Friday, December 15, 2017

Sabaidee Laos Part 3 - (Alms caremony, Perjalanan Ke Vang Vieng, Namsong River)

Assalamualaikum

Berikan tepukan kerana masih gigih menaip blog untuk kenangan masa hadapan.
Hari ketiga. Harini kami akan bertolak ke next destination iaitu Vang Vieng. Tapi haruslah kita menyelesaikan satu lagi "must do when in Laos" item iaitu Alms Giving atau Alms Ceremony.
Upacara memberi makanan kepada monks. Aku baca blog Abang Meng katanya upacara ni dah jadi very touristy terutama di Luang Prabang.

Sesudah subuh, dengan wajah tak mandi kami turun dari guesthouse ke jalan besar depan Joma Cafe. Malam tu ada tanya dekat Janggel lokasi Alms ni, dia cakap area night market pun ada.
Dah ramai orang sedang menunggu. Ada jugak makcik-makcik jual bakul giving kat kami.
Mula-mula segan nak p dekat-dekat tapi dah lama-lama tengok ramai je orang pergi dekat-dekat, aku pun join je lah . Kesian pulak tengok budak-budak tu bila ramai sangat pelancong berkumpul tepi-tepi diorang.

Ramai local dan tourist dah menunggu untuk memberi makanan.

ramai monks macam budak-budak lagi

 

Pukul 7 a.m dah busy

Kami naik bilik dan bersiap. pulul 9.30 tuk tuk akan pickup kitaorang untuk ke stesen bas.

Breakfast dari Malaysia.

Dalam pukul 9.15 kami dah turun bawah untuk checkout, tak lama lepas tu tuk-tuk pun datang ambik. Nampak sorang mat salleh ni melilau cari hotel dia. Dia sehelai sepinggang dan hanya bawak resit hotel dan beer. Kesian pulak dok memusing cari hotel, budak hotel aku pun tak tau hotel dia mana maybe communication barrier. Aku pun satu, lupa nak tolong search dalam google maps.

wajah happy sebelum tahu apa yang bakal terjadi. Ada 5 orang je dalam tuk-tuk ni semua ke Vang Vieng

Tuk-tuk tu dropkan kami kat stesen bas dan kitaorang pergi kaunter untuk tukar resit kepada tiket bas. Sekali tengok kitaorang bukan dapat minibus, tapi bas biasa macam transnasional tu. Dalam bus tu hanya ada kami berlima dari dalam tuk-tuk, ada 4 orang makcik pakcik dari france dengan beberapa locals.


bas yang kitaorang booking sepatutnya mcam ni. Motor pun ada ats bas tu

Geng-geng locals tu turun kat tengah2 jalan sebelum sampai Vang Vieng. kitaorang bantai tido je. Tiba-tiba aku terjaga dan terpandang keluar tingkap..
berderau darah, jalan sempit,curve dan gaung dalam. Seram sejuk rasanya, dah la takde railing macam kita.
Ada pulak yang kawasan jalan rosak dan bertembung dengan kenderaan lain dekat selekoh!!
gila nervous aku..
Macam dalam hati, cepatlah keluar dari kawasan ni (sambil berzikir). Dekat sejam jugakla kami melalui jalan2 horror.

Tapi view memang lawa..ada sikit2 mengingatkan aku kat jalan nak pergi Phillips Island.


Yang ni macam kat Nagarkot..tapi versi panas

Curve level 90 darjah. REAM guidelines tak lepas ni, apatah lagi ATJ

Bas ni ada berenti dekat satu restoran untuk lunch. Kitaorang tak turun pun. Makan Brahims je atas bas. Ada berenti kat stesen minyak jugak untuk toilet. Surprisingly toilet dia bersih dan ada bidet.
Tengah2 jalan bas tu ada berhenti untuk bagi tumpang sekumpulan warga China yang bising gila. Mula la imajinasi liar aku ni, cuak sikit. Tapi sebelum sampai Vang Vieng geng China tu dah turun.

Around 3.30p.m, pakcik bas berhenti dekat stesen bas dan mengumumkan kami dah sampai Vang Vieng. Kelakar tengok muka sorang-sorang macam lega dan bersyukur sebab dah sampai.
Kami ambik tuk-tuk untuk ke hotel kami dengan harga 20000Kip.
Mula-mula pakcik tu hantar kami ke May Lin Guesthouse, nasib baik aku open google maps, dan bagitau dia lokasi salah. Guesthouse kami nama Maylay.


Akhirnyaaa....sampai ke GH. Naik atas dan berehat  sekejap dan solat . Masih trauma dengan gaung tadi. GH ni best la, antara yang paling selesa tapi tangga tinggi umpama mendaki phousi mountain. 

Bilik paling selesa semasa trip Laos.

Petang sikit, kami menapak ke Namsong River. Dekat je ngan GH dalam 5 minit jalan kaki. Sebelum pergi lepak, kitaorang singgah mart beli jajan.

Bamboo bridge
suasana petang di Namsong


Kat Namsong ni famous dengan aktiviti air la macam tubing, kayaking, naik bot pun boleh. Nak melepak sesaja pun boleh. Kitaorang yang takde apa nak buat ni ambik satu port, order air dan melepak menunggu sunset sambil layan lagu Kpop vs lagu Laos vs Lagu Hollywood.
Berlawan-lawan, bising jugak la. tapi pasrah je la. lagu laos ni kadang-kadang annoying sikit, suara high pitch/ sumbang hahahahaha.

Lawanya area villa ni, apakan daya bajet tak menyebelahi
Jumpe kacang Tong Garden ada cop Halal
apahal tah camera henphone aku ni.
depan ni cafe yang pasang lagu hollywood
Boleh naik bot ni ronda-ronda sungai.
Ni area kami lepak. Order air tin dan makan kacang dari K-mart


makin malam makin meriah

hari makin malam dan perut pun dah lapar. kami pergi cari restoran nazim tu. Masa naik tuk-tuk kami nampak. Guna la google maps, sekali dia bawak kitaorang pergi nazim tak halal. Nasib baik tanya dulu sebab nampak lain macam je kedai tu. Kakak Nazim tak halal tu bagitau Nazim halal kat depan sana, rupanya dekat je dengan GH. Lokasi sebenar ialah depan Viva Pub.

Depan kedai ni
Ada jual rotee halal jugak
Signboard nazim tapi menu book tulis Dhaka Restaurant
order nasi goreng, nan cheese dan chicken tikka

Nasi goreng kat Nazim ni sedap. Yang lain-lain tu biasa-biasa je. Harga dah tak ingat tapi macam mahal jugak la. Tak kisah la, yang penting dapat makanan selain Brahim's

Lepas makan kami cari pakej ke Blue Lagoon. Pakej start at 2.30 petang dan harga 50000 Kip termasuk entrance fee.
Setel semua, balik GH dan tido je. Kat VV ni takde night market ke apa ke nak membuang masa.




dzuli

Thursday, December 14, 2017

#Kesekian ke Johor

Assalamualaikum

Rest sekejap dari travelog Laos. Masa cuti Maulidur Rasul haritu, kami sempat buat roadtrip kecil-kecilan ke Johor. Plan last minutes, asal nak pergi terengganu tapi cuaca tak mengizinkan dan ada sesetengah tempat dah banjir. Kami tukar plan ke JB. Dj yang buat itinerary dan book AirBnB. Kami yang lain mostly sediakan masa dengan duit je.

Pagi Jumaat, terus gerak dan berkumpul kat rumah Dj. Macam biasalah lelaki terbusy di dunia tu paling lambat sekali. Aku pulak paling awal sebab kena hantar najah pergi MRT sesudah subuh. Nak lewatkan masa aku pergi la cari breakfast kat area rumah Dj tu,

lawa pulak langit pagi tu.

Sampai umah Dj around 7.15 pagi, Mrs pun baru je sampai sempatla kitaorang lepak makan breakfast dulu dan borak-borak dengan Cik Teh. Gigih Cik Teh pergi beli kuih muih, siap tapaukan untuk kami. Dj pun dan buat sandwich untuk alas perut. last-last bukan alas perut, dah jadi full meal dengan roti canai lagi.
Lepas Ab sampai dan tunggu dia makan jap, kitaorang terus gerak untuk jumpa Dini dan family dekat Mr. Manshor Kopitiam power. Power sungguh, pekat likat. Harga RM7 per cup. Aku yang coffee lover pun pening kejap minum benda ni.
Lepak dan borak dengan Dini kejap.

 


Perjalanan diteruskan ke Kuala Pilah. Niat asal nak sarapan kat D'Sawah pun tak jadi sebab semua masih kenyang. Lagipun aku tengok biasa je kedai tu, sawah kat belakang kedai tu pun level biasa-biasa. Takde la wau seperti Pak Malau. (Mohon percaya penilaian tahap sawah padi oleh aku yang i.c tengah 02) ehem.
Kami berhenti dekat Kampung Budaya Warisan Terachi yang ala-ala projek gajah putih. Kat sini sawah padi dia lawa sikit.

tengok gaya masing-masing nak ambik gambar
gambar dari jarak 3km untuk effect kurus
 
sawah padi kat sini lawa sikit. Ada restoran jugak kat tepi ni

Perjalanan diteruskan lagi ke Istana Seri menanti. Nampak jugak kawasan batu megalitik tapi tak berani nak berenti sebab majority batu-batu tersebut terletak di kuburan.

Lawa kawasan seri menanti ni. Terjaga baik tapi malangnya istana ditutup untuk restoration. Next time la kot kami datang lagi. InsyaAllah

Binaan bercirikan minang
intai dari luar jelah. Nampak scaffold je pun huhu

Sebab kecewa seri menanti tutup, kami terus naik highway dan gerak the next location iaitu Kari Kambing 40hari di Yong Peng. Dj kata sedap gila makanan kat sini, so harusla kami mencoba.
Sampai je tengok kereta dah penuh dan kitaorng parking pun agak jauh. Kedai tu lagila penuh, beratur panjang. Sebab alang-alang dah sampai kami gigihkan jugak beratur. Ab ngan Mrs pergi cop tempat duduk. Aku ngan DJ beratur sambil menyembang. Panas tayah cakap la masa ni. Peluh jantan yang menitis membasahi baju.

Konsep layan diri. Beratur ambil makanan, air dan bayar.

Akhirnya dapat jugak nasi dalam dulang. Kami pilih ayam dan kambing. Ambik jugak semangkuk kambing extra. Ko dah beratur dekat 30 minit, makan puas-puas. Harga dalam RM 57 termasuk satu jug teh o ais limau. Untuk nasik ni Mrs belanja sebab dia dapat bonus. Alhamdulillah, semoga makin murah rezeki hehe.
Verdict : Memang sedap sehingga menjilat pinggan. Kambing tu sedap dengan lembut dan lengkap rempah ratus dia. Ayam ok je. Nasik pun sedap. Terbaik la tempat ni patut la ramai orang. Dj cakap 40 hari tu ialah tempoh Tabligh meninggalkan rumah untuk berdakwah bukannya kari ni dimasak selama 40hari. Owner ni orang Tabligh katanya.



Rasanya dah cukup kenyang dah, tapi kita lalu Kluang pulak. Pergi la dekat famous Kluang Rail Kopitiam ni. Memang dah lama plan nak datang sini tapi tak sampai-sampai. Akhirnya sampai jugak dengan kesekian ni.
Konon-kononnya kenyang makan nasik, tapi order la jugak bun bakar and coffee. Rezeki kami walaupun kedaini penuh, dapat seat baek punya kat dalam and tepi tingkap.
Aku pernah je makan kat Kluang Kopitiam ni, tapi bukan yang dekat sini la. Pernah try dekat Ipoh, The Curve dengan Quill City mall. Tapi beza perasaan dia makan dekat franchise dengan yang original ni.

Lokasi dekat train station menjadikan kopitiam ni iconic.
Bangunan pun masih mengekalkan konsep lama
Menu
Penuh orang. Takleh la nak melepak lama-lama macam kat starbucks.
Kopi dan roti bun sedap. Maybe sebab homemade kaya

Sebab lokasi strategic, kita acah-acah la pose sikit

Merenung ke luar jendela...


Ada tulis "dilarang berfotografi di kawasan KTM". Aku pun x sure dengan larangan tu. Takkan la takleh ambik gambar stesen kan? Lagipun semua orang buat tatau je.



Sambung balik drive ke JB. Kami terus ke AirBnB yang dibooking iaitu Crescent Bay Suites. Area Permas Jaya kalau tak salah. Gambar bilik tak ada. Boleh Check kat blog Wanderlust DJ. Apartment tu baru dan very sleek and modern. Aku suka sangat layout dia. View pun cantik.
Dah rehat dan solat, misi mencari dinner pulak. Akhirnya kami bersetuju nak ke Kilang Bateri JB. Dah alang-alang ada dalam itinerary, marilah sambil menyelam minum air.

Sampai je Kilang Bateri, terkesima kejap. Cool gila tempat ni. Memang hipster habis. Tapi ada sorang pegawai kesihatan tu "Selamat ke makanan kat sini sebab bekas kilang bateri?". Tapi sebab 3 orang lagi takde background food safety kitaorang just "eeh..ok la sebab tu dapat kelulusan" gitu..main hentam
Jalan-jalan dulu sambil cari tempat makan. Terbang sikit la duit sebab ada barang yang menarik dan murah.





Tak tau nak makan mana, akhirnya kami makan je satu gerai kat luar tu yang menghidangkan Western Dulang, dari siang membawak kemalam makan dalam dulang, harap ukhwah bertambah utuh dan tidak bercakaran lagi. Tapi mustahil tak bercakaran diorang diorang ni. Maklumla cara kesekian menunjukkan kasih sayang ialah dengan mengeji each other.



Harga makanan around RM 50++ kot. Oklah jugak, mengenyangkan. rasa takdelah wau tapi habis licin jugak.
Lepas makan kami pulang ke sarang. Sebab dah siap solat semua, boleh pulak bantai menyembang kat hall sambil makan keropok sampai dekat pukul 1.00 pagi. Tu pun kitaorang bertiga sambung lagi bergelak ketawa dalam bilik. Nak kata jarang jumpa, almost every week. Tapi tu lah pompuan memang cerita tak pernah nak habis.

Habislah hari pertama dengan kalori yang masuk perut around 50000kcal.




dzuli