Sunday, March 20, 2016

krabi 2016- part 2 (island hopping)




Assalamualaikum

sambungan dari cerita Krabi 3 bulan lepas hehe.
untuk hari kedua, kami buat acara wajib la iaitu Island Hopping. Sebagai krabi noobies, kitaorang pilih phi-phi islad hopping. kat krabi ni ada banyak island hopping. pilih la yang mana berkenan. Harga pakej ialah THB 1100 dan kena bayar fee taman laut apa tah THB 400. Fee ni baru lagi, sejak jun 2015 kalau tak salah.

pagi-pagi driver dah pickup kat hotel dan berjanggut nak tunggu ahli-ahli dari hotel lain.Sampai satu beach tu, kami dibahagikan ikut kumpulan. Nama tour guide/beachboi group aku Chart (carta).
dalam boat ada  4 group rakyat Malaysia. Semua ok, sembang2 la jugak dalam boat. ahli lain ada la family dari jepun, family mat salleh tak pasti negara mana dan couple mat salleh.

sebahagian dari warga boat. Mamat baju biru tu beachboi, boleh cakap melayu

Hentian pertama ialah Maya Bay. Dalam sejam gak la stop kat sini. Lawa, tapi manusia punya la ramai. Boleh la nak berenang ke apa ke. Aku macam biasa, tak suka basah2, just lepak tepi pantai minum kopi, borak ngan pakcik turki, tolong ambik gambar pasangan2 bercinta *kuis-kuis pasir*



nak dapat gambar takde orang memang payah le.
aku suka longtail boat ni. Unik
minum kopi dalam kotak je. Beli kat 7E semalam

lepas tu kami dibawak mke berberapa lokasi untuk berenang dan snorkel. Ada lalu viking cave, tapi tak sempat nak ambik gambar.


around tengahari kitaorang dibawa untuk Lunch di Phi Phi Don.Chart cakap ada dua phi-phi. Satu phi pin don, satu lagi phi phi lai.


restoran halal
food tak sedap sangat. Tapi ok la..
cuci mata sikit. 



Lepas makan, snorkel lagi. Aku lepak je atas boat. 



Last sekali kami dibawa ke pantai apa tah tak ingat nama. Lawa jugak. sepatutnya ada satu lagi iaitu Bamboo Island, tapi chart cakap wave kuat, takleh stop situ. Ntah la betul ke tidak. Dalam boat, kami jugak dihidangkan buah-buahan (nenas dan tembikai). Mineral water pun free flow dalam boat ni.


duduk sipi2 je, kang putus buai tu, aku gak yang maluuu

Around pukul 5, kami kembali semula ke daratan. dekat sejam jugak la perjalanan ke pantai apa tah, sebelah aonang (depan holiday villa). Chart cakap jem teruk kat aonang, so sapa yang dekat2 mohon jalan kaki balik hotel. termasuk la hotel aku, dekat gila..dalam 10-15 menet jalan kaki.

on the way balik, nampak la gerai pancake halal. Kali ni dengan rakus kami oder sekeping sorang. Ean oder banana cheese, aku oder coconut, siap oder fruit juices lagi.
serius kedai ni sedap pancake dia. Before simpang La Playa Resort

ada dua kedai, pilih yang ni
bersinar2 pancake
nampak sighboard ni, depan tu la kedai pancake sedap


balik bilik, mandi dan solat. Lepas tu dengan rakus keluar balik sebab nak Layan sunset, mula-mula cadang nak pegi West Railay, tapi sebab macam dah gelap je, tak jadi la

Jalan-jalam nampak la pulak pancake Yamilah yang femes tu. Beli lagi haha, try yang crsipy pulak. Kali ni beli sekeping je. Malangnya, kurang menepati selera aku. Too oily. Salah pilih menu ni.

Pancake femes. Lawa Yaminlah ni,
Banyak halal streetfood kat sini.
crispy pancake. actually macam doh roti canai yang di deep fried. hah..masakla cholestrol level
ada kepala keretapi depan Krabi Resort

Apabila matahari mulai turun, marilah kita ke tepi pantai. Ada satu monumen ikan todak ni. Berduyun2 masnusia ambik gambar kat sini. Aku pun sama, join sekaki


menunjukkan 2 orang abang sado menarik ikan tersebut



lepas puas2 melayan sunset, kitaorang jalan-jalan kat Aonang Walking Street tu. Cari-cari souvenir apa yang patut


banyak la jual baju2, beg, souvenir bagai
boat2 di malam hari
banyak pub area ni
La playa resort


centara grand
mungkinkah suatu hari nanti?

lepas jalan-jalan, barulah late dinner. Kitaorang dinner depan hotel je. ada beberapa kedai halal. Pakcik kedai terlebih peramah pulak. seronok jumpe orang boleh cakap melayu agaknya.
malam tu order tak boleh blah, sotong garlic, tomyam, kerabu ketam, pulut mangga, cha yen. Harga dekat THB 800. ambik!!!
sotong tu besar, siap tapau bawak balik lagi.



tamatlah malam terakhir di krabi. esok dah nak balik dan menyinggah hatyai pulak


dzuli

Monday, March 14, 2016

chomreabsuor kampouchea (hello Cambodia)- Pengenalan

Assalamualaikum

ជំរាបសួរកម្ពុជា. Haa..greetings dalam bahasa khmer aku bagi harini. 
Alhamdulillah, 8-12 Mac 2016 kami berempat telah berjaya menamatkan misi menerjah lagi satu negara di Asia Tenggara iaitu Cambodia. 
Tempat ni memang dah lama dalam wishlist aku dan Ean. Teringin nak tengok Angkor Wat katanya.
Macam biasa, tiket beli tahun lepas masa promo free seat Air Asia. Itu jela yang mampu. Tiket Kul-Siem Reap dan Phnom Penh-Kul dibeli dengan harga RM 180++ camtu. Murah kan?
dah murah jangan la nak harap service umpama VVIP. Angkat sendiri la beg tu kat overhead compartment muahaha. (maaf, menyimpang)

Asalnya, aku ngan Ean je, kami offer dekat Zu ngan Mun diorang busy pulak. Aku ajak Farhana, dia on. Lama dah tak trip ngan budak ni. last trip dengan dia around 2013 dulu. Kemudian kak Azma nak join. Aku dah siap beli tiket semua. Akhirnya, beberapa bulan sebelum berangkat, dia tak jadi pergi sebab busy katanya. Last sekali Kak Yang masuk line. Akhirnya masih mengekalkan 4 orang ahli.

Itinerary macam biasa je. Since kami ada 4 hari di bumi Kampuchea, kami memilih untuk habiskan 3 hari di siem reap dan 1 hari di Phnom Penh. Mula-mula nak buat 2 hari SR dan 2 hari PP, setelah membaca review dan tanya kawan-kawan, kitaorang potong yang dekat PP. Which was satu keputusan yang sangat tepat.

Itinerary takde la beza sangat dengan orang lain. 
1st day- Muzium dan Cultural Village
2nd day- Phnom Kulen National park & Tonle sap (sunset)
3rd day -Angkor complex & Apsara Dance
4th day- Killing field PP, Toul Sleng Museum,

Untuk tuk-tuk di siem reap kami guna khidmat Kassim Angkor yang semakin femes di page BBM. USD 13day. service tiptop, cuma beliau ada sedikit masalah punctuality haha. Tapi acceptable 
tuktuk di PP kami guna khidmat kawan Kassim, USD 25/day. Aku rasa cam mahal je. Tapi pasrah je la. PP busy dan besar. Jarak dari satu tempat ke satu tempat agak jauh.

Kos keseluruhan around 1000++ (tak masuk tiket flight). Maklumla kadar tukaran dah tinggi. Itupun syukurlah masa ni Ringgit dah makin stabil. Masa aku tukar 1USD=RM 4.14. Ean dapat RM 4.11, farhana dapat RM 4.10
itu pun aku xde shopping sangat. semua souvenir beli untuk diri sendiri je hehe.

Layan dulu preview. Kali ni aku guna Gopro yang dipinjamkan oleh Kak Cik. Sebelum ni Fujifilm tu pun dia punya gak haha. Aku ada camera henfon je ngan DSLR zaman 2009 (kesian saya)

Mendarat dengan selamat. Ean terlebih excited sebab makan nasik lemak dalam flight

weolls dalam tuk tuk abang kassim
angkor national museum. Akak suka, 


dah sampai cambodia, kena la layan Lembu Naik bukit 
cultural show kat cultural village. Ramai gila, dah le panas.
River of thousands lingga, Phnom kulen- Sedikit frust disini
Phnom Kulen waterfall
Phnom Kulen waterfall, agak kering dan tak menarik
cover balik kekecewaan di Phnom Kulen- Lotus farm.
dan, sunset di Tonle Sap- sangat precious. Subhanallah
salah satu tugas abang kassim
Highlights of this trip- The Majestic Angkor Wat
angkor wat lagi
dah ada gopro, mestilah berselfie ala2 emo. muahaha
Bayon
Layan Apsara dekat Temple Pub- 1st time akak masuk pub, mujur tak kena sumpahan Puan Zuraidah heeee
ada HRC kat siem reap. Semua angkut sorang satu. Souvenir untuk diri sendiri katanya. Heii..HRC Melaka, BB dan Penang tu korang pandang sepi je kan
tumpah jugak air mata dekat sini. 
takde adengan selfi-selfi kat sini. Semua tourist agak behave dan menghormati kisah sedih tempat ni
aktiviti petang masyarakat Phnom Penh
Sungai Mekong

overall, aku sangat puas hati dengan trip ni. Banyak kenangan kelakar, drama sikit dan pengalaman yang lain dari sebelum ni. Itula keindahan travel kan? setiap destinasi ada cerita sendiri. InsyaAllah akan dikongsikan kat sini.

kesimpulan: Cintaku Tertinggal di Siem Reap !!!


dzuli