Sunday, April 23, 2017

#Divanatakessabah -part 1(Arrival & Tenom)


Assalamualaikum..

Akhirnya baru mendapat seru nak update entry Sabah ni. Teaser dah keluar bulan 10 tahun lepas kat sini. Terjejaknya kaki di negeri dibawah bayu ni, maka lengkaplah 14 negeri di Malaysia telah dijejaki, walaupun lambat sikit,
Trip ni jugak agak special sebab aku baru mendarat pulang dari Sydney dan tak sampai 12 jam kemudian aku naik pulak flight ke K.K. Memang dah lama teringin nak buat camni, acah-acah traveller tegar. Tapi ada la balasannya :
1st- mak aku bising 
2nd- duit pun mengalir umpama air sungai Padas. 
3rd- letih gila (faktor usia)

Flight aku dijadualkan pukul 8.30 pagi. maksudnya, aku kena ambik ERL paling awal la kalau nak selesa. Flight dari Sydney pulak touchdown KL pukul 6.30 petang, gedebuk gedebak pukul 9.30 malam baru sampai rumah. Kalau ikut hati, aku tido je kat airport tu, tapi kena balik jugak untuk packing baju bersih, lagipun rumah aku ngan airport tu takdelah jauh mana. 
Balik umah, tido dulu, pukul 3.00 pagi bangun kemas baju dan drive ke Putrajaya Sentral. Najah tak boleh hantar sebab dia balik kampung. 

Pukul 6 lebih dah sampai airport, rileks je..siap boleh breakfast dulu. Minggu tu long weekend, biasalah airport huru hara sikit, nasib baik aku awal. Azra sampai lewat sikit je, queue kat depan sepanjang 2 marhalah katanya. 

Masa boarding, aku perasan aku punya boarding pass tu macam ada problem, katanya seat aku tu tuan dia dah board, tapi aku lepas je la naik. Sampai atas seat aku ada orang, dah aku kena tunggu semua orang board dulu. Tu aku pelik sikit security sistem kat KLIA ni, harapnya improve la lagi. 
Tiba-tiba pramugari datang bisik kat aku " Cik, kami upgrade seat cik ke business class, meh ikut saya slow-slow" 
hahahahahaha!!!! rezeki jangan ditolak. Aku pergi seat tengok-tengok Azra pun dapat upgrade jugak. Rezeki kitaorang la. Tapi kami cuma tak dapat makanan dalam pinggan je, lain-lain service sama.


selfie sikit..matilah ciwi..haha

2 jam kemudian, kami selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Dj dah sampai, Mrs belum lagi. Tunggu diorang kejap dan Kak Bibie dan siap tunggu kat luar. Lengkap jemaah sampai, ayuh..kita pergi makan dulu.
Bie bawak kami merasai kesedapan "Ngiu Chap" ataupun Mee sup. Tak ingat dah nama kedai, tapi sedap gile. Ada daging masak manis dengan meatballs. Dj ambik mee special apa ntah. Lagi sedap sebab mee dia macam mee kolok tu. Puas hatilah makan kat sini.



Lepas makan, kami balik rumah Bie, solat dan tunggu driver kitaorang untuk ke Tenom. Kitaorang sewa kereta supaya senang untuk naik keretapi esok. Tak ingat la harga kereta dari KK-Tenom. Tapi 150++ jugak la.
Perjalanan mengambil masa 3 jam lebih.

Pemandangan sepanjang perjalanan, melalui Banjaran Crocker
Brehenti kejap dekat Kimanis, salah satu puncak tertinggi di Banjaran Crocker

haruslah selfie sikit sekeping dua

berhenti minum dan toilet kat gerai yang ada ni.

sejuk kat sini, berkabus-kabus
langit Keningau
sempat singgah beli jagung.

Sampai Tenom dah pukul 5.30 macam tu, mintak driver bawakan kami ke Kilang Kopi Tenom, Yit Foh. Sayangnya dah petang, cafe dan kilang dah tutup, tapi sempat la beli kopi dekat kedai dia. jadilah.




kalau tak salah, ni Turkish punya pepatah
Sempat la borong kopi untuk rakyat semenanjung
harga ok jugak la, lagipun susah nak cari kat semenanjung
sempat la posing seround

Lepas beli kopi, driver hantarkan ke hotel kami. Azra bookingkan hotel apa ntah. Hotel budget je, jadilah untuk tido satu malam. Lepas solat, kami berjalan kat pekan tenom cari dinner, aku tak ingat dinner kat kedai mana. Kami makan pun makanan biasa-biasa je. Lepas makn balik dan tido. Aku la paling awal dayung sampan, letih balik Oz pun tak hilang lagi.




bersambung....

dzuli

Thursday, April 20, 2017

Sasaran Skymirror Tour

Assalamualaikum

Baru-baru ni kami #kesekian berjaya terjah satu lokasi yang menjadi viral di laman sosial.
Kalau tak silap, trip ni pengubat hati ada minah tu terpaksa cancel trip Myanmmar dia. Layan jelah, lagipun minah tu yang uruskan semua. Yaa...minah itu tak lain tak bukan Ms Wanderlust DJ

Untuk trip ni kami ambik Sky Mirror Tour harga RM 80 per person dan penginapan Makcik Resit RM 30 per person. Semua DJ yang uruskan. Kami pergi hari sabtu sebab slot Ahad dah full.

hari jumaat lepas kerja, semua berkumpul kat rumah Mrs. Aku naik train je, first time try LRT extension dari KL sentral ke Putra Heights, almost 1 hour ride, 20 stesen rasanya. Kalau kena berdiri sepanjang jalan, mau keras kaki. Tapi macam biasa, lepas Station Kelana Jaya, train dah makin kosong.

Lepas Maghrib, kami pergi dinner dulu. Mula-mula Ab cakap taknak join dinner, kami dah separuh makan, nak join pulak. Kali ni Mrs suggest dinner dekat Cafe The Third Letter, Bukit Jelutong. Sedap jugak, ambiance pun best. Cake dia disupply oleh Cake Jalan Tiung tu.


Pasta lamb something. Oklah, not bad, cuma pasta tu keras sikit
Tak ingat nama-nama cake, semua sedap. Creme Brulee biasa-biasa je
cafe simple dan spacious


Lepas makan kami pergi beli kudapan kat 7E kejap sebelum meneruskan perjalanan. Banyak benda kitaorang rujuk dari blog Dr. Singa. Beli kudapan konon-konon nak buat makan kat pulau singgahan apa ntah.

Pukul 11.00 malam macam tu baru sampai kat apartment apa ntah yang Dj book. Apartment ni penginapan yang paling dekat la dengan jetty nak ke Sasaran esok. Masa sampai, apartment agak gelap, nak bukak pintu, pintu takleh bukak sebab tuan rumah tu letak cable tie dekat tempat padlock. Harapkan jantan seorang, takleh diharap, aku yang gagah perkasa ni jugak kena tolak pintu tu. Memang scary sikit apartment tu haha, gelap dan orang tak ramai

Aku takde gambar apartment tu.. tunggulah entry Dj nanti haha. Mrs dah cuak masa ni, siap nak tido sebilik ngan kitaorang. Lepas mandi, boleh pulak kami berborak sampai pukul 3 pagi. masa kitaorang kat luar, Syaminee tu selamba je masuk bilik sorang-sorang. tertido kot. Dekat pukul 3 semua pun masuk bilik masing-masing. Baru nak lelap tiba-tiba..

ada orang ketuk pintu kuat-kuat..

Mrs rupanya, dia kata anak sedara dia sleep paralyzed atau bahasa kampungnya kena tindih, dia nak tido ngan kami. Siap nak heret tilam, tapi anak buah dia (Syamine) cakap takde apa-apa pun. Tengok, budak 20 tahun lagi berani. Last-last semua kembali ke bilik masing-masing dan tido.

Pukul 6 semua dah kena bangun sebab jetty akan bertolak pukul 7.30 pagi. Nak bersiap bagai lagi kan. Pukul 7 pagi kami dah keluar jumpe dekat Burger King, Kuala Selangor.

Jetty ke Sasaran Sky Mirror tu just belakang sikit je dari Burger King tu. Ada car park tapi kena bayar RM 5. Dia dah arrange nama kita mengikut bot. Tunggu jelah nama kena panggil.

Jetty sasaran

selfie dulu


pukul 7.30 pagi, bot pun berlepas
Perjalanan mengambil masa around 40 minit rasanya. 
dan dah sampai, ada yang lagi awal dari kitaorang rupanya.
hah..dah rupa beach party. Nasib baik takde music je

Memang takde aktiviti lain la kat sini selain bergambar. Sampai mati kutu nak posing macammana. Aku pulak asyik kena marah sebab tak reti posing..pfftt.

Nak bentang tikar makan bekal memang tak boleh la, masyarakat memandang hina pulak nanti haha.

pose 1
pose 2
pose 4- kena marah sebab lupa angkat tangan macam Mrs.
Tu, pandang aku tak puas hati.
Pose gaya helang langkawi
Syaminee pulak melentik sangat
dijentik Ms. komplikated. eh

Tengah dok berposing, tiba-tiba dua mamat datang menghampiri kami. Katanya diorang dari RTM buat liputan pasal tempat  ni dan nak interview kitaorang untuk review. Aku ngan Ab awal-awal dah cabut lari,last-last Dj yang cakap dan 2 orang lagi tu tunjuk muka je.

retis sangat.

Tiba-tiba pakik bot datang suruh ikut dia untuk port lawa bergambar. Memang lawa, dan dia tolong ambikan gambar kitaorang.

Percubaan Dj membalas dendam
bukan teori evolusi Darwin
pakcik tu suruh lompat, tempat aku pijak tu tarikan graviti kuat, so takleh lompat
Ab tegur "dzuli, ko posing betul2 sikit boleh?" takguna!!!
Mrs marah ab sebab posing tahape2. 
Gambar paling senonoh, tapi belakang tu pulak ramai orang
Love tak menjadi
saranghae lah katanyaaa

ni pun pesen apa tah. 
Pukul 10.00 pagi dah kena gerak balik, nanti air pasang 

Sebelum balik, singgah pulau mana ntah,tapi sekejap sangat, aku tak turun pun, imajinasi kami nak bukak bekal bawah pokok pun terpadam. Tour ni sediakan light breakfast, ada nasik lemak bungkus sedap dengan air mineral. Jadi la buat alas perut.

pulau tinggal apa ntah. Gambar Ab snap
kamera Ab ni bukan boleh nampak pompuan lawa, lajuuu je dia click.


Around pukul 11.00 pagi kami dah sampai kat Jetty tadi. Kejap je. Penat je beli bekal macam nak island hopping full day haha.
Dah smpai jetty, bermulalah acara JJCM sampai kembung perut.

Kitaorang selalu order kek/brownies kat Nisaidah ni, brownies dia memang mantop, dah alang-alang kitaorang ada kat area ni, pergi la terjah bakery dia. Harini tak banyak sangat menu, tapi kami sampai dia sempat bake nutella croissant panas-panas..Ya Ampun...foodgasm ko..sedap gila. Boleh usha i.g @cmanisbakedgoods. Nisaidah ni home baker je, tapi kalau tengok i,g dia, dia akan announce area penghantaran, kalau dekat ngan area kita, boleh la order.

pandan melt tu memang sedap meletup kebabom
dipersilakan, nutella cheese croissant freshly baked, 

Lepas makan ni, layan cendol bakar pulak. Lepas cendol bakar barulah kami ke jalan yang lurus lagi diredhai. Pergi solat kat masjid, siap mandi ngan tukar baju. Akhirnya kami pergi lunch kat Aroma ikan bakar. Masing-masing dah ngantuk masa nih.


sebelum balik, sempat singgah sini. gambar dari Mrs.

Balik hotel semalam ambik kereta dan pulang ke rumah masing-masing.

Sesiapa nak mencuba, bolehla check fb sasaran skymirror tours. Pm je orang tu, nnti diorang reply. katanya ada sunset trip jugak. 

Thanks kepada semua yang menjayakan trip ni.


Till then

dzuli