Monday, October 16, 2017

Singapore 2017 - Haji Lane

Assalamualaikum

Fuhh...musim-musim kebizian melanda dekat office. Letih jugak otak bila bekerja dalam bidang khidmat pelanggan ni. Not easy to pleased everybody, letih otak ni nak melayan semua pihak. Cepatlah 3 tahun, tazabar nak pindah office hahaha.
Harini baru la rasa boleh bernafas sikit.

So, sambungan daripada short trip singapore haritu. Hari kedua dan last day.
Pagi tu kami breakfast kat hostel je, kebetulan pulak salah sorang dari jemaah holifest trip haritu stay kat hostel yang sama sebab diorang pergi tengok concert Foo Fighters. Sempat la jugak bergosipan riang kat Terrace.
Amaran : Entry ni gambar bersepah.


simple breakfast provided.

Lepas bergosipan, kami bersiap-siap untuk check out dan sempat jugak la bergambar sakan kat hall.


yang kiri sekali tu la orang kuat @kiwionearth. Kalau nak join trip NZ/Kashmir/Nepal boleh pm beliau.

Kami tinggal je beg dekat hostel. Plan utama ialah nak cari street art dan menyelusuri the iconic Haji Lane. Hostel ngan Haji Lane ni dekat je, level bernapas pun dah sampai la kiranya.

Jumpe bangunan lawa, kita ambik gambar dulu
Masjid Sultan dilupa jangan.


Sebab semalam dah jumpe, so harini tibalah masa berposing sakan.

yang ni biasa-biasa je
ni luar biasa, aku impressed gile. Lawaa

sebab street art lawa, marilah kita menjadi subjek.
orang ramai sebab keluar lewat sikit

ni pub sebenarnya


Kami terus meneroka keunikan Haji Lane. Aku kan memang pantang sikit bangunan heritage ngan street art ni.


Add caption

Kedai-kedai pun lawa




Dan...Street art paling unggul di Haji Lane



memang unik dan lawa, Imagine la kegigihan nak buat mende ni
Pub jugak
selfie dan gambar akan di print atas latte. Aku rasa membazir je, tapi sukatilah duit memasing haha


Dah letih merayap, kita minum jap kat All the things delicious. 

we take our food seriously hahaha
 


Dah siap makan, Ean ajak jugak pergi Library at Orchard tu, walaupun masa dah agak sipi-sipi ni, tapi kitaorang cargaskan jugak. Cara dia senang je, naik train sampai somerset, terus masuk mall tu dan naik level 3.
Memang kami sampai library, bergambar dan balik. Macam gila rasanya hahaha.

signature picture. Sorang kena gigih snap dari atas







Library ni kecik je, dalam mall pulak tu, tapi memang lawa la layout dia. Syok kalau dapat melepak lama-lama dalam ni.
Kami bergegas balik semula untuk solat dan ambik beg. Bas balik KL lebih kurang pukul 4. Siap-siap solat dah dekat pukul 3, makanya tak sempat la nak makan sup tulang merah huhu. Lain kali jelah

Rembat apa yang patut dekat 7E





















 Kami sampai kat The Plaza tu ngam-ngam je bas dah sampai. Sempat la beli roti sikit kat CS sebelah Nice Lounge tu. Naik je bas terus membuta. Bangun je lapar, sampai kat Pagoh kot baru la bas berenti. Kami sampai kat KL sentral agak awal la jugak, around 9 p.m rasanya. Aku terus naik ETS sampai TBS dan najah pickup kat situ.

Tamatlah trip geli-geli melepas gian kitaorang



dzuli

Friday, September 29, 2017

its my birthday


Assalamualaikum

Musim busy tiba lagi, huru-hara sikit office dan kehidupan dua tiga menjak ni. Weekdays sibuk berkerja, weekend sibuk berjimba. Eh

Macam biasa, bulan september tiba lagi. Syukur masih bernafas dengan bahagia pada umur 33 tahun. Terlalu banyak nikmat yang tak mampu didustakan walaupun masih ada sikit lagi wishlist belum tercapai. Birthday tahun ini disambut di rumah dan pada raya haji. Takde sapa rajin nak melayan sebab sibuk dengan raya dan cuti panjang huhu. Tiada birthday trip seperti 3 tahun lepas, tapi aku membelanja diri aku dengan produk-produk kosmetik idaman. cewahh!!

dimulakan dengan birthday dua beradik ni. lepas running events, buat surprise ala kadar dekat Trust Issue.

sambutan ala kadar je. Tak dan nak proper planning pun.

Sekali lagi lepas running events paling hauk. (tobat dah aku nak masuk benda anjuran SAM ni..ppfftt) diorang pulak buat surprise. Memang surprise sungguh la. Terharu ahkak. Yang paling best, Cake Bearer comel gilaaa hahaha, siap nyanyi untuk Iolls, maluu...
 

 
Cake takda, brownies pun boleh
Happy hour- Virgin mojito
Last but not least, sambutan gilang-gemilang bersama #kesekian. Kami bertiga ialah september babies. Kalau kesekian ni memang biasanya all out la, takde humble-humble. eh
Full story boleh baca kat sini. 
Memilih HRC sebagai lokasi sambutan. Food sedap, layanan bagus tapi memang tak daya nak tunggu live show lama-lama, bising sampai sakit kepala. #faktorpenuaan


Menu pilihan masing-masing. Semua sedap

 

Thanks abam Vy atas "surprise" tu.. terkejut gila wealls, terharu gitu
Mengada nak tiup lilin depan KLCC.
Terima kasih dekat family dan kawan-kawan yang wish dan sudi meraikan birthday aku. Najah belanja makan, yati (collegues aku) belanja lipstick hehe. It's  the thought that counts.
Sebelum ni aku ialah manusia yang tak kisah sangat pasal birthday. Tapi sekarang ni aku rasa birthday ni perlu diraikan. Tak kisah la belanja diri sendiri ke, travel ke, makan dengan family or kawan-kawan ke sebab dalam setahun,ada sehari yang istimewa untuk kita mengingati asal usul kejadian kita.
Aku ni bukan jenis ramai kawan beribu-ribu lemon, tapi yang kat atas-atas ni definitely a keeper. Gitu.

 
dzuli

Friday, September 15, 2017

Singapore 2017 - Esplanade & Supertree Groove


Assalamualaikum

Bersambung kembali, masih hari pertama. Lepas Fullerton Hotel tu, kami menapak sikit ke Esplanade. Nak tengok Merlion kata kau. Sampai je kat situ, ramai gila orang. Tak selera aku nak posing. Dah la panas, merlion tu pun kecik je rupanya. Kami jalan je terus ke Theaters by the Bay ataupun Durian by the bay. 



Jalan je ikut jambatan ni. Panas sikit la. Rasa nak mengamok pun ada hahaha.
macam durian kan?

Kitaorang masuk dalam ni dan lepak jap dekat Library at Esplanade. Menarik jugak kat SG ni bila ada library yang modern dan cantik dalam mall. Lengkap dengan wifi, cafe dan lounge bagai. Kalau taknak baca buku pun boleh melepak sesaja. Aku tak ambik pulak gambar library tu sebab sibuk bila dapat WiFi haha.
Kitaorang naik atas dan ada macam taman sikit.
Theaters by the bay ni ala-ala Sydney Opera House la, ada macam-macam concert hall yang berbeza. Kat luar pun ada macam pavillion yang katanya ada free performance every weekend night.



singapore skyline dari rooftop bangunan
Marina Baysands pun dah nampak

Dari Esplanade kami naik train ke bayfront station untuk ke Marina Bay Sands. Kitaorang lunch je kat MBS dan jalan-jalan sikit. Masalah sebenar bila nak cari tempat solat. Aku ada baca dalam web yang ada tempat solat kecik kat sini, tapi tanya kaunter, orang tu cakap takde. Masa tu dah dekat pukul 5. Akhirnya kami jalan kaki pergi Supertree Groove. Walaupun agak awal lagi, tapi takpelah. Kali ni aku jalan melalui Sky Garden ke apa tah nama dia, mak aiii..escalator nak naik tempat tu tinggi gila. Shaky kot kaki kitaorang.


Tapi kita dapat la view ni
dan view ni

Fokus kami ialah cari tempat solat dulu, ada baca dalam blog ada tempat solat dekat Texas Chicken, tapi malangnya tak jumpa dan kitaorang solat dalam nursing room.
Bermulalah episod mereput 2 jam hahaha. Nak p area art and science museum macam jauh sangat nak patah balik, nak masuk flower dome kitaorang kedekut. Last-last lepak-lepak je lah bawah supertree groove tu sementara nak tunggu 7.45 p.m for light and music show.

Kitaorang jalan-jalan dan menghayati kawasan sekitar ni.


harga dah naik jadi SGD 8 untuk canopy walkway ni. dulu SGD 5 je

masa ni dah around 7.30..



Tepat jam 7.45 p.m bermulalah light and music show. Nasib baik kami awal dan dapat port yang baik sikit.







Around 15 minutes je light and music show ni, lepas tu la hazabnya nak keluar dari situ. Berpusu-pusu manusia.

 

Eye of singapore

Kami jalan lagi untuk cari Helix bridge

lawa jugak. Tapi aku memang masalah la guna night mode. Bergegar je gambar
LV terbesar di asia tenggara katanya. eh yang ni ke?
Next time lah kita masuk artScience museum ni. Tak sempat

Ramai betul la manusia kat helix bridge, pasrah je la nak bergambar

ni jela yang paling uploadable, yang lain ntahapa2
Penuh orang, nak berdiri tengah-tengah susah sikit

Kami menyeberang jambatan ni untuk ke train station terdekat. Plan asal nak pergi Bras Basah Complex sebab ada Singapore Light Festival,
Turun je station Bras Basah tu, mak aiii... ramai gila manusia, bersesak-sesak sebab ada konsert dan light show. Nak bergambar apa semua pun tak boleh. Kami bertiga give up dan turun semula ke MRT dan balik ke Bugis.

Sampai Bugis, makan murtabak dulu dan balik ke bilik. Habislah hari pertama yang letih teruk. Letak kepala atas bantal terus tido.


dzuli