nak mossy la.

last sekali kami dibawa ke Doi Intahnon Royal Project.
This is located at Ban Luang, Chom Thong district, on the way to Doi Inthanon peak. The research station is operated under the Royal Project. The facilities are for research and development of pilot projects for cash crops, which include coffee, cold-climate fruits, and cut flowers. The research station also provides services and information regarding the application of advanced technology to help alleviate poverty, natural resource conservation etc. In addition, information on production and marketing of the products is also available. Tourists can visit the stations charming garden of temperate-climate flowers and a cut-flower nursery- Copy and paste dari Bangkok post

sampai sini, aku dah melepek. Padahal tempat ni cantik. Aku just lepak kat gazebo tu je.
kesian pulak Ean, aku dah merasai pengalaman travelmate sakit. memang dengan kita pun akan mood kelaut.
sempat la snap gambar sikit2 bagi tak ralat sangat.




black swan @ natalie portman
mesti ada coffee shop punya. pun tak try *melepek atas kerusi*

Lepas melawat royal project ni, kami pun pulang semula ke chiangmai. Sebab jemaah tak ramai, so kejap je la drop diorang kat hotel masing-masing. Rasanya dalam 5.30 kami dah sampai hotel.
Solat jap, fresh up sikit2 dan keluar mencari makan pulak. malam tu jugak la baru nak cari souvenir bagai. Hujan lebat malam tu. Tapi gigih jugak. Malam ni kami surrender thai food, nasib baik masa jalan2 semalam nampak Le Spice Restaurant (dekat2 je dgn kalare night bazaar tu), depan pub semua tu.

aku oder paratha ngan teh O (memang minuman mangsa cherry). Aku bayangkan paratha tu macam roti canai kita lah. Bukan ye, dry sikit.  tandoori chicken dia agak lazat. Ean oder Nan dgn tandoori gak. Fries tu ean gak oder.



Dah kenyang, pusing2 la cari souvenir. Serious la best lagi yang dekat Chiangrai. Last2 semmpat jugak la beli Tshirt, baju damdam, souvenir untuk kawan2 sikit. Aku sempat jugak massage kaki. THB 200 je. makcik urut tu kata kaki aku besar. Eh makcik ni, dah takkan la kaki aku kecik lak, tak stabil le aku nanti. motiip???? hahaha
Ean tak urut2 pun, dia dok tawaf satu bazaar. Kat bazar sii pun ada jugak performance macamm orang nyanyi2, buat lawak etc. Food pun banyak. yang halal aku nampak kedai roti pisang je. Kalau tak sempat booking tour online, banyak je tour company dalam ni. Lagi murah pun ada.

ni makcik ni. tapi sedap betul dia urut.
   
Tamatlah malam terakhir di Chiangmai ni. Balik bilik dan tido


dzuli

Tuesday, October 27, 2015

thailand, Chiangrai & Chiangmai - Part 2 (Chiangmai city)


Assalamualaikum

harini kami akan bertolak ke chiangmai, silap betul pergi beli tiket pukul 11 a.m. Ingat pagi tu nak merayau2 lagi, tapi aku rasa macam dah habis je attraction dalam pekan chiangmai ni. Hasilnya, kitaorang just melepak dalam bilik layan citer korea yang dialih bahasa Thailand.

Mula-mula ingat nak ajak Ean lepak Doi Chang Coffee sebab ada baca Doi Chang Coffee Chiangrai ni owner dia Malaysian, makanan dia Halal..tapi semua dok bergolek je, last2 Check out dan berjalan ke stesen bas around pukul 10.00 a.m macam tu

breakfast simple dekat guest house
Ni semua guesthouse yang ada kat area rinlada. Baan=Rumah

Sampai kat stesen bas macam awal lagi pulak. Tapi lepak je la, people watching. Stesen bas dia macam stesen bas Jerantut je.

Chiangrai Bus station

Tiket bas
ni lah green bus tu. Macam tranasional kita la lebih kurang

greenbus ni ada 3 kelas. kitaorang beli yg second class sebab 1st class mahal, 3rd class habis.
Beza dia just number of seating, refreshment dan masa perjalanan.


boleh beli tiket kat kaunter ni. Dia mintak passport tau
sempat pulak la selfie eh


Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam. Ramai jugak la foreigner dalam bas nih. Sebelah aku perempuan dari Chile dan lelaki dari China. Aku dok dengar diorang sembang.
sampai dekat satu tempat tu, kami kena tahan dengan pihak berkuasa Thailand. Tak sure la JPJ or Polis. Tapi dia naik atas dancheck I.D. Berdebor jugak la walaupun aku ada passport yang sah hehe. 1st experience kan kena tahan2 gini.

Bas ni memang ok la sebenarnya, naik je dapat air, snek. Last masa nak turun dapat wet tissue lagi.
Akhirnya, sampai la kami dekat Chiangmai Bus Station. Bus station chiangmai ni besar sikit. Mula-mulai nak naik cab, tetapi mengada nak naik song teaw ( maklumla takde kat Malaysia, seronok sangat naik mende alah ni). Aku rasa kena tambang THB200 kot. Jauh jugak la dari Bus station nak ke GH kami.

Penginapan di Chiangmai, kami memilih The Grace House. Mostly sebab rating dalam Booking.com dan gambar yang cute. Sekali apabila sampai, memang cute, bilik kurang cute. Location memang best, dekat dengan Kalare Night bazaar, masjid dan secara automatic dekat dengan tempat makanan halal. Cuma jauh sikit la dari old city. Owner dia baik sangat. kira aku puas hati la dengan Grace House ni. Harga satu malam less than RM 80 rasanya. Tak ingat dah hehe.

Pink sangat
tempat breakfast. Macam ruang tamu rumah je

Macam biasa, lepas perjalanan 3 jam dan hanya makan roti+ granola bars, mesti la lapar gila. Solat kejap dan keluar mencari makanan. Boleh ambik map yang banyak2 dalam GH ni.
Masjid Ban Haw ni betul-betul depan kalare night bazaar tu. Belakang stadium muay thai. Banyak jugak kedai. Ean nak makan tomyam, lepas tanya orang dan makan seplastik goreng pisang, kitaorang memilih untuk makan kat Sophia Restaurant. Kedai ni muslim Chinese. Boleh la kan. Tu lah bila lapar, oder macam tak makan sebulan, padahal baru separuh hari.
Tomyam dia sangat pedas dan kaw!! kemain la menghirup masing2 kan..

tomyam, mix veggies dan black pepper beef.


Dah kenyang, kami just jalan-jalan dekat night bazaar tu. Takde la beli apa2 sangat. Luas bazaar ni, ada kawasan dalam khemah. ada tepi2 jalan. Ada jugak satu buiding lain yang special untuk kraftangan je.
area kalare night bazaar bahagia
 

Kami decide nak pergi area Tha Phae gate. Kali ni nak try tuk-tuk pulak. Kena THB 80. Mahal jugak kan..tapi mengada punya pasal.  Dari night bazaar, nak kata dekat, tak la dekat sangat. Boleh je nak menapak. Tapi sebab kitaorang tak tau kan, tu yang naik tuktuk

Yang aku faham, Chiangmai city ni berada dalam satu kawasan "berpagar" la. Ada Tha pHae gate, ada Chiangmai gate gitulah. Old city dalam Tha Phae gate. Kalau salah info, mahapkan aku.
Area ni banyak coffee shop, ada pub sikit, street food pun ada. Depan lagi ada banyak2 temple.

Aku suka area ni. Memang laid back habis. Sesuai la untuk aku yang memang suka melepak2 malam hari (bila travel)


lain kali boleh usha Imm Hotel. best location dia. Harga la pulak kot tak best
black canyon, chain dari Thailand jugak tapi ada kat Malaysia
tuk tuk menunggu customer
Coffee club ni pun ada kat Malaysia rasanya
area ni best. Ada café hipster, subway, froyo dll

Kitaorang just jalan-jalan, usha2 apa yang patut and last-last mengopi la. Rich Coffee house menjadi pilihan kerana comel dan location best.

tak kuasa nak minum starbucks, banyak lagi coffee shop lain kat sini hehe
kecik je, tapi ramai orang
oder Americano je sebab masih kenyang. Power sungguh kepahitan dia.

Aku sorang je minum. Ean layan wifi ( aku sekali lah kan). Lepas tu kitaorang pun balik semula ke hostel. Naik tuktuk lagi. (macam main campak je duit kan??)

merempit dalam tuk tuk

malam tu jugak la aku kena cherry berry yang dasyat. Keluar air je huhu..muntah pun keluar air. Balik tu kitaorang lepak2 je la, tengah malam tu aku jaga untuk mandi dan solat dan lepas tu straight sampai pukul 4.00 a.m asyik ulang alik toilet. Nasib baik Ean ada pill Chi Kit Teck aun. Aku dah risau sebab aku book tour untuk esok.

Malam tu jugak ialah besday aku yang ke 31. Hahh!!! adakah ini tulah kerana mengingkari perintah Puan Seri Zuraidah???


bersambung

dzuli