Monday, August 14, 2017

Cafe Hopping

Assalamualaikum

Sejak mereput takde trip ni, perkara yang menarik boleh dilakukan ialah cafe hopping. Ada yang sedap, ada yang hauk.Yang sedap kita repeat lah.

1. Dolly Dim Sum, Nu Sentral
Dulu dah pernah pergi dengan Divana yang outlet Avenue K, baru-baru ni aku repeat balik dengan Ean. Since kami hanya tea time je, ambik yang light-light je la. Total damaged RM 60++. Mewah betul teatime.


Mozza roll, Siew mai, salted egg yolk bun (menu wajib), dan cocnut bun apa ntah. Minuman: moctails dengan sea cocnut longan something


2. Milano Coffee, Atria Shopping Gallery
Pergi sini untuk ambik race kit, sebab dah kenyang hanya mengopi je la. Jumpe kiosk ni yang menghidangkan pure vietnamese coffee kata kau. Harusla terjah. Harga dua cup of coffee RM 15



3. Haagen Dasz, Sunway Putra Mall
Tempat ni idea colleagues aku yang nak menyambut birthday boss + saja hang out. Sedap rupanya, tapi ni pun takleh selalu-selalu, boleh mengundang masalah kepada poket.

waffle with ice cream : RM 24++
Banana crepe with ice cream, rasanya RM 28++


5. Common Grind, The Row
Haa..dengan rasminya aku menyukai area the row ni. Lawa. Lokasi depan Sheraton Hotel, depan Quill City Mall. Ada beberapa cafe, tapi kami memilih Common Grind ni. Datang masa lunch hour dan try lunch set. Bagi aku, menu biasa-biasa je. Coffee tak sempat try sebab lunch set dah plus drinks.




Chicken meatball spaghetti dan butter chicken pasta, drink of the day : passionfruit tea

6. Dottys, Platinum Park, KLCC
Dulu dah pernah try dengan #kesekian. Repeat semula sempena farewell Jasmine (colleague aku). Since masa ni cuti raya, semua warga unit tengah cuti, so aku mengambil alih tugas boss untuk belanja Min makan sebelum dia balik Sarawak.Kali ini aku berjaya merasai sendiri salted egg cronuts. Sedap hooii...

chocolate croissant, back coffee dan latte

cronuts fresh dari ladang



sekian sahaja edisi menternak lemak untuk kali ini

dzuli

Tuesday, August 8, 2017

Langkawi 2016 - Nasi Dagang Pak Malau

Assalamualaikum

Last day di langkawi. Trip kali ni sangatlah simple dan banyak makan je. Untuk breakfast pagi ni kami pergi ke Nasi Dagang Pak Malau yang sudah menjadi viral di laman-laman sosial. Katanya lokasi cantik dan makanan sedap, since flight ke KL kami pukul 12.00 tgh maka adalah waktu lagi untuk menjongket. 

Pagi-pagi lagi dah bersiap dan checkout. Follow je waze. Lokasi dia aku tak ingatlah, tapi satu hala je dengan komplekas makam mahsuri semua tu.
Sampai je tengok kereta dah berbaris parking. Ni la kuasa viral. Kami pun parking dan cuba nasib, Alhamdulillah, terus dapat seat.

nasib baik buka.

order makanan dan minuman kat sini

meriahuolls, ayam nampak sedap, ikan pun sedap. maka ambik dua-dua hahaha
Bukan volkswagen kuning karak highway

Makanan dia memang sedap, memamg berbaloi la jadi viral. Lagi satu tarikan utama ialah pemandangan disekeliling kedai ni. Kebetulan kami datang ni sawah padi menguning. Sebagai manusia yang mempunyai obsesi terhadapa sawah padi, apa lagiii...memang sakan la snap gambar




rumah pak malau pun cantik. Very the traditional



ada angsa

ada homestay jugak, kalau berminat boleh roger nombor tertera
memang macam rumah nenek2 kita dulu deco dalam ni



kalau la rumah kita, bukak pintu nampak view macam ni...walawehhh

Dah puas meneroka rumah pak malau dan sekitarnya, kami jalan-jalan la sikit area ni. Kawasan ni femes dengan kilang-kilang minyak gamat. sempat jugak la pergi 2-3 kedai. Sempat la beli ubat resdung la, minyak gamat la. Makciks sangat.

Jumpa jalan yang dibuat dari marble. marmar pun sau industri yang terkenal di langkawi

Dah habis membuang masa, kami terus ke airport dan pulangkan kereta. Ada la masa nak check in bag, lepak minum sambil kira hutang dan lain-lain. Sekejap gila trip ni, memang trip pemuas nafsu je lah.

Habis dah entry travel. Tahun ni aku mereput sungguh ni. Dah 8 bulan baru pergi Nepal je. Kaki dah gatal nak menjongket, tapi keadaan tak mengizinkan huhu.



dzuli

Thursday, August 3, 2017

Langkawi 2016 - Gunung Raya, Beach hopping dan Dataran Lang

Assalamualaikum

Tamatlah sudah sebulan raya, berapa kilo berat badan naik pun aku dan tak mampu nak kenangkan. Biarjelah, bukan aku kurus pun sebelum ni hahaha.

sambung balik entry langkawi yang setahun terkubur. 


Pagi kedua, kami plan nak breakfast kat Rooftop The Nest. Katanya ianya menyajikan pemandangan indah dengan buffet breakfast yang berpatutan. Tempat pun cantik. Terletak atas sebuah hotel (tak ingat nama) area Chenang jugak, kira2 650m dari The Cabin.
Harga buffet pun tak ingat, tapi around RM 25 camtu rasanya. Tapi pagi tu hujan lebat pulak, maka kami tak boleh lepak kat luar dan sunrise pun sendu.


Breakfast spread biasa-biasa je. Roti-rotian, ada nasi lemak bungkus, buah-buahan, cereals, camtu jelah






ni open area, best tapi basah sebab hujan lebat



sunrise malu-malu
dah nak balik tu, barulah sunrise memunculkan diri

muka tak mandi semuanya

Lepas breakfast kami balik hotel dan bersiap lawa-lawa sikit untuk ke destinasi seterusnya


Lokasi pertama ialah gunung Raya kerana Gunung Mat chinchang terlalu mainstream eh. Takdelah, kami dah pergi dulu.
Perjalanan agak extreme ala-ala naik cameron. Terima kasih kepada Zuraida atas pemanduan berhemah beliau.
Nampak satu bangunan, Gunung Raya Resort kalau tak silap, masuk dalam dan bayar RM 10/person untuk naik ke observation tower.
Sampai atas, kami dihidangkan dengan teh herba. Layan diri je.

angin kuat, sejukk..

Dipersilakan, view dari observation tower gunung raya


Macam di atas awan



Aku sangat suka view kat atas ni


Gunung Raya resort yang scary sikit

Lepas turun dari Gunung Raya, kami try usha pantai Tanjung Rhu, pantai ni terletak di private properties, ada guard jaga. Area ni banyak watersport, kelihatan booth Naam merata-rata
Panas leting dah masa ni, nak bergambar pun dah tak koser


selfie
apekebenda ni?
 
pantai memang bersih. kalau petang2 syok la kot

Misi mencari rojak hafiz diteruskan. Dengan bantuan beberapa blog, akhirnya kami berjumpa. Memang tak sia-sia pemburuan rojak Hafiz ni. Sedap gila baq hang.



rojak seksi
dipadankan pulak dengan Cendol sedap memikat
boleh berposing jua setelah siap makan
Ada beting pasir kat tengah sana. 

kami pergi ke pantai setrusnya iaitu Black sand Beach yang mempunyai lagenda tersendiri. Something about pari-pari turun kebumi apa ntah. memang pasir kat sini hitam

 

Kami berdua je masih gigih. Zu dah givap dan duduk bawah pokok

pasir warna hitam.

Kali ni aku ajak diorang p Dataran Lang, first time sampai kat sini haha. Berjaya jugak bergambar dengan burung helang yang ikonik itu. Kami pun cadang nak p Taman Lagenda, tapi malas nak jalan, awal-awal dah sesat-sesat dalam tu. Cari parking pun tak jumpa.


Ramai sungguh manusia bergambar kat sini, jenuh gak la tunggu turn
Feri-feri yang membawa penumpang ke pelbagai lokasi

Ada macam bazaar tengah dibangunkan area ni. Maklumlah kawasan dekat dengan jetty. Senang la orang nak beli belah before balik

Takde apa sangatla boleh dibuat kat sini, Kami pun balik semula ke area Chenang dan mari mengisi perut dengan laksa ikan sekoq pula. Bagi aku, laksa ikan sekoq ni memang sesuatu yang tak boleh dilepaskan jika ke Langkawi. Aku suka la rasa dia, serba lengkap. Dapat pulak port baek tepi pantai bersama angin sepoi-sepoi bahasa lagila mantoppp.

laksa sorang satu bersama sirap

Sebelum balik hotel, sempat tapau cucur udang dan keropok lekor. Kami singgah The Zone Chenang kejap sebab ada orang kirim rokok 2 carton. Best jugak The Zone ni, luggage lagi banyak pilihan dan branded sikit dari HIG.

Malam tu aku dinner dekat kampung nelayan. Kebetulan kawan satu universiti aku ada kerja kat Langkawi ni, kami pun mengadakan sessi jejak kasih. Mestilah dinner malam tu dipayung oleh abang PM (project manager, bukan Perdana Menteri).

Lepas dinner kami hanya menjalankan aktiviti free and easy. Aku p mengopi kat starbucks Chenang mall, Zu pergi massage dan Ean lepak bilik je.

2-3 tahun jugak la tak jumpe, dah jumpe terus kena pau haha..


Habis hari kedua yang banyak aktiviti makan.



dzuli