Sunday, January 31, 2016

Autumn Sonata, Seoul- Part Finale (Balik KL)


Assalamualaikum
akhirnya, last part. Hari terakhir dibumi K-pop
Pagi-pagi lepas breakfast, aku ngan Ean keluar. Aku pernah baca yang Arirang bukak 24 jam, so aku nak cari T-shirt Dadam. Memandangkan Ummi (nina) kirim tak menggunakan air liur, maka aku kena la cari. Tshirt kat Nandaemun ngan Myeondong tak lawa.

breakfast di GH

Ean pulak nak tengok Cheongyechon Stream 
rupa-rupanya kami salah port haha..
Kitaorang pergi yang area Dongdaemun  (dekat dengan Doota Mall, Jw Marriot semua tuh)
patut la tak lawa. Tu la akibat tak study betul2
sampai sekarang dia jadi inside joke kitaorg " orang pegi Cheongyechon, kita pergi parit)
Memang la situ pun part of Cheongyechon, tapi tak la secantik yang area Gwanghwamun Square tuh.

Gate apa tah. 
patut le takde tourist hehe
bergambar dekat sini dan didekati Ajuhma pendakwah. Nasib baik dia taktau cakap B.I, so senang la weolls tinggalkan dia masa dia tengah terhegeh2 bukak whatsapp
macam Sg. Kelang tepi opis aku je, tapi versi air jernih dan bersih

Doota pulak rupanya hanya bukak pukul 10.00 pagi dan tutup pukul 5.00 pagi. Salah info lagi.
So, pagi tu kami hanya menikmati saat-saat (bukan menikmati Saad) terakhir di bumi Seoul ni.
tapi, lepas tu kami pergi lagi sekali ke nandaemun. Usha last2 minute. sempat jugak la sambar apa yang patut.

Around pukul 10.00 cmtu kami balik semula Guesthouse sebab check out pukul 11.00 p.m. Karang kesian pulak Kak Yang nak hangkut anak-anak gajah kami turun bawah. Kitaorang jugak ada mintak jamie (budak GH) booking taxi ke airport untuk kami. Harga KRW 70,000. Mahal jugak, tapi takpelah. Padahal stesen airport shuttle depan GH je haha.

pernah bergambar kat STAR/PUTRA/KTM? kat negara orang sebok je nak bergambar
hatta di train station sekalipun hehe
Jatuh cinta sama kuih manjoo ini. KRW 3000 utk 15 bijik.
2 kali beli. sekali kat manjoo hana, sekali dekat deli manjoo

Check out pukul 11.00 pagi, tapi teksi kami book pukul 12.00, so sejam jugak la melagho depan GH. Layan internet, makan manjoo, minum coffee.
sedih muka kawan aku ni..

Dah pukul 12.00, teksi pun sampai. Saja je awal sikit sebab pernah baca pengalaman kak kiah tertinggal flight. Lagipun ingat masa 1st day haritu, makan 2 jam jugak dari Incheon ke Seoul.
Tapi hari ni, traffik lancar. Dalam 45 minit dah sampai Incheon Airport.
Check in bag, walaupun lebih dari 20kg tapi pramugari jaga kaunter tu bagi lepas je. Rezeki kitaorang. Masuk departure hall setelah melalui queue immi sepanjang 2 marhalah. Ean ngan Kak yang terus pegi solat da aku jalan-jalan dekat museum yg ada dlm tu, Pastu lepak kat area yg ada sofa tu..Pergh..akak bagi 5 bintang utk Incheon Airport

Ada museum dalam Incheon ni. Satu lagi cara promote tourism
sebagai bekas peminat k-drama, aku perasan Paris Baguette ni sebab dulu duta dia ialah mamat hero secret garden tu ( tak ingat nama). So, sempat la jugak pergi try masuk. Beli iced latte, banana milk dan instant coffee lagi. Serius ice latte dia sedap. so smooth and creamy. *tendang iced latte starbucks*

banana milk (bukan binggarae)+ coffee bawak balik untuk Najah (baiknya kakak inii)

akhirnya, tepat jam 4.30 p.m, flight kami pun meninggalkan bumi Korea membawa pelbagai memori. kebanyakkannya yang baik2 jelah.

bye soul. InsyaAllah kalau ada rezeki, berjumpa lagi lah kot

selain memori, aku jugak bawak balik ntahape skincare yang tak pernah hingin aku beli kalau kat Mesia hah, ni la dia impulse purchase+promosi hebat salesgirl korea

semua masker2 tu free. sampai sekarang tak terguna lagi.
sudu korea- i loike hehe
seaweed korea-najah krim, ngengade. Jaya grocer pun ada

satu lagi perangai aku, suka sangat test street food kat tempat orang. Pastu masuk convi shop diorang ngetest coffee la apa la.

taiyaki kat myeondong. Aku x suka sangat sebab kulit dia dari puff pastry
ini aku sukaa....dalam dia inti custard
antara benda2 hasil tuaian kat 7E. Pekat Likat. 

so, tamatlah cerita Korea ini. InsyaAllah ada rezeki bolelah aku pergi Jeju ke, Busan ke pulak kan. Walaupun singkat, rasanya dah habis cover gist Seoul ni. Makanan pun macam-macam sempat rasa.
Travel partner biasa, so takde masalah sangat la hehe.
itu jelah yg aku nak cerita. Mungkin perkongsian ini boleh jadi pedoman kat mereka2 yg baru 1st time nak pegi Seoul mcm kami ni.


wassalam.


dzuli

Tuesday, January 26, 2016

short trip,road trip,bonding trip- Ipoh 2016


Assalamualaikum

excited pulak nak share pasal trip ni. maklumla :

1) Ipoh dekat dihati
2) 1st trip dengan geng #divana
3) Nak test hotel mahal sikit dari biasa

Last saturday kami buat satu trip kecil-kecilan ke Ipoh
sebenarnya Ean ajak try stay kat Ipoh Bali Hotel tu, alang-alang berdua je, aku try la tanya ahli jemaah yang lain yang sudi ikut.
Akhirnya trip ini menjadi 7 orang peserta iaitu aku, Ean, Dj, Azra, Mrs, Zilla dan kawan Dj (sue). tapi sue hanya ikut hari sabtu je, Dj pulak dah balik pagi-pagi Ahad sebab ada kenduri.

Trip sangat simple, 2 hari 1 malam dan dipenuhi dengan acara makan dan santai je. Dah oder hotel mahal (mahal keeee?) kena la lepak lelama sikit

So, aku bagi highlights dulu, detail akan menyusul lagi sebulan dua hehe.
Hopefully ada lain kali untuk bonding trip seperti ini. salah silap sebagai penganjur harap dimaafkan
terutama salah bab mencaras Dj hehe

tasik Cermin, requested by Zilla. Nak tengok hasil yang lebih awesome kena la tunggu beliau upadate blog

kehadiran 7 orang kepoci telah menggangu adik-adik ini nak photoshoot 
puas hati betul dengan hotel nih
gambar2 lain tak banyak. sebok mengetest tilam
nak bergambar kat stesen ketapi Ipoh, requested by Azra
makan dimsum sedap gilas
apa ertinya ke Ipoh kalau tak mengetest cafe hipster yang makin berleluasa
sempat usha mini museum Yasmin Ahmad dekat Sekeping Kong Heng





dzuli

Wednesday, January 13, 2016

Autumn Sonata, Seoul- Part 4 (Nami Island, Petite France & Garden of morning calm)

Assalamualaikum

Hari keempat di Seoul. Harini kira last day untuk berjimba-jimba sebab esok dah nak balik.
sangat short kan trip ini. Tapi short and sweet gitew

Pagi-pagi buta sesudah subuh, sampai tak dan breakfast la kiranya, kami terus bergerak ke stesen Cheongnyangni. Kitaorang plan nak naik ITX (ke KTX?) pergi nami nanti. Sebab tak beli awal-awal, dapat la yang jenis open seat biasa tu. Nasib baik la jugak ada seat kosong. Jauh jugak tau dari Cheongnyangni ke Gapyeong tu. Dekat sejam jugak la.

sambil tunggu tren, breakfes banana milk je.

Sampai Gapyeong station, kami bercadang nak amik bus Gapyeong city tour ke apa nama dia. Tambang tak ingat, rasanya around KRW5000 kot. Bus ni akan bawak ke tempat2 menarik sekitar gapyeong ni. Contohnya Nami Wharf, Petite France dan Garden of morning calm. Schedule dia around sejam sekali. So, kena bajet time elok-elok untuk mengelakkan menjadi penunggu bas hehe.

Gapyeong station. Sunyi sikit ala-ala stesen Abdullah Hukum. Tak tau la kalau time ni pagi sangat

Tak lama tunggu, bas pun sampai. Terus le kami naik untuk ke nami Wharf. Perjalanan dalam setengah jam rasanya.
Sampai je, terus beli tiket/entry visa dengan harga KRW 8000. Sebab awal lagi, boat pun x la penuh sangat. selesa la nak bergambar bagai.

tiket dan bot
Nami wharf 

Naik boat dalam 15-20 menet macamtu...dan sampai.
sampai je terus la mencicit ambik gambar tak berenti-renti. First time yang pertama kan.
daun-daun ada yang dah start tukar kaler. Kemain la jakun+ teruja






Puas bergambar, perut rasa lapar. Jalan-jalan la cari cafe. Rugi betul tak jumpa kedai jual hotteok tuh. Padahal itula mende paling teringin aku nak rasa. Jumpa satu cafe dan menu dia ada churros je. Boleyla..lapar bangat ni.
Lepas makan churros baru le jumpa kedai jual hotteok tu..ceh!!


lepas tu sambung balik la jalan-jalan. Nami island ni takde la besar mana, boleh jalan-jalan je. memang banyak la benda-benda yang promote winter sonata tu. cafe, souvenir shop, snowman apa tah, lokasi 1st kiss diorang, statue hero ngan heroin tu pun ada.Bagi aku nami island ni dah cukup cantik dah, benda2 winter sonata tu perasa tambahan je, lagipun drama tu dah lebih dari 10 tahun lepas dah kot hehe



statue ni bukan promote breastfeed di tempat awam hehe. tapi pasal melambangkan sungai apa tah. ada cerita dia
kasi can le tepek gambar sendiri sekeping
ni la kawasan paling famous sebab drama winter sonata tu. tapi daun tak tukar kaler lagi
benda-benda ni ala-ala hiasan je
autumn's colors

lepas dah habis pusing, kami nak pergi lunch pulak. Ada satu cafe halal kat sini. Kitaorang tak try pun nasik goncang tuh. Kawan aku 2 orang tu tak merengek pun mintak nasik goncang hehe. so kami makan je kat sati cafe halal kat sini. Nama restoran dah tak ingat. Sedap jugak la makanan dia.

cafe halal tu sebelah ni. Ada surau yang selesa jugak kat sini
aku try braised beef stew. sedap gak. tapi banyak sangat enoki mushroom. tak suka

Ean try jajangmyeon dan Kak Yang try bibimbap apa tah. sedap!!. lepas makan kami solat siap-siap dan terus pergi ke depan untuk tunggu boat.

sampai je kat nami wharf, terus cari stesen bas untuk Gapyeong city tour tu
dan naik untuk ke petit france. Tiket masa beli pagi tadi kena la simpan ye.
rasa macam jauh je nak ke petite france tu. tertido2 la jugak

sampai je, terus beli tiket masuk berharga KRW 8000
verdict: macam colmar tropicale bukit tinggi tu je hehe. femes sebab ada beberapa high rating korean drama pernah shooting kat sini. 



antara drama yg pernah shooting kat sini. semua aku layan. tapi yang terbaik mestilah Beethoven Virus (sebelum Jang Geun seuk tukar jantina..opps haha) . My love from another star pun best gila.
replika rumah orang perancis
layan jela jalan-jalan. aku dah ngantuk kat sini


ada jugak cafe dan souvenir shop

tak lama sangat pun lepak sini sebab kecik je tempat ni. Sorry, tapi aku rasa tempat ni boring sikit.
lepas tu kami terus ke lokasi terakhir di Gapyeong iaitu Garden of Morning Calm. terpengaruh sebab tengok gambar dalam internet.
Rupanya, kami datang agak awal season, tapi agak lawa dan calm le tempat ni. sesuai dengan nama. Bayaran masuk dalam KRW 5000 rasanya.
Ada beberapa garden, kitaorang pilih-pilih je sebab hari dah petang. Maklumla musim autumn ni cepat gelap.

banyak bunga-bungaan
100 years juniper. lawa tempat ni. macam dalam mimpi

miniature garden
macam tempat buat show je

pusing-pusing sikit, dan keluar untuk amik bas ke gapyeong station semula. Masa nak balik tiket ITX paling awal ialah pukul 8.00 malam. So, kami pun naik tren biasa yang bertukar dua tiga kali. Masa nak beli tiket, kami terpinga-pinga depan mesin tuh sebab taktau nak pilih menu bahasa inggeris, sorang budak sekolah menegah datang tolong walaupun communicate macam ayam itik. Kat korea ni, 2-3 kali aku encounter benda cmni, orang-orang dia rajin tolong tourist2 dalam kesusahan ni.

untuk dinner malam tu, sekali lagi aku roger kakak kawasan bibie karim untuk tanya lokasi Chungmu Kimbap. Benda-benda ni aku belajar dari blog DJ le.
sebenarnya, aku tak makan benda-benda sushi ni. Sekali try chungmu kimbap ni, sedap uolls. Kedai dia biasa je. Memang jual kimbap+sambal sotong+ kimchi radish+soup. harga KRW 7000/set.
10 bijik kimbap dan jenuh nak abiskan. kitaorang tak reti oder, apa ajuhma tu cakap kitaorang angguk je. Kedai ni mmg ada menu ni je, takleh la nak oder nasik goreng kampung bagai.
sotong dia memang pedas gila. aku rendam dalam soup yang diorang bagi tuh.



lepas makan, kami menikmati malam terakhir di Seoul dengan tawaf seround lagi area Myeondong. Sempat jugak la aku rembat makeup dan skincare untuk souvenir buat family aku.
Syahdu jugak la rasa sebab masa berlalu begitu pantas, cewahh


bersambung


dzuli