Thursday, April 27, 2017

#Divanatakessabah - Part 2 (Keretapi tradisional Tenom-Beufort)


Assalamualaikum

Hari kedua di Sabah. Pagi tu awal-awal dah siap sebab train ke Beufort akan gerak pukul 7.00++ pagi. Tapi seperti yang diketahui pukul 7 kat sabah dah macam pukul 8.00 pagi kat semenanjung. Memandangkan journey agak panjang, kami cari breakfast dulu, dalam group ni ada sorang tu takleh lapar, nnti dia jadi hangry. oops.
Kebetulan ada satu kedai tu bukak pukul 6.30 pagi, kami order je apa yang cepat. Akhirnya semua order menu sama iaitu mihun goreng dan Bie makan soto kot.

Boleh la buat alas perut.

Jalan kaki je dari hotel ke train station. rasanya 5 minit je jalan.
Sampai je terus beli tiket, takde assigned seat, so, kami berpecah ada yang beli tiket, ada yang pergi cop tempat. Dapat la seat belakang sekali dengan budak-budak sekolah.

Toilet semua ada. Ramai jugak orang sebab weekend
stesen agak ok. Takdela usang pun

sempat lagiii...

lagi tak jalan, lagi tu la dok bergambar sakan
harga tiket Tenom- Beufort = RM 2.75 sahaja
dalam gerabak, kerusi kayu 90 darjah dan takde aircond


Pemandangan di sepanjang perjalanan. mostly Sungai Padas lah, sungai ni femes dengan activiti white water rafting katanya.Train juga akan berhenti dekat beberapa station kecil di sepancang perjalanan. Dapatla tengok activity masyarakat setempat.

Sungai Padas

Sebab kitaorang asyik conquer pintu belakang, budak-budak tu pun lari tah mana-mana hehe..apa lagi, sakan la buat macam gerabak sendiri.

kitaorang gerabak belakang sekali. Boleh lepak kat pintu ni hulur kaki
boleh lepak tepi pintu, hulur selendang keluar nyanyi lagu Jambatan Tamparuli
air macam teh susu, lepas hujan rasanya
stesen keretapi di perkampungan


boleh hulur kepala macam ni. baik-baik..kang jatuh


selfie lagi

Sebenarnya inspirasi trip ni dari beberapa travelblog yang pernah aku baca macam Syed (agarakutaklupa.blogspot), video dari Udey ismail dan ofcourse filem Ola Bola. Aku tak sure la lokasi filem tu, tapi jumpe la yang lebih-lebih kurang.

ada berhenti kejap kat sini untuk tukar train




Akhirnya, sampai jugak dekat station Beufort untuk tukar train lagi kalau nak ke Putatan. Tanya kaunter, train ke Putatan akan bertolak lagi sejam rasanya. Hari dah panas, perut dah lapar. Tiba-tiba kami nampak teksi, gatal mulut tanya teksi dan harga macam agak berpatutan. RM 70 untuk sejam perjalanan. Maka kami mengelat dan naik teksi. Ternyata ianya keputusan yang baik sebab kami agak mengejar masa. 

Bagi aku traditional train ni memang satu experience yang unik, maybe lah time consuming dan boring sikit since view almost sama, tapi sekali-sekala apa salahnya. Bukan hari-hari pun kan.

 

katanya keretapi modern bakal digunakan untuk route Beufort-Putatan. Syukurlah

Sampai putatan, Adik Bie dan siap jemput kami, teruslah kami ke Thien Thien restaurant untuk lunch. Lapar gila weh..separuh hari perjalanan saja. Untuk order, semua diserahkan pada Bie. Serius sedap makanan kat sini. Sup asam dengan sweet sour fish tu memang mengancam.

ha..dah macam makan besar. Ada sup asam, black pepper beef, yam basket, sweet sour fish dan sayur apa tah

Dah siap makan, Bie ajak try Kak Kiah coffee house yang agak femes dekat KK. Kek dia takde la fancy macam Gula Cakery or Cake Jalan Tiung, tapi agak decent rasa dan harga. Kenyang lagi, so oder kek slice dan churros sahaja. Coffee pun x order.

comel je mural kat dinding kedai

Lepas makan, teruskan perjalanan ke Kundasang. Apalah ertinya ke Kota Kinabalu buat pertama kali jika tidak ke Kundasang ye. Before that, singgah rumah Bie untuk solat dulu.
View sepanjang perrjalanan memang superb lah, ada jugak la kami berhenti kat beberapa view point.


 

tepi jalan pun boleyyy
nampak Kinabalu...excited sangat
Kitaorang berhenti makan kejap dekat Puteri Nabalu. Bie dah book kan set traditional orang Ulu untuk kami. So takyah tunggu lama, makanan sampai

sunset pun lawa
gigih lari kedepan snap sunset


Verdict : erm..tak berapa kena dengan selera. Tapi sekurang-kurangnya dah mencuba ok la tuh. Ikan tu sedap la jugak, maybe nasi dia terlalu padat dan berkanci buat aku cepat muak. Nasi dia guna wild riceyang warna merah tu. Very healthy tau.

Lepas makan, kami terus ke penginapan kami di Wind paradise, Entry pasal ni ada kat sini
Lepas mandi, beriya masak air dan buat coffee fefeeling mongolians di Gobi Desert.
Kebetulan aku sempat grab nescafe dengan Tim Tam Nenas dari Aussie, feeling sungguh la minum dan nyembang dalam sejuk-sejuk camtu.


sempat beli Kek kat Puteri Nabalu


Banyak betul aktiviti hari ni, kategori pukul rata la. Lepas nyembang semua tido. Esok nak bangun awal


bersambung



dzuli

Sunday, April 23, 2017

#Divanatakessabah -part 1(Arrival & Tenom)


Assalamualaikum..

Akhirnya baru mendapat seru nak update entry Sabah ni. Teaser dah keluar bulan 10 tahun lepas kat sini. Terjejaknya kaki di negeri dibawah bayu ni, maka lengkaplah 14 negeri di Malaysia telah dijejaki, walaupun lambat sikit,
Trip ni jugak agak special sebab aku baru mendarat pulang dari Sydney dan tak sampai 12 jam kemudian aku naik pulak flight ke K.K. Memang dah lama teringin nak buat camni, acah-acah traveller tegar. Tapi ada la balasannya :
1st- mak aku bising 
2nd- duit pun mengalir umpama air sungai Padas. 
3rd- letih gila (faktor usia)

Flight aku dijadualkan pukul 8.30 pagi. maksudnya, aku kena ambik ERL paling awal la kalau nak selesa. Flight dari Sydney pulak touchdown KL pukul 6.30 petang, gedebuk gedebak pukul 9.30 malam baru sampai rumah. Kalau ikut hati, aku tido je kat airport tu, tapi kena balik jugak untuk packing baju bersih, lagipun rumah aku ngan airport tu takdelah jauh mana. 
Balik umah, tido dulu, pukul 3.00 pagi bangun kemas baju dan drive ke Putrajaya Sentral. Najah tak boleh hantar sebab dia balik kampung. 

Pukul 6 lebih dah sampai airport, rileks je..siap boleh breakfast dulu. Minggu tu long weekend, biasalah airport huru hara sikit, nasib baik aku awal. Azra sampai lewat sikit je, queue kat depan sepanjang 2 marhalah katanya. 

Masa boarding, aku perasan aku punya boarding pass tu macam ada problem, katanya seat aku tu tuan dia dah board, tapi aku lepas je la naik. Sampai atas seat aku ada orang, dah aku kena tunggu semua orang board dulu. Tu aku pelik sikit security sistem kat KLIA ni, harapnya improve la lagi. 
Tiba-tiba pramugari datang bisik kat aku " Cik, kami upgrade seat cik ke business class, meh ikut saya slow-slow" 
hahahahahaha!!!! rezeki jangan ditolak. Aku pergi seat tengok-tengok Azra pun dapat upgrade jugak. Rezeki kitaorang la. Tapi kami cuma tak dapat makanan dalam pinggan je, lain-lain service sama.


selfie sikit..matilah ciwi..haha

2 jam kemudian, kami selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Dj dah sampai, Mrs belum lagi. Tunggu diorang kejap dan Kak Bibie dan siap tunggu kat luar. Lengkap jemaah sampai, ayuh..kita pergi makan dulu.
Bie bawak kami merasai kesedapan "Ngiu Chap" ataupun Mee sup. Tak ingat dah nama kedai, tapi sedap gile. Ada daging masak manis dengan meatballs. Dj ambik mee special apa ntah. Lagi sedap sebab mee dia macam mee kolok tu. Puas hatilah makan kat sini.



Lepas makan, kami balik rumah Bie, solat dan tunggu driver kitaorang untuk ke Tenom. Kitaorang sewa kereta supaya senang untuk naik keretapi esok. Tak ingat la harga kereta dari KK-Tenom. Tapi 150++ jugak la.
Perjalanan mengambil masa 3 jam lebih.

Pemandangan sepanjang perjalanan, melalui Banjaran Crocker
Brehenti kejap dekat Kimanis, salah satu puncak tertinggi di Banjaran Crocker

haruslah selfie sikit sekeping dua

berhenti minum dan toilet kat gerai yang ada ni.

sejuk kat sini, berkabus-kabus
langit Keningau
sempat singgah beli jagung.

Sampai Tenom dah pukul 5.30 macam tu, mintak driver bawakan kami ke Kilang Kopi Tenom, Yit Foh. Sayangnya dah petang, cafe dan kilang dah tutup, tapi sempat la beli kopi dekat kedai dia. jadilah.




kalau tak salah, ni Turkish punya pepatah
Sempat la borong kopi untuk rakyat semenanjung
harga ok jugak la, lagipun susah nak cari kat semenanjung
sempat la posing seround

Lepas beli kopi, driver hantarkan ke hotel kami. Azra bookingkan hotel apa ntah. Hotel budget je, jadilah untuk tido satu malam. Lepas solat, kami berjalan kat pekan tenom cari dinner, aku tak ingat dinner kat kedai mana. Kami makan pun makanan biasa-biasa je. Lepas makn balik dan tido. Aku la paling awal dayung sampan, letih balik Oz pun tak hilang lagi.




bersambung....

dzuli